Wpisy z tagiem: święta bożego narodzenia

wtorek, 20 grudnia 2016

Aromatyczne cynamonowe ciasteczka z mąki żytniej, obficie wypełnione pysznymi dodatkami. Polecam na święta lub jako przekąskę w świątecznej krzątaninie :)

Składniki:
300g masła
1/2 kg mąki żytniej
2 łyżeczki sody
200g cukru
2 jajka

Dodatkowo:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki słonecznika
szklanka rodzynek
4 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Po wymieszaniu dodać bakalie i zagnieść ciasto w rękach. Z ciasta urywać kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem blaszce, a następnie lekko je spłaszczać. Piec 15 minut w temperaturze ok. 180oC.

Smacznego!


poniedziałek, 28 marca 2016

Nie wiem jak to się stało, ale nie piekłam jeszcze sernika z przepisu na nowojorski. Inspirację znalazłam u Dorotus, ale wprowadziłam pewne modyfikacje. Ponieważ porcje potrzebne były konkretne, nie piekłam go w tortownicy, a w dużej prostokątnej formie. Nie miałam ciasteczek digestiwe, wiec upiekłam sama owsiany spód, który potem skruszyłam. Ponieważ sernik był transportowany i brutalnie wyciągany z prostokątnej formy, to zamiast klasycznej polewy ze śmietany ozdobiłam go jedynie białą czekolada. Mimo tych wszystkich zmian wyszedł pyszny, delikatnie kremowy i wyjątkowo równy.

 

Składniki na spód:
15 dkg mąki
15 dkg mąki owsianej
4 łyżki płatków owsianych
1/2 kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

dodatkowo:
150 g masła

Składniki na masę serową:
2 kg twarogu wiaderkowego
300 g cukru
dwie łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
skórka otarta z dwóch cytryn
5 jajek
1 kubeczek kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut.  Po upieczeniu przestudzić i rozdrobnić i wymieszać malakserem z dodatkowym masłem.  Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na dnie rozłożyć powstałą masę.

Wszystkie składniki masy serowej wymieszać w malakserze (jeśli się nie mieszczą podzielić na dwa razy i wymieszać w większej misce). Wylać na ciasteczkowy spód.

Na spód piekarnika wstawić naczynie z wodą. Piekarnik nagrzać do 180oC i piec sernik ok. 15 minut. Następnie ustawić temperaturę na 130 stopni i piec ok. 45 minut (aż się zetnie). Studzić w piekarniku przy wyłączonych drzwiczkach, chłodzić w lodówce ok. 12 godzin.

Smacznego!


niedziela, 13 marca 2016

Niedługo już Święta Wielkanocne, a ja zorientowałam się, że nie podzieliłam się przepisem na Bożonarodzeniowy Makowiec. Nadrabiając zaległości, wrzucam go naprędce by nie czekał do kolejnej gwiazdki. W tym roku makowiec pojawił się u mnie w całkiem nowej odsłonie. Zamiast tradycyjnej strucli makowej, piękna gwiazda. Cieszyła oko i była ozdobą stołu. Nie trzeba jej kroić, można wygodnie odrywać ręką i od razu zajadać :) Polecam nie tylko na święta!

gwiazda makowa

 

Składniki ciasto:
1/2 kg mąki
szklanka mleka
10 dkg cukru
4 dkg drożdży
3 żółtka
6 dkg masła – roztopić i przestudzić
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 jajko do smarowania ciasta
Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa, pokojową temperaturę!

gwiazda makowa

 

Masa makowa:
40 dkg mielonego
maku budyń waniliowy
5 łyżek cukru
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
5 dkg rodzynek
5 dkg posiekanych orzechów
5 dkg posiekanych migdałów
olejek migdałowy
2 szklanki wrzątku


Sposób Wykonania:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wyłożyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, sól, aromat. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodawać powoli stopiony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Suchy mak zmielić w maszynce, następnie przełożyć do rondla i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5 minut (jeśli jest zbyt rzadki to trochę dłużej, gdyby był zbyt gęsty i zwarty dodać trochę wrzątku). Dodawać pozostałe składniki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Pierwszy kawałek rozwałkować na okrąg i rozsmarować na nim porcje masy makowej, czynność powtórzyć z kolejnymi częściami (ostatniej nie smarować makiem). Na środku odcisnąć szklanką okręg. Od okręgu podzielić ciasto na 4, a następnie na 16 części. Każda część skręcić dwa razy (naprzemiennie jedną w prawo drugą w lewo) i zalepić pary na końcach. W ten sposób powstanie kształt gwiazdy. Odstawić na 15 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie piec ok. 25 minut w 180oC. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

 

środa, 30 grudnia 2015

Pierniczki jak alpejskie z przepisu Dorotus, w całkiem nowej odsłonie. Okazuje się, że mogą być jeszcze smaczniejsze, wystarczy tylko je nadziać i oblać czekoladą. Dzięki nadzieniu, robią się jeszcze bardziej wilgotne i delikatne, a czekoladowa polewa dopełnia ich wyjątkowy smak. Koniecznie do powtórzenia, niekoniecznie dopiero za rok :)

 

Przepis na ciasto pochodzi z tego przepisu, natomiast ich sposób wykonania znalazłam u Dorotus w Jej pierniczkach nadziewanych  ciasta na piernik staropolski.



Sposób wykonania:

Z rozwałkowanego na kilka milimetrów ciasta wycinać koła.


Na środku każdego koła położyć dowolne nadzienie nadzienia (powinno być gęste) i przykryć drugim kołem. Ze sklejonych kół wyciąć dowolną foremką  pierniczki i docisnąć delikatnie boki, by się skleiły.


Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dekorować polewą czekoladowa (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona z kilkoma łyżkami masła).

Smacznego!



niedziela, 27 grudnia 2015

Cynamonowe ciasteczka, które również w tym roku miały swoje miejsce na świątecznym stole. Ciasteczka ładnie zachowują kształty. Można udekorować dowolna polewą (ja swoje oblałam czekoladową i obsypałam kokosem i słonecznikiem), ale bardzo dobrze smakują również bez niczego.

Żytnie ciasteczka z cynamonem

Składniki:
200 g masła
200 g cukru
2 jajka
500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżka cynamonu

Sposób wykonania:
Ciasto można zagniatać ręcznie, ale polecam wykorzystanie malaksera. Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu cienko wałkować i wycinać dowolne kształty. Piec w temperaturze 175 stopni przez 12-15 minut.

Smacznego!

sobota, 26 grudnia 2015

W tym roku na Świątecznym stole poza pierniczkami pojawiło się sporo ciasteczek. Jedne z nich to Świąteczne ciasteczka kawowe. Ciasteczka inspirowane tym przepisem, jednak  lekko zmodyfikowane. Początkowo są dość twarde, ale po kilku dniach miękną.

Kawowe ciasteczka świąteczne

Składniki:
mąka400 g
cukier puder150 g
kawa rozpuszczalna3 łyżki
masło200g
2 jajka
1 biała czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Schłodzić ok. pół godziny w lodówce. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, spłaszczać dłonią albo dnem szklanki.  Na środku ciasteczek można robić małe dołki, ale nie jest to konieczne.  Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu  na środku nakładać roztopioną białą czekoladę.

Smacznego!

wtorek, 22 grudnia 2015

Do kolejnych Świątecznych ciasteczek z maszynki wypróbowałam przepis ze strony Moje Wypieki, który cytuję poniżej. Niestety, moje nie trzymały kształtu tak jak u Dorotus, pomimo chłodzenia w lodówce i podnoszenia temperatury w początkowej fazie pieczenia. Smakują za to wyjątkowo pysznie, więc mimo wszystko polecam :)

Składniki na około 35 ciastek:
100 g cukru pudru
200 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki mleka
1 średniej wielkości jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
270 g mąki pszennej

Sposób wykonania:
Masło z cukrem umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać mleko, cukier wanilinowy, sól, jajko, miksując po każdym dodaniu. Do masy ostrożnie dodać startą czekoladę i mąkę, zmiksować. Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy (lub w maszynce do ciastek). Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Blachę z ciastkami schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Piec w 180°C przez około 15 minut (pierwsze 2 minuty warto ciasteczka zapiec w 190ºC i blisko grzałki, by się nie rozlały). Studzić na kratce.

Smacznego!


Maślane ciasteczka w świątecznej odsłonie. Moja do tej pory niedoceniona maszynka do ciastek doczekała się swojego pierwszego użycia.  Gdybym wiedziała jakie proste, szybkie i pyszne wychodzą z niej ciasteczka, nie pozwoliłabym czekać jej tak długo na debiut. Skorzystałam z polecanego przez wiele Blogerek przepisu Margarytki i sama również go polecam. Wyjątkowe, kruchutkie i obłędnie maślane.

Składniki:
3 szklanki  mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego 
3 łyżki oleju 

Sposób wykonania:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski i wymieszać. Dodać żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy, olej i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli będzie się lepić podsypać lekko mąką. Gdy ciasto będzie wyrobione wybić je dobrze wałkiem (pominęłam). Można je lekko schłodzić, ale nie za mocno, aby nie zrobiło się twarde. Przełożyć do maszynki i wyciskać ciasteczka prosto na blaszkę - gdy jest nie posmarowana przylepiają się znacznie lepiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia.

Smacznego!




niedziela, 20 grudnia 2015

Pomysł na przedświąteczne śniadanie lub szybki, lekki obiad. Naleśnik z truskawkami i waniliowym twarożkiem.

naleśnikowy mikołaj

 

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
1 jajko
szczypta soli

Dodatkowo:
opakowanie truskawek
kostka twarogu
dwa opakowania cukru waniliowego
kilka kostek czekolady

Sposób wykonania:
Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Na połowie naleśnika rozsmarować twarożek (na kształt brody mikołaja) od góry ułożyć czapkę z truskawek. Kostkę czekolady rozgrzać (np. na łyżce nad palnikiem lub świeczką) i dorysować mikołajowi uśmiech i oczy. Podawać zanim naleśnik wystygnie.

Smacznego!

niedziela, 13 grudnia 2015

Przedsmak świątecznych wypieków zamknięty w malutkiej papilotce, która pomieści wszystko: sernik, makowiec, czekoladę, orzechy i aromatyczną skórkę pomarańczową.
Przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a przy użyciu masy makowej i twarogu sernikowego w wiaderku ich przygotowanie trwa jeszcze szybciej.

Składniki:
800g masy makowej (użyłam gotowej masy z puszki)
1 kg twarogu sernikowego
2 jajka
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
trzy łyżki miękkiego masła
garść orzechów
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
polewa czekoladowa
okrągłe biszkopty

 

Sposób wykonania:
Foremkę wyłożyć paplilotkami, i na dno każdej wyłożyć po jednym biszkopcie. Do twarogu wmieszać masło, cukier, budyń i  jajka a następnie ucierać do połączenia się składników. Piekarnik rozgrzać do 190oC. Na biszkopt wykładać łyżka masę makową, trochę ponad połowę paplilotki. Na warstwie makowej wykładać łyżką masą serową. Piec około 20 minut, aż masa serowa się zarumieni. Po upieczeniu serniczki polewać rozpuszczoną polewa, oraz dekorować orzechami i skórką pomarańczową.  Najlepsze następnego dnia.

Smacznego!

 

niedziela, 29 listopada 2015

Za oknem pierwsze śniegi - to znak, że czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Jeśli nie wiecie jeszcze za jakie pierniczki w tym roku się zabrać, polecam zajrzeć tutaj i poszukać inspiracji. Warto też wcześniej przygotować sobie dodatki, które przydadzą się do świątecznych wypieków. Moją listę "przydasiow" znajdziecie tutaj.
Może w tym roku ktoś zdecyduje się na piernik staropolski? Jeśli tak, to czas najwyższy nastawić już ciasto (moje już odpoczywa w chłodnym miejscu - zapraszam tutaj po przepis).
Tymczasem polecam muffinki drożdżowe pełne aromatycznych smaków. Znajdziecie w nich miód, kakao, powidła śliwkowe i przyprawę do piernika. Polecam, jako przekąskę wprowadzającą w klimat przedświątecznych wypieków i dodatek do korzennej poźnojesiennej kawy.




Składniki:
300g mąki pszennej
20g drożdży
150ml mleka
1 żółtko
4 łyżki cukru
40g masła
szczypta soli


Nadzienie:
pól słoiczka powideł śliwkowych
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika

Sposób wykonania:
Do drożdży dodać dwie łyżeczki cukru i odczekać chwilę aż drożdże zaczną "pracować".
Dodać kilka łyżek ciepłego mleka i kilka łyżek mąki. Odstawić rozczyn na 15 minut. Mąkę wymieszać z cukrem, solą. Rozpuścić i wystudzić masło. Do mąki dodać rozczyn, żółtko, mleko i wyrabiać na gładką masę, do czasu aż ciasto będzie odchodzić od miski. Jeśli ciasto będzie się kleić, podsypać mąką. Pod koniec dodać masło i dalej wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na niecałą godzinę. Wymieszać w miseczce składniki na nadzienie.
Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki, długi prostokąt.
Prostokąty przeciąć na 3 długie paski. Każdy z pasków posmarować nadzieniem, zawinąć i ułożyć w papilotce, w foremce na muffinki. Piec ok. 25 minut, w temperaturze 180oC, aż będą rumiane.
Przed podaniem wystudzić, chociaż cieżko powstrzymać się od zjedzenia cieplutkich :)

Smacznego!


poniedziałek, 29 grudnia 2014

Święta, Święta i po Świętach... Postaram się nadrobić zaległości na blogu, tymczasem Wam życzę Wszystkiego dobrego "poświątecznego" :) Dziś sernik, niestety zostało mi po nim już tylko wspomnienie smaku i zdjęcie. Polecam :)

Składniki na spód:
200 g ciasteczek
100 g chałwy waniliowej
80 g masła

Składniki na masę:
2 kg sera mielonego (wiaderkowy)
6 jajek
200 g miękkiego masła
2 szklanki cukru
1 puszka mleka kokosowego
1 duży jogurt grecki
2 budynie waniliowe
2 szklanki kokosu

dodatkowo:
1 biała czekolada
kilka łyżek śmietanki kremówki

Sposób wykonania:
Ciasteczka, masło i chałwę zmiksować, wylepić dno foremki (24X34), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki. Ser, masło i cukier miksować w malakserze, dodawać po jednym jajku, następnie budyń oraz po trochu jogurt i mleczko kokosowe. Na koniec wmieszać kokos (zrobiłam to na dwa razy bo mój malakser nie pomieścił od razu wszystkiego). Masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pod sernik (na dno piekarnika) wstawić mniejszą blaszkę z wodą (1/3) wysokości. Tak pieczony sernik jest równy i nie pęka. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec około 1,5 godziny. Środek sernika powinien być sprężysty. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.  Wstawić na kilka godzin do lodówki. Wystudzony posmarować  białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietanki i posypać kokosem.

Smacznego!

niedziela, 29 grudnia 2013

Troszkę mnie zaskoczył i mocno zainspirował przepis na pierniczki marchewkowe, więc nie pozostało mi nic innego jak wypróbować. Dokonałam zmian w proporcjach i pierniczki wyszły wspaniałe. Ciasto bardzo plastyczne, troszkę się kleiło do rak przy formowaniu, ale wystarczyło zwilżyć ręce wodą. Ciasteczka ładnie się pieką, nie kleją się do papieru, pozostają mięciutkie i lekko wilgotne. Są pyszne, polecam!

pierniki marchewkowe

Składniki:
400 g płynnego miodu/melasy
300 g brązowego cukru (spokojnie można dać połowę)
100 g miękkiego masła
2 łyżki przyprawy do piernika
200 g rodzynek
400 g marchewki
500 g mąki pszennej
500 g razowe mąki orkiszowej
2 łyżki niesłodzonego kakao
1 opakowanie proszku do pieczenia
125 g płatków migdałowych
2 jajka

Sposób przygotowania:
Miód zagotować razem z cukrem, dodać masło i przyprawę do piernika, mieszać aż masło się rozpuści, odstawić do ostudzenia. Marchewki obrać, zetrzeć na grubej tarce. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie mąki orkiszowej, wystarczy zwykła – tak zrobiłam, było ok). W dużej misce wymieszać startą marchewkę z masa miodową, jajkami i pozostałymi składnikami. Masę odstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, może być na całą noc. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Formować nieduże, dość grube (ok. 0.5 cm) placuszki, ułożyć na blachę po 9, góra 12 sztuk. Piec 15-20 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

 

czwartek, 26 grudnia 2013

Wyjątkowo mięciutkie i aromatyczne pierniczki. Możliwe do zrobienia nawet jeśli nie ma w domu opłatkowych spodów. Mają w sobie bardzo dużo pysznych składników, więc smakują cudnie i aromatycznie. Na pewno za rok zrobię je jeszcze raz. Przepis cytuję za Szarlotkiem .

Pierniczki Norymberskie

Składniki na 30-35 szt.:
250 g brązowego cukru( lub pół na pół cukier i ciemny miód)
4 jajka
50 g kandyzowanej skórki z cytryny
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
2 g węglanu amonu ( potocznie nazywanego amoniakiem)
1 łyżeczka wody
75 g posiekanych migdałów ( lub mieszanki orzechów z migdałami)
75 g zmielonych na drobno migdałów
250 g mąki
1 łyżeczka przyprawy do piernika ( proponuję dać 2 łyżeczki)

- jeżeli korzystamy z białego cukru, to dodajemy 1 łyżeczkę kakao , gdyż inaczej pierniczki będą jasne

 

Lukrowa polewa:
150 g cukru pudru
2 łyżki Porto
2 łyżki jasnego rumu
- bardzo dobrze komponuje się smakowo lukrowa polewa z likierem pomarańczowym

Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z przyprawami korzennymi, mielonymi migdałami i ewentualnie kakao. Węglan amonu rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na bok. Całe jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy miód i drobno posiekane skórki owocowe. Wlewamy do masy jajecznej rozpuszczony amoniak. Dodajemy posiekane migdały lub orzechy. Wsypujemy mąkę z dodatkami i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę piernikową na 5 godzin. Na trzech blachach wyłożonych pergaminem lub matami silikonowymi rozkładamy opłatki ( cienkie wafle z mąki i wody nazywane potocznie andrutami z których można wycinać foremką mniejsze krążki )o średnicy 6-8 cm. Jeżeli pieczemy bez spodów waflowych, to trzeba narysować na papierze odpowiedniej wielkości koła na które nakładamy po solidnej łyżeczce ciasta i pozostawić najlepiej na całą noc by obeschło.Ciasto wypełni całe okręgi lub opłatki, więc zbędne jest rozsmarowywanie masy po krawędzie wafla.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-165 stopni C. Pieczemy około 20 minut na środkowej półce w piekarniku.

Przygotowujemy polewę łącząc cukier puder z alkoholem , poprzez dokładne wymieszanie składników.
Gorące lub przestudzone pierniki smarujemy lukrem za pomocą szerokiego pędzla i pozostawiamy do zastygnięcia polewy..
Pierniki można pokrywać rozpuszczoną czekoladą lub pozostawić bez niczego.

Smacznego!

Pierniczki Norymberskie

środa, 25 grudnia 2013

W kwestii dobrego przepisu zawsze można liczyć na „Kwestię smaku”  Bardzo dobre pierniczki, pyszne i proste. Krótko po upieczeniu robią się twardawe, ale po 3 dniach znowu są mięciutkie. Bardzo polecam!

pierniczki z kwesti smaku

Składniki, około 40 sztuk:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Dekoracja: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego lub pomarańczowego, polewa z roztopionej czekolady (białej, ciemnej, mlecznej), czerwony barwnik spożywczy do zabarwienia lukru, posypki (maczki) cukrowe - są jadalne ale niewygodne w jedzeniu, wiórki kokosowe. (użyłam mielonych orzechów i polewy czekoladowej)

Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko. Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.


Smacznego!


pierniczki z kwestie smaku

wtorek, 24 grudnia 2013

Bardzo smaczne pierniczki z kawowym posmakiem i aromatem. Trochę emocji podczas przepalania karmelu ale efekt wspaniały. Pierniczki wyszły pyszne, aromatyczne, mięciutkie . Trochę przypominają alpejskie. Przepis znalazłam na tym blogu. Nieznacznie zmieniłam niektóre proporcje według swoich upodobań. Naprawdę warte wypróbowania!

Pierniczki Tereza

Składniki:
400g cukru
6 łyżki kawy rozpuszczalnej (zalać 0.5 szklanki wrzątku)
250g  miodu naturalnego
250g margaryny
25g kakao
3 jajka     
1 i 1/4 kg maki
1 łyżeczka amoniaku
2 opakowania przyprawy do pierników

Sposób wykonania:
Na dużej wysokiej patelni rozpuścić cukier na karmel (nie można potrząsać patelnią, ani mieszać cukru. Trzeba to zrobić na średnim ogniu, na dużym cukier się spali).
Do karmelu wlewać stopniowo gorącą kawę (bardzo wolno, i uważać, bo wybucha na patelni. Karmel jest bardzo gorącu grozi poparzeniem. Najlepiej robić to powoli z przerwami dokładnie mieszając długa drewniana łyżką).  Dodać margarynę  i miód, wymieszać aż się rozpuści a następnie odstawić do ostygnięcia.  W misie miksera z hakiem umieścić połowę mąki i wszystkie sypkie przyprawy.  Bardzo powoli wlewać ciepłą masę karmelową. Mieszać.  Dodać rozkłócone jajka i stopniowo pozostałą mąkę. Kiedy ciasto będzie już geste wyłączyć mikser i resztę maki dodać ręcznie.  Wyrobić na gładko i przełożyć do miski.  Ciasto będzie lekko rzadkie, ale po kilku minutach zacznie tężeć.  Przykryć woreczkiem i wstawić do lodówki na cała noc.
Następnego dnia podzielić na trzy części. Rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm.  Wykrawać pierniczki.  Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 10-13 minut.  Udekorować dowolnie, według uznania.

Smacznego!

Pierniczki Tereza

niedziela, 15 grudnia 2013

Ze specjalną dedykacją dla moich Gofrowych Kolegów :) Wersja świąteczna naszych gofrów.
Do dotychczasowego przepisu dodałam dwie łyżeczki kakao i 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Smakują pysznie, czekoladowo-piernikowo.  W sam raz na przedświąteczną przekąskę.

piernikowe gofry

Składniki:
125 g oleju
250 g mąki pszennej
ok. 180-190 ml wody
2 duże jajka
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki kakao
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

dodatkowo:
śmietana kremówka
kakao do ozdoby
kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób wykonania:
Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać całość (można trzepaczką) do uzyskania konsystencji śmietany. Łyżką wazową nabierać porcję i nakładać na gofrownice, dociskać 10 sekund, i smażyć aż ładnie odejdą.

Studzić na kratce, ozdobić ubitą z odrobiną cukru pudru śmietaną i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!


piernikowe gofry

Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków Majanki :)

Festiwal



niedziela, 08 grudnia 2013

Dziś przekąska w Mikołajowym klimacie :) Wystarczą truskawki (przy odrobinie szczęścia można je zdobyć nawet w grudniu), ubita śmietana i jakieś drobne ziarenka żeby Mikołaj mógł przejrzeć na oczy.  Inspiracja znaleziona w internecie :)

truskawkowe mikołaje

Truskawkowy mikołaj


niedziela, 01 grudnia 2013

Pierniczenie czas zacząć ;) Coraz trudniej, znaleźć takie pierniczki jakich jeszcze nie próbowałam, ale dogrzebałam się paru propozycji. Na pierwszy ognień poszły pierniczki brukowce. Przepis krąży na wielu blogach, ja cytuję za Dorotus. Bardzo przyjemna masa, sympatycznie lepione kuleczki ładnie Wam wyrosną. Trochę za daleko od siebie je poukładałam, więc się nie poprzytulaly - pamiętajcie żeby układać je nie dalej niż 1 cm od siebie. Kawowy lukier dodaje im nietypowego aromatu. Ja swoich nie nadziewałam, ale może skuszę się na następną porcję z nadzieniem.  Polecam!

pierniczki brukowce

Składniki (na blaszkę 33 x 26 cm):
500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo:
marmolada lub powidła śliwkowe

W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
W misie miksera umieścić mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, jajko, masło. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub wyrobić ręcznie). Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać marmoladą, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, polukrować.

pierniczki brukowce


Kawowy lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 - 3 łyżki wrzącej wody

Kawę rozprowadzić w wodzie. Dodać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

Smacznego!

pierniczki brukowce

 

Przepis z przyjemnością dołączam do Festiwalu Pierniczków Majanki :)

Festiwal

 

 

Jeśli ktoś z Was jeszcze nie nastawił piernika staropolskiego, to już ostatni dzwonek!

piątek, 28 grudnia 2012

Kolejne pyszne ciasteczka ze świątecznego stołu. Początkowo są miękkie, potem trochę twardnieją, ale pozostają kruche. Dodatek białej czekolady sprawia, że maja bardzo delikatny słodki smak, natomiast żurawina tę słodycz lekko przełamuje. Dzięki płatkom owsianym ciasteczka są zdrowym łakociem - no tak sobie mówię ;) Bardzo polecam jako pyszne zastępstwo Cranberry Noel.



Składniki:
15 dkg masła
1,5 szklanki cukru
3 jajka
4,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka białej czekolady
szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem. Do masy dodawać po jednym jajku, nadal ucierać. Dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmielonymi orzechami, wyrabiać najlepiej ręka, na koniec  dodać posiekaną białą czekoladę
i żurawinę. Z ciasta lepić kulki, spłaszczać i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180o C około 8 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!   

czwartek, 27 grudnia 2012

Pyszne migdałowe ciasteczka przełamane kwaskowym dżemem. Pierwszy raz robiłam je jeszcze w "życiu przedblogowym" a w tym roku postanowiłam do nich powrócić. Polecam - nie tylko na święta ;) Przepis cytuję za Dorotus.

Lizner cookies

Składniki:

170 g masła
1 szklanka cukru pudru
otarta skórka z jednej cytryny
otarta skórka z dwóch pomarańczy
1 i 1/4 szklanki mąki (+ mąka do podsypywania - bardzo dużo podsypywałam, bo ciasto się klei)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soli
3 żółtka
1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub zmielonych podpieczonych orzechów)

Dodatkowo:

dżem malinowy do przełożenia (u mnie porzeczkowy)
cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciastka zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, mocno podsypując mąką, wycinać ciasteczka 'całe' i 'z okienkiem' (u mnie ciastko o średnicy 5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie - ciastka zachowują kształt. Można je jeszcze włożyć do lodówki na 30 minut.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.

Po wystudzeniu przełożyć dżemem malinowym i oprószyć pudrem (ja posypałam ciastko górne cukrem pudrem przed przełożeniem).

Smacznego!

* zagnieciona masa do wykonania ciastek może być trzymana w lodówce do 3 dni lub zamrożona na 1 miesiąc
* foremki do tych ciasteczek można dostać w sklepach, Dorotus kupiła je w 'Piotrze i Pawle'ja w Tesco

Lizner cookies

środa, 26 grudnia 2012

Uff zdążyłam :) Jeśli jeszcze macie trochę miejsca po świątecznych przysmakach to zapraszam na ciasteczka :) Częstujcie się a ja tymczasem życzę Wam Kochani Radosnych, Smacznych Świąt !

Cytrynowe Świąteczne Ciasteczka

Składniki:
75 dkg mąki
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
kostka masła
4 łyżki  jogurtu naturalnego
otarta skórka z 4 cytryn
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:
1/2  kg cukru pudru
gorąca woda
sok z cytryny

dodatkowo: kokos

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w malakserze. Rozwałkować na grubosć4 mm i wycinać foremkami dowolne kształty, np. choinki lub gwiazdki. Piec w temperaturze 180oC około 10-15 minut. Wystudzić. Cukier puder starannie ucierać z niewielka ilością gorącej wody i soku z cytryny. Wystudzone ciasteczka maczać w lukrze i posypywać kokosem.  Można przygotować kokos kolorowy. Odkładać na kratkę.

Smacznego!

poniedziałek, 26 listopada 2012

To już ostatni dzwonek, żeby zabrać się za świąteczne "przydasie". Przydadzą się do świątecznych ciast, deserów, pierników i ciasteczek a niektóre również nadadzą się do wykorzystania na przedświąteczny prezent ;)

Przyprawa Korzenna                    Skórka kandyzowana

 

Ekstrakt Waniliowy                       Syrop imbirowy

  

Ekstrakt Pomarańczowy                     Golden Syrup      

 

Nalewka Bożonarodzeniowa

 

czwartek, 29 grudnia 2011

Dzisiaj moje świąteczne kulinarne odkrycie ;) Ponieważ z Karpikiem nie zawsze było mi po drodze (czego kompletnie nie rozumiem bo obecnie za nim szaleję) to pojawiały się u nas wszelkiego rodzaju paluszki rybne lub burgery. Na stałe weszły do repertuaru do czasu aż Mama przeczytała jakiś artykuł którego wolę nawet nie przytaczać ale wynikało z niego,  że gotowe burgery to samo zło. No i zostały nam dwa wyjścia, odpuścić albo zrobić domowe. Powiem Wam, że dawno nie jadłam nic lepszego! I to już nie chodzi o to jak w jakiejś gazecie obsmarowali te kupne, ale smak jest po prostu nieporównywalny. Polecam, jeśli raz zrobicie domowe, nigdy już nie zjecie ryby z kartonika :)

Domowe burgery rybne

Składniki:
1,5 kg filetów z ryby
2 jajka
2 kajzerki
mleko
sól
pieprz
łyżeczka suszonego rozmarynu
zielona pietruszka
koperek

bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Sposób wykonania:
Kajzerki namoczyć w mleku, Nastepnie starannie odcisnąć.  Filety rybne pokroić w drobną kosteczkę. Dodać odciśniętą bułkę, jajka, przyprawy, posiekaną zieleninę i starannie wyrobić. Formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. 

Smacznego! 

Domowe burgery rybne

środa, 28 grudnia 2011

Wciąż jeszcze w klimacie Świątecznym, bo bardzo chcę podzielić się  Wami tym co znalazło się u mnie na wigilijnym stole. Jedną z dwóch zup (tak, tak u nas są dwie) jest grzybowa z łazankami, którą od jakiegoś czasu podajemy w bardzo sympatyczny sposób. Troszkę więcej pracy, a jaki fajny efekt ;)

Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami


Składniki na zupę:
10 dkg suszonych podgrzybków,
1 marchew
1/2 pietruszki
kawałek pora
kawałek selera,
kawałek (lub 2 liście) kapusty włoskiej
natka pietruszki,
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
sól, pieprz – do smaku

Składniki na łazanki:
30 dkg mąki (plus trochę do podsypywania)
2 jajka
ok 1/2 łyżeczki soli
ok 3/4 szklanki letniej wody

Sposób wykonania:
Grzyby opłukać i zalać w garnku ciepłą wodą. Odstawić do namoczenia na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia dolać wody (razem około 1,5 litra), dodać jarzynę, przyprawy i gotować około pół godziny. Jarzyny odłożyć. Grzybki najlepiej drobno pokroić i z powrotem włożyć do zupy. Przyprawić do smaku.

Z mąki usypać „kopczyk” i zrobić w nim dołek. Wbić do niego jajka, dodać sól, część wody i zagniatać ciasto, w miarę potrzeby dolewając wodę. Ciasto powinno być sprężyste, niezbyt twarde. Podzielić na 2 mniejsze  porcje i wałkować cienkie placki. Lekko przesuszyć. Kroić nożem na łazanki. Ja wycinałam gwiazdki „ciasteczkową” foremką. Gotować w dużej ilości osolonej wody. Po odcedzeniu łazanki przełożyć do zupy.

Smacznego! 

Wigilijna zupa grzybowa z gwiazdkami

 
1 , 2 , 3
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów