Wpisy z tagiem: p±czki

¶roda, 03 lutego 2016

Jaki¶ czas temu zainspirowały mnie u Dorotus jabłka w cie¶cie i postanowiłam wypróbować przepis. Skusiłam się jednak na wersję z ciasta drożdżowego. Powstała szybka i łatwa przek±ska, a jednocze¶nie ciekawa alternatywa dla p±czków. Może nie jest lekka, ale na pewno  zdrowa, bo przecież jabłuszko w ¶rodku;)

Ciasto:
Wykorzystałam przepis na ciasto z  przepisu na racuchy drożdżowe.

Dodatkowo:
kilka jabłek
cukier puder
olej do smażenia

Sposób wykonania:
Jabłka obrać i wydr±żyć z nich gniazda nasienne. Pokroić na plastry ok. 0,5 centymetra i zanurzać je w cie¶cie a następnie smażyć w głębokim tłuszczu. Po przestudzeniu, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

sobota, 14 lutego 2015

Najpierw były kupne (oj dużo ich było, i tyle rodzajów ze aż ciężko zliczyć). PóĽniej były domowe u Mamy (najlepsze!). Wstyd trochę, by w tym roku nie było własnych. Tak więc, jest weekend - s± p±czki, a że trochę spóĽnione, to trudno :) Przepis, podpatrzony u Dorotus (za któr± cytuję), to jednen z Jej najstarszych przepisów, na P±czki nr 1.

Składniki na około 40 sztuk (zrobiłam z połowy składnikow)
1 kg m±ki pszennej
50 g ¶wieżych drożdży lub 3 saszetki (21 g) drożdży suchych
100 - 150 g cukru
500 ml mleka
6 żółtek
1 całe jajko
5 - 6 łyżek oleju lub 100 g masła
pół laski wanilii (lub małe opakowanie cukru wanilinowego)
40 ml spirytusu
sok i skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki soli

Ponadto:
tłuszcz do smażenia
konfitura do nadziania
kandyzowana skorka pomarańczowa
cukier puder do posypania lub lukier (1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gor±cej wody, proporcje można zwiększyć)

Sposób wykonania:
M±kę pszenn± przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze ¶wieżymi najpierw zrobić rozczyn).

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodaj±c rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej m±k± miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić.

Porcje ciasta nabierać łyżk±, uformować w ręku małe kr±żki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, formować p±czki, odłożyć na stolnicę oprószon± m±k±. Nakryć serwetk± i pozostawić do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objęto¶ci. Można również innym sposobem - ciasto rozwałkować na grubo¶ć około 1 cm, mocno podsypuj±c m±k±, by się nie kleiło. Szklank± wykrawać p±czki, odłożyć na stolnicę do wyro¶nięcia. Nadziewać p±czki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (rękawem cukierniczym z dług± tylk± do nadziewania).

Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyj±ć, os±czyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. W

Smacznego!

pi±tek, 20 stycznia 2012

Zachciało mi się p±czków i wymy¶liłam sobie że zrobię takie malutkie. Znalazłam przepis Gordona i kiedy otwarłam już opakowanie m±ki, co¶ mnie tchnęło, że jest on jednak do¶ć dziwny. Na ok. szklankę m±ki Gordon proponuje aż 5 jajek, co przy założeniu że u mnie w domu nie ma sensu piec z mniej niż 1kg, daje nam 15. W przepisie nie było też mleka. Zaczyn robiony jest z do¶ć dużej ilo¶ci m±ki i wody. Opis sugeruje zrobienie zaczynu i dodanie drożdży jeszcze do ciasta wła¶ciwego, ale nie jest to napisane wprost. Ostatecznie więc stanęło na tym, że robię po swojemu, a  po modyfikacjach z Gordonem moje p±czusie maj± tyle wspólnego, że leż± na spodeczku filiżanki z jego kolekcji, która znalazłam w tym roku pod choink± ;)

Mini p±czusie i Gordon Ramsay

Składniki:
1,25kg m±ki
40g drożdży
20dkg cukru pudru
10dkg roztopionego i wystudzonego masła
1,5 szklanki ciepłego mleka
7 roztrzepanych żółtek
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Z drożdży, cukru i odrobiny mleka i m±ki zrobić zaczyn i pozostawić do wyro¶nięcia. M±kę zmieszać z cukrem pudrem, sol± dodać żółtka, mleko (nie wlewać całego a tyle ile przyjmie m±ka) i zagniatać ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ręki i miski. Na samym końcu dodać masło. Odstawić ciasto do wyro¶nięcia na około godzinę w ciepłym miejscu, nakryte ¶ciereczk±. Wyro¶nięte ciasto przegnie¶ć jeszcze raz i formować z niego kulki (ja następnym razem spróbuję wałkować i wycinać kółeczka, gdyż kulki nie wychodz± idealne). Smażyć na gor±cym oleju aż się zrumieni±. Ja smażyłam w otwartej frytkownicy, w temp. ok 170oC.

Podawać można:

- polukrowane (warto się wspomóc pomarańczk± i wykałaczkami)

Mini p±czusie i Gordon Ramsay

- oprószone cukrem-pudrem

Mini p±czusie i Gordon Ramsay

- lub mieszank± cukru-pudru i cynamonu  w zależno¶ci od tego co kto lubi  ;)

Mini p±czusie i Gordon Ramsay

Smacznego!

Mini p±czusie i Gordon Ramsay




czwartek, 03 marca 2011

Intrygowały mnie te p±czki od dawna, ale nie wiedzieć czemu miałam przed nimi jaki¶ opór. Okazało się, że niepotrzebnie. Nie sprawiaj± żadnego problemu, a „owoc pracy wyszedł przepysznej urody”. Od tych, które piekłam dotychczas różni± się tym, że jakby trochę więcej p±czka w p±czku było :) Piękne, tłu¶ciutkie, znikaj± w zadziwiaj±cym tempie. Jednym słowem – polecam!  Przepis cytuję za ksi±żk± Ewy Aszkiewicz "Słodka kuchnia polska".

P±czki parzone

Składniki:
1 kg m±ki pszennej
m±ka do podsypania stolnicy
4 dag ¶wieżych drożdży
8 żółtek
2 jajka
8 dag cukru pudru
szczypta soli
12 dag sklarowanego masła
0,5 l mleka
2 dag gorzkich migdałów
łyżeczka skórki otartej z cytryny
kieliszek 100g rumu
1 kg i 2 łyżki czystego smalcu
cukier puder do podsypania
łyżeczka cukru waniliowego

 

P±czki parzone


Sposób wykonania:

W 2 łyżkach ciepłego mleka rozprowadzamy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru, odstawiamy do wyro¶nięcia. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do miski sypiemy szklankę wygrzanej m±ki, zalewamy wrz±cym mlekiem, rozcieramy aż masa stanie się jednolita. Do przechłodzonej masy dodajemy drożdże, ucieramy, stawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Żółtka i jajka ucieramy z pozostałym cukrem na gęsty krem. Sparzone wrz±tkiem migdały obieramy ze skórki, siekamy, przecieramy przez sito. Do wyro¶niętej masy drożdżowej dodajemy ubite żółtka, migdały, skórkę z cytryny, sól, rum. Składniki wyrabiamy, dodajemy pozostał± m±kę  znowu wyrabiamy 8-10 min. Wlewamy płynne masło i znów wyrabiamy , aż tłuszcz zostanie wchłonięty . Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy lnian± ¶ciereczk±. Gdy ciasto podwoi objęto¶ci, nabieramy łyżk± porcję, rozsmarowujemy na dłoni, nadziewamy utart± róż±,, zlepiamy, układamy na podsypanej m±k± stolnicy. Gdy p±czki zaczn± wyrastać smażymy na smalcu pod przykryciem. Po przewróceniu na drug± stronę smażymy już bez przykrycia. Wyjmujemy na warstwę bibuły, podsypujemy cukrem pudrem.


P±czki parzone

Ja zamiast migdałów użyłam zmielonych orzechów, nadziewałam dżemem truskawkowym (bo lubię  a rum zast±piłam ekstraktem pomarańczowym. Smażyłam oczywi¶cie na oleju, we frytkownicy.

Smacznego!

 

Składniki:
1 kg m±ki pszennej
m±ka do podsypania stolnicy
4 dag ¶wieżych drożdży
8 żółtek
2 jajka
8 dag cukru pudru
szczypta soli
12 dag sklarowanego masła
0,5 l mleka
2 dag gorzkich migdałów
łyżeczka skórki otartej z cytryny
kieliszek 100g rumu
1 kg i 2 łyżki czystego smalcu
cukier puder do podsypania
łyżeczka cukru waniliowego

W 2 łyżkach ciepłego mleka rozprowadzamy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru, odstawiamy do wyro¶nięcia. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do miski sypiemy szklankę wygrzanej m±ki, zalewamy wrz±cym mlekiem, rozcieramy aż masa stanie się jednolita. Do przechłodzonej masy dodajemy drożdże, ucieramy, stawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Żółtka i jajka ucieramy z pozostałym cukrem na gęsty krem. Sparzone wrz±tkiem migdały obieramy ze skórki, siekamy, przecieramy przez sito. Do wyro¶niętej masy drożdżowej dodajemy ubite żółtka, migdały, skórkę z cytryny, sól, rum. Składniki wyrabiamy, dodajemy pozostał± m±kę  znowu wyrabiamy 8-10 min. Wlewamy płynne masło i znów wyrabiamy , aż tłuszcz zostanie wchłonięty . Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy lnian± ¶ciereczk±. Gdy ciasto podwoi objęto¶ci, nabieramy łyżk± porcję, rozsmarowujemy na dłoni, nadziewamy utart± róż±,, zlepiamy, układamy na podsypanej m±k± stolnicy. Gdy p±czki zaczn± wyrastać smażymy na smalcu pod przykryciem. Po przewróceniu na drug± stronę smażymy już bez przykrycia. Wyjmujemy na warstwę bibuły, podsypujemy cukrem pudrem.

Ja zamiast migdałów użyłam zmielonych orzechów, nadziewałam dżemem truskawkowym (bo lubię  a rum zast±piłam ekstraktem pomarańczowym. Smażyłam oczywi¶cie na oleju, we frytkownicy.



Na Tłusty Czwartek polecam też:


oraz



Przepis zgłaszam do akcji:

poniedziałek, 14 lutego 2011

„Staro¶wieckim p±czkiem trafiwszy w oko, mógłby go był podsinieć …” („Opis obyczajów za panowania Augusta III”) Ja swoimi starałam się trafić w serce, więc zrobiłam mięciutkie jak puch :) Stary domowy przepis po raz kolejny okazał się niezawodny. Po raz pierwszy nadziewałam p±czki po upieczeniu. Bardzo to przyspieszyło pracę, a zabawa w nadziewanie szpryck± była przednia :)

Serduszkowe p±czki

Składniki:
1 kg maki
8 dkg drożdży
10 dkg masła
15 dkg cukru
6 żółtek
1 jajko
1/2 l mleka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
kieliszek spirytusu
2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypywania
dowolny dżem (ja dałam truskawkowy)

Sposób wykonania:
Zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru, 20 dkg maki i mlekiem – powinien mieć gęsto¶ć ¶mietany. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia. Roztopić tłuszcz i odstawić.  W dużej misce utrzeć jajko, żółtka i pozostały cukier. Dodać m±kę, sól, wyro¶nięty rozczyn, mleko, wanilie, alkohol, sok z cytryny. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, l¶ni±ce, będzie odchodzić od ręki, a na powierzchni ukaż± się pęcherzyki powietrza. Dodawać powoli tłuszcz i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Przykryć ¶ciereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia (10 – 15 minut).  Gdy zacznie rosn±ć wykładać partiami na stół i wałkować grubo (przynajmniej 2 cm). Zwykle formuję je inaczej, ale tym razem wykrawałam serca. Ponownie przykryć i odstawić do wyro¶nięcia. Warto pędzelkiem omie¶ć z maki. Smażyć w głębokim tłuszczu w temp. 180stopni (ja smażyłam we frytkownicy – bez koszyczka i bez przykrywania). Paczki powinny swobodnie pływać. Gdy zrumieni± się od spodu obrócić patyczkiem i dosmażyć.  Wykładać na półmisek wyłożony bibuł± lub papierowym ręcznikiem Po wystudzeniu nadziewać dżemem przy pomocy szprycki z długa końcówk±. Serduszkowe p±czki bardziej mi się podobały pudrowane, więc nie lukrowałam.

Smacznego!

Serduszkowe p±czki

 

Przepis dodaje do akcji:

baner



oraz

sobota, 24 lipca 2010

Wiecie jaki dzisiaj był dzień? Dzień Policjanta. A jak Policjant, to.. p±czki.  I wcale nie musz± to być p±czki z Dunkin' Donuts. Kolorowe domowe mini donaty bij± je na głowę!

Przepis pochodzi ze strony
hubpages.com. Został przeze mnie minimalnie zmodyfikowany. Dodałam 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, oraz nie wycinałam szklank±, a mał± foremk± do ciasteczek z dziurk±.


Mini Donaty Policyjne

 

Składniki:
7 g suchych drożdży lub 14 g ¶wieżych
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 żółtka
1/2 kg m±ki
skórka starta z jednej cytryny 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki cukru (je¶li nie chcecie dekorować na słodko swoich p±czków, to proponuję dodać więcej cukru gdyż same p±czki bez dekoracji nie wychodz± zbyt słodkie)
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 łyżki masła
olej do smażenia

oraz: lukry, groszki, polewy i elementy dekoracyjne

Sposób wykonania:
M±kę wymieszać z drożdżami (je¶li nie s± w proszku, przygotować zaczyn), oraz żółtkami. Dodać sól, cukier skórkę z cytryny oraz ciepłe mleko i gałkę muszkatołow±. Wyrabiać, na samym końcu dodać rozpuszczone masło.

Mieszać aż pojawi± się pęcherzyki powietrza w cie¶cie i zaczynie się oddzielać od miski. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyro¶nięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoj± objęto¶ć rozwałkować na grubo¶ć ok 1 – 1,5 cm. Wykrawać foremk± do ciastek z dziurk± (lub tradycyjnie szklank± i robić dziurkę kieliszkiem).

Zostawić je przykryte ¶ciereczk± do ponownego wyro¶nięcia.

Kiedy wyrosn±, smażyć we frytkownicy (lub szerokim naczyniu z olejem) w temperaturze 180oC aż uzyskaj± złoty kolor (około 2 minuty każdej strony). Osuszać na ręczniku papierowym, a następnie studzić na kratce.

Wystudzone dekorować lukrem (wykonanym z cukru, wody i soku z cytryny) lub polew± czekoladow± (masło i czekolada) i ozdabiać według uznania.

Mini Donaty Policyjne

Smacznego, oraz Wszystkiego Najlepszego wszystkim Policjantkom i Policjantom!

Mini  Donaty Policyjne

P.S.
... a tutaj znaleziona w internecie wersja uproszczona :)

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów