Wpisy z tagiem: porzeczki

niedziela, 26 czerwca 2016

Czas zebrać porzeczki, tym bardziej, że nadchodz±ca burza mogłaby zrobić to za mnie ;)  A jak już s±, to najlepiej będzie im w rumianej mufince. Kształt - innowacyjny - pierwszy raz wykorzystałam moja foremkę na mufinki w kształcie serduszek. W smaku tez trochę urozmaicenia, ponieważ poza owocami dodałam jeszcze skórkę cytrynow±. Kwaskowato¶ć letnich owoców i aromatu cytryny przełamuje słodziutka kruszonka, oblana lukrem. Polecam :)

Składniki:
3 szklanki m±ki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju
skórka otarta z jednej cytryny

1,5 szklanki czerwonych porzeczek

Kruszonka: 1/2 szklanki m±ki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki oleju (cukier wymieszać z m±k±, dolewać stopniowo olej i zagniatać, tak by powstały „okruchy”)

Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru  - rozetrzeć z kilkoma łyżkami gor±cej wody

Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać połowę owoców. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Na górę układać resztę porzeczek. Posypać kruszonk±. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu oblać lukrem.

Smacznego!

niedziela, 12 lipca 2015

Lekkie, puszyste ciasto na upalne dni. Bez kremów i dodatków. Tylko biszkopt i letnie owoce :)


Biszkopt:
5 jajek
10 łyżek cukru
5 łyżek m±ki pszennej
5 łyżek m±ki ziemniaczanej
2 łyżeczki  proszku do pieczenia
szczypta soli


Dodatkowo:
gar¶ć malin
gar¶ć poziomek
gar¶ć czarnej porzeczki
dwie gar¶cie wydrylowanych wi¶ni

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz m±ki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy (blaszka 24x28 cm), na wierzch rozsypać owoce. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

poniedziałek, 03 wrze¶nia 2012

Wielk± zalet± muffinek jest to, że nawet najprostszy, podstawowy przepis dzięki  sezonowym dodatkom i naszemu „widzimisię” okazuje się pysznym smakołykiem. Dzisiaj przyszła kolej na czarne porzeczki. Te owoce wspaniale spisuj± się w każdym cie¶cie. Polecam!

Muffinki  (czarno)porzeczkowe


Składniki:
2,5 szklanki m±ki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Szklanka obranych czarnych porzeczek

Kruszonka: 5dkg m±ki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnie¶ć krótko, tak by powstały „okruchy”


Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać czarne porzeczki. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonk±. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.


Muffinki  (czarno)porzeczkowe

¶roda, 29 sierpnia 2012

Bardzo lubię kruche ciasto z mocno kwa¶nym dodatkiem. Czarna porzeczka pasuje mi idealnie, szczególnie kiedy w pieczeniu „samodzielnie” zamienia się w dżemik. Wszystko razem przykryte waniliow± piank± jest pyszne. Ciasto u nas znika kiedy jest jeszcze gor±ce. Można się poparzyć, ale warto :) Polecam!

Ciasto porzeczkowe z piank±:

Składniki na ciasto:

40 dkg m±ki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

30 dkg obranych czarnych porzeczek

4 białka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

kruszonka:
5dkg m±ki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnie¶ć krótko, tak by powstały „okruchy”

 
Sposób wykonania:
M±kę wymieszać z cukrem, sol± i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnie¶ć szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.

Białka ubić z sol± na sztywno, dosypywać po trochu  cukier i budyń. Na podpieczone ciasto wysypać porzeczki i wyłożyć pianę. Posypać kruszonk±. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 15 minut.

Smacznego!

Ciasto porzeczkowe z piank±:



sobota, 04 sierpnia 2012

Bardzo szybka i prosta tarta. Przez dodatek budyniu wilgotna. Jego słodki smak przełamuj± kwaskowate porzeczki. U nas prawie każdy kawałek wyrywali¶my sobie z ręki ;)

Tarta porzeczkowa z budyniem

Składniki:
30 dkg m±ki
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
aromat waniliowy
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli
cukier puder do posypania

Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

Dodatkowo: kilka gar¶ci czarnej porzeczki

Sposób wykonania:
M±kę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnie¶ć ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować i wyłożyć do foremki. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, obsypać porzeczkami.

Smacznego! 

Tarta porzeczkowa z budyniem

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów