Wpisy z tagiem: łoso¶

sobota, 08 czerwca 2013

Wspaniałe poł±czenie zielonych szparagów i łososia, z serem feta i delikatnym koperkowym sosem.  Polecam ;)

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
300g łososia
100g sera typu feta


Sos:
1 jogurt naturalny
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, czosnek


Sposób wykonania:
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, resztę chwilę obgotować. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć łosia. Na niego wyłożyć obgotowane szparagi. Posypać skruszonym serem feta. Dodać kilka plasterków masła na dno. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Majonez, jogurt i koperkiem zmieszać, przyprawić. Podpieczone szparagi polać sosem, podawać natychmiast.

Smacznego!

 

Szparagi zapiekane na łososiu

sobota, 01 stycznia 2011

Długo się do nich przymierzałam, bo wymagaj± trochę pracy ale warto było. Wygl±daj± i smakuj± dokładnie tak jak tego oczekiwałam. Polecam na imprezy, spotkania i wszelkie karnawałowe okazje.

Babeczki Wytrawne

Składniki ciasto:
600g m±ki pszennej
łyżeczka soli
300g masła, schłodzonego
3 jajka, lekko roztrzepane
4-6 łyżeczki  oliwy

Składniki farsz 1:
200g łososia
3 opakowania serka typu Philadelphia

Składniki farsz 2:

1 dojrzałe avocado
3 opakowania serka typu Philadelphia
gar¶ć li¶ci bazylii

pietruszka/koperek, winogrona, kawałki pomidorów - do ozdoby


Sposób wykonania:

M±kę i sól wymieszać, dodać pokrojone masło, wymieszać. Dodać jajko i oliwę z oliwek. Wyrabiać ciasto. Je¶li  się  klei dodawać m±ki. Zagniatać na gładk± masę i chłodzić w lodówce przez ok.20 minut. Wałkować, wycinać i wykładać nim foremki do babeczek. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180oC, aż będ± lekko złociste. Studzić na kratce.

Składniki farszu rozdrobnić blenderem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wykładać na wystudzone babeczki. Następnie ozdabiać według uznania  :)
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Babeczki Wytrawne

sobota, 13 listopada 2010

Tartę wypatrzyłam dawno temu na blogu Agatex i doczekała się w końcu swojego czasu :)  Jest bardzo smaczna i zaskakuje delikatno¶ci± farszu, jednak następnym razem spróbuje pokroić łososia w kawałki, żeby tarta nabrała konkretnego wyrazu.

Tarta z łososiem i awokado

Kruche ciasto na spód

200g m±ki pszennej (tak jak zaleca Agatex, dodałam uprażonych pestek dyni)
duża szczypta soli
100g masła, schłodzonego
1 jajko, lekko roztrzepane
2-3 łyżeczki wody

Do dużej miski przesiać m±kę i sól. Pokroić masło w nieduż± kostkę i wrzucić do m±ki. Czubkami palców wymieszać m±kę z masłem, tak aby powstały drobne okruchy. Do m±ki wlać jajko i wodę. Powoli wyrabiać ciasto. Je¶li ciasto się lekko klei, należy dodać trochę m±ki. Zagniatać delikatnie ok. 20 sekund aż powstanie gładka i jednolita masa. Zawin±ć w plastikow± folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 20 minut.
Wyłożyć ciastem natłuszczon± formę do tarty, nakłuć j± wielokrotnie widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie wyj±ć piekarnika i pozwolić jej ostygn±ć.

Nadzienie
300g wędzonego łososia
spora gar¶ć ¶wieżych li¶ci bazylii
1 dojrzałe awokado, mi±ższ pokrojony w nieduż± kostkę
3 jajka
200g ¶mietany 18%

Łososia i bazylię zmiksować razem na gładkie puree, które następnie nałożyć do ¶redniej wielko¶ci miski, do puree dodać 3 jajka oraz ¶mietanę i miksować cało¶ć mikserem na jednolit± masę. Do masy dodać posiekane awokado i delikatnie wymieszać cało¶ć. Nałożyć masę na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-25 minut aż wierzch tarty lekko się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić tarcie lekko ostygn±ć a następnie podać do stołu.

Smacznego!

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów