Wpisy z tagiem: m±ka kukurydziana

niedziela, 31 sierpnia 2014

Miała być surówka z czerwonej kapusty ze ¶liwkami. Nie doczekały, wyl±dowały w cie¶cie ;) Dla odmiany w kukurydzianym. Przepis pochodzi z tej strony i cytuję za autork±. Wyszło żółciutkie i puszyste. Bardzo Wam polecam!

Ciasto kukurydziane ze ¶liwkami


Składniki:
250 g margaryny (dałam olej)
200 g cukru
cukier waniliowy
2,5 szklanki m±ki kukurydzianej
4 jajka
3 łyżki ¶mietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku ¶mietankowego
¶liwki

Ciasto kukurydziane ze ¶liwkami

Sposób wykonania:
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z szczypt± soli odstawić do lodówki. Żółtka z cukrem utrzeć do biało¶ci dodać margarynę zmiksować. Następnie dodać m±kę, proszek do pieczenia,¶mietanę i olejek. Szybko wymieszać, z m±k± długo się nie miksuje bo wyjdzie zakalec. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Gęste ciasto przełożyć na ¶redni± tortownicę, poukładać połówki ¶liwek skórkami do dołu.

Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po wyjęciu, lekko ciepłe posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasto kukurydziane ze ¶liwkami

pi±tek, 14 stycznia 2011

Pierwszy raz upiekłam je dla rocznej wtedy Laury, drugi raz dla Julki która też dopiero co zakończyła swój pierwszy roczek. Dobra ciocia chciała się słodko kojarzyć :) Maluszki nie narzekały ale mam wrażenie, że bardziej posmakowały niektórym dorosłym  ;)
Przepis kr±ży po wszystkich blogach, a dotarcie do autora chyba byłoby trudne, bo takie ciasteczka robiła mi Mama jak byłam mała. Ja trochę go zmodyfikowałam, ograniczyłam tłuszcz, wyeliminowałam cukier i dodałam odrobinę m±ki kukurydzianej. Moim zdaniem s± zdrowsze i maj± lepsz± konsystencję.

Ciasteczka z kaszk±

Składniki:

300g masła
2 opakowania (po 180g) kaszki ryżowej (najlepiej bananowej) bez mleka
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g m±ki kukurydzianej

Sposób wykonania:
Masło drobniutko wysiekać. M±kę, kaszkę i proszek do pieczenia wymieszać i wszystko razem poł±czyć. Najlepiej mikserem (spiralnymi końcówkami, bo zwykłe nie dadz± rady) by ciasto nie ogrzewało się od r±k. Na końcu dodać jajka (sparzone wrz±tkiem przed rozbiciem). Masę wstawić na 15 minut do lodówki, aby kaszka napęczniała. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszczać kulki widelcem. Piec około 10-15 minut na lekko złotawy kolor. Studzić na kratce.

Smacznego!

 

 

Laura

 

Przepis zgłaszam do akcji:


 

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów