Wpisy z tagiem: beszamel

sobota, 25 czerwca 2011

Być może mniej urokliwe niż białe, ale za to nadzwyczaj delikatne i pyszne. Pod serow± pierzynk±, doprawione odrobin± szynki – smakowało bardzo :)

Szparagi zielone pod beszamelem


Składniki:
2 pęczki zielonych  szparagów
20 dkg żółtego sera
2 łyżki masła
2 łyżki m±ki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru
kilka plasterków mocno wędzonej szynki

Sposób wykonania:
Masło rozpu¶cić w rondelku, dodać m±kę i zrobić zasmażkę. Zdj±ć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ci±gle mieszaj±c podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić sol± i pieprzem,  dodać starty ser,  wymieszać. Szynkę pokroić w w±skie paseczki. Szparagi starannie opłukać, odłamać twarde końcówki, gotować ok.10 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ostrożnie wyj±ć z garnka i  ułożyć w foremce do zapiekania. Na szparagi wyłożyć sos, posypać paseczkami szynki. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

Smacznego! 

Szparagi zielone pod beszamelem

sobota, 11 wrze¶nia 2010

Po zabieganym tygodniu i szybkich obiadach, nadeszła sobota. Sobota leniwa, spędzona w domu na koniecznych do zrobienia porz±dkach i odrobinę bardziej niż zwykle pracochłonnym daniu. Lasagne, któr± nie pogardziłby nawet Garfield :)

 

Lasagne

Makaron:
50 dkg m±ki (plus trochę do podsypywania)
3 jajka
ok 1/2 łyżeczki soli
ok szklanki ciepłej wody

Z m±ki usypać „kopczyk” i zrobić w nim dołek. Wbić do niego jajka, dodać sól, czę¶ć wody i zagniatać ciasto, w miarę potrzeby dolewaj±c wodę. Ciasto powinno być sprężyste, niezbyt twarde. Podzielić na kilka małych porcji i wałkować cienkie placki. Nie przesuszać.


Sos mięsny:
2 duże cebule
2 z±bki czosnku (można więcej jak kto¶ lubi)
50 dkg dowolnego mięsa mielonego
puszka krojonych pomidorów
sól
pieprz
papryka ostra
bazylia
olej
ok. 2 szklanki bulionu

Cebulę i czosnek drobno pokroić i poddusić na oleju. Dołożyć mięso, starannie rozmieszać, by nie tworzyły się grudy, dodać bulion, przyprawić do smaku i chwilę dusić. Dodać pomidory i jeszcze chwilę trzymać na ogniu. Gdyby sos był zbyt rzadki można go zagę¶cić łyżka m±ki.

Lasagne

Beszamel:
3 łyżki masła
3 łyżki m±ki
1,5 szklanka mleka
Vegeta
pieprz
gałka muszkatołowa (dowolnie)

Masło z m±k± smażyć 2-3 minuty (nie rumienić). Dodać mleko i przyprawy. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, mieszaj±c trzepaczk± do ubijania piany – sos ma być puszysty i delikatny.

Dodatkowo:
15 dkg sera: najlepiej oscypek , ale może być mozarella lub ostry żółty

Sposób wykonania:
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i położyć odmierzony płat makaronu. Wyłożyć na niego warstwę sosu mięsnego, kilka łyżek beszamelu i posypać startym serem. Przykryć następnym płatem makaronu i powtarzać warstwy  (ok.4 - 5 warstw). Ostatni± warstw± powinien być sos, przykryć  go grubsz± warstw± beszamelu i obficie posypać serem. Cało¶ć ponakłuwać w kilku miejscach w±skim nożem lub patyczkiem (do dna). Wstawić do gor±cego piekarnika (180oC) na ok. pół godziny.

Smacznego!

Lasagne

PS Z przepisu wychodzi foremka 36x24x6cm (jak na zdjęciu powyżej) oraz dodatkowo mała porcyjka "na wynos" w naczyniu - jak na pierwszym zdjęciu.

 

Moja propozycja w akcji Smacznie i pomidorowo.


akcja

 

 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów