Wpisy z tagiem: muffinki

niedziela, 26 czerwca 2016

Czas zebrać porzeczki, tym bardziej, że nadchodząca burza mogłaby zrobić to za mnie ;)  A jak już są, to najlepiej będzie im w rumianej mufince. Kształt - innowacyjny - pierwszy raz wykorzystałam moja foremkę na mufinki w kształcie serduszek. W smaku tez trochę urozmaicenia, ponieważ poza owocami dodałam jeszcze skórkę cytrynową. Kwaskowatość letnich owoców i aromatu cytryny przełamuje słodziutka kruszonka, oblana lukrem. Polecam :)

Składniki:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju
skórka otarta z jednej cytryny

1,5 szklanki czerwonych porzeczek

Kruszonka: 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki oleju (cukier wymieszać z mąką, dolewać stopniowo olej i zagniatać, tak by powstały „okruchy”)

Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru  - rozetrzeć z kilkoma łyżkami gorącej wody

Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać połowę owoców. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Na górę układać resztę porzeczek. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu oblać lukrem.

Smacznego!

niedziela, 05 czerwca 2016

Kwaśny smak rabarbaru, złamany słodziutką kruszonką - najlepsze jeszcze gorące prosto z piekarnika, kiedy gorący rabarbar paruje, a ciasto jeszcze rozparzone uparcie trzyma się papilotki! Ostatecznie można też poczekać aż wystygną i posypać je cukrem pudrem ;) Polecam

Składniki:
2 szklanki mąki
1/4 szklanki otrąb pszennych
1/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Szklanka drobno pokrojonego rabarbaru. 

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać rabarbar. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

sobota, 07 lutego 2015

Dieta? A może tylko zabrakło jajek? Trudno pieczemy bez :) Znalazłam kilka przepisów na pyszne muffinki bez jajek, wybrałam trzy najciekawsze:

Skorzystałam po trochu z każdego , coś sobie dodałam po swojemu i wyszło pysznie i ładnie. Polecam!

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki budyniu śmietankowego
3/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 łyżka rumu
1 szklanka mleka

Masa makowa:
1 szklanka zmielonego maku
2 łyżki miodu
1/3szklanki cukru
1i1/2 szklanki baka;liiok.1,5 szklanki wrzątku
Kilka łyżek zmielonych orzechów do posypania

Sposób wykonania:
Zmielony mak zalać wrzątkiem, dodać wszystkie składniki i chwilę gotować. Przestudzić. Wymieszać w osobnych naczyniach składniki suche i mokre , następnie je połączyć. Gotowe ciasto nakładać do foremki wyłożonej papilotkami – ok.1/2 wysokości . Na ciasto wykładać po dwie łyżeczki masy makowej, następnie rozłożyć na górę pozostałe ciasto. Posypać siekanymi orzechami. Piec około 25 min. w temperaturze 180oC.

Smacznego!

niedziela, 11 sierpnia 2013

Póki jeszcze są truskawki, trzeba zrobić muffinki. Ekspresowe, owocowe najlepsze z kruszonką. Polecam ;)

Muffinki truskawkowe z kruszonką

Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

2 szklanki truskawek drobno pokrojonych.

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać truskawki. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Muffinki truskawkowe z kruszonką

piątek, 14 czerwca 2013

Co by tu jeszcze upiec rabarbarowego? Chodziły za mną muffinki, a w zamrażarce były białka zamrożone przy okazji ostatnich drożdzówek. Wyszły muffinki w czapeczkach, bezowych :)

Muffinki rabarbarowe w bezowych czapeczkach

Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

dodatkowo:
2 białka
1/3 szklanki cukru
szczypta soli

30dkg rabarbaru

Muffinki rabarbarowe w bezowych czapeczkach



Sposób wykonania:
Rabarbar umyć, pokroić w małe kawałki. Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Białka z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Na górze układać kawałki rabarbaru i łyżką nakładać czapeczki z piany. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Muffinki rabarbarowe w bezowych czapeczkach

sobota, 02 marca 2013

Muffinkę czy serniczka? Serniczka czy mufinkę? A może mały kompromis? Bardzo smaczny kompromis ;) Nie pożałujecie, polecam!




Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

1szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Masa serowa:
1/2 kg białego sera
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 paczki budyniu waniliowego

Dodatkowo
1/2 szklanki płatków migdałów

Sposób wykonania:
Ser zmielić (można lekko zmiksować) dodać cukier, jajko, budyń i krótko wymieszać (łyżką).
Wymieszać w osobnych naczyniach składniki suche i mokre, następnie je połączyć.
Gotowe ciasto nakładać do foremki wyłożonej papilotkami – ok.1/2 wysokości. Na górę dokładać po dużej łyżce masy serowej. Posypać płatkami migdałów. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 170oC. Smacznego! 

 

sobota, 15 września 2012

Wciąż jakoś bezczasowo i wciąż w biegu. Na to najlepsze są muffinki! Suche mieszamy z mokrym, chwila w piekarniku i już można wcinać. Do tego jeszcze dokładamy do nich trochę lata zamkniętego w słoiku i są wyśmienite :)

Muffinki z wiśniami i kruszonką


Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Szklanka wiśni z kompotu.

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Muffinki z wiśniami i kruszonką


Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać wiśnie. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Muffinki z wiśniami i kruszonką

 



poniedziałek, 03 września 2012

Wielką zaletą muffinek jest to, że nawet najprostszy, podstawowy przepis dzięki  sezonowym dodatkom i naszemu „widzimisię” okazuje się pysznym smakołykiem. Dzisiaj przyszła kolej na czarne porzeczki. Te owoce wspaniale spisują się w każdym cieście. Polecam!

Muffinki  (czarno)porzeczkowe


Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Szklanka obranych czarnych porzeczek

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”


Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać czarne porzeczki. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.


Muffinki  (czarno)porzeczkowe

niedziela, 01 kwietnia 2012

Chodziły za mną od jakiegoś czasu, ale nie miałam odwagi się za nie zabrać. Okazuje się że nie taki kurczak straszny jak go malują, ale diabeł tkwi w szczegółach :) Zanim się do nich zabierzecie, zaopatrzcie się w jakieś malutkie czekoladowe łezki na oczka. Ja użyłam brązowych m&m'sów, co spowodowało, że moje czikeny wyglądają trochę jak sowy :D  Następnym razem będzie lepiej  :D Inspiracja pochodzi z tej strony.

Kurczakowe Muffinki

Muffinki
Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4szklanki oleju

Krem:
250g serka mascarpone
łyżka golden syrupu
kilka kropel barwnika
kilka kropel cytryny

Do ozdoby:
Żurawina wykrojona w "dzióbki"
Groszki czekoladowe (dość małe)
Kokos, barwnik


Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Nakładać do foremki na muffinki, wyłożonej papilotkami. Piec około 30 min. w temperaturze 180oC.
W małej miseczce rozpuścić barwnik, dodać kokos. Odcisnąć i suszyć go na blasze postawionej na kaloryferze. Z serka i goldena utrzeć krem, dodać sok z cytryny i barwnik. Kremem smarować upieczone i wystudzone muffinki. Obtoczyć wysmarowaną część w kokosie, dodać oczka i dzióbek.

Smacznego! 

Kurczakowe Muffinki



wtorek, 24 stycznia 2012

U Dorotus prezentują się bardzo wiosennie, u mnie ze względu na to, że w końcu zaczęła się zima, mają zimowe ubranka. Bardzo słodkie, mięciutkie nawet następnego dnia a posypka z migdałów i cukru nadaje im bardzo ciekawy aromat. Polecam, a przepis cytuję za Dorotus.

Muffinki z ananasem

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 duże jajko
100 ml maślanki
80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach)
pół szklanki oleju
pół szklanki płatków owsianych (górskich)
1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)

Dodatkowo na posypanie:
cukier demerara
płatki migdałowe

Sposób wykonania:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, płatki, proszek, sodę. W drugim mokre: roztrzepane jajko, maślankę, syrop ananasowy, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników, wmieszać owoce.Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto. Z wierzchu posypać płatkami migdałowymi i cukrem demerara.Piec w temperaturze 190oC przez około 25 minut. Wystudzić.

Smacznego!

Muffinki z ananasem

 

środa, 14 grudnia 2011
Pyszne i zdrowe muffinki o fantastycznym, korzennym aromacie. Są bardzo mięciutkie i wilgotne, nawet następnego dnia. Bardzo polecam!

Korzenne muffinki  z jabłkiem, marchwią i imbirem
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki otrąb
1/2 szklanki zmielonych orzechów
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru ciemnego
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżka kakao
1/4 łyżeczki soli
1,5 szklanki maślanki
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1 szklanka startej marchwi
1 starte jabłko
2 łyżki startego świeżego imbiru

Dodatkowo biała i ciemna czekolada.

Sposób wykonania
Marchew, jabłko i imbir zetrzeć na grubej tarce. Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim.  Połączyć wszystko razem, dodać marchew, jabłko, imbir. Wymieszać. Nakładać do foremki na muffinki, wyłożonej papilotkami. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu posmarować ciemną czekoladą i posypać drobno posiekaną białą czekoladą.
Smacznego!

Korzenne muffinki  z jabłkiem, marchwią i imbirem

niedziela, 11 grudnia 2011

Delikatna lawenda przełamana dodatkiem skórki cytrynowej. Bardzo ciekawe połączenie smaków i aromatów. Muffinki są bardzo wilgotne i mięciutkie. Wzbudzały zainteresowanie i spotkały się z uznaniem :) Polecam!

Muffinki cytrynowe z lawendą

Składniki:
5 jajek
0,5 kg mąki
20 dkg cukru
2/3 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 2 cytryn
2 płaskie łyżeczki suszonej lawendy

Sposób wykonania:
W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki, następnie połączyć, dodać lawendę i skórkę z cytryny. Wyłożyć do foremki na muffinki i piec około 25 minut w temp. 180oC.

Smacznego!


Muffinki cytrynowe z lawendą

 

sobota, 03 grudnia 2011

Wyjątkowo pyszne i pełne dobroci muffinki. Są bardzo wilgotne i zachowują świeżość  do drugiego dnia - dłużej nie udało się sprawdzić :). Zaletą  papilotek, których użyłam jest ich wysokość i stabilność, można więc nakładać więcej ciasta. Muffinki rosną dosyć duże, co przez domowych konsumentów zostało przyjęte z równie dużym zadowoleniem :)

Muffinki  z żurawiną i dynią

Składniki:
2 łyżki startego świeżego imbiru
3 szklanki mąki
1/2szklanki otrąb
1/2szklanki zmielonych orzeszków
2 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki zmielonych orzechów
3/4szklanki cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 i ½ szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
10 dkg stopionego masła
szklanka startej dyni
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Sposób wykonania:
Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wymieszać je razem krótko ale starannie, dodać startą dynię i żurawinę, wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać ciastem. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!


Muffinki  z żurawiną i dynią

niedziela, 31 lipca 2011

Czy w taką pogodę może być coś lepszego, od swieżo wyciągnietej z piekarnika mufinki, z gorącą śliwką i kawałkami czekolady, która pachnie aromatycznym cynamonem? Dla mnie nie :)  Szczerze polecam!

Muffinki ze śliwką i czekoladowymi groszkami

Składniki:
3 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1 jogurt naturalny
2 jajka
10 dkg roztopionego masła
1/2 szklanki czekoladowych groszków
1 łyżeczka cynamonu
1/2kg śliwek  – obranych i pokrojonych w kostkę

Muffinki ze śliwką i czekoladowymi groszkami


Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, czekoladowe groszki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej: mleko, jogurt, jajka, rozpuszczony tłuszcz. Zawartość obu misek krótko wymieszać ze sobą. Nakładać łyżką do foremek muffinkowych napełniając prawie do pełna, posypać cynamonem i kruszonką. Piec ok. 25 minut w temp. 180oC. 

Smacznego!

Muffinki ze śliwką i czekoladowymi groszkami

sobota, 02 kwietnia 2011

Nadchodzi czas wypieków bardziej pracochłonnych i wymagających większej staranności. Więc dzisiejsze popołudnie osłodzę sobie błyskawiczną jak zwykle Muffinką :) Byle szybko i z tego co pod ręką.

Mufinki orzechowe z żurawiną

Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki siekanych włoskich orzechów
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do 180oC. W jednym naczyniu zmieszać suche produkty, a w drugim mokre. Następnie wszystko połączyć, niezbyt starannie mieszając. Nakładać do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami (do 3/4 wysokości). Piec 15 - 20 minut.

Smacznego!

niedziela, 27 marca 2011

Zima poszła już sobie chyba na dobre. Żeby przypadkiem nie zachciało jej się wracać proponuję ją grzecznie pożegnać. Na pożegnanie zimy śniegowe muffiny, znalezione u Dorotus, za którą cytuję:

Marchewkowe muffinki z kokosową koroną

Składniki na 10 muffinek:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki (dodałam suszonych)
1 szklanka startej marchwi
mleko (niekoniecznie)

Marchewkowe muffinki z kokosową koroną




W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać. Jesli ciasto będzie zbyt suche, dolać trochę mleka.

Ciasto podzielić pomiędzy foremki na muffinki wyłożone papilotkami (tak jak Dorotus nakładałam do wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Wierzch:
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do dekoracji

Mascarpone wymieszać z cukrem. Wierzch każdej muffinki smarować serkiem, a boki obtaczać w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Marchewkowe muffinki z kokosową koroną

 

sobota, 12 marca 2011

Szybka sobotnia popołudniowa kawa, a dla wzmocnienia smaku i aromatu szybkie kawowe mini muffinki, polane słodziutką czekoladą żeby było weselej bo za oknem już ciemno i buro. Muffinki są mięciutkie i rozweselone punkcikami sypkiej kawy.

Kawowe mini muffiny

Składniki:
2 szklanki mąki
1 budyń  śmietankowy(proszek)
3 łyżki mielonej kawy
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo
na polewę: 1 czekolada, 4 łyżki mleka, 1 łyżka masła – rozpuścić i dokładnie wymieszać wszystkie składniki

Sposób wykonania:
Produkty sypkie mieszać w misce, a produkty mokre w osobnym naczyniu. Wszystko razem starannie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do foremki na mini muffinki – do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu polać polewa czekoladową.

Smacznego!

środa, 26 stycznia 2011

Przed jutrzejszym dniem mam dużo stresu, mało czasu i ochotę na słodką przegryzkę :) Wszystko więc przemawia za tym by upiec muffinki :) Tym razem przyszła kolej na malutkie mini muffinki z płatkami kukurydzianymi, skąpanymi w miodzie. Wyszły mięciutkie, wilgotne i takie na dwa kęsy :)

Muffinki kukurydziane

Składniki :
2 szklanki mąki
1łyzeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1/2szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka miodowych płatków kukurydzianych
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego


Sposób wykonania:
Mieszać osobno składniki suche i mokre, a następnie je ze sobą połączyć mieszając krótko łyżką.  Rozłożyć ciasto do przygotowanej formy na mini muffinki, wypełniając do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Studzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wychodzą 24 mini muffinki lub 12 dużych.

Smacznego!

środa, 12 stycznia 2011

Kolejne orzechowe muffinki. Dodatek orzechów nerkowca sprawia, że różnią się od innych orzechowych dobroci wyjątkowo łagodnym smakiem, ale nie są mdłe. Natomiast dodatek kefiru sprawia, że są delikatne i lekko wilgotne. Do następnego dnia pozostają miękkie. Dłużej nie mogłam ocenić bo zniknęły :) Polecam!

Kefirowe muffinki z orzechami nerkowca

Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kefiru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 szklanka zmielonych niezbyt drobno orzechów nerkowca

Sposób wykonania
:
Produkty suche zmieszać w jednym naczyniu, a w drugim podkuty mokre (jajka w całości), następnie wszystko połączyć mieszając łyżka. Ciasto wyłożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180oC około 20 minut.

Smacznego!

 


wtorek, 30 listopada 2010

Ponieważ słodycz :) Golden syrupu niektórych mocno zaniepokoiła, dzisiaj proponuje zdrowe muffinki słodzone stewią i z dodatkiem mąki żytniej i otrąb. Stewia doskonale zastępuje cukier, używana jest z dużym powodzeniem - niestety poza Europą. Niezależnie od oficjalnie podawanych przyczyny są mocno ekonomiczne. Nie podnosi poziomu cukru, cholesterolu, nie przybywa po niej brzuszków i boczków. Dostępna jest przez Internet. Myślę, że można ją zastąpić innym słodzikiem – ja używam akurat stewi. Muffinki pięknie rosną, są niezbyt słodkie, rumiane, miękkie i w sam raz wilgotne. Polecam.

Zdrowe muffinki

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka otrąb
1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3 łyżeczki przyprawy korzennej
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka z czubkiem stewi (ta ilość odpowiada 1 szklance białego cukru)
2 łyżeczki kakao

Sposób wykonania:

Tradycyjnie w jednym naczyniu mieszamy suche produkty, a w drugim mokre. Następnie wszystko łączymy mieszając. Nakładać do formy na muffinki (wysmarowanej i posypanej bułką tartą) – do 3/4 wysokości. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

środa, 17 listopada 2010

Zgodnie z klasyfikacja urzedową Unii Europejskiej marchew uznawana została za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchwi używa się do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew uznana została za owoc. Dzisiaj, więc owocowe mufinki marchewkowe :)

Muffinki marchewkowe

Składniki:
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka oleju
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej marchwi
1/2 szklanki posiekanych orzechów
2 łyżki rodzynek

Sposób wykonania:
Produkty suche wymieszać w jednym naczyniu, a w drugim wymieszać mokre (oprócz marchwi i bakalii). Wszystko razem połączyć i starannie wymieszać. Do ciasta dołożyć marchew i bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto rozłożyć do foremki na muffiny (wysmarowanej i posypanej buka tartą). Nakładać ciasto „do pełna”. Piec 20-25 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

 

Przepis zgłaszam do akcji:

piątek, 29 października 2010

Kolejna propozycja do festiwalu dyni a zarazem świetna okazja na przetestowanie nowych foremek. Aromatyczne lekko wilgotne i oczywiście z bardzo delikatną nutką dyniowości :)

Oponki dyniowe

Składniki:

3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
2 jajka
3/4 szklanki oleju
2 szklanki startej dyni


Sposób wykonania:
W wszystkie „sypkie” składniki  wymieszać. W osobnym naczyniu starannie wymieszać składniki „mokre”, następnie jedne i drugie połączyć. Na koniec dodać startą dynię i delikatnie mieszać.
Ciasto rozłożyć do foremek i piec 20-25 minut w temperaturze około 180 oC

Smacznego!

oponki dyniowe

Przepis jest moją propozycją w akcji:

niedziela, 24 października 2010
Proste i smaczne muffinki dyniowe. Znalazłam je na blogu kuchniaszczescia.blogspot.com, i stały się moja kolejną propozycją do tegorocznego Festiwalu Dyni.


Muffinki z dynią


Składniki:
40 dag dyni, w kawałkach (bez pestek)
35 dag jasnego brązowego cukru
4 jajka
szczypta soli
30 dag mąki pszennej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
garść pokrojonych orzechów włoskich
175 ml oliwy

Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Foremkę do muffinek wysmarować masłem. W malakserze zmiksować podpieczoną przez 10 minut dynię (ja akurat podsmażyłam na patelni i również było dobrze).

Wsypać cukier i jajka i ponownie porządnie zmiksować. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i dosypać do malaksera. Na koniec dodać posiekane orzechy, oliwę i miksować przez chwilkę, do połączenia. Masę wlewać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości i piec przez 25-30 minut. (oryginalny przepis podaje 20-25, wszystko zależy od piekarnika).

Smacznego!

Przepis jest moją propozycją w akcji:

oraz:

wtorek, 05 października 2010
Jak tylko je zobaczyłam, wiedziałam że upiekę i tak też uczyniłam. Wyszły przesmaczne, gorąco polecam! Przepis zaczerpnięty z blogu: testykulinarne.blogspot.com

Mufinki gruszkowo-imbirowe

Składniki na 12 muffinek:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru
75 g brązowego cukru trzcinowego i po 1/2 łyżeczki do posypania każdej muffinki
1 łyżeczka mielonego imbiru
140 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju roślinnego
1 łyżka miodu
2 jajka
1 duża gruszka   


Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do 200oC. Foremki wysmarować masłem i wyspać bułką, lub wyłożyć papilotkami. Mąkę, proszek do pieczenia, drobny cukier, 75 g cukru trzcinowego i mielony zmieszać. W dzbanku zmieszać śmietanę, olej, miód oraz jaka i połączyć z sypkimi składnikami. Na koniec dodać drobno pokrojoną gruszkę, wymieszać i nakładać równą ilość ciasta do foremek. Oprószyć muffinki cukrem trzcinowym i piec 10 do 20 minut.
Smacznego!
Mufinki gruszkowo-imbirowe

 

Przepis bierze udział w akcji:

 

sobota, 02 października 2010

To były moje pierwsze muffinki. Pierwsze, przedblogowe i wiele razy powtarzane. Pierwsza foremka, pierwsza radość z malutkich babeczek które po upieczeniu każdy może sobie zabrać do łapki i indywidualnie konsumować :) Od tej pory, nic nie cieszy mnie tak jak muffinki, stałam się muffinomaniakiem  Przepis oczywiście cytuję za Dorotus! To mój ulubiony  :)

Pierwsze muffinki

Składniki:
125 g masła/margaryny
1/3 szklanki drobnego cukru
2 jajka (nie oddzielamy białek)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
1 łyżeczka kakao
3 łyżki mleka
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej)
100 g czekolady


Sposób wykonania:
Masło ubić na lekką masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, do białości i puszystości. Wbijać jajka, po kolei, miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zwarzenie się masy). Wmiksować ekstrakt z wanilii. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy, cały czas miksując, na końcu wmiksować mleko. Do gotowej masy wmieszać czekoladę.

Formę na muffinki natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasta nakładać do więcej niż 3/4 wysokości foremek.

Piec w temperaturze 170oC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

 

Pierwsze muffinki

 
1 , 2
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów