Wpisy z tagiem: szynka

sobota, 09 lipca 2011

To niesamowite, jak szybko można zrobić pizzę jak ma się na ni± wielk± ochotę :) Je¶li chodzi za Wami pizza, a nie wiecie jaka, to polecam wypróbowan± dzi¶ przeze mnie Carbonarę. Ona tak jak wczorajszy bób do lekkich nie należy, ale przecież w życiu nie zawsze bywa lekko  :)


Pizza Carbonara

Składniki:

Ciasto:
1 1/2 szklanki wody
2 1/4 łyżeczki drożdży
3 1/2 szklanki m±ki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sos:
250 ml ¶mietanki kremówki
3 małe cebulki
oliwa
oregano

Na górę:
opakowanie chudego boczku w cienkich plastrach
kilka plastrów szynki parmeńskiej
odrobina startego parmezanu   

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn i pozostawić do wyro¶nięcia, następnie poł±czyć resztę składników i pozostawić ciasto na 15 minut do ponownego wyro¶nięcia.
Kiedy ciasto wyrasta, przesmażyć cebulę na oliwie i kiedy będzie już zrumieniona dodać do niej ¶mietane kremówkę, nie doprowadzać do zagotowania. Dodać sół, pieprz i oregano. Przestudzić.

Następnie ciasto wyłożyć na blachę posmarowan± wcze¶niej olejem i rozprowadzić na placku równomiernie przestudzony sos. Pozostawić do wyro¶nięcia na kolejne 15 minut.

Na warstwie sosu układać plastry boczku, poszarpane kawałki szynki parmeńskiej oraz posypać cało¶ć parmezanem.

Piec ok. 20-30 minut aż się zrumieni w temperaturze 220oC.

Smacznego!

pi±tek, 08 lipca 2011

Ponieważ, upływaj±cy czas i natłok różnych dziwnych spraw s± wci±ż bezlitosne, czas w kuchni postawić na pochwałę prostoty. Dzi¶ szybko, smacznie sezonowo i pożywnie - no może tylko nie do końca lekko ;)


Bób z szynk± parmeńsk±

Składniki:
ugotowany i obrany bób
szynka parmeńska porwana w drobne kawałki
odrobina oliwy z oliwek i soku z cytryny
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Składniki wymieszać i zajadać się ze smakiem ;)

Smacznego!

sobota, 25 czerwca 2011

Być może mniej urokliwe niż białe, ale za to nadzwyczaj delikatne i pyszne. Pod serow± pierzynk±, doprawione odrobin± szynki – smakowało bardzo :)

Szparagi zielone pod beszamelem


Składniki:
2 pęczki zielonych  szparagów
20 dkg żółtego sera
2 łyżki masła
2 łyżki m±ki
pół szklanki mleka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta cukru
kilka plasterków mocno wędzonej szynki

Sposób wykonania:
Masło rozpu¶cić w rondelku, dodać m±kę i zrobić zasmażkę. Zdj±ć z ognia, wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Ci±gle mieszaj±c podgrzewać aż do wrzenia. Doprawić sol± i pieprzem,  dodać starty ser,  wymieszać. Szynkę pokroić w w±skie paseczki. Szparagi starannie opłukać, odłamać twarde końcówki, gotować ok.10 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ostrożnie wyj±ć z garnka i  ułożyć w foremce do zapiekania. Na szparagi wyłożyć sos, posypać paseczkami szynki. Zapiekać przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni.

Smacznego! 

Szparagi zielone pod beszamelem

poniedziałek, 07 marca 2011

Zima ma swoje prawa. Jednym z nich jest ogromna tęsknota za lekko¶ci±, słońcem za oknem i słońcem na talerzu. Pora więc na apetyczn± propozycję syc±cej, kolorowej kolacji w sam raz  dla tych którym już tęskno do wiosny  :)

Sałatka wiosenna

Składniki:
1 brokuł
5 jajek ugotowanych na twardo
3 małe pomidorki
1/3 cebuli
gar¶ć posiekanej dymki lub szczypiorku
kilka plasterków żółtego sera
kilka plasterków szynki i boczku wędzonego
4 łyżki majonezu
jogurt naturalny
2 łyżeczki ketchupu


Sposób wykonania:

Brokuła ugotować, i podzielić na parasolki.
Jajka obrać i pokroić na 4 czę¶ci.  Pomidorki pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w cienkie wiórki. Ser, szynkę i boczek pokroić podłużne pasy. Szynkę z boczkiem lekko podsmażyć na patelni. Majonez wymieszać z jogurtem i ketchupem, doprawić sol± i pieprzem. Wszystkie składniki układać na talerzu, polewać sosem. Posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Sałatka wiosenna

czwartek, 20 stycznia 2011

Po raz kolejny przekonałam się jak bardzo por lubi towarzystwo wędzonej szynki. Razem podduszone mog± być podstaw± nieskomplikowanej i pysznej kolacji. Zróbmy więc tartę :)

Tarta z porem

Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
1 duży por
30 dkg wędzonej szynki
olej do smażenia
sól
pieprz
2 jajka
1/2 kubka jogurtu naturalnego
10 dkg oscypka


Sposób wykonania:
Ciastem wyłożyć formę do tarty, równo okroić brzegi.
Szynkę pokroić w niezbyt drobn± kostkę i lekko podsmażyć na patelni. Z pora odrzucić grube li¶cie. Czę¶ć biał± i jasnozielona pokroić w cienkie kr±żki i dorzucić do szynki, dodać sól i pieprz (pamiętać że będzie dodany do¶ć słony oscypek!), przykryć pokrywka i dusić by por zmiękł. Wyłożyć wszystko do formy z ciastem. W naczyniu roztrzepać jajka z jogurtem, dodać startego na grubej tarce oscypka, dodać pieprzu, według uznania posolić i wylać na farsz. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 


 

PS

Dzi¶ zakończył się II etap konkursu na Blog Roku. Co prawda nie udało mi się przej¶ć do kolejnego etapu, nie mniej dzięki waszym głosom przez cały czas udawało mi się utrzymać w pierwszej 30 na 768 blogów zgłoszonych w mojej kategorii. Na sam koniec, mił± niespodziank± był dla mnie skok aż na 25 pozycję! Za każdy głos bardzo serdecznie Wam dziękuję!!! Ten wynik, dał mi niesamowicie dużo rado¶ci i satysfakcji :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów