Wpisy z tagiem: mięso mielone

sobota, 19 marca 2011

Ćevapčići bałkańskie danie mięsne, które w  Albanii występuje pod nazwą qofte, w Bośni jako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei. W Iranie i Turcji natomiast znane jako kebab Köfte. Na blogach pojawia się jako mini kebab, a jakby na to nie patrzeć to po prostu mielone na patyku  :) Bardzo smaczna odmiana podania mięsa mielonego, szczególnie w towarzystwie frytek i sosu tzatziki. Polecam!

Ćevapčići

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)
kilka ząbków czosnku
sól pieprz do smaku
jajko
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
50 ml wody mineralnej
tymianek, oregano

dodatkowo:

oliwa z oliwek

Ćevapčići


Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Formować niewielkiej wielkości kiełbaski, nadziewać na patyki do szaszłyków. Smarować oliwą z oliwek grillować na suchej patelni. Podawać z sosem tzatziki i frytkami.

Smacznego!

Ćevapčići


Filipowi jednak najbardziej smakowały frytki :)

czwartek, 10 marca 2011

Torcik zobaczyłam u Majanki i wiedziałam, że długo nie poczeka na liście do wypróbowania. Zrobiłam wersję prostokątną z podwójnej porcji, bo taki okrągły torcik to u mnie  w domu jest za mało  :) Wyszedł pyszny, jestem zachwycona! Majance dziękuję i pozwalam sobie zacytować przepis  :)

Torcik z ciasta twarogowego

Składniki :

ciasto:
150 g twarogu
7 łyżek mleka (6 + 1)
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia (ok. 2,5 łyżeczki)
ok. pół łyżeczki soli
opcjonalnie : śmietana - ok.1 łyżki (nie dawałam)

farsz :
600 g mięsa mielonego
1 średnia cebula
150 g sera żółtego
1 jajko (oddzielnie żółtko i białko)
pół pęczka natki pietruszki (nie miałam)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól , pieprz , pieprz Cayenne


Sposób wykonania:
Przygotować farsz: mięso podsmażyć na suchej patelni, przestudzić. Cebulę i natkę drobno posiekać . Żółty ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do mięsa dodać białko, cebulę, natkę i koncentrat pomidorowy - dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać żółty ser - wymieszać i odstawić.

Ciasto : twaróg utrzeć z 6 łyżkami mleka, olejem i solą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Gdyby było za suche, można dodać trochę śmietany.

Ciasto rozwałkować na blacie na prostokąt o wymiarach 50 x 25 cm . Na prostokącie  równomiernie rozłożyć przygotowany farsz. Ciasto zwinąć w roladę (od dłuższego boku). Pokroić na 10 plastrów o grubości ok. 5 cm.

Przygotowane ślimaczki ułożyć w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm (u mnie prostokątna foremka) lekko spłaszczyć dłonią i posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 35-45 minut.

Smacznego!

Torcik z ciasta twarogowego

sobota, 05 lutego 2011

Po czasie stołowania się w miejscu, w którym może i kuchnia była nie najgorsza, ale niestety dla mnie niedostępna, i okolicznościach  w których nie miałam możliwości pstryknięcia fotki wracam do domu i wracam do Was. Jednocześnie przepraszam za chwilowe zaniedbanie bloga. Powracam z pysznym domowym obiadem, bo takich bardzo mi brakowało. Mam ogromną ochotę na gołąbki, ale ponieważ nie czuję się na siłach, to proponuję dzisiaj wersję uproszczoną, czyli znane pewnie przez niektórych  z Was "kotlety gołąbkowe".

Kotlety gołąbkowe

Składniki:
1/2 kg białej kapusty
1/4 kg wołowego mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia,
olej do smażenia
bułka tarta

Sposób wykonania:
Kapustę drobno posiekać i krótko podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i mono odsączyć. Ryż ugotować na sypko. Na patelni zrumienić cebulkę, dodać czosnek i krótko poddusić. Wymieszać mięso, ryż, kapustę, cebulkę, jajko, przyprawić do smaku. Formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Podawać z ulubionym sosem. Najlepiej pomidorowym.

Smacznego!

czwartek, 21 października 2010

Oberżyna, psianka, gruszka miłosna … bakłażan. Nazywa się i wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Przysmaków z bakłażana można przyrządzić bez liku. Dzisiaj proponuję bakłażany z kaszą jaglaną i wołowiną.

Bakłażanki


Składniki:
4 bakłażany
30 dkg kaszy jaglanej
50 dkg mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
15 dkg oscypka
oregano – ilość wg upodobania
sól
pieprz
1 pomidor
oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Odkroić końcówki bakłażanów i przekroić je wzdłuż na połówki. Delikatnie wykroić miąższ, powstałe „łódki” posolić i odstawić na pół godziny. W tym czasie ugotować kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mieloną wołowinę, pokrojony miąższ bakłażana, dodać sól, pieprz i chwilę poddusić. Do mięsa przełożyć ugotowaną kaszę, zetrzeć połowę oscypka, dodać oregano, starannie wymieszać. Bakłażany posypać pieprzem, oregano i napełnić farszem z „górką”. Przybrać plasterkami pomidora i obficie posypać startym oscypkiem. Zapiekać około pół godziny w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

Bakłażanki

Przepis jest moją propozycją do akcji:

akcja

sobota, 09 października 2010

Znalazłam ten przepis na blogu  kuba-pichci.pl i od razu wiedziałam że klopsiki będą mi smakowały. To niesamowite, że przez prawie całe swoje życie miałam taką niechęć do kaszy. To chyba dlatego, że jedyną formą z jaką się spotkałam, był nie lubiany przeze mnie gulasz z kaszą, a jedynym urozmaiceniem kawałek ogórka. Ostatnio kasza wraca do łask. Moda na zdrową żywność szaleje na blogach. Ja swoją paczkę kupiłam - w aptece! Kasza jaglana z której dziś zrobiłam klopsiki, składa się w dużej mierze ze skrobi, a nie zawiera glutenu. Wyjątkowo polecana dla dzieci, osób na lekkostrawnych dietach i diecie bezglutenowej. Zawiera również krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na stawy. Bardzo często, stosowana jest również w medycynie chińskiej. Przepis minimalnie zmodyfikowałam, rezygnując z pomidorów i ograniczając trochę smażenie poszczególnych składników. Samo zdrowie, polecam!

Klopsiki z kaszy jaglanej

Składniki:
100 g kaszy jaglanej
1 pokrojona w kostkę cebula
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
200 g mielonego mięsa wołowego (może być inne)
jajko
bułka tarta
oliwa

Sposób wykonania:
Kasze ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Cebulkę i czosnek lekko zeszklić na gorącej oliwie. Wszystkie przyprawy wymieszać z cebulką, mięsem i kaszą. Formować malutkie klopsiki, obtaczać w jajku i bułce, smażyć aż się zrumienią.

Ja zrobiłam do nich szybki sos słodko-kwaśno-ostry:

Składniki na sos:
1/2 puszki pomidorów
1 łyżka miodu
1łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób wykonania:
Wszystkie składanki wymieszać, na lekkim ogniu podgrzewać do zagotowania, przestudzić.

Smacznego!

Przepis jest moją propozycją do akcji:

akcja

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów