Wpisy z tagiem: pierogi

pi±tek, 12 listopada 2010

Macie plany na jutrzejsz± sobotę? Je¶li nie, to proponuję poranne przed¶wi±teczne mycie zamrażarki, aby póĽniej w czy¶ciutkiej zamrozić pierwsze ¶wi±teczne danie. Pierogi z grzybami :) Co roku w ¶wi±tecznym szaleństwie żałuję że wcze¶niej nie zabrałam się za nie. Tym razem będzie inaczej!

Pierogi z grzybami i kapust±

 

Farsz:
0,7 kg kiszonej kapusty
0,5 kg pieczarek
10 dkg suszonych podgrzybków (mog± być same podgrzybki, wtedy wg uznania zwiększyć ich ilo¶ć)
li¶ć laurowy
ziele angielskie
duża cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Suszone grzyby namoczyć (najlepiej poprzedniego dnia) i gotować do miękko¶ci. Drobno posiekać.
Kapustę drobno poszatkować i ugotować z dodatkiem li¶ci laurowych i ziela angielskiego.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć. Pieczarki zetrzeć na tarce, przełożyć do cebuli i przesmażyć (ważne żeby całkowicie odparował płyn). Dołożyć pokrojone grzybki, doprawić i chwilę razem dusić.
Ugotowan± kapustę odcedzić, starannie odcisn±ć, wymieszać z grzybami. Jeszcze raz doprawić, farsz powinien być pikantny.


Ciasto na pierogi:
1,5 kg m±ki
2 szklanki gor±cej wody (takiej, żeby się nie poparzyć)
dwie łyżki oliwy
3 jajka
2 łyżeczki soli

Z m±ki usypać kopczyk, dodać oliwę, jajka i po trochu dolewać wody tyle ile przyjmie ciasto. Wyrabiać aż powstanie jednolita masa. Ciasto powinno być sprężyste, wolniejsze niż na makaron.

Ciasto podzielić na kilka czę¶ci. Pierwsz± cienko rozwałkować, a pozostałe przykryć miska i odłożyć aby nie obsychały.

Wykrawać kr±żki szklank±, lub przyrz±dem do pierogów, nakładać farsz na ¶rodek i zaklejać brzegi, dokładnie by w gotowaniu się nie rozkleiły.

Smacznego!

 

Pierogi z grzybami i kapust±

wtorek, 28 wrze¶nia 2010

Miałam dzisiaj nie piec, nawet nie byłam jako¶ specjalnie zaopatrzona w składniki.  I.. przypadkiem odkryłam na blogu Tater, że dzisiaj jest dzień jabłka. Nie mogłam sobie odpu¶cić! Pierożki z jabłkiem - mnie posmakowały z kubkiem kakao.

Pierożki z jabłkami


Składniki ciasto:

pół kilograma m±ki
20 dkg masła
5 żółtek
1 szklanka cukru

 

Składniki nadzienie:
5 jabłek
kieliszek rumu
odrobina soku z cytryny
pól laski kory cynamonu - potartej
kilka startych goĽdzików
łyżka miodu
4 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:
M±kę wysiekać nożem z masłem, dodać cukier i żółtka, zagnie¶ć szybko kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie z podanych składników przygotować nadzienie. Odcisn±ć nadmiar soku z jabłek, dodać bułkę tart±.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wykrawać kółka lepić pierogi. Piec około 10 minut w temperaturze 200oC.


Smacznego!

 

jabłko

 

Przepis bierze udział w akcjach:

 

sobota, 28 sierpnia 2010

Zwyczajne, proste, pachn±ce letnim lasem. Lepiłam je przez prawie pół dnia, ale warto było! Z przepisu babci, mamy a od dzi¶ również mojego :)

Pierogi

Składniki:
pierogi
2 i 1 szklanki m±ki
1 jajko
ok. szklankę gor±cej wody
sól

nadzienie:
1/2 kg jagód(przebranych i umytych)
2 łyżki maki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

M±kę wymieszać z sol±, wbić jajko i dolewać gor±c± wodę takiej ilo¶ci by uzyskać odpowiedni± konsystencję ciasta (ma być  gładkie i elastyczne, wolniejsze niż na makaron). Wałkować  cienko i wykrawać szklank± koła, układać 1-2 łyżeczki jagód wymieszanych z m±k± ziemniaczan±. Wrzucać na osolony wrz±tek i gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać ze ¶mietan± i cukrem.

Pierogi

Smacznego!

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów