Wpisy z tagiem: wódka

pi±tek, 03 grudnia 2010

Jeszcze nie jestem pewna jak go wykorzystam, ale wiem, że wykorzystam go na ¶więta. Parę pomysłów chodzi mi już po głowie  :)

Ekstrakt pomarańczowy

Składniki:
skórka obrana z 2kg pomarańczy
litr wódki

Sposób wykonania:
Zesterem obrać skórkę z pomarańczy (można zetrzeć na tarce jeżeli kto¶ nie ma) i zalać j± wódk±. Zostawić na kilka tygodni i poczekać aż wódka nabierze aromatu.

Smacznego!

¶roda, 10 listopada 2010

Zbliża się czas ¶wi±tecznych szaleństw w kuchni i warto zadbać o przygotowanie niezbędnych dodatków. Niezbędny od pierwszego dnia od kiedy go odkryłam jest dla mnie ekstrakt waniliowy, z przepisu Dorotus za któr± cytuję:

 

ekstrakt waniliowy

Składniki:
3 str±ki wanilii
1 szklanka wódki
szklany słoiczek, butelka

Sposób wykonania:

Str±ki wanilii przeci±ć wzdłuż na pół, nie wyskrobywać nasionek! Umie¶cić w słoiczku. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia str±ków. Zamkn±ć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, co jaki¶ czas energicznie wstrz±saj±c.

Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesi±cach osi±gnie pełny aromat i wtedy można go używać (mój już po miesi±cu był bardzo aromatyczny, więc spokojnie można używać). Można przechowywać przez lata. Je¶li połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.

Polecam!

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów