Wpisy z tagiem: ¶mietana

sobota, 03 maja 2014

Majówka w biało-czerwonych barwach i pysznych smakach :)  Polecam szybkie, dobre i orzeĽwiaj±ce ciasto. Je¶li nawet truskawki jeszcze nie te i nie takie jak lubimy to naprawdę warto!

majówkowe ciasto

Składniki na biszkopt:
 3 jajka
 6 łyżek cukru
 3 łyżki m±ki pszennej
 3 łyżki m±ki ziemniaczanej
 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
 szczypta soli


Masa:
1l ¶mietany 30%
4 łyżki cukru pudru
5 ¦mietanfixów
Dodatkowo
1 kg truskawek

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz m±ki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC. (blaszka 24x28 cm). Po wystudzeniu przekroić na 2 placki.
¦mietanę ubijać na sztywno z dodatkiem cukru i zagęstnika. Połowę truskawek pokroić na małe kawałki. Do 2/3 masy delikatnie wmieszać łyżk± pokrojone truskawki. Resztę odłożyć.
Masę z truskawkami wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim. Pozostał± ¶mietan± posmarować całe ciasto, ł±cznie z bokami. Na górze ułożyć resztę truskawek.


Smacznego!

sobota, 24 listopada 2012

Wydawałoby się, że niby nic nadzwyczajnego, ot zwykłe ciasto ze ¶mietan± i odrobin± kawy. Nic bardziej mylnego, to ciasto smakuje obłędnie. Spróbujcie, a zobaczycie, że ciężko się od niego oderwać. Przepis cytuję za Dorotus, chociaż piek±c zwiększyłam sobie proporcje o połowę. Polecam!

Kostka cappucino

Składniki na ciasto:
5 dużych jajek
125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w k±pieli wodnej lub mikrofali
125 g masła, miękkiego
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
150 g drobnego cukru do wypieków
125 g m±ki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć do biało¶ci. Dodać roztopion± i lekko przestudzon± czekoladę, zmiksować. Kawę rozpu¶cić w 1 łyżce gor±cej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksuj±c po każdym dodaniu.

M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywn± pianę, delikatnie wymieszać z mas± czekoladow±.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o ¶rednicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Je¶li robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie czę¶ci i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.

Blaty można naponczować.

Masa cappucino:
250 g serka macarpone
250 g ¶mietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappuccino (proszku)
3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)

Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.

Żelatynę rozpu¶cić w 1/4 szklanki gor±cej wody, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzon± żelatynę, cały czas miksuj±c. Ubit± masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.

Na górę:
250 ml ¶mietany kremówki
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
20 g kawy cappucino (proszku)

Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.

Wykonanie:
Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubit± kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.

Smacznego!

Kostka cappucino

niedziela, 18 listopada 2012

Jedno z tych ciast, które ogl±da się na wszystkich blogach i nie wiadomo kiedy oczywistym staje się że trzeba je zrobić :) Wbrew pozorom, nie jest bardzo skomplikowane, bo nie wymaga pieczenia.

Ciasto 3 bit

Składniki:
2 duże, lub co najmniej 10 paczek małych herbatników
1 puszka kajmaku
2 opakowania budyniu
0,5 litra mleka
0,5 kostki masła
4 łyżki cukru pudru

polewa:
2 opakowania kuwetury czekoladowej,
100 ml ¶mietanki 30%

Ciasto 3 bit

 

Sposób wykonania:
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i zmiksować go z miękkim masłem. W drugiej misce ubić ¶mietanę z cukrem pudrem.

W foremce ułożyć warstwę herbatników, na ni± wyłożyć kajmak. Następnie kolejn± warstwę herbatników i budyń. Znów herbatniki a na to ¶mietanę. Na to ostatnia warstwa herbatników. Kuweturę rozpu¶cić w k±pieli wodnej i wymieszać ze ¶mietan± kremówk±. Posmarować herbatniki. Wstawić do lodówki, najlepiej na cał± noc.

Smacznego!

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów