Wpisy z tagiem: rodzynki

niedziela, 29 lipca 2012

Troszkę czekał na publikację ale w końcu się doczekał. Przygotowany z okazji urodzin Taty który lubi wszystko co czekoladowe, a do tego pianki. Można było wybrać lepsze poł±czenie? Tort wyszedł pyszny, i nic mdły bo odpowiednio nas±czony rumem a krem urozmaicony pijanymi rodzynkami ;) Polecam!

Mocno czekoladowy tort piaknowy

Składniki na biszkopt
6 jajek
25 dkg cukru
20 dkg m±ki tortowej
5 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek  zimnej wody
szczypta soli

Masa do przełożenia:
1l ¶mietany 30%  
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
30 dkg kuwertury czekoladowej
2 łyżki kakao
10 dkg rodzynek namoczonych w rumie

Do nas±czenia tortu:
1/2  szklanki rumu wymieszać z 1/2 szklanki mocnej herbaty

Do dekoracji:
mini pianki w białej i ciemnej czekoladzie
rodzynki w czekoladzie

Mocno czekoladowy tort piaknowy

 

Sposób wykonania:

Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijaj±c dodawać stopniowo wodę, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku. Odstawić mikser i delikatnie mieszaj±c łyżk± wsypywać po trochu m±kę wymieszan± z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (27cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC. Po wystudzeniu przekroić na trzy  kr±żki.
Kuwerturę rozpu¶cić na parze, dodać kakao oraz 1/2 szklanki  ¶mietany. Wymieszać i przestudzić. Żelatynę rozpu¶cić w 1/3 szklanki gor±cej wody i ostudzić. ¦mietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Płynn±, ale ostudzon± żelatynę po trochu dodawać do ¶mietany i delikatnie mieszać, można robotem na najniższych obrotach.  Kilka łyżek  ubitej ¶mietany wymieszać z rozpuszczon± kuwertur± i poł±czyć  z reszt± ¶mietany. Starannie wymieszać dodaj±c namoczone rodzynki. Biszkoptowe blaty mocno nas±czać przygotowanym rumem i przekładać czekoladow± mas±. Starannie posmarować również boki i wierzch. Na górze układać mini pianki i rozsypać rodzynki w czekoladzie. Koniecznie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! 

Mocno czekoladowy tort piaknowy

¶roda, 17 listopada 2010

Zgodnie z klasyfikacja urzedow± Unii Europejskiej marchew uznawana została za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchwi używa się do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalaj±cej parametry ich produkcji, marchew uznana została za owoc. Dzisiaj, więc owocowe mufinki marchewkowe :)

Muffinki marchewkowe

Składniki:
3 szklanki m±ki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka oleju
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej marchwi
1/2 szklanki posiekanych orzechów
2 łyżki rodzynek

Sposób wykonania:
Produkty suche wymieszać w jednym naczyniu, a w drugim wymieszać mokre (oprócz marchwi i bakalii). Wszystko razem poł±czyć i starannie wymieszać. Do ciasta dołożyć marchew i bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto rozłożyć do foremki na muffiny (wysmarowanej i posypanej buka tart±). Nakładać ciasto „do pełna”. Piec 20-25 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

 

Przepis zgłaszam do akcji:

niedziela, 29 sierpnia 2010
Co upiec na rocznicę ¶lubu Rodziców? Sernik! Problem był tylko w tym jaki. Z pomoc± przyszła... ¦więta Kinga  :) Przepis na sernik ¦więtej Kingi, pochodzi z ksi±żki "Benedyktyńskie smaki i smaczki - sekrety w kuchni opactwa w Tyńcu" z której skorzystam pewnie jeszcze nie raz. Sernik, na kruchym spodzie, jest do¶ć mokry, ale zarazem lekki. Polecam, wprowadziłam tylko jedn± modyfikację - benedyktyni w przepisie poszaleli trochę z jajkami, spokojnie wystarczy 9.
Sernik ¦więtej Kingi
Składniki:
1 kg tłustego białego sera
15 jajek (dałam 9)
35 dag cukru
6 dag masła
12 dag rodzynek
posiekana laska wanilii

ciasto:
25 dag m±ki
12 dag masła
6 dag cukru
2 żółtka
skórka otarta z cytryny

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnie¶ć kruche ciasto i odstawić na kilkana¶cie minut do lodówki. Ser zmielić lub przetrzeć przez sito. dodać cukier i stale ucieraj±c, dodawać po jednym żółtku. Wlać roztopione i przestudzone masło. Na koniec dodać ubit± na sztywno  pianę oraz rodzynki i posiekan± wanilię. Lekko wymieszać. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim duż± płask± blachę posmarowan± masłem i posypan± m±k±. Na powierzchni ciasta rozłożyć masę serow± i wygładzić. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180oC na ok. godzinę.

Smacznego!
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów