Wpisy z tagiem: wiśnie

czwartek, 30 lipca 2015

Tradycją się już staje, że zapominam o urodzinach bloga. 3 tygodnie temu, minęło pięć lat jak rozpoczęłam przygodę z blogowaniem. Z pewnych powodów w tamtym czasie, bardziej mogłam poświęcić się pieczeniu ciast i przygotowaniu smakołyków. Teraz, jestem wciąż w niedoczasie. Rachunek sumienia pokazuje w tym roku zaledwie 10 wpisów (to koniecznie musi się zmienić :) Ponieważ dziś jest Międzynarodowy Dzień Sernika, zamiast rocznicowego tortu zapraszam na sernik wiśniowy z czekoladą!

Składniki spód:
200g herbatników
0,5 kostki masła
2 łyżeczki kakao

Składniki na masę serowa:
1 kg sera kubełkowego
300g twarogu
4 jajka
200g cukru
100g masła
2 budynie waniliowe
 
Dodatkowo:
szklanka wiśni,
polewa czekoladowa
płatki migdałów

Sposób wykonania:
Herbatniki zmielić i zmiksować malakserem z masłem i dodać kakao. Otrzymaną masę przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ucisnąć.

Ser i pozostałe składniki zmiksować malakserem. Wmieszać wydrylowane wiśnie. Wyłożyć na herbatnikowy spód. Piekarnik nagrzać do 180oC i piec sernik ok. 1 godz. Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Po przestudzeniu ozdobić polewą czekoladowa, ozdobić migdałami i schłodzić w lodówce.

Smacznego!

niedziela, 12 lipca 2015

Lekkie, puszyste ciasto na upalne dni. Bez kremów i dodatków. Tylko biszkopt i letnie owoce :)


Biszkopt:
5 jajek
10 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
szczypta soli


Dodatkowo:
garść malin
garść poziomek
garść czarnej porzeczki
dwie garście wydrylowanych wiśni

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy (blaszka 24x28 cm), na wierzch rozsypać owoce. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

sobota, 24 sierpnia 2013

Coś dla miłośników słynnego likieru i migdałów. Bardzo bogaty w smaki tort, przełamany kwaskowymi wiśniami. Tort tylko dla Dorosłych, bo powinien zostać bogato nasączony aromatycznym amaretto - w wersji dla Dzieci możecie przygotować po prostu tort migdałowy z wiśniami ;) Polecam !

Tort amaretto

Składniki:
biszkopt
3 jajka
15 dkg mąki
3 łyżki zimnej wody
12 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem migdałowy
2 szklanki mleka
1,5 paczki budyniu śmietankowego

1 kostka miękkiego masła
0,5 szklanki cukru pudru
szklanka mielonych migdałów

dodatkowo
pół szklanki płatków migdałowych
1 szklanka wiśni bez pestek
0,5 szklanki całych wiśni do dekoracji
likier amaretto do nasączania blatów 

Tort amaretto  z wiśniami

Sposób wykonania:
Płatki migdałów uprażyć na patelni i wystudzić.

Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać po łyżce wody i dosypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 krążki.

Ugotować budyń bez cukru, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło miksować z cukrem pudrem, dodać mielone migdały. Dodając po łyżce zimnego budyniu miksować do uzyskania jednolitej masy.

Jeden krążek biszkoptu nasączyć alkoholem, posmarować kremem, ułożyć wiśnie bez pestek, przykryć drugim krążkiem. Tak jak pierwszy krążek nasączyć go alkoholem, posmarować górę i boki kremem. Cały tort obsypać prażonymi płatkami migdałów. Udekorować całymi wiśniami.

Smacznego! 

Tort amaretto z wiśniami

sobota, 19 stycznia 2013

Po świątecznych i sylwestrowych pysznościach, zapraszam na kawałek tortu. Przepis znalazłam na blogu Feerii Smaków polecany na szczególne okazje. Na taką też go wykorzystałam i bardzo jestem z niego zadowolona. Solenizant trochę narzekał, że nie odpowiada mu połączenie chałwy z wiśnią, ale wszyscy goście byli innego zdania więc myślę, że Wy też będziecie :) Przepis cytuję  za Gosią. Polecam!



Składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2szt. o średnicy 26 cm):
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    2 pełne łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem
    400 g miękkiego masła
    400 g chałwy waniliowej

Na nasączenie
    1,5 szklanki mocnej, ostudzonej kawy (dla mnie zdecydowanie za mało... dałam 2,5)

Dodatkowo
    1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
    wiśnie z syropu (z jednego słoiczka)

Oraz
    masło i bułka tarta do tortownicy
    starta czekolada do dekoracji


Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni.

Ubijać jajka z cukrem pudrem, aż masa będzie gęsta i biała (około 10 minut). Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt.

Przygotować krem: masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując, aż otrzymamy jednolitą masę.

Biszkopty przekroić na 2 placki. Ułożyć 1 placek, nasączyć go 1/4 ilości zimnej kawy  i rozsmarować 1/4 masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty. Wierzch tortu nasączyć ostatnią 1/4 częścią kawy i posmarować pozostałą masą, pozostawiając trochę na boki tortu. Udekorować wierzch startą czekoladą. Schłodzić w lodówce minimum 5 godz.

Smacznego!

sobota, 15 września 2012

Wciąż jakoś bezczasowo i wciąż w biegu. Na to najlepsze są muffinki! Suche mieszamy z mokrym, chwila w piekarniku i już można wcinać. Do tego jeszcze dokładamy do nich trochę lata zamkniętego w słoiku i są wyśmienite :)

Muffinki z wiśniami i kruszonką


Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Szklanka wiśni z kompotu.

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Muffinki z wiśniami i kruszonką


Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać wiśnie. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Muffinki z wiśniami i kruszonką

 



niedziela, 09 września 2012

Wspaniały tort, na który miałam ogromną ochotę ale przed którym miałam też równie ogromne obawy. Nie wyobrażałam sobie jak dam radę ogarnąć kisiel i bitą śmietanę na blatach z francuskiego ciasta. Ostatecznie się zdecydowałam i zagościł na stole w Rocznicę Ślubu Rodziców. Smakował obłędnie i zniknął w niesamowicie szybkim tempie. Polecam! Przepis znalazłam na stronach Poradnika Domowego za którym cytuję.

Tort Holenderski

Składniki:
45 dag mrożonego ciasta francuskiego (użyłam ciasta "z rolki", lekko je rozwałkowałam)

Do przełożenia:

0,6 l  kremówki, 
2 łyżeczki żelatyny,
szczypta cynamonu,
litrowy słoik drylowanych wiśni we własnym soku,
3 łyżki galaretki lub dżemu z czerwonej porzeczki,
3 łyżki cukru,
kilka kropli aromatu waniliowego,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Lukier:
10 dag cukru pudru,
2 łyżki wódki, koniaku lub rumu.

Tort Holenderski

Sposób przygotowania:
Ciasto rozmrozić, podzielić na 3 równe części. Rozwałkować je na krążki  o średnicy 28 cm,  gęsto nakłuć widelcem.  Piec kolejno w tortownicy lub  na blasze mniej więcej po 10 min w 200oC. Formę lub blachę za każdym razem spłukiwać zimną wodą. Krążki ostudzić, wybrać najforemniejszy i płaski na wierzch tortu, posmarować go  podgrzaną galaretką lub dżemem. Z cukru pudru i wódki utrzeć lśniący lukier i powlec nim posmarowany krążek. Gdy glazura zastygnie, pokroić  go ostrym nożem  na 12-16 równych klinów. Wiśnie osączyć, a sok zagotować z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do wrzącego soku i ugotować gęsty kisiel. Wrzucić do niego wiśnie (kilkanaście sztuk odłożyć do dekoracji), wymieszać i ostudzić. Przyrządzić krem Chantilly. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać aromat  i utrwalić krem żelatyną rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody. Na jednym z blatów ułożyć wiśnie, na nich trochę mniej niż 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem i  obficie posmarować go  kremem (kilka łyżek pozostawić  do dekoracji). Z  kawałków polukrowanego krążka starannie ułożyć wierzch, boki posmarować kremem. Każdy klinik udekorować rozetką z bitej śmietany i wisienką. Co najmniej 3 godz schładzać tort w lodówce.

W Holandii w sezonie letnim  zamiast wiśni często stosuje się do  przełożenia warstw ciasta czereśnie.

Smacznego!

Tort Holenderski

sobota, 04 lutego 2012

Trochę Was zaniedbałam i pewnie jeszcze zaniedbam, ale tak się czasami sprawy układają, że nawet blogowanie na tym ucierpi. Cokolwiek by się jednak nie działo, na pewne okazje ciasto musi być. Nie do końca udane ale chyba nie najgorsze bo już zjedzone :) Zainspirowane pewnym ciastkiem czekoladowym z wiśniami jakie miałam ostatnio okazję jeść. Wyjątkowo nie zawiera alkoholu, ale jestem pewna, że z wiśniami ze spirytusu albo nasączone wiśniówką byłoby o niebo lepsze :)

Ciasto tortowe czekoladowo-wiśniowe

Składniki na biszkopt:
6 jajek
25 dkg cukru
25 dkg mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Składniki na krem:
1,2 litra śmietany kremówki (do ubijania)
300 g kuwertury czekoladowej (z Lidla) - może być czekolada z dużą zawartością kakao
kostka bardzo miękkiego masła (można pominąć będzie bardziej "lajt")
2 łyżki cukru pudru
kilka zagęstników do śmietany

Dodatkowo:

2 słoiki wiśni w zalewie
1 opakowanie maltesers
1 tabliczka białej czekolady starta na grubych oczkach


Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo 4 łyżki wody, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku oraz ekstrakt waniliowy. Odstawić mikser i delikatnie mieszając łyżką wsypywać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC. Po wystudzeniu przekroić na trzy  krążki (ja nasączyłam je miejscami syropem z wiśni - można to zrobić alkoholem).

Około 200 ml śmietany (jeden kubeczek) odlać, resztę ubić, dodać cukier puder i zagęstniki. Do masła po łyżce wmieszać ubitą śmietanę. Kuwerturę rozpuścić na parze, dodać odłożoną śmietanę wymieszać, przestudzić i wmieszać do masy śmietanowej. Na końcu wsypać połowę wiórków z czekolady.

Biszkopt smarować kremem, nakładać warstwę wiśni, na nią znowu odrobinę kremu, na to następny biszkopt. Znowu krem, wiśnie krem i drugi biszkopt. Na góre i boki nałożyć krem. Górę obsypać startą czekoladą. Układać wiśnie i Maltesersy w dowolnych kombinacjach.
Koniecznie schłodzić kilka godzin.

Smacznego!


Ciasto tortowe czekoladowo-wiśniowe

sobota, 16 lipca 2011
Ten tort przygotowałam na Urodziny mojego Taty. Na tę okazję powinien być wyjątkowo słodki i obficie „skropiony”. Do nasączenia z konieczności użyłam czystej wódki, ale dobry wiśniowy likier będzie na pewno lepszy. Do wykonania tortu potrzeba sporo bitej śmietany, ale kto z nas jej nie lubi? – jednym słowem tort wszystkim smakował i szczerze go polecam!

Tort Szwarcwaldzki
Składniki na biszkopt
6 jajek
25 dkg cukru
20 dkg mąki tortowej
5 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Masa śmietanowa:
1,2 l śmietany 30%  lub 36%
5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:
0,5 kg wiśni
100 g czystej wódki
1 tabliczka białej czekolady
1 tabliczka ciemnej czekolady
Tort Szwarcwaldzki
Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo wodę, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku. Odstawić mikser i delikatnie mieszając łyżką wsypywać po trochu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (28cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC. Po wystudzeniu przekroić na trzy  krążki.
2 części wiśni wydrylować, jedną pozostawić w całości by nie barwiły górnej części tortu.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Płynną, ale ostudzoną żelatynę po trochu dodawać do śmietany i delikatnie mieszać, można robotem na najniższych obrotach.
Krążki tortu mocno nasączyć alkoholem, przekładać masą śmietanową i drylowanymi wiśniami. Górę i boki starannie pokryć śmietaną, obsypać startą białą czekoladą, potem ciemną. Na górze ułożyć pozostałe wiśnie (niestety nie udało mi się zdobyć wiśni z ogonkami – jedna na otarcie łez :)
Smacznego!

Tort Szwarcwaldzki

środa, 13 lipca 2011

Mamy lato i możemy do woli wymyślać wersje swoich ulubionych ciast. Tradycyjny placek drożdżowy może się każdego dnia prezentować w nowej, zawsze owocowej odsłonie. Jest to też dobra okazja by wprowadzając drobne zmiany stopniowo udoskonalać swoje sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję mocno wiśniowy, puchaty drożdżowy placek. Pyszny od samego wyjęcia z piekarnika do ostatniego okruszka ;)

Drożdżowe ciasto z wiśniami

Składniki:
0,4 kg maki
3 dkg drożdży
1jajko
1 żółtko
1 szklanka mleka
3 dkg stopionego masła
2 łyżki oleju
1/2  szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki
5 dkg masła
5dkg cukru pudru

0,7 kg wiśni

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać ok. 10 dkg mąki i mleka tyle by zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Wiśnie wydrylować i odstawić.
Utrzeć jajko i żółtko z cukrem, dodać mąkę, sol, wyrośnięty rozczyn i mleko. Starannie wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, dodawać po trochu olej i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  Gdy podwoi objętość, rozwałkować i umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć wiśnie i odstawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagnieść palcami i rozsypać na górę placka. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego! 

Drożdżowe ciasto z wiśniami

wtorek, 08 marca 2011

Wyjątkowe święto, to i wyjątkowe ciasto. Tak, bo dla mnie sernik jest wyjątkowy. Każdy. Dziś taki na który pomysł podejrzałam ostatnio na kilku blogach. Sernik z wiśnią, czarnoleskim zwany. Pyszny!


Sernik z wiśnią

Składniki spód:
35 dkg maki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao



Sernik z wiśnią

Składniki masa serowa:
1/2 kg sera kubełkowego
1/2 kg twarogu
4 jajka
200g cukru
80g masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka aromatu waniliowego

dodatkowo: szklanka wiśni, kilka łyżek potartej czekolady

Sernik z wiśnią

Sposób wykonania:
Najpierw zagnieść ciasto na spód rozwałkować i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, podpiec ok. 10 minut w temp. 180oC.

Żółtka z pozostałymi składnikami wymieszać na jednolitą masę w food procesorze /malakserze. Pianę z białek ubić, dodać do masy serowej.
Masę wylać na podpieczony spód, na górze układać wiśnie. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 160oC Po 1/2h można nakryć papierem do pieczenia żeby z góry za bardzo się nie przypiekł. Gorący, jeszcze w piekarniku delikatnie obsypać z góry potartą czekoladą. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a wystudzony wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Smacznego!

 

Sernik z wiśnią

wtorek, 10 sierpnia 2010

Szybkie, łatwe, smaczne i śliczne! Doskonałe jako dodatek do porannej kawy.

Muffinki – murzynki z wisienkami

Składniki:
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka kwaśnego mleka lub kefiru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka wiśni bez pestek
biała czekolada i wiórki czekoladowe do dekoracji

Sposób wykonania:

Masło roztopić i wystudzić. Składniki suche wymieszać w misce. Wystudzone masło, jajko, mleko ubić w osobnym naczyniu i dodać do mąki, wymieszać. Delikatnie wmieszać pokrojone wiśnie (można w całości). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200oC  około 15-20 minut. Dekorować rozgrzaną czekoladą.

Smacznego!

 

Muffinki – murzynki z wisienkami

niedziela, 08 sierpnia 2010

Pyszny i nieskomplikowany deser. Niesamowicie sycący. Banany świetnie komponują się z bitą śmietaną, lody orzeźwiają a czekoladowa polewa i wisienki podkreślają smak całego deseru.

Banana split

Składniki (na 1 porcję):
1 banan
1 gałka lodów czekoladowych
1 gałka lodów truskawkowych
1 gałka lodów śmietankowych
100ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki roztopionej czekolady
2 wiśnie

Sposób wykonania:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i przełożyć do rękawa cukierniczego. Banana obrać i przekroić wzdłuż. Połówki ułożyć na talerzu. Pomiędzy połówkami układać po gałce lodów czekoladowych, truskawkowych i waniliowych. Na lodach wykonać dekorację z bitej śmietany, ozdobić wiśnią i rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

niedziela, 01 sierpnia 2010

Ostatnie dzisiejsze wiśniowe szaleństwo :)

Kwitnąca Wiśnia, tak mi się spodobała, że chciałam jeszcze coś od siebie dorzucić do tej akcji. Nie chciałam jednak podbierać pomysłów które od jakiegoś czasu krążą w internecie. Chciałam żeby było nietypowo. Z pomocą  przyszła Mama. Wycinek z przepisem z "Przyjaciółki" (strach myśleć sprzed ilu lat) był strzałem w dziesiątkę. Oczywiście został lekko zmodyfikowany.

Wiśniowa górka

Składniki na biszkopt:
4 jajka
20 dag  cukru
18 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody

Składniki pozostałe:
pół kilograma serka homogenizowanego
1 cukier waniliowy
2 szklanki wiśni bez pestek
2 zagęstniki
1 galaretka wiśniowa
1/2 litra śmietany kremówki

Sposób wykonania:

Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno, dodać 4 łyżki wody, cukier  i dalej ubijać. Delikatnie wmieszać żółtka, a następnie stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem. Wyłożyć ciasto do blaszki 33X25 cm i piec w temperaturze 160oC około 25 minut – do suchego patyczka.

Biszkopt przekroić na dwa placki (będą dosyć cienkie ale tak ma być). Z jednego wyciąć koło, wyłożyć nim miskę (aż do górnego brzegu). Następnie wyciąć drugie, równe obwodowi miski.

Rozpuścić galaretkę w 1/2  objętości wody i przestudzoną zmieszać z serkiem homogenizowanym i 3/4 wiśni. Powstałą masę wyłożyć na ciasto w misce, przykryć wyciętym krążkiem. Odstawić do lodówki.

Z pozostałego ciasta wyciąć 3 kwiatki.  Resztę pokroić w drobniutką kostkę. Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem waniliowym. Ciasto odwrócić do góry dnem, wydobyć z miski. Wierzch smarować kremówką. Obłożyć kostkami, kwiatkami i wiśniami.

Smacznego!

Wiśniowa górka

Wiśniowa górka

Przepis to moja kolejna propozycja w akcji Mirabelki - Kwitnąca wiśnia II.

Kolejna ekspresowa wiśniowo- deserowa propozycja :)

 

Deser Szwardzwaldzki z Oreo


Składniki: (na dwa desery)
8 ciemnych brązowych kruchych ciastek (użyłam domowych oreo)
250 ml  śmietany kremówki
1/2 szklanki wiśni
wiórki czekoladowe

Sposób wykonania:
W szklankach/salaterkach umieszczać warstwami skruszone ciastka, bitą śmietanę i
wiśnie. Ostatnia warstwę bitej śmietany oprószyć wiórkami i ozdobić.

Smacznego!

 

 

Przepis to moja kolejna propozycja w akcji Mirabelki - Kwitnąca wiśnia II.

W niedzielny poranek nie ma co się rozpisywać.  W niedzielny poranek trzeba się wyspać i dobrze zjeść. Zjeść oczywiście inaczej niż w zabieganym tygodniu. Pancakes, a że akcja jeszcze trwa, to oczywiście wiśniowe.

 

Wiśniowe pancakes

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki oliwy
szczypta soli
szklanka wiśni

cukier puder lub kilka kostek czekolady


Sposób wykonania:

Do dzbanka wbić jaja, dodać mleko, sól, oliwę, wymieszać (najlepiej mikserem), dodać mąkę i dalej mieszać na gładką masę. Na konieć dodać wiśnie.
Na rozgrzaną patelnię (delikatnie natłuszczoną) wylewać (rozmieszane za każdym razem) kleksy ciasta.
Smażyć aż się zarumienią. Wtedy odwrócić łopatką. Posypać cukrem pudrem, lub oblewać rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

 

Przepis to moja kolejna propozycja w akcji Mirabelki - Kwitnąca wiśnia II.

środa, 28 lipca 2010

Od dawna chodziło za mną "francuskie z wiśniami". Tylko co tu zrobić, żeby było ciekawie? Inspirację znalazłam u Komarki. Jej poduszeczki w środku miały co prawda truskawki i czereśnie, ale zapewniam, że z wiśniami smakują bosko.
Kostka białej czekolady w środku, wygenerowała w naszym domu linię demarkacyjną. Część uważa, że pasuje idealnie, druga że jest tam całkowicie zbędna. Proponuję przygotować obie wersje i ocenić osobiście. Swoją drogą ciekawa jestem, która opcja posiada więcej zwolenników?

Poduszeczki z wiśniami

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
1/3 kilograma wiśni,
1 biała czekolada
cukier puder
1 jajko



Sposób wykonania:
Wiśnie umyć i wydrylować. Ciasto francuskie podzielić na prostokąty jednakowej wielkości. Na jednej połowie każdego prostokąta ułożyć 2 lub 3 wiśnie i kostkę białej czekolady. Przykryć drugą połową, dokładnie sklejając krawędzie (najlepiej robić to widelcem).
Poduszeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem - wtedy po upieczeniu będą się ładnie błyszczeć (ja posypałam jeszcze cukrem).

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut (aż poduszeczki ładnie się zarumienią). Studzić na kratce. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Poduszeczki z wiśniami

Przepis to moja propozycja w akcji Mirabelki - Kwitnąca wiśnia II.

 

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów