Wpisy z tagiem: kruche ciasto

niedziela, 12 czerwca 2016

Spora gar¶ć czere¶ni na kruchutkim ma¶lanym cie¶cie, pod delikatn± budyniow± piank±. Najlepsza jeszcze gor±ca, chociaż nie trzyma wtedy formy i trzeba czasem pomóc sobie łyżk± przy wydobyciu ;)

tarta_czeresniowa_z_pianka_budyniowa2

 

Składniki:
1,5 szklanki czere¶ni
odrobina cukru pudru
dwie łyżki m±ki ziemniaczanej

Składniki na ciasto:   
300 g m±ki
135 g masła
1 żółtko
6 łyżek wody
8 łyżek cukru pudru
szczypta soli

Składniki na piankę:
2 białka
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego

Sposób wykonania:
Składniki ciasta wymieszać w malakserze. Wsta‌wić na godzinę do lodówki. Czere¶nie wydrylować, obsypać cukrem pudrem i m±k± ziemniaczan±. Odstawić.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim foremkę na tartę, resztę włożyć do zamrażarki. Podpiec ok. 20 minut w temperaturze 180oC. Kiedy ciasto się piecze, ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i budyń. Na upieczone ciasto wyłożyć owoce a na owoce pianę. Na  wyłożon± pianę zetrzeć lekko zmrożon± czę¶ć ciasta. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180oC, aż góra się zarumieni.

Smacznego!

wtorek, 22 grudnia 2015

Ma¶lane ciasteczka w ¶wi±tecznej odsłonie. Moja do tej pory niedoceniona maszynka do ciastek doczekała się swojego pierwszego użycia.  Gdybym wiedziała jakie proste, szybkie i pyszne wychodz± z niej ciasteczka, nie pozwoliłabym czekać jej tak długo na debiut. Skorzystałam z polecanego przez wiele Blogerek przepisu Margarytki i sama również go polecam. Wyj±tkowe, kruchutkie i obłędnie ma¶lane.

Składniki:
3 szklanki  m±ki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego 
3 łyżki oleju 

Sposób wykonania:
M±kę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski i wymieszać. Dodać żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy, olej i zagnie¶ć elastyczne, miękkie ciasto. Je¶li będzie się lepić podsypać lekko m±k±. Gdy ciasto będzie wyrobione wybić je dobrze wałkiem (pominęłam). Można je lekko schłodzić, ale nie za mocno, aby nie zrobiło się twarde. Przełożyć do maszynki i wyciskać ciasteczka prosto na blaszkę - gdy jest nie posmarowana przylepiaj± się znacznie lepiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia.

Smacznego!




sobota, 05 kwietnia 2014

Chyba już czas najwyższy pomy¶leć o ¦wi±tecznych wypiekach. Nie zabraknie w tym roku na pewno naszych ulubionych mazurków kajmakowych. Zacznę od Mazurka z suszonymi i kandyzowanymi owocami. Pyszny jest :)

Mazurek z suszonymi i kandyzowanymi owocami

składniki na ciasto:
30 dkg m±ki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
gar¶ć: suszonych ¶liwek,
gar¶ć skrojonych w paski rodzynek,
gar¶ć kandyzowanych wi¶ni
1 puszka masy kajmakowej (0,5 kg)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka

Sposób wykonania:
M±kę wymieszać z cukrem, sol± i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnie¶ć szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta, po rozwałkowaniu wycinać drobn± foremk± ozdoby i ułożyć je dookoła brzegu, delikatnie dociskaj±c. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakow±. Następnie posypać suszonymi i kandyzowanymi owocami. Czekoladę rozpu¶cić w k±pieli wodnej, poł±czyć z mlekiem i jeszcze ciepł± robić cienkie mazy /nitki.

Smacznego!

¶roda, 29 sierpnia 2012

Bardzo lubię kruche ciasto z mocno kwa¶nym dodatkiem. Czarna porzeczka pasuje mi idealnie, szczególnie kiedy w pieczeniu „samodzielnie” zamienia się w dżemik. Wszystko razem przykryte waniliow± piank± jest pyszne. Ciasto u nas znika kiedy jest jeszcze gor±ce. Można się poparzyć, ale warto :) Polecam!

Ciasto porzeczkowe z piank±:

Składniki na ciasto:

40 dkg m±ki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

30 dkg obranych czarnych porzeczek

4 białka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

kruszonka:
5dkg m±ki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnie¶ć krótko, tak by powstały „okruchy”

 
Sposób wykonania:
M±kę wymieszać z cukrem, sol± i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnie¶ć szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.

Białka ubić z sol± na sztywno, dosypywać po trochu  cukier i budyń. Na podpieczone ciasto wysypać porzeczki i wyłożyć pianę. Posypać kruszonk±. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 15 minut.

Smacznego!

Ciasto porzeczkowe z piank±:



| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów