Wpisy z tagiem: ekstrakt pomarańczowy

czwartek, 26 maja 2011

Kolejna tortowa propozycja z okazji dzisiejszego ¶więta. Taki trochę tort nie tort, bo bez pieczenia. Można powiedzieć że to takie cytrusowo-migdałowe tiramisu. Smakuje obłędnie. Wygl±da też chyba nienajgorzej prawda? Podejrzałam go u Dorotus (za któr± cytuję), spodziewałam się że będzie pyszny, ale my¶lę że musicie sami spróbować. Robiłam w większej foremce, więc wszystkie sładniki powiększyłam o 1/3. Polecam, polecam, polecam :)

Malakoff


Składniki:
podłużne biszkopty na podwójne wyłożenie tortownicy - około 300g
4 duże żółtka
10 dag cukru pudru
10 dag miękkiego masła
150 g zmielonych migdałów
2 łyżki likieru pomarańczowego - Cointreau (użyłam Ekstraktu pomarańczowego)
300 ml ¶mietany kremówki, ubitej

Poncz:
¶wieżo wyci¶nięty sok z jednej pomarańczy
¶wieżo wyci¶nięty sok z jednej cytryny
50 ml likieru pomarańczowego - Cointreau (użyłam Ekstraktu pomarańczowego)

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biał± i puszyst± masę. Stopniowo, po łyżeczce dodawać miękkie masło, cały czas miksuj±c. Wlewać likier, stopniowo, miksuj±c. Wsypać migdały, wymieszać. Do masy stopniowo dodawać ubit± wcze¶niej kremówkę, delikatnie mieszaj±c, by masa się nie zważyła.

Tortownicę o ¶rednicy 20 - 21 cm wyłożyć foli± aluminiow± (sam spód). Składniki na poncz wymieszać. Na dno formy ułożyć warstwę biszkoptów maczanych krótko w ponczu (nie powinny być jednak rozmoczone). Na nie wyłożyć połowę masy kremowej, następnie znów warstwę biszkoptów (nas±czonych ponczem) i resztę masy. Tort można zakończyć również warstw± biszkoptów (ja tak jak Dorotus starłam kilka biszkoptów na tarce, dopiero przed podaniem).

Tort schłodzić przez 12 godzin, przed podaniem udekorować bit± ¶mietan± i płatkami migdałów (ja zamiast płatkami obsypałam boki również okruszkami z biszkoptów).

Smacznego!

 

Malakoff

 

Przepis jest moj± propozycj± do akcji:

sobota, 08 stycznia 2011

Miałam ochotę upiec sernik, ale nie zwyczajny tylko chciałam sobie trochę powydziwiać. Kusił mnie sernik pomarańczowy no i wymy¶liłam. Sernik straciatella z nut± pomarańczy :)  ¦wietna okazja by kolejny raz wykorzystać dobroci z ekstraktu pomarańczowego. Wyszło fajnie, aromatycznie i smacznie.

Sernik straciatella

Składniki na spód:
30 dkg m±ki
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
pół kostki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki  jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1, 10 kg sera wiaderkowego
kostka masła
1 budyń ¶mietankowy
1 szklanka cukru
5 jajek

tabliczka startej gorzkiej czekolady
1/3 szklanki skórki pomarańczowej  (użyłam skórki z ekstraktu pomarańczowego)
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
M±kę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać  z masłem. W osobnym naczyniu ubić trzepaczk±  cukier, żółtka, olej, ¶mietanę i ekstrakt waniliowy. Masę wlać do m±ki, zamieszać i zagniatać.  Rozwałkować  placek o grubo¶ci ok. 1cm. Wylepić nim blaszkę (wyłożon± uprzednio papierem do pieczenia). Podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180oC aż lekko się przyrumieni.

Wszystkie składniki masy (poza białkami i czekolad±) wymieszać w malakserze. Ubić pianę z białek, i dodać do powstałej masy i delikatnie wymieszać, na koniec dodać wiórki czekoladowe. Wylać masę na podpieczony spód, i wstawić na ok. 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto w ¶rodku nie jest surowe (nie wbijamy patyczka tylko lekko ugniatamy narodku – sernik ma być sprężysty). Gdyby za mocno przypiekał się od góry, przykryć folia aluminiowa.

Studzić w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach. Najsmaczniejszy na następny dzień, o ile doczeka  :)


Smacznego!

Sernik straciatella

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów