Wpisy z tagiem: budyń

niedziela, 01 września 2013

Najpopularniejsze ciasto na blogu Dorotus, a ja jeszcze go nie robiłam. Nie wiem jak to się stało? Jakoś nigdy nie poświeciłam mu specjalnej uwagi, a teraz żałuję. Jest wyjątkowe, kremowe, wspaniałe delikatne, obłędne!!! Jeśli raz je upieczecie, na pewno będziecie do niego wracać. Przepis cytuje za Dorotus.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią

Smacznego!

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

niedziela, 18 listopada 2012

Jedno z tych ciast, które ogląda się na wszystkich blogach i nie wiadomo kiedy oczywistym staje się że trzeba je zrobić :) Wbrew pozorom, nie jest bardzo skomplikowane, bo nie wymaga pieczenia.

Ciasto 3 bit

Składniki:
2 duże, lub co najmniej 10 paczek małych herbatników
1 puszka kajmaku
2 opakowania budyniu
0,5 litra mleka
0,5 kostki masła
4 łyżki cukru pudru

polewa:
2 opakowania kuwetury czekoladowej,
100 ml śmietanki 30%

Ciasto 3 bit

 

Sposób wykonania:
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i zmiksować go z miękkim masłem. W drugiej misce ubić śmietanę z cukrem pudrem.

W foremce ułożyć warstwę herbatników, na nią wyłożyć kajmak. Następnie kolejną warstwę herbatników i budyń. Znów herbatniki a na to śmietanę. Na to ostatnia warstwa herbatników. Kuweturę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietaną kremówką. Posmarować herbatniki. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

sobota, 22 września 2012

Czyżby znowu tarta z owocami i budyniem? Taaaak! Borówkowy smak późnego lata, na kruchej tarcie, oczywiście z dodatkiem budyniu. Wygląda chyba apetycznie, a jak smakuje? Trzeba spróbować ;)

Tarta z czerwoną i amerykańską borówką

Składniki:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

1 żółta galaretka

Dodatkowo:  po niecałej szklance borówek czerwonych  i amerykańskich


Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (jak zwykle pomogłam sobie malakserem). Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ponakłuwać widelcem. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, poukładać borówki. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, dodając tylko 1/3 wody. Posmarować delikatnie galaretką owoce przy pomocy pędzelka.
Schłodzić.

Smacznego!

wtorek, 11 września 2012

Ulubione kruche ciasto z budyniem, sezonowe owoce i ... kruszonka ;) Smakuje pysznie, polecam!
 

Placek budyniowy ze śliwkami


Składniki:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 budynie waniliowe
1 l mleka
1/2 kg wydrylowanych i pokrojonych śliwek

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – wszystko razem zagnieść

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki (24x28 cm). Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.
Budyń ugotować  wg przepisu na opakowaniu i wyłożyć równo na podpieczone ciasto. Na budyń poukładać śliwki  i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na około pół godziny.

Smacznego!

Placek budyniowy ze śliwkami

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Na pytanie co upiec znowu padła ta sama odpowiedź: tartę z owocami i budyniem :) No to tym razem dla urozmaicenia będzie na kakaowym spodzie :) Pięknie się komponuje z jasnym budyniem i kolorowymi  leśnymi skarbami ;) Warto zagnieść podwójną porcję ciasta i z części wyczarować równie urokliwe małe tartaletki ;) Bardzo polecam!

Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

Składniki:
30 dkg mąki
2 łyżki kakao
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

Dodatkowo:  około dwie szklanki malin i czarnych jagód

Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (pomogłam sobie malakserem). Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ponakłuwać widelcem. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, poukładać maliny i jagody.

Smacznego!


Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

sobota, 04 sierpnia 2012

Bardzo szybka i prosta tarta. Przez dodatek budyniu wilgotna. Jego słodki smak przełamują kwaskowate porzeczki. U nas prawie każdy kawałek wyrywaliśmy sobie z ręki ;)

Tarta porzeczkowa z budyniem

Składniki:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
aromat waniliowy
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli
cukier puder do posypania

Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

Dodatkowo: kilka garści czarnej porzeczki

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować i wyłożyć do foremki. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, obsypać porzeczkami.

Smacznego! 

Tarta porzeczkowa z budyniem

niedziela, 06 maja 2012

Klasyczne ciasto z truskawkami i kremem budyniowym, najlepsze na pierwsze gorące dni maja. Fantastycznie orzeźwia podane  prosto z lodówki a dodatkowo nic tak nie cieszy jak pierwsze truskawki  :)

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

Biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem budyniowy:
2,5 szklanki mleka
2 paczki budyniu
1 łyżka krupczatki
2/3 szklanki cukru pudru
1 kostka miękkiego masła

Dodatkowo:
2 czerwone galaretki


Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC. (blaszka 24x28 cm).

Ugotować  mleko, dodać rozmieszany  z zimnym mlekiem budyń  i jedną łyżkę krupczatki, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć folią (żeby nie powstał kożuch). Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną masę i wymieszać mikserem. Wyłożyć krem na wystudzony biszkopt, układać połówki truskawek. Przygotować galaretkę według opisu na opakowaniu i  zalać tężejącą galaretką ciasto.
Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!    

Ciasto z truskawkami i kremem budyniowym

niedziela, 25 marca 2012

Zainspirowana ciastem podejrzanym w pracy, zaczęłam szukać przepisów na ciasto ananasowe. Nie wiem czy udało mi się je odtworzyć idealnie, ale  wersja którą znalazłam na blogu  mniam-mniam.bloog.pl wszystkim w domu baaaaardzo odpowiada. Ciasto mimo wszystko lekkie i niesamowicie orzeźwiające. Jeden z lepszych przepisów jakie miałam okazję ostatnio przetestwać. Polecam, a przepis cytuję za Izą z mniam-mniam.bloog.pl

Ciasto ananasowo-kokosowe

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 35 min. Kiedy ostygnie nasączyć
Nasączenie: 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny - dodałam kieliszek wódki :)
 
Krem:
1 puszka ananasów
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
1 kostka masła
4 żółtka
Z puszki ananasów odsączyć 1 szklankę soku i ugotować na nim budyń dodając do niego mąkę i cukier, po wystygnięciu zmiksować z margaryną i żółtkami dodać pokrojone ananasy.
 
Wiórki:
20 dkg. Wiórków kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru
 Białka ubić na sztywną pianę cukrem dodać wiórki i upiec na folii aluminiowej.Biszkopt nasączyć, wyłożyć krem i wiórki. Najlepszy następnego dnia.

Taka moja refleksja:
Zastanawiam się nad tym, jak wyszło by ciasto gdyby budyń zrobić jednak na mleku (bo i tak krem będzie intensywnie ananasowy ze wzlędu na owoce) a sok z puszki w połączeniu z alkoholem wykorzystać do nasączania ciasta. Nastęnym razem przetestuję tę wersję.

Smacznego!

Ciasto ananasowo-kokosowe

niedziela, 30 października 2011

Około 4 lata temu, Bożenka przyniosła do pracy ciasto. Ciasto którego smak i wygląd został mi w pamięci do dziś, a jakoś tak się złożyło, że nigdy później takiego nie miałam okazji zjeść, ani też sama zrobić. To jednak jedno z tych, które tak długo za mną chodziły aż w końcu się na nie skusiłam. Problem w tym, że z nas dwóch pamiętam to ciasto tylko ja ;) Co oczywiście oznaczało mały problem z przepisem ;) Dostałam co prawda jakieś przepisy na jabłeczniki, kilka też znalazlam w sieci, ale ostateczie zdając się na własną pamięć i intuicję spróbowałam coś zdziałać i wydaje mi się że jest bardzo bliskie ideału! Orzeźwiające jabłka w galaretce, na lekkim biszkopcie, pokryte kremem budyniowym. Pycha! Polecam :)


Ciasto jabłkowe z masą budyniową

Składniki na biszkopt:
4 jajka
20 dkg cukru
20 dkg maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Szczypta soli

Krem budyniowy
2 budynie
1/2 l mleka
1 kostka miękkiego masła
6 łyżek cukru

1kg jabłek – obranych i pokrojonych w drobna kostkę
kilka łyżek wody
3 galaretki cytrynowe

1 czekolada

Sposób wykonania:
Budynie ugotować bez cukru i pozostawić do wystudzenia. Należy przykryć szczelnie folią – przykleić do budyniu, dzięki temu nie będzie kożucha. Białka ubić z dodatkiem soli, dodać 4 łyżki zimnej wody, nadal ubijać dosypując stopniowo cukier. Do piany delikatnie wmieszać po jednym żółtku oraz mąkę  z proszkiem (po trochu). Wyłożyć do foremki (24x28 cm) i piec 25 minut w temp. 160oC.  Jabłka zagotować krótko z niewielką ilością wody, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Gdy zaczną gęstnieć wyłożyć na zimny biszkopt i równo rozprowadzić. Wstawić do lodówki. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i miksować.  Gotowy krem rozłożyć na jabłkach z galaretką. Rozsmarować. Na górę zetrzeć drobno czekoladę.

Smacznego! 

Ciasto jabłkowe z masą budyniową

niedziela, 18 września 2011

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego, kruchego ciasta. Dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że ciasto jest wyjątkowo kruche, a delikatny krem budyniowy bardzo przyjemnie przełamuje kwaśny smak śliwek. Bardzo polecam!

Tarta ze śliwkami kremem budyniowym

Składniki na ciasto:
20 dkg krupczatki
10 dkg mąki kukurydzianej
15 dkg masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
szklanka musli

krem:
szklanka mleka
1/2szklanki słodkiej śmietanki(30%)
1 budyń waniliowy
3 łyżki zimnego mleka
3 łyżki cukru
3 żółtka

Dodatkowo: około 1 kg wydrylowanych i pokrojonych na połówki węgierek.

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę (27 cm) – dno i rant do połowy wysokości. Ciasto lekko podpiec – około 15 minut w temperaturze 200oC. Wyjąć i ułożyć śliwki skórką do dołu. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.
W rondelku zagotować mleko (1 szklanka) i śmietankę, dodać cukier. Budyń rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do gotującego mleka. Zagotować i zdjąć z ognia, przykryć folią, aby nie robił się kożuch. Gdy lekko przestygnie dodawać po jednym żółtku i miksować na jednolitą masę. Od razu (będzie mocno ciepła) wylać na ciasto ze śliwkami, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Podawać po wystudzeniu.
Smacznego! 

Tarta ze śliwkami kremem budyniowym

wtorek, 16 sierpnia 2011

To już chyba ostatnie jagody, wiec starałam pysznie je wykorzystać :) Wspaniałe ciacho z budyniem  i musem jagodowym. Od oryginału, który podejrzałam na „Kulinarnych spotkaniach” różni się owocami – tam były truskawki. Zaręczam jednak, że z jagodami też jest pyszne, trochę tylko „umorusane” – cóż jagody maja swoje prawa ;) Bardzo polecam!

Ciasto z budyniem i musem jagodowym

Składniki:

Biszkopt:
2 jajka
mąki tyle ile ważą jajka
cukru tyle ile ważą jajka
ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szkl. mleka
2 łyżki cukru

Mus jagodowy:
700 g jagód
2 łyżki cukru pudru
14 g żelatyny
1/3 szkl. gorącej wody

Sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180oC.
Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szkl. mleka, resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego mleka wlać rozmieszany budyń i mieszać do zgęstnienia. Odstawić na jakiś czas do lekkiego przestudzenia, a następnie wyłożyć na biszkopt i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do wystygnięcia. Jagody zmiksować razem z cukrem na mus. Wystudzoną żelatynę dodać do zmiksowanych jagód i wymieszać. Wylać na zimny budyń i wstawić do lodówki do czasu aż stężeje mus jagodowy.

Smacznego! 

niedziela, 03 lipca 2011

Trochę mi ostatnio trudno dzielić czas między bloga i resztę obowiązków. Cóż począć, chyba wszystkich nas to czasami dopada. Tym bardziej warto i trzeba przygotować sobie słodka nagrodę ;) Na przykład nieduże, urocze ciasteczka na kruchym spodzie z truskawką otuloną delikatnym, budyniowym kremem  ;) Prawda, że brzmi to zachęcająco? A jak smakuje!  Warto spróbować, polecam!

Tartaletki budyniowe z truskawkami

Składniki na kruche ciasto:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Krem budyniowy:
1 szklanka mleka
1/2 paczki budyniu
1 łyżka krupczatki
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 kostki miękkiego masła

Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować (ok. 1/2 cm), wylepić nim foremki do tartaletek i piec w temperaturze 190oC około 15 minut – na rumiano. Ugotować  mleko, dodać rozmieszany  z zimnym mlekiem budyń  i jedną łyżkę krupczatki, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć folią (żeby nie powstał kożuch). Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Dodać wystudzoną masę i wymieszać mikserem. Tartaletki udekorować kremem (najlepiej przy pomocy rękawa), na środku układać po jednej dorodnej truskawce. Można dodatkowo truskawki pokryć cieniutką warstwą glazury z galaretki – będą pięknie błyszczeć.

Smacznego! 

Tartaletki budyniowe z truskawkami

poniedziałek, 02 maja 2011

Są takie przepisy, które zarażają blogi niczym grypa. Z końca list oczekujących na wypróbowanie, wskakują nie wiadomo kiedy na ich początek. Zrobione, jeszcze szybciej znikają z talerzy. Wypatrzyłam u Majanki, a potem kusiła nim jeszcze Usagi. Jak się trochę porozglądałam, to robiła je też Abbra, Waniliowa Chmurka, Kaspiecze i wiele innych osób, więc czas żebym zrobiła i ja :)
Pomimo, że nie znałam jeszcze połączenia słodkiego kremu i słonych krakersów, po prostu wiedziałam że będzie smakować obłędnie. Proponuję od razu zrobić podwójną albo potrójną porcję, bo jakoś tak człowiekowi robi się bardzo smutno przy ostatnim kawałku :) Przepis cytuję za Majanką:

Rafaello na krakersach

Składniki :
0,5 l mleka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
100 g wiórków kokosowych
2 op. słonych krakersów (i ja użyłam "Lajkonika")
pół szklanki płatków migdałowych (u mnie również: wiórki kokosowe)

Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować.

Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie średniej wielkości blachy (30 x 25 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).

Smacznego:)

poniedziałek, 06 grudnia 2010

Dziś 86 urodziny Dziadka :) Dobry moment, na reaktywację starego domowego przepisu. Nie pojawiał się chyba dobre 10 lat, od kiedy zmarniały nam półokrągłe foremki, jakoś nigdy nie było okazji kupić nowych. Ostatnio rzuciły mi się w oczy w Tesco, i już wiedziałam, że będzie w domu pyszne ciasto. Na wielu blogach pojawia się jako metrowiec, u nas zawsze było to ciasto kolorowe, z wyjątkowym różowym kremem. Pyszne ;)

Kolorowe

Składniki Ciasto jasne:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maki
6 łyżek wody
8 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku

Sposób wykonania:
Żółtka ubić z cukrem, dodawać stopniowo wodę, olej, mąkę zmieszaną z proszkiem. Dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Składniki Ciasto ciemne:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maki
6 łyżek wody
9 łyżek oleju
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku

Sposób wykonania:
Żółtka ubić z cukrem, dodawać stopniowo wodę, olej, mąkę zmieszaną z proszkiem, kakao. Dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Krem:
Ugotować  1/2 l mleka, dodać rozmieszany z zimnym mlekiem 1 budyń  (różowy!) i dwie łyżki krupczatki, chwilę gotować, przykryć folią (żeby nie powstał kożuch). Wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła z jedną szklanką cukru pudru i 1 żółtkiem. Dodać wystudzoną masę i wymieszać mikserem.

Ciasto najlepiej piec jednocześnie w dwóch identycznych półokrągłych keksówkach.  Piec około pół godziny w temp 180oC. Po upieczeniu kroić na kromki grubości 1 cm. Smarować na przemian jasne i ciemne kromki i zlepiać ze sobą (jasne, krem, ciemne, krem, jasne, krem, itd.). Całość polać czekoladą i dowolnie udekorować. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Ciasto kroić skośnie (przez 3 kromki – przekrój widać na zdjęciu).

Smacznego!

Kolorowe

piątek, 05 listopada 2010

U Dorotus widnieje jako orzechowy miodownik i ten przepis za nią cytuję, nie mniej nazwa Snickers jakoś bardziej mi do niego pasuje. Ciasto jest rewelacyjne, wprowadziłam do niego minimalne zmiany dzięki czemu jest  obrzydliwie słodkie i tak właśnie miało być ;) Polecam !

snickers

Składniki na ciasto:
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:
0,5 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich
(ja użyłam:
4 łyżek miodu,
zamiast cukru pół szklanki golden syrupu
a orzeszki dałam ziemne ale nie solone)

Połowę orzechów odłożyłam do dekoracji, a te na polewę pokroiłam drobno, wymieszałam z pozostałymi składnikami polewy i krótko przesmażyłam.


Krem 1:

2 opakowania budyniu śmietankowego
Ugotować budynie śmietankowe, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie.


Krem 2:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (ja kupiłam gotową masę kajmakową)

Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny (ja używając gotowej masy jedynie rozmieszałam mikserem po otwarciu).


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części. Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (ja  wyłożyłam dopiero na gotowe ciasto już po upieczeniu i przełożeniu kremami). Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut .


Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć gorący budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć trzecim plackiem i polewą orzechową.
Udekorować.

Smacznego!

 

snickers

środa, 13 października 2010

To jedne z rzeczy które na liście do wypróbowania były jeszcze długo długo, przed pomysłem na prowadzenie bloga. Swoją premierę w moim wykonaniu miały na zeszłoroczne Święta Bożego Narodzenia. Wam również polecam je na tę okazję! Nadają się na smaczny podarunek dla najbliższych, urozmaicą na pewno Świąteczne pakiety ciastkowe  Wymagają dużo pracy, i czasu ale efekt jest tego wart :)
Przepis pochodzi ze strony Dorotus, za którą cytuję:

Grzybki

 

Składniki na ciasto:
1 kostka masła lub margaryny
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki powideł lub marmolady
1 łyżka suchego maku
1 białko
polewa czekoladowa

Składniki na krem budyniowy:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
4 czubate łyżki mąki pszennej
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

Mąkę i masło wyrobić nożem. Dodać śmietanę, szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować (dość cienko).

Wykrajać części grzybków:

kapelusze (przy pomocy większej szklanki), mają pasować na zewnętrzną część małych foremek do babeczek, posmarowanych uprzednio roztopionym masłem; najlepiej robić to pędzelkiem; uformować tak, by przypominały półkoliste kapelusze grzybków,
spody kapeluszy - wykroić foremką do babeczek, na środku zrobić niewielką dziurkę,
nóżki - można wykorzystać skrawki ciasta; niewielkie trójkąty posmarować dżemem i zawinąć w ruloniki; należy pamiętać, że jeden z końców ma być wąski i w miarę ostry, by pasował do otworku w spodzie kapelusza; "tępy" koniec maczamy w białku, a następnie w maku (ma przypominać ubrudzone ziemią nóżki grzybów).

Wykrojone i przygotowane części kłaść na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor w temp. 180-190 stopni (około 20 minut).

Przygotować krem budyniowy: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami, pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką. Ugotować z tego bardzo gęsty budyń.

Jeszcze gorącym budyniem napełnić kapelusze grzybków (jak wystygnie będzie trudno to     zrobić). Zamknąć spodami od kapeluszy, a do otworków wsunąć "nóżki" - ruloniki z marmoladą. Kapelusze pokryć polewą czekoladową.

Smacznego!

niedziela, 12 września 2010

Ten przepis za mną chodził od kiedy zobaczyłam go na stronie domowe-wypieki.pl. Wiedziałam że to będzie fantastyczne połączenie smaków i takie też jest. Polecam po stokroć, cytując jednocześnie przepis poniżej:

Gruszkowe z budyniem

Składniki:
Ciasto:
8 dojrzałych, miękkich gruszek (około 1250g)
sok z cytryny
375g masła
370g cukru
szczypta soli
parę kropelek aromatu rumowego
6 jajek
375g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
60g kakao
120ml mleka (temperatura pokojowa)

Krem:

4 listki żelatyny (= 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
750ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżki cukru
300ml słodkiej śmietany 30- 36%

Do dekoracji:
50g czekolady
posiekane pistacje (ja niestety nie miałam)

Sposób wykonania:

Gruszki umyć, obrać, wyciąć środki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki (tj. ćwiartki można jeszcze przekroić na pół). Skropić sokiem z cytryny.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, solą i aromatem rumowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, przy czym każde jajko miksować około 2 minut.
Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.  
Zmniejszyć obroty miksera. Wymieszaną mąkę dodać do masy jajecznej na przemian z mlekiem. Nie miksować  długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć  do formy prostokątnej (około 40x 30cm. U mnie 35x24cm, ale można spokojnie użyć większą formę, bo ciasto wyszło wysokie.) wyłożonej papierem do pieczenia. Można formę najpierw posmarować margaryną i dopiero wyłożyć papier, wówczas papier nie będzie się ślizgał. Na cieście ułożyć pokrojone gruszki.  
Piec w nagrzanym piekarniku około 40- 45 minut w temperaturze 180°C. (Termoobieg 160°C.)
W międzyczasie namoczyć żelatynę.
Około 10 łyżek mleka wymieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać wymieszane budynie. Ciągle mieszając, pogotować chwilkę (ok. 1 min), aż budyń zgęstnieje. Odstawić garnek z budyniem na bok. Dodać żelatynę i mieszając rozpuścić ją w budyniu. Budyń ostudzić w zimnej wodzie od czasu do czasu mieszając.
Śmietanę ubić na sztywno.
Ostudzony budyń ponownie zamieszać i delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Krem budyniowy wyłożyć na ciasto gruszkowe. Ciasto wstawić na co najmniej 2 godz. do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Posypać pistacjami.

Smacznego!

Gruszkowe z budyniem

Przepis bierze udział w akcji:

 

 

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów