Wpisy z tagiem: gorgonzola

niedziela, 06 marca 2016

Wyj±tkowy przepis na gruszkowe Muffiny na bogato. Mocno czekoladowy smak ciasta z soczysta gruszk±, przełamany słonym kawałkiem sera i oblany czekolad±. Poezja smaków. Przepis znalazłam na tej stronie  i cytuję go za autorka. W swojej wersji zamieniłam roquefort na Gorgonzolę i podwoiłam porcję. Wyszło pysznie - Polecam!

Składniki:
100 g czekolady
1 gruszka (po obraniu i pokrojeniu w kostkę - 125 g)
25 g łuskanych orzechów włoskich
50 g sera roquefort
150 g m±ki
1  łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru demerara
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z prawdziw± wanili±
1 jajko
100  ml jogurtu naturalnego
55 ml oleju
50 g czekolady do polania

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół (bez nawiewu). Przygotować formę do muffin. Gruszkę obrać, wydr±żyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Ser pokroić na 6 słupków. Przygotować dwie miski. w jednej: m±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i sol±,  w drugiej: wymieszać roztrzepane jajko, olej, jogurt oraz stopion± i ostudzon± czekoladę.

Do miski ze składnikami mokrymi włożyć pokrojon± gruszkę i orzechy, zasypać składnikami suchymi i delikatnie wymieszać - tylko do poł±czenia składników i wchłonięcia płynu przez m±kę. Ponieważ czekolada zacznie tężeć, czynno¶ć wykonać szybko. Ciasto nałożyć do foremek przy pomocy łyżki (jest gęste). W ¶rodek każdej babeczki wcisn±ć słupek sera. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyj±ć z piekarnika, przestudzić chwilę, a następnie wyłożyć na paterę. Polać z wierzchu stopion± czekolad±.

Smacznego!

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Aromatyczne korzenne gofry w bardzo nietypowej odsłonie. Podstaw± jest tu słodko-słony smak gruszki i gorgonzoli. Cało¶ć ułożona na li¶ciach rukoli, oblana miodem i obsypana orzechami włoskimi. Smakuj± obłędnie, polecam!



Składniki:
125 g oleju
250 g m±ki pszennej
ok. 180-190 ml wody
2 duże jajka
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu

dodatkowo:
dwie małe gruszki, obrane i pokrojone w plastry
kawałek gorgonzoli pokruszonej drobno
gar¶ć posiekanych orzechów włoskich
kilka łyżek miodu
gar¶ć li¶ci rukoli

Sposób wykonania:
Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać cało¶ć (można trzepaczk±) do uzyskania konsystencji ¶mietany. Łyżk± wazow± nabierać porcję i nakładać na gofrownice, dociskać 10 sekund, i smażyć aż ładnie odejd±.

Studzić na kratce, na górze ułożyć kolejno rukolę, gruszkę, ser, orzechy i na końcu oblać gofra łyżk± miodu.

Smacznego!

| < Maj 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów