Wpisy z tagiem: bez jajek

sobota, 07 lutego 2015

Dieta? A może tylko zabrakło jajek? Trudno pieczemy bez :) Znalazłam kilka przepisów na pyszne muffinki bez jajek, wybrałam trzy najciekawsze:

Skorzystałam po trochu z każdego , co¶ sobie dodałam po swojemu i wyszło pysznie i ładnie. Polecam!

Składniki:
1,5 szklanki m±ki
2 łyżki budyniu ¶mietankowego
3/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 łyżka rumu
1 szklanka mleka

Masa makowa:
1 szklanka zmielonego maku
2 łyżki miodu
1/3szklanki cukru
1i1/2 szklanki baka;liiok.1,5 szklanki wrz±tku
Kilka łyżek zmielonych orzechów do posypania

Sposób wykonania:
Zmielony mak zalać wrz±tkiem, dodać wszystkie składniki i chwilę gotować. Przestudzić. Wymieszać w osobnych naczyniach składniki suche i mokre , następnie je poł±czyć. Gotowe ciasto nakładać do foremki wyłożonej papilotkami – ok.1/2 wysoko¶ci . Na ciasto wykładać po dwie łyżeczki masy makowej, następnie rozłożyć na górę pozostałe ciasto. Posypać siekanymi orzechami. Piec około 25 min. w temperaturze 180oC.

Smacznego!

sobota, 24 maja 2014

Od jakiego¶ czasu, z blogów krzycz± ogromne ilo¶ci przepisów na ciasta bez glutenu, jajek, masła czy margaryny. Najlepszym momentem na przetestowanie takiego ciasta, jest ten, kiedy zapasy się kończ± a nie chce się wyj¶ć do sklepu ;) Dzisiaj zatem ciasto bez jajek, bez masła, bez m±ki pszennej z kruszonk± kukurydzian± na oleju ;) Skusicie się? Eksperyment uznaję za udany, upiekłam rano, a w blaszce już prawie nic nie ma.

ucierane bezlutenowe

Składniki:
1 szklanka m±ki owsianej bezglutenowej
1 szklanka m±ki kukurydzianej
1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
1/2 szklanki otr±b owsianych
1szklanka cukru
5 łyżek kakao
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki jogurtu naturalnego
kilka łyżek dżemu porzeczkowego
2 obrane i pokrojone w kostkę jabłka

Kruszonka:
1/4 szklanki m±ki kukurydzianej
1/4 m±ki owsianej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju

ucierane bezlutenowe

Sposób wykonania:
Składniki kruszonki zagnie¶ć palcami (olej dodawać stopniowo tyle ile przyjmie kruszonka). Suche i mokre składniki wymieszać w osobnych naczyniach, poł±czyć. Ciasto wyłożyć do formy (33 x 20 cm). Jabłka wymieszać z dżemem i rozłożyć na warstwie ciasta. Na koniec posypać kruszonk±. Piec ok. 30 minut w 180°C, do suchego patyczka.

Smacznego!

 

czwartek, 23 maja 2013

Bardzo szybkie i smaczne ciasto, szczególnie w awaryjnej sytuacji, gdy choroba rozłoży na łopatki, w lodówce brakuje jajek a upiec co¶  trzeba :) Jest bardzo lekkie, a dodatek dżemu sprawia, że również wilgotne. Przepis znaleziony u  Cukrowej Wróżki.

Murzynek na ma¶lance

Składniki
3 szklanki maki
2 szklanki ma¶lanki (może być jogurt)
1/2 szklanki oleju
2 łyżki dżemu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
3/4 szklanki cukru



Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w misce, następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Używam dużej blaszki (24x28 cm) lub dwóch keksówek. Piec około 40 minut w temperaturze 170oC.

Smacznego ! 

Murzynek na ma¶lance

| < Maj 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów