Wpisy z tagiem: ekstrakt waniliowy

czwartek, 13 stycznia 2011

Przepis znalazłam u Dorotus i do samego końca nie wierzyłam że ciasteczka tak wiernie oddadz± smak tych, które znamy ze sklepowych półek. S± rewelacyjne! Polecam  :)

BeBe

Składniki:
225 g masła, miękkiego
2/3 szklanki drobnego cukru
pół szklanki golden syrupu
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 jajko, roztrzepane
4 szklanki m±ki
1/4 łyżeczki soli

Sposób wykonania:
Masło utrzeć mikserem na biał±, lekk± masę. Dodać cukier, miksować 3 - 5 minut, do poł±czenia. Dodać golden syrup, sok z cytryny, wanilię, jajko, miksuj±c na najwyższych obrotach. Dodać m±kę i sól, zmiksować.

Z ciasta ulepić kulę, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie z lodówki wyjmować po kawałku ciasta, delikatnie podsypuj±c m±k± rozwałkować na grubo¶ć 3 mm, wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów - ciasteczka praktycznie nie rosn±.

Piec w temperaturze 180oC przez 10 - 12 minut (zależy od wielko¶ci ciasteczek, brzegi powinny się zarumienić). Wystudzić na kratce.

Smacznego!

 

Domowe BeBe

Przepis zgłaszam do akcji:


 

sobota, 08 stycznia 2011

Miałam ochotę upiec sernik, ale nie zwyczajny tylko chciałam sobie trochę powydziwiać. Kusił mnie sernik pomarańczowy no i wymy¶liłam. Sernik straciatella z nut± pomarańczy :)  ¦wietna okazja by kolejny raz wykorzystać dobroci z ekstraktu pomarańczowego. Wyszło fajnie, aromatycznie i smacznie.

Sernik straciatella

Składniki na spód:
30 dkg m±ki
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
pół kostki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki  jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1, 10 kg sera wiaderkowego
kostka masła
1 budyń ¶mietankowy
1 szklanka cukru
5 jajek

tabliczka startej gorzkiej czekolady
1/3 szklanki skórki pomarańczowej  (użyłam skórki z ekstraktu pomarańczowego)
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać  z masłem. W osobnym naczyniu ubić trzepaczk±  cukier, żółtka, olej, ¶mietanę i ekstrakt waniliowy. Masę wlać do m±ki, zamieszać i zagniatać.  Rozwałkować  placek o grubo¶ci ok. 1cm. Wylepić nim blaszkę (wyłożon± uprzednio papierem do pieczenia). Podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180oC aż lekko się przyrumieni.

Wszystkie składniki masy (poza białkami i czekolad±) wymieszać w malakserze. Ubić pianę z białek, i dodać do powstałej masy i delikatnie wymieszać, na koniec dodać wiórki czekoladowe. Wylać masę na podpieczony spód, i wstawić na ok. 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w ¶rodku nie jest surowe (nie wbijamy patyczka tylko lekko ugniatamy narodku – sernik ma być sprężysty). Gdyby za mocno przypiekał się od góry, przykryć folia aluminiowa.

Studzić w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Najsmaczniejszy na następny dzień, o ile doczeka  :)


Smacznego!

Sernik straciatella

¶roda, 10 listopada 2010

Zbliża się czas ¶wi±tecznych szaleństw w kuchni i warto zadbać o przygotowanie niezbędnych dodatków. Niezbędny od pierwszego dnia od kiedy go odkryłam jest dla mnie ekstrakt waniliowy, z przepisu Dorotus za któr± cytuję:

 

ekstrakt waniliowy

Składniki:
3 str±ki wanilii
1 szklanka wódki
szklany słoiczek, butelka

Sposób wykonania:

Str±ki wanilii przeci±ć wzdłuż na pół, nie wyskrobywać nasionek! Umie¶cić w słoiczku. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia str±ków. Zamkn±ć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, co jaki¶ czas energicznie wstrz±saj±c.

Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesi±cach osi±gnie pełny aromat i wtedy można go używać (mój już po miesi±cu był bardzo aromatyczny, więc spokojnie można używać). Można przechowywać przez lata. Je¶li połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.

Polecam!

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów