Wpisy z tagiem: mleczko kokosowe

niedziela, 04 marca 2012

Fantastyczne muffiny mocno inspirowane przepisem Dorotus. Z kilkoma moimi modyfikacjami.

Muffinki kokosowe

Składniki na ok. 24 muffinki:
- 450 g mąki
- 210 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 24 łyżki wiórków kokosowych (56 g)
- 2 jajka
- 360 g stopionego masła (zastąpiłam olejem)
- 150 ml soku z limonki lub cytryny (zastąpiłam mleczkiem kokosowym)
- skórka otarta z 2 cytryn/limonek (pominełam)

Sposób wykonania:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Naczynia połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec około 20 minut w 180ºC. Studzić na kratce.

Polewa:
- 80 g czekolady białej, roztopionej w kąpieli wodnej
- kilka łyżek wiórków kokosowych

Muffinki posmarować roztopioną czekoladą, posypać wiórkami.

Smacznego!

Muffinki kokosowe

niedziela, 31 października 2010

Moja pierwsza zupa z dyni zachwyciła mnie swoim łagodnym, aksamitnym smakiem. Postanowiłam sprawdzić czy równie dobrze będzie mi smakowała w nieco ostrzejszej, pikantnej wersji. Sięgnęłam do pomysłu Kuby, lekko go zmodyfikowałam i … bardzo smakowało! Polecam!

Zupka z dyni



Składniki:
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
800 g (w przepisie było 600) dyni
2 średnie ziemniaki (ja nie dałam)
750 ml wywaru z warzyw (w przepisie był bulion)
1 łyżeczka curry
1 łyżka natki pietruszki

250 ml mleka kokosowego
1 średni por
1 papryczka chili

Sposób wykonania:

Na maśle szklimy posiekaną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Po chwili dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Przesmażamy około minutę, a następnie zalewamy wywarem warzywnym.
Doprawiamy curry i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze 15 minut.
Gdy warzywa ją już ugotowane, dodajemy połowę natki pietruszki i miksujemy blenderem.
Dodajemy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku – ja dodałam cieniutkie krążki papryczki chili, której usunęłam nasionka. Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut.
Podajemy z krążkami pora przesmażonymi na maśle.

Smacznego!

 

Zupka z dyni

Przepis jest moją propozycją w akcji:

niedziela, 15 sierpnia 2010

Uwielbiam wszystko co jest kokosowe! Więc dlaczego nie zrobić lodów? Inspirację
znalazłam tutaj i troszkę zmodyfikowałam. Rewelacyjne na ochłodę pod koniec lata.

Tajskie lody kokosowe

Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
500 ml śmietany kremówki
1 szklanka wiórków kokosowych
2 jajka
3/4 szklanki cukru

Sposób wykonania:
Śmietanę ubić dodając powoli mleczko kokosowe. W osobnych naczyniach utrzeć żółtka z cukrem, i ubić białka. Wszystkie składniki połączyć zmiksować. Dodać kokos. Wstawić do zamrażarki. Miksować co godzinę. Kiedy lody uzyskają odpowiednią konsystencję, zamrozić. Lody bardzo mocno zamarzają, więc należy je wyjąć z zamrażarki przynajmniej 20 minut przed podaniem.

Likier kokosowy


Ja podałam swoje w skorupkach z orzecha kokosowego i podsypałam dużymi płatkami kokosowymi, żeby lody nie dotykały bezpośrednio jego powierzchni.

Polecam z dodatkiem likieru kokosowego :)

Smacznego!

poniedziałek, 19 lipca 2010

Zachciało mi się kiedyś domowego malibu. Oczywiście zanim się za nie zabrałam, tradycyjnie przebrnęłam przez wszystkie możliwie dostępne przepisy. Większość z nich zaczyna się od moczenia wiórków kokosowych w wódce lub spirytusie. Pierwsza moja próba właśnie tak wyglądała. Jednak odciskanie wiórków na sitku, wymagało nie lada siły. Poza tym, miałam dziwne wrażenie że więcej alkoholu zostało w wiórkach niż w płynie który powstał. Owszem, wyszło smacznie, a wiórki wylądowały w pralinkach (absolutnie nie dla dzieci !), ale ta wersja nie przypadła mi do gustu. Stworzyłam sobie swoją wersję bardzo uproszczoną.

Likier kokosowy


Składniki:
200ml spirytusu
200ml mleka kokosowego
200ml mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
Mleko miksować z mlekiem kokosowym. Cienką strużką dodać spirytus oraz ekstrakt waniliowy. Przelać do butelki (z przepisu wychodzi co prawda 600 ml, lecz biorąc pod uwagę, że zawsze odrobina zostanie na widełkach i ściankach, otrzymamy półlitrową butelkę i konkretny kieliszek "do spróbowania"

Likier powinien postać kilka dni w lodówce aby się "przegryzł" ale z doświadczenia zarówno swojego jak i osób które obdarowałam wiem, że jest z tym problem. Stanowi doskonały dodatek do lodów oraz deserów.

Świetnie nadaje się również na prezent, szczególnie we własnoręcznie ozdobionej butelce.

Smacznego!

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów