Wpisy z tagiem: pestki dyni

sobota, 13 listopada 2010

Tartę wypatrzyłam dawno temu na blogu Agatex i doczekała się w końcu swojego czasu :)  Jest bardzo smaczna i zaskakuje delikatno¶ci± farszu, jednak następnym razem spróbuje pokroić łososia w kawałki, żeby tarta nabrała konkretnego wyrazu.

Tarta z łososiem i awokado

Kruche ciasto na spód

200g m±ki pszennej (tak jak zaleca Agatex, dodałam uprażonych pestek dyni)
duża szczypta soli
100g masła, schłodzonego
1 jajko, lekko roztrzepane
2-3 łyżeczki wody

Do dużej miski przesiać m±kę i sól. Pokroić masło w nieduż± kostkę i wrzucić do m±ki. Czubkami palców wymieszać m±kę z masłem, tak aby powstały drobne okruchy. Do m±ki wlać jajko i wodę. Powoli wyrabiać ciasto. Je¶li ciasto się lekko klei, należy dodać trochę m±ki. Zagniatać delikatnie ok. 20 sekund aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawin±ć w plastikow± folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 20 minut.
Wyłożyć ciastem natłuszczon± formę do tarty, nakłuć j± wielokrotnie widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie wyj±ć piekarnika i pozwolić jej ostygn±ć.

Nadzienie
300g wędzonego łososia
spora gar¶ć ¶wieżych li¶ci bazylii
1 dojrzałe awokado, mi±ższ pokrojony w nieduż± kostkę
3 jajka
200g ¶mietany 18%

Łososia i bazylię zmiksować razem na gładkie puree, które następnie nałożyć do ¶redniej wielko¶ci miski, do puree dodać 3 jajka oraz ¶mietanę i miksować cało¶ć mikserem na jednolit± masę. Do masy dodać posiekane awokado i delikatnie wymieszać cało¶ć. Nałożyć masę na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut aż wierzch tarty lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić tarcie lekko ostygn±ć a następnie podać do stołu.

Smacznego!

niedziela, 31 paĽdziernika 2010

Gdy kończy się dynia, na szczę¶cie zostaj± po niej jeszcze pestki... Mnie na jutro zostan± ciasteczka, i wspomnienie festiwalu jaki zorganizowała Bea, odkrywaj±c przede mn± nowe, nieznane smaki.


Ciasteczka dyniowe

 

Składniki:
30 dkg m±ki pszennej
3 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
1 kostki schłodzonego masła
2 łyżki oleju
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu ma¶lanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanki pestek z dyni

Sposób wykonania
:
Pestki dyni lekko uprażyć w piekarniku lub na patelni, następnie posiekać i wsypać do m±ki.
M±kę wymieszać z  pestkami, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, kurkum± i wysiekać z zimnym masłem.    Mokre składniki ubić trzepaczk± na jednolit± emulsję i dodać do maki. Zagnie¶ć ciasto   i wywałkować  placki. Wykrawać ciasteczka foremk±, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje „dyńki” piekły się   ok. 15 minut w temp. 180oC. Po wystudzeniu dekorować polew± i barwn± posypk±.           

Polewa:
1 biała czekolada
kilka kropel żółtego barwnika
2 łyżki kremówki
Czekoladę rozpu¶cić w wodnej k±pieli, dodać  ¶mietankę, barwnik i wymieszać.

Smacznego!

 

Ciasteczka dyniowe

 

 

Przepis jest moj± propozycj± w akcji:

 

Przepis zgłaszam do akcji:

| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów