Wpisy z tagiem: kruche

wtorek, 20 grudnia 2016

Aromatyczne cynamonowe ciasteczka z mąki żytniej, obficie wypełnione pysznymi dodatkami. Polecam na święta lub jako przekąskę w świątecznej krzątaninie :)

Składniki:
300g masła
1/2 kg mąki żytniej
2 łyżeczki sody
200g cukru
2 jajka

Dodatkowo:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki słonecznika
szklanka rodzynek
4 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Po wymieszaniu dodać bakalie i zagnieść ciasto w rękach. Z ciasta urywać kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem blaszce, a następnie lekko je spłaszczać. Piec 15 minut w temperaturze ok. 180oC.

Smacznego!


niedziela, 25 września 2016

Kolejne z najprostszych ciast jakie późnym latem zawsze piekła moja Babcia.  Zawsze dwie blachy, bo miało taką przypadłość ze bardzo szybko znikało. Pieczone po latach, dalej tak samo szybko znika ;) Nie potrzeba wiele pracy, jedynie chwila cierpliwości by stężała galaretka.


Składniki:
1kg śliwek

30 dkg mąki
1/2 kostki masła
1 cale jajko
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek wody

dodatkowo 3 czerwone galaretki


Sposób wykonania:
Śliwki umyć, obrać pokroić na połówki lub jeśli są duże to na ćwiartki.  Wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze. Ciasto rozwałkować na prostokąt na papierze do pieczenia i przełożyć do formy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika (180oC) na 15 minut i lekko podpiec.  Po 15 minutach na cieście poukładać ciasno śliwki, posypać je lekko cukrem. Piec jeszcze ok. 20 minut.

Po upieczeniu wystudzić. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na przestudzone ciasto. Schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia.

Smacznego!

poniedziałek, 28 marca 2016

Odrobina aromatycznej kawy i porcja słodziutkiej chałwy zamknięte w jednym mazurku, dla odmiany okragłym. Do takich smaków chyba nawet nie muszę specjalnie zachęcać :)


Składniki na spód:
2 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła

Składniki na nadzienie:
2 białe czekolady
10dkg chałwy
5 dkg kawy cappuccino w proszku
100 ml śmietanki kremówki
kilka łyżek posiekanych, ulubionych orzechów orzechów

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć w malakserze. Ciasto rozwałkować, wylepić okrągłą formę do tarty, ponakłuwać widelcem, żeby się równo upiekło. Wstawić do piekarnika (180oC) na 25-30 minut – do zrumienienia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ostrożnie śmietankę i wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej wkruszyć chałwę, do drugiej kawę rozpuszczona w kilku łyżkach wrzątku. Po wystudzeniu ciasta rozsmarować masę cappuccino a na górę delikatnie wyłożyć masę z chałwą. Posypać ulubionymi orzechami.

Smacznego!

niedziela, 27 grudnia 2015

Cynamonowe ciasteczka, które również w tym roku miały swoje miejsce na świątecznym stole. Ciasteczka ładnie zachowują kształty. Można udekorować dowolna polewą (ja swoje oblałam czekoladową i obsypałam kokosem i słonecznikiem), ale bardzo dobrze smakują również bez niczego.

Żytnie ciasteczka z cynamonem

Składniki:
200 g masła
200 g cukru
2 jajka
500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżka cynamonu

Sposób wykonania:
Ciasto można zagniatać ręcznie, ale polecam wykorzystanie malaksera. Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu cienko wałkować i wycinać dowolne kształty. Piec w temperaturze 175 stopni przez 12-15 minut.

Smacznego!

sobota, 26 grudnia 2015

W tym roku na Świątecznym stole poza pierniczkami pojawiło się sporo ciasteczek. Jedne z nich to Świąteczne ciasteczka kawowe. Ciasteczka inspirowane tym przepisem, jednak  lekko zmodyfikowane. Początkowo są dość twarde, ale po kilku dniach miękną.

Kawowe ciasteczka świąteczne

Składniki:
mąka400 g
cukier puder150 g
kawa rozpuszczalna3 łyżki
masło200g
2 jajka
1 biała czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Schłodzić ok. pół godziny w lodówce. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, spłaszczać dłonią albo dnem szklanki.  Na środku ciasteczek można robić małe dołki, ale nie jest to konieczne.  Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu  na środku nakładać roztopioną białą czekoladę.

Smacznego!

piątek, 18 kwietnia 2014

Kajmakowych mazurków nigdy za wiele, ale to nie znaczy, że każdy nie może być inny. Tym razem migdałowy na kajmaku o smaku czekoladowym :)

mazurek migdałowy

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 puszka  czekoladowej masy kajmakowej (0,5 kg)
migdały

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta wyciąć drobne elementy, ozdobić nimi brzegi placka, delikatnie dociskając.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową. Ozdobić dookoła całymi i zmielonymi migdałami.

Smacznego!

niedziela, 13 kwietnia 2014

Kolejny mazurek kajmakowy, któremu wyjątkowego smakuje nadaje truflowa masa kajmakowa. Nie wymaga dodatków, jedynie kilka kandyzowanych wiśni do ozdoby i odrobinę posypki. Polecam :)

mazurek truflowy

 

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
1 puszka  truflowej masy kajmakowej (0,5 kg)
kandyzowane wiśnie
posypka czekoladowa

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta wyciąć drobne elementy, ozdobić nimi brzegi placka, delikatnie dociskając, a następnie odcisnąć na nich wzorek widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową. Ozdobić wiśniami i posypką.
Smacznego!

niedziela, 01 września 2013

Najpopularniejsze ciasto na blogu Dorotus, a ja jeszcze go nie robiłam. Nie wiem jak to się stało? Jakoś nigdy nie poświeciłam mu specjalnej uwagi, a teraz żałuję. Jest wyjątkowe, kremowe, wspaniałe delikatne, obłędne!!! Jeśli raz je upieczecie, na pewno będziecie do niego wracać. Przepis cytuje za Dorotus.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią

Smacznego!

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Skubaniec, sękacz, pleśniak, zwał jak zwał - ważne że z rabarbarem :) Kwaskowy aromat rabarbaru świetnie przełamuje smak słodkiej piany. Polecam!

Pleśniak z rabarbarem

Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, następnie wysiekać z margaryną, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Jedną część jasną i ciemną odłożyć do zamrażarki aby mocno stężały. Pozostałą część jasnego ciasta rozwałkować i wyłożyć do dużej blachy (24x28 cm). Podpiec około 15 minut w 180oC.  Rabarbar pokroić i krótko przesmażyć. Układać na podpieczonym cieście. Na rabarbar zetrzeć na tarce ciemne ciasto - ja pomyliłam kolejność :). Następnie ubijać pianę z białek dodając sól. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Na koniec delikatnie wmieszać budyń. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę zetrzeć jasne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny. Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!  

Pleśniak z rabarbarem

piątek, 28 grudnia 2012

Kolejne pyszne ciasteczka ze świątecznego stołu. Początkowo są miękkie, potem trochę twardnieją, ale pozostają kruche. Dodatek białej czekolady sprawia, że maja bardzo delikatny słodki smak, natomiast żurawina tę słodycz lekko przełamuje. Dzięki płatkom owsianym ciasteczka są zdrowym łakociem - no tak sobie mówię ;) Bardzo polecam jako pyszne zastępstwo Cranberry Noel.



Składniki:
15 dkg masła
1,5 szklanki cukru
3 jajka
4,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka białej czekolady
szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem. Do masy dodawać po jednym jajku, nadal ucierać. Dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmielonymi orzechami, wyrabiać najlepiej ręka, na koniec  dodać posiekaną białą czekoladę
i żurawinę. Z ciasta lepić kulki, spłaszczać i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180o C około 8 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!   

środa, 26 grudnia 2012

Uff zdążyłam :) Jeśli jeszcze macie trochę miejsca po świątecznych przysmakach to zapraszam na ciasteczka :) Częstujcie się a ja tymczasem życzę Wam Kochani Radosnych, Smacznych Świąt !

Cytrynowe Świąteczne Ciasteczka

Składniki:
75 dkg mąki
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
kostka masła
4 łyżki  jogurtu naturalnego
otarta skórka z 4 cytryn
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:
1/2  kg cukru pudru
gorąca woda
sok z cytryny

dodatkowo: kokos

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w malakserze. Rozwałkować na grubosć4 mm i wycinać foremkami dowolne kształty, np. choinki lub gwiazdki. Piec w temperaturze 180oC około 10-15 minut. Wystudzić. Cukier puder starannie ucierać z niewielka ilością gorącej wody i soku z cytryny. Wystudzone ciasteczka maczać w lukrze i posypywać kokosem.  Można przygotować kokos kolorowy. Odkładać na kratkę.

Smacznego!

niedziela, 04 listopada 2012

Oj naczekał się ten mój pleśniak, naczekał  ;) Najpierw na upieczenie, a potem na prezentację. No ale jest ;) Było smacznie i myślę, że jest ładnie ;) Ciasto wypróbowane w domu wiele razy. Owoce można dowolnie zmieniać, można tez użyć dżemu lub powideł – oczywiście najlepiej domowych. Polecam!

Pleśniak ze śliwką

Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
1 kg śliwek
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, następnie wysiekać z margaryną, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Jedną część jasną i ciemną odłożyć do zamrażalnika aby mocno stężały. Pozostałą część jasnego ciasta rozwałkować i wyłożyć do dużej blachy (24x28 cm). Podpiec około 15 minut w 180oC.  Śliwki wydrylować i przekroić na połówki. Układać na podpieczonym cieście skórką do dołu. Na rozłożone śliwki zetrzeć na tarce ciemne ciasto. Następnie ubijać pianę z białek dodając sól. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Na koniec delikatnie wmieszać budyń. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę zetrzeć jasne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny. Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!   

Pleśniak ze śliwką

niedziela, 28 października 2012

Jesień obficie obdarza nas swoimi dobrami. Liście, żołędzie, grzyby – co kto lubi ;) Jeśli nie było czasu pójść do lasu, to można to nadrobić w kuchni :)  Zapewniam, że zabawa jest równie pyszna jak ciasteczka. Serdecznie polecam!

Dary lasu

Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka masła
2 jajka
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

2 ciemne czekolady
cynamon

Dary lasu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Wyłożyć na stół i krótko zagniatać. Wałkować na grubość ok.1/2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor – ok. 15 minut w temperaturze 180oC. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna dowolnie dekorować ciasteczka. Można delikatnie oprószyć cynamonem.
Smacznego!

d

niedziela, 14 października 2012

Aronia  w towarzystwie jabłek łagodnieje i przestaje być kwaśna i cierpka, a więc do szarlotki w sam raz  Tym razem polecam placek krucho-drożdżowy. Koniecznie z filiżanką ulubionej herbaty ;)

Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
10 dkg masła
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki śmietany
cukier waniliowy

Dodatkowo:
1kg jabłek
szklanka aronii

Kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak zawsze polecam malakser). Aronię opłukać, osuszyć. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, drożdże roztarte z cukrem, śmietanę. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt  gęste dodać  trochę więcej śmietany. Wałkować na grubość ok. 1 cm, przełożyć do blachy. Starte jabłka ułożyć na cieście, na górze rozsypać aronię. Posypać kruszonką. Zostawić przykryte do wyrośnięcia. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

sobota, 06 października 2012

Weekend, kruche ciasto, kilka malutkich jabłuszek i jest prawie jak w raju ;) Rajskie jabłuszka jako dodatek do szarlotki sprawdziły się doskonale. Mają piękny kolor i dodają kwaskowego aromatu szarlotce. Kto jeszcze nie próbował, niech biegnie obrywać i zagniata ciasto ;)

Rajska Szarlotka

Składniki:
30 dkg mąki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki  jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:
1 kg jabłek
ok.2 garście jabłuszek rajskich (tyle udało mi się zdobyć)

kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, przesmażyć . Pod koniec smażenia dorzucić rajskie jabłuszka. Wymieszać.
Ciasto podpiec na rumiano w temperaturze 180stopni, wyłożyć i wyrównać przesmażone jabłka, posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na około pól godziny.

Smacznego!

Rajska Szarlotka

środa, 03 października 2012

Szarlotki nigdy dość :) Tym razem z dodatkiem orzechów włoskich , które należy lekko uprażyć z dodatkiem miodu. Ciasto zyskuje dzięki temu zupełnie nowy smak i aromat. Bardzo polecam!

Szarlotka z orzechami

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 żółtka
1 jajko

Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
4 łyżki miodu

Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i na pół godziny umieścić w lodówce.  Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć.  Orzechy przebrać, grubo pokroić, lekko uprażyć na patelni , mieszając z miodem.  Ciasto rozwałkować, wyłożyć do blaszki (24x28 cm), ponakłuwać widelcem i podpiec na rumiano w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć przesmażone jabłka, wygładzić rozsypać uprażone orzechy. Posypać niewielką ilością kruszonki, tak by nie przykrywała orzechów. Całość wstawić na około 1/2  godziny do piekarnika.

Smacznego!


Szarlotka z orzechami

czwartek, 27 września 2012

Dobra, „stara” szarlotka, która smakuje nam w domu od lat. Kwaskowe jabłka nadają jej wyrazistego smaku, a „kładziona” kruszonka  dodaje urody. Polecam!

Szarlotka z kładzioną kruszonką

Składniki:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru

Dodatkowo:
1 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Można sobie ułatwić pracę i wszystkie składniki wymieszać malakserem. Schłodzić  1/2 godziny w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24x28 cm). Podpiec na jasny kolor w  temperaturze 180oC. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (tu również polecam malakser), dodać cukier i rozłożyć na  podpieczonym cieście. Kruszonkę zagnieść, odrywać kawałki, lekko spłaszczać i układać na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około pól godziny.

Smacznego!


Szarlotka z kładzioną kruszonką

sobota, 22 września 2012

Czyżby znowu tarta z owocami i budyniem? Taaaak! Borówkowy smak późnego lata, na kruchej tarcie, oczywiście z dodatkiem budyniu. Wygląda chyba apetycznie, a jak smakuje? Trzeba spróbować ;)

Tarta z czerwoną i amerykańską borówką

Składniki:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

1 żółta galaretka

Dodatkowo:  po niecałej szklance borówek czerwonych  i amerykańskich


Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (jak zwykle pomogłam sobie malakserem). Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ponakłuwać widelcem. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, poukładać borówki. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, dodając tylko 1/3 wody. Posmarować delikatnie galaretką owoce przy pomocy pędzelka.
Schłodzić.

Smacznego!

wtorek, 11 września 2012

Ulubione kruche ciasto z budyniem, sezonowe owoce i ... kruszonka ;) Smakuje pysznie, polecam!
 

Placek budyniowy ze śliwkami


Składniki:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 budynie waniliowe
1 l mleka
1/2 kg wydrylowanych i pokrojonych śliwek

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – wszystko razem zagnieść

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki (24x28 cm). Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.
Budyń ugotować  wg przepisu na opakowaniu i wyłożyć równo na podpieczone ciasto. Na budyń poukładać śliwki  i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na około pół godziny.

Smacznego!

Placek budyniowy ze śliwkami

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Na pytanie co upiec znowu padła ta sama odpowiedź: tartę z owocami i budyniem :) No to tym razem dla urozmaicenia będzie na kakaowym spodzie :) Pięknie się komponuje z jasnym budyniem i kolorowymi  leśnymi skarbami ;) Warto zagnieść podwójną porcję ciasta i z części wyczarować równie urokliwe małe tartaletki ;) Bardzo polecam!

Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

Składniki:
30 dkg mąki
2 łyżki kakao
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

Dodatkowo:  około dwie szklanki malin i czarnych jagód

Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (pomogłam sobie malakserem). Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ponakłuwać widelcem. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, poukładać maliny i jagody.

Smacznego!


Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

sobota, 04 sierpnia 2012

Bardzo szybka i prosta tarta. Przez dodatek budyniu wilgotna. Jego słodki smak przełamują kwaskowate porzeczki. U nas prawie każdy kawałek wyrywaliśmy sobie z ręki ;)

Tarta porzeczkowa z budyniem

Składniki:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
aromat waniliowy
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli
cukier puder do posypania

Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

Dodatkowo: kilka garści czarnej porzeczki

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować i wyłożyć do foremki. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, obsypać porzeczkami.

Smacznego! 

Tarta porzeczkowa z budyniem

piątek, 08 czerwca 2012

Szybkie kruche ciasteczka kibica, obowiązkowo w barwach narodowych :)


eurospoko


Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

eurospoko

Lukier:
Szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody i kilkoma kroplami cytryny – lukier powinien być gęsty. Odrobinę przełożyć do mniejszych naczyń, zabarwić - ja użyłam barwników Wiltona. 


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto.
Wykrawać kurki lub piłkarzyki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.15 minut. Studzić na kratce a następnie lukrować.

Smacznego!

eurospoko

 

Kibicom polecam również inne moje piłkarskie przysmaki:

 

sobota, 07 kwietnia 2012

Kolejny mazurek miał być lekki kokosowy i tak samo lekko - pastelowo udekorowany. Myślę, że mi się udało. Oceńcie sami :)

Mazurek kokoswy

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
2 kieliszki Malibu
Kostka miękkiego masła
200g wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego
kilka łyżek cukru

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta powycinać małe elementy do zrobienia wzorka. Ułożyć z nich wzorek dookoła brzegów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko kokosowe i Malibu i kokos.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować krem, ozdobić.


Smacznego!

 

 

Polecam Wam również moje pozostałe przepisy Wielkanocne:

Jakoś w tym roku tak wszystko się złożyło, że na nic nie ma czasu i niestety nawet blog na tym ucierpiał. Mam zaległości z wpisami, mam zaległości z komentarzami i najbardziej mi smutno, że mam zaległości z wizytami na Waszych blogach. Mam nadzieję że chociaż przez Święta, dam radę do Was pozaglądać. Tymczasem wrzucę szybciutko parę przepisów, może jeszcze ktoś z nich skorzysta. Po tym jak w zeszłym roku rozsmakowałam się w mazurkach, w tym roku nie może ich w domu zabraknąć. W pierwszej kolejności mazurek kajmakowy z suszoną śliwką. Pyszności!

Mazurek kajmakowy ze śliwką

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
Kilka śliwek w czekoladzie
1 puszka kakaowej masy kajmakowej (0,5 kg)
kilka kostek białej czekolady

Mazurek kajmakowy ze śliwką


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta powycinać jakieś małe elementy do zrobienia wzorka. Ułożyć z nich wzorek dookoła brzegów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową, rozsypać pokrojone w paski śliwki i ozdobić smugami z rozpuszczonej białej czekolady.


Smacznego!

Mazurek kajmakowy ze śliwką

Polecam Wam również moje pozostałe przepisy wielkanocne:

niedziela, 06 listopada 2011

Nawet w leniwą i niezbyt udaną niedzielę jakieś ciasto musi być ;) Tym razem takie z kategorii najprostszych, co wcale nie odbiera mu uroku! Placek z jabłkami i żurawiną pod galaretką. Bardzo smaczny i orzeźwiający. Pamiętam go z dzieciństwa, kiedy piekła go moja Babcia. Oczywiście nie było w nim wtedy żurawiny, ale takie to były czasy  ;) Polecam!

Placek z jabłkami i żurawiną pod galaretką

Składniki
30 dkg mąki
1/2 kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

1 kg jabłek
garść świeżej żurawiny
2 galaretki owocowe

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki (24x28 cm), ponakłuwać widelcem. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i wyłożyć na ciasto. Posypać żurawiną. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie zalać tężejącą galaretka i wstawić do lodówki.

Smacznego!


 
1 , 2 , 3
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów