Wpisy z tagiem: jajka

poniedziałek, 28 marca 2016

Z wszystkich przejrzanych przepisów, nie znalazłam takiego, który by mi całkowicie odpowiadał, więc pierwszą w życiu zupę chrzanową przyrządziłam po swojemu. Wyszła całkiem smaczna :)

Składniki:
1 duża cebula
słoiczek chrzanu
3/4 kg ziemniaków
4 białe kiełbasy
150g wędzonki
1/3 szklanki mleka
4 jajka (zupy wychodzi sporo więc można następnego dnia dogotować świeże)
marchewka
pietruszka
kawałek selera
przyprawy (pieprz, ziele i listek laurowy)
rzeżucha, owies do ozdoby




Sposób Wykonania:
Cebulkę obrać, pokroić w kostkę  poddusić na odrobinie oleju. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę razem z cebulą. Przyprawić solą. Wlać niecałe 2 litry wody. Dodać (w całości) obraną marchewkę i pietruszkę. Włożyć w całości kiełbasę i wędzonkę oraz przyprawy  Gotować ok. 1h.  Wyjąć jarzyny gotowane w całości. Wyjąć kiełbasę i wędzonkę.  Zupę przestudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki a wędzonkę w kostkę. Przestudzoną zupę zmiksować blenderem, podgrzać dodać chrzan i mleko i doprawić do smaku. Jajka ugotować, obrać i przekroić na połówki. Kiełbasę wyłożyć na talerz, zalać zupą, na środku ułożyć jajko i wędzonkę i ozdobić.

Smacznego!




wtorek, 31 grudnia 2013

Uroczy bałwanek :)  Ozdobi każdy talerz z sylwestrowymi przekąskami. Pomysł znalazłam w internecie i za godzinę już miałam swojego :) Zaprosicie go do siebie na imprezę?

Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
5 kulek pieprzu
marchewka
pietruszka zielona
patyk do szaszłyka


Sposób wykonania:
Patyk skrócić na wysokość 2 jajek ułożonych jedno na drugim.
1 jajko lekko ściąć od spodu, wbić patyk do szaszłyka, na górę nabić drugie jajko.
Z marchewki wyciąć dwa kółka (jedno mniejsze) i nabić na górne jajko.
Wyciąć też wąski trójkąt (na nos). Miejsca oczu, nosa, guziczków i miotły lekko nakłuć drugim patyczkiem i umieścić w nich pieprz, marchwkę i gałązkę pietruszki.

Do Siego roku :)


niedziela, 15 grudnia 2013

Ze specjalną dedykacją dla moich Gofrowych Kolegów :) Wersja świąteczna naszych gofrów.
Do dotychczasowego przepisu dodałam dwie łyżeczki kakao i 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Smakują pysznie, czekoladowo-piernikowo.  W sam raz na przedświąteczną przekąskę.

piernikowe gofry

Składniki:
125 g oleju
250 g mąki pszennej
ok. 180-190 ml wody
2 duże jajka
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki kakao
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

dodatkowo:
śmietana kremówka
kakao do ozdoby
kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób wykonania:
Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać całość (można trzepaczką) do uzyskania konsystencji śmietany. Łyżką wazową nabierać porcję i nakładać na gofrownice, dociskać 10 sekund, i smażyć aż ładnie odejdą.

Studzić na kratce, ozdobić ubitą z odrobiną cukru pudru śmietaną i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!


piernikowe gofry

Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków Majanki :)

Festiwal



środa, 27 listopada 2013

Późno już, więc bez zbędnego wstępu ;) Obiecałam Krzysiowi gofry i są gofry! Pierwszy z przetestowanych przepisów, wyszedł całkiem nieźle. Pochodzi ze strony kotlecika.

gofry

Składniki
125 g oleju
250 g mąki pszennej
ok. 180-190 ml wody
2 duże jajka
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać całość (można trzepaczką) do uzyskania konsystencji śmietany. Łyżką wazową nabierać porcję i nakładać na gofrownice, dociskać 10 sekund, i smażyć aż ładnie odejdą i bedą złociste.

Studzić na kratce, posypać cukrem pudrem lub śmietaną.

Smacznego!

gofry

Tagi: jajka
00:12, flusso , Desery
Link Komentarze (3) »
piątek, 22 kwietnia 2011

Nie widziałam ich na blogach, a na stołach też już wieki ich nie widuję, a szkoda. Moje co prawda łapek nie mają i nie zmienaiją się też w księcia, ale  chętnie zjedzą z Wami świąteczne śniadanie. Jak tu nie lubić takich żabek?

Żabki z jajek

Składniki:
jajka
odrobina majonezu
pieprz lub jałowiec
kawałek marchewki
drobno pokrojony szczypiorek

Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, przekroić na połówki. Z marchewki powykrawać uśmiechy. Jajka ponacinać i w nacięcia wkładać kawałki marchewki. Z pieprzu lub jałowca zrobić oczka. Małym pędzelkiem dokładnie posmarować żabki majonezem i obsypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Żabki z jajek

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

wtorek, 05 kwietnia 2011

Przeczytałam kilka przepisów i jak to zwykle bywa, wymyśliłam sobie swoją wersję. Od razu uprzedzam, że raczej nie jest to wersja dietetyczna :)  ale za to jaka  pyszna!

Jajka w kokilkach

Składniki:
5 jajek
5 plasterków parzonego boczku
5 plasterków mozzarelli
5 łyżek śmietany kremówki
2 małe pomidorki
świeży szczypior
przyprawy

Jajka w kokilkach

 

Sposób wykonania:
Kokilki nasmarować cieniutką warstwą masła, oprószyć solą i pieprzem, "przykleić" do ścianek plaster boczku. Na dno wyłożyć kawałeczki pomidora (bez skórki), doprawić solą, pieprzem, można też dodać odrobinę oregano.  Na to wbić jajko, uważając by żółtko pozostało w całości. Na jajku zrobić kilka kleksów ze śmietany, oraz delikatnie (uważając by nie zatopić w białku) ułożyć cieniutkie plasterki mozzarelli, starając się nie zakrywać żółtka. Ponownie przyprawić. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180oC, na ok. 15-20 minut. Podawać - ostrożnie bo - gorące

Smacznego!

Jajka w kokilkach

 


Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

poniedziałek, 07 marca 2011

Zima ma swoje prawa. Jednym z nich jest ogromna tęsknota za lekkością, słońcem za oknem i słońcem na talerzu. Pora więc na apetyczną propozycję sycącej, kolorowej kolacji w sam raz  dla tych którym już tęskno do wiosny  :)

Sałatka wiosenna

Składniki:
1 brokuł
5 jajek ugotowanych na twardo
3 małe pomidorki
1/3 cebuli
garść posiekanej dymki lub szczypiorku
kilka plasterków żółtego sera
kilka plasterków szynki i boczku wędzonego
4 łyżki majonezu
jogurt naturalny
2 łyżeczki ketchupu


Sposób wykonania:

Brokuła ugotować, i podzielić na parasolki.
Jajka obrać i pokroić na 4 części.  Pomidorki pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w cienkie wiórki. Ser, szynkę i boczek pokroić podłużne pasy. Szynkę z boczkiem lekko podsmażyć na patelni. Majonez wymieszać z jogurtem i ketchupem, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki układać na talerzu, polewać sosem. Posypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Sałatka wiosenna

środa, 01 września 2010

Pozostając  w klimacie jarmarku, dziś podzielę się z Wami przepisem na wiejską tartę.
Miałam trochę obaw przed robieniem tarty na francuskim cieście, ale okazało się że taka smakuje mi o wiele bardziej niż krucha. Wyszła nad zwyczaj lekka i pomimo tego że francuskie jest tłuste, i że  nie mało tam było sera, to uczucie sytości nie przysporzyło żołądkowi cierpienia  :)

 

Tarta Wiejska

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 kawałek wiejskiej kiełbasy wieprzowej
1/4 kilograma drobnych pieczarek
kilka ząbków czosnku
1 cebula (wstyd się przyznać, ale akurat nie miałam)
2 jajka, pół małego jogurtu
2-3 małe oscypki
sól, pieprz do smaku
odrobina oliwy z oliwek
2 małe pomidory

Sposób wykonania:
Foremkę wysypać lekko mąką, wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar ciasta obkroić. Cebulę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażyć z kiełbasą na oliwie z oliwek, dodać pieczarki i smażyć tak długo aż woda z pieczarek odparuje. Posolić. Wyłożyć na ciasto francuskie. Na farsz rozsypać pokrojonego w drobne kawałki pomidora. Jajka rozmieszać z jogurtem, dodać pieprz i sól, i zalać nimi tartę. Na wierzch układać plasterki oscypka. Piec około 15 minut, w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

Moja propozycja w akcji Smacznie i pomidorowo.


akcja

 

 

niedziela, 15 sierpnia 2010

Uwielbiam wszystko co jest kokosowe! Więc dlaczego nie zrobić lodów? Inspirację
znalazłam tutaj i troszkę zmodyfikowałam. Rewelacyjne na ochłodę pod koniec lata.

Tajskie lody kokosowe

Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
500 ml śmietany kremówki
1 szklanka wiórków kokosowych
2 jajka
3/4 szklanki cukru

Sposób wykonania:
Śmietanę ubić dodając powoli mleczko kokosowe. W osobnych naczyniach utrzeć żółtka z cukrem, i ubić białka. Wszystkie składniki połączyć zmiksować. Dodać kokos. Wstawić do zamrażarki. Miksować co godzinę. Kiedy lody uzyskają odpowiednią konsystencję, zamrozić. Lody bardzo mocno zamarzają, więc należy je wyjąć z zamrażarki przynajmniej 20 minut przed podaniem.

Likier kokosowy


Ja podałam swoje w skorupkach z orzecha kokosowego i podsypałam dużymi płatkami kokosowymi, żeby lody nie dotykały bezpośrednio jego powierzchni.

Polecam z dodatkiem likieru kokosowego :)

Smacznego!

środa, 14 lipca 2010

Semifreddo

Poranny maraton sklepowy wzbogacił spiżarkę o 2 koszyczki malin. Plany były ambitne, pieczeniowo-muffinkowe. Wygrał upał. Gdzieś w głowie pojawiły się migawki z jakiegoś programu, w którym ktoś przygotowywał Semifreddo. Niestety przepisu w całości sobie nie przypomniałam. Trochę podejrzałam na blogu Liski, trochę zmodyfikowałam i jak na pierwszą próbę - jestem z siebie zadowolona.

Przepis na dość sporą porcję, ponad 3 litry.

Składniki:

litr kremówki
litr jogurtu naturalnego
1 kwaśna śmietanka
1 szklanka cukru pudru
8 jajek
2 koszyczki malin
150g bezików

Sposób wykonania:

Kremówkę ubić z połową cukru, dodać jogurt  i śmietankę. Resztę cukru zmieszać z żółtkami na Kogiel-mogiel a białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie, wkruszyć bezy i wsypać maliny. Nakładać do keksówek wyłożonych folią spożywczą. W upalne dni, zamrażać minimum 5 godzin.

Smacznego!

 

wtorek, 13 lipca 2010

Złośliwe_rogaliczki

Niby to przypadkiem, przechodząc obok sklepu z wyposażeniem kuchni, odruchowo sięgnęłam po kilka drobiazgów. Między innymi urocze malutkie foremeczki na rogaliczki. Oczywiście nie miałam jeszcze pojęcia do czego ich użyję, ale w imię zasady "na pewno się przydadzą" zagościły w mojej kuchni. Miłym zaskoczeniem było dla mnie, to że producent na opakowaniu zamieścił przepis na kruche ciasteczka. Czy można było go nie wypróbować?

W trakcie wyrabiania ciasta, uważałam że jednak można było sobie odpuścić. Powstała paskudnie klejąca się masa, która mimo podsypywania ogromną ilością mąki, nie pozwalała się w żaden sposób ukształtować, a co dopiero umieścić w foremkach. Z zaciśniętymi zębami, udało się zapełnić wszystkie foremki, a nadzieja że wyjdzie z tego coś dobrego coraz bardziej mnie opuszczała.

Nie mniej jednak, po upieczeniu byłam mile zaskoczona. Rogaliczki ślicznie wyrosły i miały bardzo delikatny maślany smak. Producent foremek zalecał podawanie ich z kremem, jednak osobiście wolę wersję z musem porzeczkowym i Wam również ją polecam!


Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka masła
1 jajko + jedno żółtko,
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Natłuszczone foremki wypełnić ciastem i piec w temperaturze 180oC na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem, w towarzystwie słoiczka ulubionego musu owocowego.
Mimo wszystko polecam :)

Smacznego!

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów