Wpisy z tagiem: lukier

środa, 28 września 2011

Jabłka jak najbardziej zasługują by dedykować im specjalny dzień. Dzień Jabłka z kolei zasługuje by uczcić go fajnym łakociem :) Proponuję małe strucelki z jabłkiem i cynamonem. Oczywiście wykończone lukrem dla smaku i urody ;)

Ministrucelki z jabłkiem

Składniki:
1/2 kg mąki
szklanka mleka
10 dkg cukru
4 dkg drożdży
3 żółtka
6 dkg masła – roztopić i przestudzić
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 jajko do smarowania ciasta
Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa, pokojową temperaturę!
3 duże jabłka, pokrojone w kostkę
1 łyżeczka cynamonu

1 jajko do smarowania

1/2 szklanki cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody – lukier powinien być niezbyt gęsty

Sposób wykonania:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, wyłożyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, sól, aromat. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodawać powoli stopiony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wałkować niezbyt grubo i kroić w nieduże prostokąty (ok.15X10)cm. Rozłożyć równomiernie  jabłka pokrojone w kostkę i wymieszane z cynamonem. Zwijać w rulonik lub na zakładkę. Brzegi podwinąć pod spód. Ostrożnie przełożyć na arkusz natłuszczonego pergaminu. Posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 180oC ok. 25 minut. Posmarować lukrem.
Smacznego! 

 

Ministrucelki z jabłkiem

Przepis jest moją propozycją do akcji Tater:

piątek, 08 kwietnia 2011

Po podwórku chodzą kaczki,
Wszystkie bose nieboraczki,
A w dodatku nieodziane,
To są rzeczy niesłychane! (Jan Brzechwa)

Urocze ciasteczka. Zabawa w wykrawanie i kolorowanie dla dzieci małych i dużych. Dzięki lekko kwaskowatemu lukrowi, ciasteczka mają bardzo ciekawy smak, a żółciutki kolor sprawia, ze są śliczne  :)

Kaczuszki i tajemnice

Składniki:
25 dkg mąki
1/2kostki masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

lukier:
1 białko utrzeć z 25 dkg cukru pudru. Dodać 2 łyżki soku z cytryny i nadal ucierać. Dodać 3 krople żółtego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło
i starannie wysiekać.  Wbić jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Wałkować na grubość 4-5 mm. Wykrawać kaczuszki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.15 minut. Studzić na kratce a następnie lukrować.

Smacznego!

Kaczuszki i tajemnice


Tajemnice:

Do zabawy w odkrywanie tajemnic zaprosiła mnie basiap-p (dziękuję!).

Chętnie podzielę się z Wami tym, że: mam słabość do filmu Dzień Świstaka i marzę o prawdziwym zegarze klapkowym z radiem  :)

A do zabawy zapraszam: MajankęBiedronę.

 


Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

sobota, 20 listopada 2010

Czy upiekę je na święta ? Nie wiem, ale rozważania o świątecznych ciasteczkach w środku listopada musiały się skończyć takim ekspresowym pomysłem :) Szybkie, proste i pyszne.

Ciasteczka z kolorową posypką

Składniki:
30 dkg mąki krupczatki
15 dkg masła
10 dkg cukru pudru
3 żółtka
cukier waniliowy


Sposób wykonania:
Mąkę i masło wysiekać, dodać cukier waniliowy, cukier puder. Dodać żółtka i zagniatać. Ciasto odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować placek na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawać foremką ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec aż się lekko zrumienią - około 15 minut w temp. 180oC. Studzić na kratce, smarować lukrem i posypać kolorową posypką.

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru utrzeć  z 2 łyżkami gorącej wody. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki dosypać trochę cukru pudru. Nakładać pędzelkiem.

Smacznego!

Ciasteczka z kolorową posypką

 

Przepis zgłaszam do akcji:

sobota, 21 sierpnia 2010

Na wizytę po długiej przerwie, nie wypada przyjść z pustymi rękami  a cóż można lepszego w nich mieć, niż muffiny jagodowe? Z kruszonką już były, miałam ochotę wypróbować coś innego. Trochę się obawiałam eksperymentować przed samym wyjściem z nowym przepisem, ale w takich sytuacjach zawsze sprawdzają się przepisy Dorotus. Po prostu wiem, że zawsze się uda! Przepis cytuję za Dorotus:

Muffinki z orzechami włoskimi i jagodami

Składniki na 12 - 14 muffinek:
400 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia (15 ml)
160 g drobnego cukru
2 jajka
280 ml maślanki lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 g stopionego masła
100 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
140 g jagód lub borówki amerykańskiej

Sposób wykonania:
W jednym naczyniu umieścić roztrzepane jajka, maślankę, wanilię i stopione masło. Wymieszać.
Dodać pozostałe składniki oraz 3/4 orzechów. Z grubsza wymieszać. (Ja dodałam wszystkie, ponieważ górę postanowiłam ozdobić lukrem). Formę do
muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasto, pozostałymi orzechami posypać po wierzchu (lub polukrować).
Piec w temperaturze 200oC przez 20 - 25 minut.

Smacznego!

czwartek, 08 lipca 2010

mundial

Tort powstał całkiem nie dawno, bo zrobiłam go z okazji Dnia Ojca. Mundialowy klimat to chyba najepszy czas na opublikowanie tego przepisu. Sam tort w wykonaniu jest łatwy, ale wiele czasu i serca trzeba włożyć w jego ozdabianie. Przepis, na biszkopt pochodzi od Dorotki. Kwestię kremu, rozegrałam szybką piłką -  wyjątkowo sprawdzi się tutaj gotowy krem w 5 minut. Później już tylko zabawa w zdobienie

Składniki na biszkopt (wg dorotus76):
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
Krem do tortów o smaku ajerkoniakowym
1 szklanka zimnego mleka
1/2 szklanki wódki (jeżeli tort jest przeznaczony dla nieletniego kibica zastąpić wódkę mlekiem)
100 g masła

oraz
2 zielone agrestowe galaretki

a także produkty do zdobienia:
1 paczka białych pianek marshmalows
2 łyżki lukru plastycznego
4 opakowania zielonego lukru
1 dekroacja cukiernicza - piłka do nogi (kupiłam swoją na allegro, kosztowała ok. 3 zł)
1 biały pisak lukrowy
odrobina kokosu

Sposób wykonania:
Zacząć należy od tego co najistotniejsze - czyli od bramek. Ponieważ potrzebują dość dużo czasu, żeby stwardnieć. Z białego lukru plastycznego uformować dwa wałeczki i zrobić z nich bramki. Bramki powinny być na tyle długie, by potem głęboko osadzić je w torcie.

Z białek ubić pianę,  dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę proszek i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180oC przez około 35 - 45 minut (sprawdzać patyczkiem). Ja piekłam w foremce  o rozmiarach 28x24cm.  Po wystudzeniu biszkopt wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na 2 równe cześci.

Formę w której pieczony był biszkopt wyłożyć folią spożywczą. Galaretkę rozpuścić, wlać do formy, mocno schłodzić.

Krem zmiksować z mlekiem i masłem, dodać wódkę. Przyrządzonym kremem, posmarować pierwszy biszkopt. Na krem wyłożyć schłodzony plaster zielonej galaretki. Przełożyć kolejną warstą kremu. Przykryć drugim biszkoptem.

Brzegi tortu posmarować kremem. Pianki marshmallow przekrawać na pół, i oblepiać nimi brzegi tortu. Zielony lukier rozgrzać w kąpieli wodnej i zalewać nim wierzchnią warstwę ciasta. Na brzegach leciutko obsypać kokosem. Gdy lukier przestygnie, białym mazakiem narysować odpowiednie linie. Na końcu zamontować bramki i piłkę.

Smacznego!

mundial

 

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów