Wpisy z tagiem: wiśnie
czwartek, 30 lipca 2015
Tradycją się już staje, że zapominam o urodzinach bloga. 3 tygodnie temu, minęło pięć lat jak rozpoczęłam przygodę z blogowaniem. Z pewnych powodów w tamtym czasie, bardziej mogłam poświęcić się pieczeniu ciast i przygotowaniu smakołyków. Teraz, jestem wciąż w niedoczasie. Rachunek sumienia pokazuje w tym roku zaledwie 10 wpisów (to koniecznie musi się zmienić :) Ponieważ dziś jest Międzynarodowy Dzień Sernika, zamiast rocznicowego tortu zapraszam na sernik wiśniowy z czekoladą!

Składniki spód: 200g herbatników 0,5 kostki masła 2 łyżeczki kakao
Składniki na masę serowa: 1 kg sera kubełkowego 300g twarogu 4 jajka 200g cukru 100g masła 2 budynie waniliowe Dodatkowo: szklanka wiśni, polewa czekoladowa płatki migdałów
Sposób wykonania: Herbatniki zmielić i zmiksować malakserem z masłem i dodać kakao. Otrzymaną masę przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ucisnąć.
Ser i pozostałe składniki zmiksować malakserem. Wmieszać wydrylowane wiśnie. Wyłożyć na herbatnikowy spód. Piekarnik nagrzać do 180oC i piec sernik ok. 1 godz. Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Po przestudzeniu ozdobić polewą czekoladowa, ozdobić migdałami i schłodzić w lodówce.
Smacznego!

niedziela, 12 lipca 2015
Lekkie, puszyste ciasto na upalne dni. Bez kremów i dodatków. Tylko biszkopt i letnie owoce :)

Biszkopt: 5 jajek 10 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Dodatkowo: garść malin garść poziomek garść czarnej porzeczki dwie garście wydrylowanych wiśni
Sposób wykonania: Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy (blaszka 24x28 cm), na wierzch rozsypać owoce. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!

sobota, 24 sierpnia 2013
Coś dla miłośników słynnego likieru i migdałów. Bardzo bogaty w smaki tort, przełamany kwaskowymi wiśniami. Tort tylko dla Dorosłych, bo powinien zostać bogato nasączony aromatycznym amaretto - w wersji dla Dzieci możecie przygotować po prostu tort migdałowy z wiśniami ;) Polecam !

Składniki: biszkopt 3 jajka 15 dkg mąki 3 łyżki zimnej wody 12 dkg cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Krem migdałowy 2 szklanki mleka 1,5 paczki budyniu śmietankowego
1 kostka miękkiego masła 0,5 szklanki cukru pudru szklanka mielonych migdałów
dodatkowo pół szklanki płatków migdałowych 1 szklanka wiśni bez pestek 0,5 szklanki całych wiśni do dekoracji likier amaretto do nasączania blatów

Sposób wykonania: Płatki migdałów uprażyć na patelni i wystudzić.
Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać po łyżce wody i dosypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 krążki.
Ugotować budyń bez cukru, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło miksować z cukrem pudrem, dodać mielone migdały. Dodając po łyżce zimnego budyniu miksować do uzyskania jednolitej masy.
Jeden krążek biszkoptu nasączyć alkoholem, posmarować kremem, ułożyć wiśnie bez pestek, przykryć drugim krążkiem. Tak jak pierwszy krążek nasączyć go alkoholem, posmarować górę i boki kremem. Cały tort obsypać prażonymi płatkami migdałów. Udekorować całymi wiśniami.
Smacznego!

sobota, 19 stycznia 2013
Po świątecznych i sylwestrowych pysznościach, zapraszam na kawałek tortu. Przepis znalazłam na blogu Feerii Smaków polecany na szczególne okazje. Na taką też go wykorzystałam i bardzo jestem z niego zadowolona. Solenizant trochę narzekał, że nie odpowiada mu połączenie chałwy z wiśnią, ale wszyscy goście byli innego zdania więc myślę, że Wy też będziecie :) Przepis cytuję za Gosią. Polecam!

Składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2szt. o średnicy 26 cm): 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 pełne łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem 400 g miękkiego masła 400 g chałwy waniliowej
Na nasączenie 1,5 szklanki mocnej, ostudzonej kawy (dla mnie zdecydowanie za mało... dałam 2,5)
Dodatkowo 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej wiśnie z syropu (z jednego słoiczka)
Oraz masło i bułka tarta do tortownicy starta czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni.
Ubijać jajka z cukrem pudrem, aż masa będzie gęsta i biała (około 10 minut). Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt.
Przygotować krem: masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując, aż otrzymamy jednolitą masę.
Biszkopty przekroić na 2 placki. Ułożyć 1 placek, nasączyć go 1/4 ilości zimnej kawy i rozsmarować 1/4 masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty. Wierzch tortu nasączyć ostatnią 1/4 częścią kawy i posmarować pozostałą masą, pozostawiając trochę na boki tortu. Udekorować wierzch startą czekoladą. Schłodzić w lodówce minimum 5 godz.
Smacznego!

sobota, 15 września 2012
Wciąż jakoś bezczasowo i wciąż w biegu. Na to najlepsze są muffinki! Suche mieszamy z mokrym, chwila w piekarniku i już można wcinać. Do tego jeszcze dokładamy do nich trochę lata zamkniętego w słoiku i są wyśmienite :)

Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 jajko 1/4 szklanki oleju
Szklanka wiśni z kompotu.
Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania: Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać wiśnie. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!

niedziela, 09 września 2012
Wspaniały tort, na który miałam ogromną ochotę ale przed którym miałam też równie ogromne obawy. Nie wyobrażałam sobie jak dam radę ogarnąć kisiel i bitą śmietanę na blatach z francuskiego ciasta. Ostatecznie się zdecydowałam i zagościł na stole w Rocznicę Ślubu Rodziców. Smakował obłędnie i zniknął w niesamowicie szybkim tempie. Polecam! Przepis znalazłam na stronach Poradnika Domowego za którym cytuję.

Składniki: 45 dag mrożonego ciasta francuskiego (użyłam ciasta "z rolki", lekko je rozwałkowałam)
Do przełożenia:
0,6 l kremówki, 2 łyżeczki żelatyny, szczypta cynamonu, litrowy słoik drylowanych wiśni we własnym soku, 3 łyżki galaretki lub dżemu z czerwonej porzeczki, 3 łyżki cukru, kilka kropli aromatu waniliowego, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Lukier: 10 dag cukru pudru, 2 łyżki wódki, koniaku lub rumu.

Sposób przygotowania: Ciasto rozmrozić, podzielić na 3 równe części. Rozwałkować je na krążki o średnicy 28 cm, gęsto nakłuć widelcem. Piec kolejno w tortownicy lub na blasze mniej więcej po 10 min w 200oC. Formę lub blachę za każdym razem spłukiwać zimną wodą. Krążki ostudzić, wybrać najforemniejszy i płaski na wierzch tortu, posmarować go podgrzaną galaretką lub dżemem. Z cukru pudru i wódki utrzeć lśniący lukier i powlec nim posmarowany krążek. Gdy glazura zastygnie, pokroić go ostrym nożem na 12-16 równych klinów. Wiśnie osączyć, a sok zagotować z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do wrzącego soku i ugotować gęsty kisiel. Wrzucić do niego wiśnie (kilkanaście sztuk odłożyć do dekoracji), wymieszać i ostudzić. Przyrządzić krem Chantilly. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać aromat i utrwalić krem żelatyną rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody. Na jednym z blatów ułożyć wiśnie, na nich trochę mniej niż 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem i obficie posmarować go kremem (kilka łyżek pozostawić do dekoracji). Z kawałków polukrowanego krążka starannie ułożyć wierzch, boki posmarować kremem. Każdy klinik udekorować rozetką z bitej śmietany i wisienką. Co najmniej 3 godz schładzać tort w lodówce.
W Holandii w sezonie letnim zamiast wiśni często stosuje się do przełożenia warstw ciasta czereśnie.
Smacznego!

sobota, 04 lutego 2012
Trochę Was zaniedbałam i pewnie jeszcze zaniedbam, ale tak się czasami sprawy układają, że nawet blogowanie na tym ucierpi. Cokolwiek by się jednak nie działo, na pewne okazje ciasto musi być. Nie do końca udane ale chyba nie najgorsze bo już zjedzone :) Zainspirowane pewnym ciastkiem czekoladowym z wiśniami jakie miałam ostatnio okazję jeść. Wyjątkowo nie zawiera alkoholu, ale jestem pewna, że z wiśniami ze spirytusu albo nasączone wiśniówką byłoby o niebo lepsze :)

Składniki na biszkopt: 6 jajek 25 dkg cukru 25 dkg mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ekstraktu waniliowego 4 łyżki zimnej wody szczypta soli
Składniki na krem: 1,2 litra śmietany kremówki (do ubijania) 300 g kuwertury czekoladowej (z Lidla) - może być czekolada z dużą zawartością kakao kostka bardzo miękkiego masła (można pominąć będzie bardziej "lajt") 2 łyżki cukru pudru kilka zagęstników do śmietany
Dodatkowo:
2 słoiki wiśni w zalewie 1 opakowanie maltesers 1 tabliczka białej czekolady starta na grubych oczkach
Sposób wykonania: Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo 4 łyżki wody, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku oraz ekstrakt waniliowy. Odstawić mikser i delikatnie mieszając łyżką wsypywać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki (ja nasączyłam je miejscami syropem z wiśni - można to zrobić alkoholem).
Około 200 ml śmietany (jeden kubeczek) odlać, resztę ubić, dodać cukier puder i zagęstniki. Do masła po łyżce wmieszać ubitą śmietanę. Kuwerturę rozpuścić na parze, dodać odłożoną śmietanę wymieszać, przestudzić i wmieszać do masy śmietanowej. Na końcu wsypać połowę wiórków z czekolady.
Biszkopt smarować kremem, nakładać warstwę wiśni, na nią znowu odrobinę kremu, na to następny biszkopt. Znowu krem, wiśnie krem i drugi biszkopt. Na góre i boki nałożyć krem. Górę obsypać startą czekoladą. Układać wiśnie i Maltesersy w dowolnych kombinacjach. Koniecznie schłodzić kilka godzin.
Smacznego!
sobota, 16 lipca 2011
Ten tort przygotowałam na Urodziny mojego Taty. Na tę okazję powinien być wyjątkowo słodki i obficie „skropiony”. Do nasączenia z konieczności użyłam czystej wódki, ale dobry wiśniowy likier będzie na pewno lepszy. Do wykonania tortu potrzeba sporo bitej śmietany, ale kto z nas jej nie lubi? – jednym słowem tort wszystkim smakował i szczerze go polecam!
Składniki na biszkopt 6 jajek 25 dkg cukru 20 dkg mąki tortowej 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżki zimnej wody szczypta soli
Masa śmietanowa: 1,2 l śmietany 30% lub 36% 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo: 0,5 kg wiśni 100 g czystej wódki 1 tabliczka białej czekolady 1 tabliczka ciemnej czekolady

Sposób wykonania: Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo wodę, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku. Odstawić mikser i delikatnie mieszając łyżką wsypywać po trochu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (28cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki. 2 części wiśni wydrylować, jedną pozostawić w całości by nie barwiły górnej części tortu. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Płynną, ale ostudzoną żelatynę po trochu dodawać do śmietany i delikatnie mieszać, można robotem na najniższych obrotach. Krążki tortu mocno nasączyć alkoholem, przekładać masą śmietanową i drylowanymi wiśniami. Górę i boki starannie pokryć śmietaną, obsypać startą białą czekoladą, potem ciemną. Na górze ułożyć pozostałe wiśnie (niestety nie udało mi się zdobyć wiśni z ogonkami – jedna na otarcie łez :)
Smacznego!

środa, 13 lipca 2011
Mamy lato i możemy do woli wymyślać wersje swoich ulubionych ciast. Tradycyjny placek drożdżowy może się każdego dnia prezentować w nowej, zawsze owocowej odsłonie. Jest to też dobra okazja by wprowadzając drobne zmiany stopniowo udoskonalać swoje sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję mocno wiśniowy, puchaty drożdżowy placek. Pyszny od samego wyjęcia z piekarnika do ostatniego okruszka ;)

Składniki: 0,4 kg maki 3 dkg drożdży 1jajko 1 żółtko 1 szklanka mleka 3 dkg stopionego masła 2 łyżki oleju 1/2 szklanki cukru 1/4 łyżeczki soli
Kruszonka: 10 dkg maki 5 dkg masła 5dkg cukru pudru
0,7 kg wiśni
Sposób wykonania: Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać ok. 10 dkg mąki i mleka tyle by zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość. Wiśnie wydrylować i odstawić. Utrzeć jajko i żółtko z cukrem, dodać mąkę, sol, wyrośnięty rozczyn i mleko. Starannie wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, dodawać po trochu olej i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, rozwałkować i umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć wiśnie i odstawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagnieść palcami i rozsypać na górę placka. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!

wtorek, 08 marca 2011
Wyjątkowe święto, to i wyjątkowe ciasto. Tak, bo dla mnie sernik jest wyjątkowy. Każdy. Dziś taki na który pomysł podejrzałam ostatnio na kilku blogach. Sernik z wiśnią, czarnoleskim zwany. Pyszny!

Składniki spód: 35 dkg maki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/4 kostki masła 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao

Składniki masa serowa: 1/2 kg sera kubełkowego 1/2 kg twarogu 4 jajka 200g cukru 80g masła 4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka aromatu waniliowego
dodatkowo: szklanka wiśni, kilka łyżek potartej czekolady

Sposób wykonania: Najpierw zagnieść ciasto na spód rozwałkować i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec ok. 10 minut w temp. 180oC.
Żółtka z pozostałymi składnikami wymieszać na jednolitą masę w food procesorze /malakserze. Pianę z białek ubić, dodać do masy serowej. Masę wylać na podpieczony spód, na górze układać wiśnie. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 160oC Po 1/2h można nakryć papierem do pieczenia żeby z góry za bardzo się nie przypiekł. Gorący, jeszcze w piekarniku delikatnie obsypać z góry potartą czekoladą. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a wystudzony wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!

wtorek, 10 sierpnia 2010
Szybkie, łatwe, smaczne i śliczne! Doskonałe jako dodatek do porannej kawy.

Składniki: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka kwaśnego mleka lub kefiru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka wiśni bez pestek biała czekolada i wiórki czekoladowe do dekoracji
Sposób wykonania:
Masło roztopić i wystudzić. Składniki suche wymieszać w misce. Wystudzone masło, jajko, mleko ubić w osobnym naczyniu i dodać do mąki, wymieszać. Delikatnie wmieszać pokrojone wiśnie (można w całości). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200oC około 15-20 minut. Dekorować rozgrzaną czekoladą.
Smacznego!

niedziela, 08 sierpnia 2010
Pyszny i nieskomplikowany deser. Niesamowicie sycący. Banany świetnie komponują się z bitą śmietaną, lody orzeźwiają a czekoladowa polewa i wisienki podkreślają smak całego deseru.

Składniki (na 1 porcję): 1 banan 1 gałka lodów czekoladowych 1 gałka lodów truskawkowych 1 gałka lodów śmietankowych 100ml śmietany kremówki 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki roztopionej czekolady 2 wiśnie
Sposób wykonania: Śmietanę ubić z cukrem pudrem i przełożyć do rękawa cukierniczego. Banana obrać i przekroić wzdłuż. Połówki ułożyć na talerzu. Pomiędzy połówkami układać po gałce lodów czekoladowych, truskawkowych i waniliowych. Na lodach wykonać dekorację z bitej śmietany, ozdobić wiśnią i rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
niedziela, 01 sierpnia 2010
Ostatnie dzisiejsze wiśniowe szaleństwo :)
Kwitnąca Wiśnia, tak mi się spodobała, że chciałam jeszcze coś od siebie dorzucić do tej akcji. Nie chciałam jednak podbierać pomysłów które od jakiegoś czasu krążą w internecie. Chciałam żeby było nietypowo. Z pomocą przyszła Mama. Wycinek z przepisem z "Przyjaciółki" (strach myśleć sprzed ilu lat) był strzałem w dziesiątkę. Oczywiście został lekko zmodyfikowany.

Składniki na biszkopt: 4 jajka 20 dag cukru 18 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki wody
Składniki pozostałe: pół kilograma serka homogenizowanego 1 cukier waniliowy 2 szklanki wiśni bez pestek 2 zagęstniki 1 galaretka wiśniowa 1/2 litra śmietany kremówki
Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno, dodać 4 łyżki wody, cukier i dalej ubijać. Delikatnie wmieszać żółtka, a następnie stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem. Wyłożyć ciasto do blaszki 33X25 cm i piec w temperaturze 160oC około 25 minut – do suchego patyczka.
Biszkopt przekroić na dwa placki (będą dosyć cienkie ale tak ma być). Z jednego wyciąć koło, wyłożyć nim miskę (aż do górnego brzegu). Następnie wyciąć drugie, równe obwodowi miski.
Rozpuścić galaretkę w 1/2 objętości wody i przestudzoną zmieszać z serkiem homogenizowanym i 3/4 wiśni. Powstałą masę wyłożyć na ciasto w misce, przykryć wyciętym krążkiem. Odstawić do lodówki.
Z pozostałego ciasta wyciąć 3 kwiatki. Resztę pokroić w drobniutką kostkę. Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem waniliowym. Ciasto odwrócić do góry dnem, wydobyć z miski. Wierzch smarować kremówką. Obłożyć kostkami, kwiatkami i wiśniami.
Smacznego!


Przepis to moja kolejna propozycja w akcji Mirabelki - Kwitnąca wiśnia II.

Kolejna ekspresowa wiśniowo- deserowa propozycja :)

Składniki: (na dwa desery) 8 ciemnych brązowych kruchych ciastek (użyłam domowych oreo) 250 ml śmietany kremówki 1/2 szklanki wiśni wiórki czekoladowe
Sposób wykonania: W szklankach/salaterkach umieszczać warstwami skruszone ciastka, bitą śmietanę i wiśnie. Ostatnia warstwę bitej śmietany oprószyć wiórkami i ozdobić.
Smacznego!
Przepis to moja kolejna propozycja w akcji Mirabelki - Kwitnąca wiśnia II.

W niedzielny poranek nie ma co się rozpisywać. W niedzielny poranek trzeba się wyspać i dobrze zjeść. Zjeść oczywiście inaczej niż w zabieganym tygodniu. Pancakes, a że akcja jeszcze trwa, to oczywiście wiśniowe.

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oliwy szczypta soli szklanka wiśni
cukier puder lub kilka kostek czekolady
Sposób wykonania: Do dzbanka wbić jaja, dodać mleko, sól, oliwę, wymieszać (najlepiej mikserem), dodać mąkę i dalej mieszać na gładką masę. Na konieć dodać wiśnie. Na rozgrzaną patelnię (delikatnie natłuszczoną) wylewać (rozmieszane za każdym razem) kleksy ciasta. Smażyć aż się zarumienią. Wtedy odwrócić łopatką. Posypać cukrem pudrem, lub oblewać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Przepis to moja kolejna propozycja w akcji Mirabelki - Kwitnąca wiśnia II.

środa, 28 lipca 2010
Od dawna chodziło za mną "francuskie z wiśniami". Tylko co tu zrobić, żeby było ciekawie? Inspirację znalazłam u Komarki. Jej poduszeczki w środku miały co prawda truskawki i czereśnie, ale zapewniam, że z wiśniami smakują bosko. Kostka białej czekolady w środku, wygenerowała w naszym domu linię demarkacyjną. Część uważa, że pasuje idealnie, druga że jest tam całkowicie zbędna. Proponuję przygotować obie wersje i ocenić osobiście. Swoją drogą ciekawa jestem, która opcja posiada więcej zwolenników?

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 1/3 kilograma wiśni, 1 biała czekolada cukier puder 1 jajko
Sposób wykonania: Wiśnie umyć i wydrylować. Ciasto francuskie podzielić na prostokąty jednakowej wielkości. Na jednej połowie każdego prostokąta ułożyć 2 lub 3 wiśnie i kostkę białej czekolady. Przykryć drugą połową, dokładnie sklejając krawędzie (najlepiej robić to widelcem). Poduszeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem - wtedy po upieczeniu będą się ładnie błyszczeć (ja posypałam jeszcze cukrem).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut (aż poduszeczki ładnie się zarumienią). Studzić na kratce. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Przepis to moja propozycja w akcji Mirabelki - Kwitnąca wiśnia II.

|
|
<
|
Luty 2019 |
>
|
|
Pn |
Wt |
Śr |
Cz |
Pt |
So |
N |
|
|
|
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
21
|
22
|
23
|
24
|
25
|
26
|
27
|
28
|
|
|
|
|