Wpisy z tagiem: aronia

niedziela, 16 sierpnia 2015

Na leniwe, deszczowe niedzielne popołudnie najlepsza jest filiżanka herbaty i kawałek szarlotki. Oczywi¶cie gor±cej, prosto z piekarnika z własnoręcznie zebranymi jabłkami. Gdyby tak dodać do nich jeszcze domowego dżemu z aronii dla koloru i smaku, a na koniec podać z gałk± lodów waniliowych, to więcej już do szczę¶cia nie potrzeba. Do dzieła zatem :)


Składniki:
2 jajka
2 i 1/2 szklanki m±ki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła

Mus owocowy:
1kg jabłek
kilka łyżek domowego dżemu z aronii
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić w cz±stki i podusić z cukrem. Pod koniec dodać aroniowy dżem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w malakserze. Podzielić na 2 czę¶ci. Pierwsz± czę¶ci± wyłożyć dno formy i podpiec około 40 minut, w temperaturze 180oC. Na podpieczony spód wyłożyć mus owocowy. Na górę zetrzeć na tarce drug± czę¶ć ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 40 minut. Podawać najlepiej gor±c± z gałk± lodów waniliowych.

Smacznego!



niedziela, 14 paĽdziernika 2012

Aronia  w towarzystwie jabłek łagodnieje i przestaje być kwa¶na i cierpka, a więc do szarlotki w sam raz  Tym razem polecam placek krucho-drożdżowy. Koniecznie z filiżank± ulubionej herbaty ;)

Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonk±

Składniki na ciasto:
30 dkg m±ki
10 dkg cukru pudru
10 dkg masła
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki ¶mietany
cukier waniliowy

Dodatkowo:
1kg jabłek
szklanka aronii

Kruszonka:
5dkg m±ki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnie¶ć krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak zawsze polecam malakser). Aronię opłukać, osuszyć. M±kę posiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, drożdże roztarte z cukrem, ¶mietanę. Zagnie¶ć ciasto. Je¶li będzie zbyt  gęste dodać  trochę więcej ¶mietany. Wałkować na grubo¶ć ok. 1 cm, przełożyć do blachy. Starte jabłka ułożyć na cie¶cie, na górze rozsypać aronię. Posypać kruszonk±. Zostawić przykryte do wyro¶nięcia. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonk±

| < Maj 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów