Wpisy z tagiem: drożdżówki

niedziela, 22 listopada 2015

Po rogalach Marcińskich ¶ladu już nie ma a następne dopiero za rok. Nie ma jednak przeszkód, by sprawić sobie Drożdżóweczki z mas± z białego maku. Przepis na masę z tego przepisu:  Zamiast orzeszków klasyczna kruszona i można się zajadać :)
Polecam!

Składniki - ciasto:
0,5 kg m±ki
4 dkg drożdży
1/4l mleka
6 dkg cukru
5 dkg masła
2 żółtka
ekstrakt waniliowy
jajko do smarowania
cukier puder do posypania

Nadzienie:
300g białego maku
100g pasty migdałowej (marcepanu)
3/4 szklanki cukru pudru
100g orzechów włoskich
100g zblanszowanych migdałów
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (można dać więcej- do 2 łyżek)
2-3 łyżki gęstej ¶mietany
3 podłużne biszkopty (pokruszyć na okruszki)

Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki m±ki
5 dkg masła
Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

 

 

Sposób wykonania:

Przygotować rozczyn:  1 łyżkę cukru i drożdże rozetrzeć w miseczce, dodać 10dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęsto¶ć dobrej ¶mietany. W większej misce utrzeć żółtka z reszt± cukru, dodać m±kę, wyro¶nięty rozczyn, resztę mleka, wanilię i wyrabiać, aż ciasto będzie błyszcz±ce i będzie odchodzić od ręki. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia.

Przygotować masę makow±: (według przepisu na rogale Marcińskie, cytowanego za Majank±).
Mak i orzechy sparzyć gor±c± wod±, po 15 minutach odcedzić i dobrze ods±czyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Pastę migdałow± (marcepan) rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekan± skórkę pomarańczow±. Dobrze wymieszać, dodać ¶mietanę - ale tylko tyle by uzyskać do¶ć plastyczn± masę. Masa nie może być zbyt płynna, ani zbyt twarda i dlatego ¶mietanę należy dawać po troszkę i w sumie nie musi zostać zużyta cała ilo¶ć podana w przepisie.

Gdy ciasto wyro¶nie odrywać kulki wielko¶ci piłeczki pingpongowej, mocno rozpłaszczyć. W każdym za pomoc± literatki albo nóżki kieliszka zrobić spory, szeroki dołek. Nakładać masę makow± i na krótko odstawić do wyro¶nięcia. Posmarować rozm±conym jajkiem. Posypać kruszonk±. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów