Wpisy z tagiem: sernik

czwartek, 30 lipca 2015

Tradycj± się już staje, że zapominam o urodzinach bloga. 3 tygodnie temu, minęło pięć lat jak rozpoczęłam przygodę z blogowaniem. Z pewnych powodów w tamtym czasie, bardziej mogłam po¶więcić się pieczeniu ciast i przygotowaniu smakołyków. Teraz, jestem wci±ż w niedoczasie. Rachunek sumienia pokazuje w tym roku zaledwie 10 wpisów (to koniecznie musi się zmienić :) Ponieważ dzi¶ jest Międzynarodowy Dzień Sernika, zamiast rocznicowego tortu zapraszam na sernik wi¶niowy z czekolad±!

Składniki spód:
200g herbatników
0,5 kostki masła
2 łyżeczki kakao

Składniki na masę serowa:
1 kg sera kubełkowego
300g twarogu
4 jajka
200g cukru
100g masła
2 budynie waniliowe
 
Dodatkowo:
szklanka wi¶ni,
polewa czekoladowa
płatki migdałów

Sposób wykonania:
Herbatniki zmielić i zmiksować malakserem z masłem i dodać kakao. Otrzyman± masę przełożyć na formę wyłożon± papierem do pieczenia i mocno ucisn±ć.

Ser i pozostałe składniki zmiksować malakserem. Wmieszać wydrylowane wi¶nie. Wyłożyć na herbatnikowy spód. Piekarnik nagrzać do 180oC i piec sernik ok. 1 godz. Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wod±. Po przestudzeniu ozdobić polew± czekoladowa, ozdobić migdałami i schłodzić w lodówce.

Smacznego!

wtorek, 16 paĽdziernika 2012

Dawno nie było sernika ;) Imieniny Mamy to dobra okazja żeby to nadrobić! Tym razem w jesiennej odmianie, z dodatkiem musu ¶liwkowego. Przepis mocno inspirowany tym przepisem. Zróbcie sobie więcej musu, a będzie można polać sobie nim każd± porcję!

Składniki na ciasto:
1 szklanka zmielonych orzechów (dowolnych)
15 dkg maki
1/2kostki masła
1 jajko
3 czubate łyżki ciemnego cukru
3 łyżki kakao



Składniki na masę:
1,7 kg białego twarogu
2 ¶mietanki 30% (po 200ml)
4 jajka
pół masła
2 budynie
szklanka cukru

Dodatkowo:
1kg ¶liwek, dwie łyżki cukru

Sposób wykonania:
¦liwki przesmażyć na mus, przetrzeć przez sitko. Do maki wsypać zmielone orzechy, kakao, cukier i wymieszać. Do mieszanki dodać masło, wysiekać , dodać jajko i szybko zagnie¶ć. Można sobie ułatwić i wszystko wyrobić w malakserze. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy (28cm). Podpiekać około 15 minut w temperaturze 180oC.

Wszystkie składniki masy wymieszać w malakserze. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzchu zrobić kleksy z musu ¶liwkowego, rozmazywać je kre¶l±c ósemki wykałaczk±.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na co najmniej godzinę, a na spód wstawić foremkę z wod±. Kiedy góra się zetnie, przykryć foli± by zachował jasny kolor. Przestudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej cał± noc. Podawać z dodatkiem musu.

Smacznego!    

 

| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów