Wpisy z tagiem: alkohol

sobota, 29 grudnia 2012

Wszyscy mają arbuzowe shoty, mam i ja :D Kusiły mnie od baaardzo dawna, a Sylwester to świetna okazja na ich przygotowanie. Bardzo proste w wykonaniu a efekt świetny. Warto zaopatrzyć się w czarny sezam albo czarnuszkę - ja o tym nie pomyślałam dlatego u mnie pestki niestety są z maku. W przepisie wersja dla dorosłych, ale można pominąć alkohol i dla dzieci będzie jak znalazł ;)



Składniki:
kilka limonek
1 czerwona galaretka
1/2 szklanki wiśniówki (ostatecznie może być czysta wódka)
2 łyżeczki maku

Sposób wykonania:
Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody i wystudzić. Do całkowicie zimnej galaretki wlać alkohol i po wymieszaniu odstawić do lodówki. Limonki przekroić na połówki, starannie ale bardzo ostrożnie wykroić cały miąższ. Kiedy galaretka zacznie lekko gęstnieć napełnić nią wydrążone limonki. Wstawić do lodówki żeby mocno stężały. Każdą  sztukę przekroić na pół, delikatnie posypać makiem.

Smacznego! 

poniedziałek, 09 stycznia 2012

Z drobnym opóźnieniem zamieszczam pewien urodzinowy tort. Myślę, że każdy solenizant lubiący tiramisu powinien się z niego ucieszyć :) Widziałam kilka różnych tortów w sieci, ale wymyśliłam swoją trochę pokręconą wariację, zobaczcie sami :)

Tort tiramisu

Składniki na biszkopt:
6 jajek
25 dkg cukru
20 dkg mąki tortowej
5 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Tort tiramisu

Składniki na krem:
1 kg mascarpone
0,8 l śmietany kremówki
kilka łyżek cukru pudru

Pozostałe:
opakowanie podłużnych biszkoptów
ciemne kakao
wiórki czekoladowe (otarte na małej tarce)
pół szklanki mocnego espresso
pół szklanki wódki

Tort tiramisu

Sposób wykonania:

Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo wodę, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku. Odstawić mikser i delikatnie mieszając łyżką wsypywać po trochu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (28cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC.
Biszkopt przekroić na pół. Pierwszą część bardzo mocno nasączyć kawą z alkoholem. Nałożyć warstwę kremu, oprószyć odrobiną kakao. Na kremie układać biszkopty, które następnie nasączyć delikatnie kawą. Na biszkopty znów kakao, i znów krem. Całość zamknąć drugim biszkoptem. Gorę i brzegi posmarować kremem. Oprószyć wiórkami czekoladowymi i odrobiną kakao. Wstawić na noc do lodówki.

Smacznego!

Tort tiramisu

piątek, 30 grudnia 2011

Po Świątecznym obżarstwie czas na kieliszeczek czegoś smacznego ;) Od roku nosiłam się z zamiarem zrobienia likieru z kukułek i w końcu doczekał się swojego dnia. Z kilku składników można wyczarować coś bardzo smacznego! Jeśli ktoś lubi mocne trunki można  dodać spirytus, ale wydaje mi się, że taki likier nie powinien być zbyt mocny bo nie w tym tkwi jego uroda.

Likier kukułkowy

Składniki:
opakowanie kukułek ok. 20dkg
puszka mleka skondensowanego (użyłam niesłodzonego)
pół litra wódki
tabliczka czekolady

Sposób wykonania:
Kukułki rozpuścić w mleku na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do mleka. Następnie cienką strużką dodawać alkohol. Wymieszać, przelać do butelki.

Zdrówko! ;)

Likier kukułkowy

niedziela, 12 czerwca 2011

Historia tego ciastka sięga takich czasów, kiedy niewiele i niewielu się podobało. Nigdy jednak nikt nie występował przeciw WZ – tce :) Cieszy nas i smakuje nieustannie :) Bardzo delikatna i prosta, chociaż trzeba się wykazać starannością, aby nie straciła elegancji :) Polecam!

WZ – tka

Składniki na biszkopt:
4 jajka
20 dkg cukru
18 dkg maki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody

800 ml śmietany 30% (lub 3
4 łyżki cukru pudru  (według upodobania)
4 łyżeczki żelatyny

konfitura z czarnej porzeczki (może być inna)
2 czekolady
ok. 1/4 szklanki mleka

alkohol do nasączenia

Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli, dodać po trochu zimną wodę, następnie dodawać po 1 łyżce cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Na koniec dosypywać małymi porcjami make wymieszaną z proszkiem i kakao, cały czas delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do blaszki 24x28 cm i delikatnie wyrównać. Piec w temperaturze 160oC  20-25minut.
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Płynną, ale ostudzoną żelatynę po trochu dodawać do śmietany i delikatnie mieszać, można robotem na najniższych obrotach.
Dolny blat lekko nasączyć alkoholem (dla dzieci pominąć!), posmarować cieniutko konfiturą, wyłożyć ubita śmietanę i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć i staranie wyrównać brzegi.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki, mleko zagotować i zalać gorącym czekoladę, szybko i starannie wymieszać. Płynną polewę wylać na ciasto i wyrównać nim zacznie zastygać. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Smacznego! 

WZ – tka

piątek, 31 grudnia 2010

Moja wariacja na temat pralinek, z wykorzystaniem ekstraktu pomarańczowego i plątających się wciąż w nim skórek pomarańczowych. Polecam na Sylwestra, jak i na inne karnawałowe okazje. Jednocześnie życzę Wam wszystkim Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku  :)

Pralinki czekoladowo-pomarańczowe

 

Składniki:
200g herbatników
100g mleka w proszku
200g czekolady
100g ciemnego kakao
100g skórki pomarańczowej
100ml ekstraktu pomarańczowego lub innego alkoholu
70ml golden syropu
dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego
kostka masła

mleko skondensowane – doraźnie  :)
kokos do obtoczenia


Sposób wykonania:
Zaczynając od herbatników, wszystkie składniki rozdrobnić i wymieszać w malakserze. Ponieważ konsystencja w dużej mierze zależeć będzie od temperatury i struktury masła oraz czekolady, w razie potrzeby można dosypać kokosu który uratuje sytuację jeśli wyjdzie za rzadkie, lub dolać mleka skondensowanego lub alkoholu jeśli konsystencja wyjdzie za gęsta.
Z powstałej masy lepić kulki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać w kokosie. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są następnego dnia  :)

Smacznego!

wtorek, 28 grudnia 2010

Kolejna propozycja na Sylwestrowy wieczór. Tym razem na słodko.  Pyszne, malutkie, zgrabne.

Tiramiseczka

Składniki:
babeczki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1łyzeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

Krem:
1/2 kg mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki mocnego alkoholu

kakao do oprószenia

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia i kawą. Białka ubijać dodając sól, nie przerywając ubijania dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna delikatnie wmieszać żółtka, Nastepnie stopniowo dosypywać mąkę i wymieszać.
Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek i piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180oC.

Połączyć serek z cukrem i alkoholem, dobrze schłodzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego  nakładać na każdą babeczkę sporo kremu. Babeczki oprószyć ciemnym kakao.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

środa, 24 listopada 2010

Lepiej późno niż wcale. Mnóstwo ich na różnych blogach i trudno się zdecydować. Dlaczego moja jest taka a nie inna? Bo tyle dobroci akurat miałam zachomikowanych  :) Ciekawa jestem co z tego wyjdzie.

 

Nalewka Bożonarodzeniowa

Składniki:
1 duża pomarańcza, umyta i sparzona wrzątkiem
200g suszonej żurawiny
50g rodzynek
100g orzechów włoskich - połamanych
70g orzechów laskowych
dwie laski cynamonu
4 goździki
laska wanilii - nacięta wzdłuż
dwie szczypty imbiru
pół łyżeczki przyprawy korzennej
dwie łyżki suszonych wiśni
100 ml spirytusu
pół litra czystej wódki

duży słoik


Sposób wykonania:
Składniki ułożyć warstwami na dnie słoika, zalać alkoholem. Zamknąć na 4-6 tygodni. Nie wiem co będzie za miesiąc - tym bardziej, że w domu wszyscy pytają czy już gotowe  :) ale planuję to co zostanie przefiltrować i zlać do buteleczek. Z bakalii zrobię jakieś ciasto. Bardzo pijane ciasto :)


Smacznego!

środa, 10 listopada 2010

Zbliża się czas świątecznych szaleństw w kuchni i warto zadbać o przygotowanie niezbędnych dodatków. Niezbędny od pierwszego dnia od kiedy go odkryłam jest dla mnie ekstrakt waniliowy, z przepisu Dorotus za którą cytuję:

 

ekstrakt waniliowy

Składniki:
3 strąki wanilii
1 szklanka wódki
szklany słoiczek, butelka

Sposób wykonania:

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół, nie wyskrobywać nasionek! Umieścić w słoiczku. Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu, co jakiś czas energicznie wstrząsając.

Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy można go używać (mój już po miesiącu był bardzo aromatyczny, więc spokojnie można używać). Można przechowywać przez lata. Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.

Polecam!

niedziela, 07 listopada 2010

Całkiem niedawno idąc na zakupy do Rossmana po jakiś szampon i kilka drobiazgów, zobaczyłam na półce niedużą szklaną paterę. Od razu wiedziałam! Tiramisu! Okrągłe Tiramisu :)

 

Tiramisu


Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone (500g)
2 śmietanki kremówki do ubijania
1 filiżanka mocnego espresso
2 opakowania biszkoptów podłużnych
100g cukru pudru
50ml spirytusu
aromat waniliowy
50g kakao


Sposób wykonania:

Śmietanę ubić z cukrem, połączyć z serkiem i dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
W okrągłym przeźroczystym naczyniu układać dookoła połówki biszkoptów. Na przemian zwykłe i ścięte na szpic, gdyż bez przycięcia końcówek nie ułożą się ładnie w kółko. Kawę zmieszać z alkoholem i polewać łyżeczką biszkopty. Na mokre biszkopty wysypać cienką warstwę kakao. Wyłożyć część kremu, na to znów biszkopty i tak przekładać warstwy aż braknie miejsca w naczyniu. Ostatnią warstwę wyrównać, oprószyć delikatnie kakao, ozdobić. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

poniedziałek, 26 lipca 2010

Przepis przede wszystkim dla fanów klasycznego "mordoklejka". Bardzo podobny do przepisu kokosowego, jednak przez większość osób uznany za smaczniejszy. Ma bardziej wyrazisty smak. Każdy, kto spróbuje obu  wmawia mi, że w krówkowym jest więcej alkoholu. Oczywiście jest to nie prawda, ponieważ proporcje są identyczne, ale chyba przestanę wyprowadzać wszystkich z błędu, bo po co?  :)

 

Likier krówkowy


Składniki:
200 ml spirytusu
200 ml mleka skondensowanego - niesłodzonego
3 łyżeczki kawy - najlepiej z ekspresu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 ml Dulce de leche - Można użyć mleka skondensowanego słodzonego w puszce, gotowanego przez 3 godziny. Ja ze względu na to, że gaz czerpię z butli, używam dostępnej na rynku masy kajmakowej. W zależności od tego, jaką się wybierze (od klasycznej, przez kakaową do orzechowej), likier może przybierać różne smaki.

Sposób wykonania:
Masę krówkową zmiksować z mlekiem. Dodać kawę ekstrakt waniliowy i cienką strużką dolewać spirytus.
Przelać do butelki -  tak jak przy kokosowym, otrzymamy półlitrową butelkę i konkretny kieliszek "do spróbowania".

Można też przelać do trzech "ćwiartek", ale do posmakowania nic nie zostanie.

Wyśmienity do lodów. Również polecam jako prezent - oczywiście we własnoręcznie ozdobionej butelce.!

Smacznego!

poniedziałek, 19 lipca 2010

Zachciało mi się kiedyś domowego malibu. Oczywiście zanim się za nie zabrałam, tradycyjnie przebrnęłam przez wszystkie możliwie dostępne przepisy. Większość z nich zaczyna się od moczenia wiórków kokosowych w wódce lub spirytusie. Pierwsza moja próba właśnie tak wyglądała. Jednak odciskanie wiórków na sitku, wymagało nie lada siły. Poza tym, miałam dziwne wrażenie że więcej alkoholu zostało w wiórkach niż w płynie który powstał. Owszem, wyszło smacznie, a wiórki wylądowały w pralinkach (absolutnie nie dla dzieci !), ale ta wersja nie przypadła mi do gustu. Stworzyłam sobie swoją wersję bardzo uproszczoną.

Likier kokosowy


Składniki:
200ml spirytusu
200ml mleka kokosowego
200ml mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
Mleko miksować z mlekiem kokosowym. Cienką strużką dodać spirytus oraz ekstrakt waniliowy. Przelać do butelki (z przepisu wychodzi co prawda 600 ml, lecz biorąc pod uwagę, że zawsze odrobina zostanie na widełkach i ściankach, otrzymamy półlitrową butelkę i konkretny kieliszek "do spróbowania"

Likier powinien postać kilka dni w lodówce aby się "przegryzł" ale z doświadczenia zarówno swojego jak i osób które obdarowałam wiem, że jest z tym problem. Stanowi doskonały dodatek do lodów oraz deserów.

Świetnie nadaje się również na prezent, szczególnie we własnoręcznie ozdobionej butelce.

Smacznego!

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów