Wpisy z tagiem: faworki

niedziela, 15 lutego 2015

Jak smażymy, to na całego! Do p±czków jeszcze po domowym faworku. Z racji walentynek, nie zaszkodzi żeby były w modnym ostatnio kształcie serduszek :)

Składniki:
3 szklanki m±ki
2 jajka
3/4 kubeczka jogurtu
dwie łyżki spirytusu
szczypta soli

Sposób wykonania:
Zagnie¶ć ciasto, pobić wałkiem i wstawić do lodówki na pół godziny. Cieniutko rozwałkować i wycinać serduszka. Smażyć w temperaturze 170oC, bez przykrycia aż się zarumieni±. W połowie smażenia obracać patyczkiem na drug± stronę.

Smacznego!

PS Z podanych proporcji wyszedł mi duży talerz serduszek i ogromna miska tradycyjnych faworków :)

¶roda, 02 marca 2011

Polskie, niemieckie oraz litewskie chrupi±ce słodkie ciasteczka, wywinięte w kokardkę a następnie usmażone w głębokim tłuszczu oraz posypane cukrem pudrem. Faworki. Karnawał bez faworków się nie liczy :) U większo¶ci z Was już się pojawiaj± od jakiego¶ czasu, więc to chyba ostatni dzwonek by pokazały się też u mnie. Chrupi±ce i złociste, i na wyj±tkowej ręcznie robionej serwetce, za któr± jeszcze raz dziękuję :)

Faworki

Składniki:
2,5 szklanki m±ki
1/2 łyżeczki soli
1/2 kubeczka ¶mietany
6 żółtek
łyżka spirytusu (można zast±pić octem)
łyżka ekstraktu waniliowego
łyżka bardzo miękkiego masła

dodatkowo :
olej do smażenia, duże płaskie naczynie (ja smażyłam we frytkownicy)
cukier puder do posypania

Faworki



Sposób wykonania:

M±kę wymieszać z sol±. Dalej lekko mieszaj±c dodawać kolejno żółtka, ¶mietanę, masło, spirytus i ekstrakt waniliowy. Ciasto starannie zagnie¶ć, na koniec kilkakrotnie mocno uderzać wałkiem – powinny się ukazać pęcherze powietrza. Dzięki temu będ± bardziej kruche. Zawin±ć w folię, odłożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie wałkować bardzo cienko, kroić na paski szeroko¶ci ok. 3cm i długo¶ci pozwalaj±cej na swobodne smażenie w naczyniu. W ¶rodku pasków robić nacięcia (wzdłuż) i przeplatać faworki. Smaż±c we frytkownicy należy rozgrzać olej do 180oC, je¶li w zwykłym naczyniu to należy wrzucić kawałek ciasta – gdy od razu wypłynie znaczy, że można smażyć. Wrzucać ostrożnie tyle pasków, by swobodnie pływały. Odwracać, gdy spód się zrumieni dosmażać na złoty kolor. Usmażone wykładać na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem by ods±czyć tłuszcz. Suche i wystudzone układać w „stosik” i mocno upudrować.

Smacznego!




Na Tłusty Czwartek polecam też:


oraz    



Przepis zgłaszam do akcji:

| < Maj 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów