Wpisy z tagiem: polędwiczki

niedziela, 29 wrze¶nia 2013

Wszędzie dookoła kurkowe szaleństwo. I ja się przył±czę, bo jesień bez kurek się nie liczy ;) Delikatne polędwiczki wieprzowe w aksamitnym kurkowym sosie. Szybki i bardzo aromatyczny obiad. Polecam!

Jesienne polędwiczki z kurkami

Składniki:
500g polędwiczki wieprzowej
300g kurek
1 duża cebula
1 ¶mietana 30%
1 gał±zka rozmarynu
kila kulek jałowca
łyżeczka soli
3/4 łyżeczki pieprzu (w cało¶ci)

Jesienne polędwiczki z kurkami


Sposób wykonania:
Pieprz, sól i jałowiec rozetrzeć  w moĽdzierzu.

Jesienne polędwiczki z kurkami

Jesienne polędwiczki z kurkami

Polędwiczkę pokroić w cienkie plastry. Natrzeć roztart± przypraw±, skropić olejem wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozmaryn drobno posiekać. Kurki przepłukać z piasku pod bież±ca wod±. Cebulę pokroić w drobn± kostkę. Przesmażyć. Dodać kurki i rozmaryn. Na osobnej patelni obsmażyć polędwiczki. Dodawać do kurek. Na końcu wlać ¶mietanę,  odparować.

Smacznego!

Jesienne polędwiczki z kurkami

Jesienne polędwiczki z kurkami

Jesienne polędwiczki z kurkami



sobota, 16 marca 2013

Po ostatnich słodko¶ciach czas na co¶ konkretnego. Pyszne aromatyczne polędwiczki to propozycja w sam raz na niedzielny obiad.

Polędwiczki w sosie z miodu pitnego


Składniki:

2 polędwiczki

gar¶ć tymianku
gar¶ć rozmarynu
dwie małe cebulki
czosnek granulowany
sól
pieprz ziołowy
miód pitny
sos sojowy
¶mietana kremówka


Sposób wykonania:
Polędwiczki poci±ć w plasterki i bardzo delikatnie porozgniatać (nie rozbijać mocno tłuczkiem). Doprawić, obtoczyć w ziołach i skropić oliw±, sosem sojowym i miodem pitnym. Zostawić w lodówce na kilka godzin.

Polędwiczki lekko obsmażyć i odłożyć. Na patelni po smażeniu zeszklić drobno skrojona cebulkę. Podlać j± miodem pitnym odrobin± sosu sojowego. Powstały sos przelać do rondla, dorzucić polędwiczki i dusić aż do zredukowania i zgęstnienia sosu. Na końcu zabielić ¶mietan± kremówk±.

Smacznego!

niedziela, 28 paĽdziernika 2012

Wczoraj grzybki z ciasta kruchego, dzi¶ prawdziwe ;) Ostatnie jesienne smaki, zanim wszystko przykryje ¶nieg rozpoczynaj±c sezon na pierniki i pierogi. Bardzo smaczne, szybkie aromatyczne danie. Spróbujcie sami, niebo w gębie ;)

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Składniki:
1 ¶redniej wielko¶ci polędwiczka wieprzowa
2 cebule
250g borowików
1 filiżanka bulionu
1 kieliszek wina
1 gar¶ć ¶wieżych ziół (tymianek, rozmaryn)
1/2 opakowania ¶mietanki kremówki
oliwa z oliwek


Sposób wykonania:
Polędwiczki pokroić w cienkie plasterki. Każdy lekko rozbić. Przyprawić sol± i pieprzem ziołowym. Obsypać ziołami. Ułożyć w miseczce, każd± warstwę skropić oliw± i winem.
Zostawić na noc w lodówce. Cebule drobno pokroić, przesmażyć na ma¶le. Dodać borowiki. Przesmażone odłożyć do rondla. Krótko smażyć polędwiczki z obu stron, przesmażone przekładać również do rondla, dodać do niego również sos powstały ze smażenia. Dodać bulion, resztę wina, ¶mietanę i gotować na ¶rednim ogniu aż sos zgęstnieje (je¶li kto¶ lubi można zagę¶cić m±k±). Podawać z chlebem, kluskami lub ziemniakami. Ja podałam z placuszkami z dyni.

Smacznego!


| < Maj 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów