Wpisy z tagiem: indyk

czwartek, 31 grudnia 2015

Bardzo prosty sposób na smaczny aromatyczny obiad. Do wykorzystania w sylwestra, nowy rok albo na inne okazje. Do podania na ciepło, ale ¶wietnie smakuje również na zimno.

Składniki:
pier¶ z indyka
suszone ¶liwki
suszona żurawina
suszone morele
przyprawy
ocet balsamiczny

 

Sposób wykonania:
Pier¶ rozci±ć wzdłuż długiego boku, nie nacinaj±c do końca i otworzyć jak ksi±żkę. Rozbić delikatnie, obsypać przyprawami (u mnie sól, pieprz, przyprawa ziołowa i czosnek granulowany). Na mięsie układać rzędami na przemian ¶liwki, morele i żurawinę. Roladę delikatnie zwin±ć i obwi±zać nici±. Na końcach podpi±ć wykałaczkami. Wstawić do naczynia żaroodpornego. Polać oliw± z oliwek, winem i przyprawić z góry. Dodać li¶cie laurowe. Skropić octem balsamicznym. Wstawić do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na cał± noc). Piec ok. 1, 5 godziny w temperaturze 180oC, podlewaj±c wytopionym sosem. Na końcu odlać sos i podpiekać jeszcze około 15 minut, kontroluj±c by rolada za bardzo się nie zrumieniła.

Smacznego!

sobota, 05 lipca 2014

Pomysł na smaczny, bardzo szybki obiad. Można też wykorzystać do kanapek na zimno. W obu wersjach będzie pysznie :)

 

Składniki:
1 duży filet z indyka
1 kiełbasa mocno podwędzana
sól
pieprz
majeranek
czosnek

Dodatkowo:
rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:
Mięso umyć osuszyć, nożem zrobić dziurę wzdłuż i włożyć do niej cał± kiełbasę. Natrzeć olejem, czosnkiem, obsypać przyprawami i włożyć na kilka godzin do lodówki. Włożyć do rękawa, piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 185oC, a potem przeci±ć ręk±w, odlać sos i piec jeczcze około 1/2 godziny .

Smacznego!

| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów