Wpisy z tagiem: skórka cytrynowa

sobota, 18 grudnia 2010

Powracaj±c na piernikowy szlak, dzisiaj czas na Lebkuchen. Do¶ć często pojawiały sie ostatnio na wielu blogach, ja postanowiłam wykorzystać jak zwykle sprawdzony przepis Dorotus, która twierdzi że lepszych Lebkuchen nie znajdziecie w całym internecie - ja innych nie próbowałam, ale te tak mi smakowały że wierzę że tak jest. Bardzo smaczne i nietypowe, dzięki dodatkowi zmielonych migdałów. Koniecznie powinny się znaleĽć w Waszych piernikowych zestawach  :)

Lebkuchen

Składniki na 30 sztuk:
250 g m±ki pszennej
85 g zmielonych migdałów (na m±kę)
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (można zast±pić ¶wieżo start±)


Sposób wykonania:

Suche składniki: m±kę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umie¶cić masło i miód, podgrzewać, mieszaj±c, do roztopienia masła. Zdj±ć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepł± masę ma¶lano - miodow±, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyj¶ć lepi±ce (nie dosypywać m±ki). Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielko¶ci niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyj¶ć około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległo¶ciach od siebie (bardzo rosn±). Każd± kulkę spłaszczyć trochę łyżk± (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, któr± je spłaszczamy powinna być wilgotna).

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będ± zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będ± bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenie¶ć je na kratkę do wystudzenia. PóĽniej ich wierzch kruszeje, by zmiękn±ć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Składniki na lukier:
2 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gor±cej wody

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gor±c± wodę, łyżka po łyżce, mieszaj±c i rozcieraj±c grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lej±cy, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów