Wpisy z tagiem: rosół

poniedziałek, 30 stycznia 2012

"Kurę trzeba wypatroszyć, Umyć, spłukać i wymoczyć,
Natrzeć pieprzem i posolić.Bo to kurę już nie boli,
Dać marchewkę, por, koperek Nać pietruszki, zielę, seler.
I gdy kura jest w sam raz,  Szybko zamkn±ć gaz!"
U mnie może nie wygl±dało to jak u Smolenia na koloniach:
"- Solili¶cie kurę? - PoĽniej jak się ugotuje.
Patroszyli¶cie kurę? PoĽniej.... jak się ugotuje" ale wyzwaniem powitał mnie dzień w którym trzeba było ugotować rosół. Nie bulionik, nie zupkę krem, tylko porz±dny rosół. Czy wyszedł porz±dny nie mnie oceniać. Nie będę się też spierać przy żadnej z technik, czy filozofii bo dopiero jak wszystkie poznam to będę mieć co¶ do powiedzenia. Przepis "od Mamy" z kilkoma swoimi dziwactami ;) w opinii jednych za słony, w opinii innych niedoprawiony, więc ¶rednia wychodzi nie najgorsza :D

Rosół

Składniki:
udko kurczaka
kawałek rosołowego "gnata" (szponder)
1 nieduza marchewka
kawałek korzenia pietruszki
gruby plaster selera
1 mała cebulka
kawałek pora
przyprawy: sol, pieprz


Sposób wykonania:

Mięso umyć w letniej wodzie. Włożyć do garnka, zalać zimn± wod±.


Rosół

Zanim zacznie wrzeć, zebrać szumowiny. Wrzucić pieprz, ziele angielskie, listek laurowy.


Rosół

Cebule nadziać na szpikulec - ewentualnie widelec  i opalać palnikiem (można pomin±ć). Uważać żeby nie podaplić wszystkiego dookoła :)

Rosół

Po jakiej¶ godzince dorzucić j± do wywaru, dodać również seler,

Rosół

marchewkę,


Rosół

pietruszkę

Rosół

i por.

Rosół

Kiedy rosół gotuje się conajmniej 2 godziny, wyci±gn±ć mięso, warzywa (marchewkę pokroić w kostkę) i uzupełnić wod± do pełna. Na tym etapie można posolić i powegecić do smaku.

Rosół

Podawać z makaronem, zielon± pietruszk± i marchewk±.

Rosół


Smacznego!



| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów