Wpisy z tagiem: rabarbar

niedziela, 05 czerwca 2016

Kwaśny smak rabarbaru, złamany słodziutką kruszonką - najlepsze jeszcze gorące prosto z piekarnika, kiedy gorący rabarbar paruje, a ciasto jeszcze rozparzone uparcie trzyma się papilotki! Ostatecznie można też poczekać aż wystygną i posypać je cukrem pudrem ;) Polecam

Składniki:
2 szklanki mąki
1/4 szklanki otrąb pszennych
1/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Szklanka drobno pokrojonego rabarbaru. 

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać rabarbar. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

sobota, 21 czerwca 2014

Pyszne ciasto owsiane a przypadkiem wyszło na to, że podąża za modą bo i bez mąki pszennej i z sezonowym rabarbarem. Ma jedna wadę, znika zanim jeszcze ostygnie. Inspirowane tym przepisem. Bardzo Wam polecam jako ciekawą odmianę!



Składniki:
2 duże kawałki rabarbaru pokrojone w drobną kostkę
130g oleju
150g cukru
2 jajka
250g mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


  
Składniki na kruszonkę:
kilka łyżek oleju
kilka łyżek cukru
kilka łyżek płatków owsianych
kilka łyżek mąki owsianej

 

Sposób wykonania:

Olej utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajka. Następnie dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu rozsypać rabarbar. Składniki kruszonki wymieszać, rozetrzeć drobno palcami. Posypać rabarbar.  Piec 45 minut w temperaturze 200oC – do suchego patyczka. Spróbować poczekać aż wystygnie :)

Smacznego!


piątek, 14 czerwca 2013

Co by tu jeszcze upiec rabarbarowego? Chodziły za mną muffinki, a w zamrażarce były białka zamrożone przy okazji ostatnich drożdzówek. Wyszły muffinki w czapeczkach, bezowych :)

Muffinki rabarbarowe w bezowych czapeczkach

Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

dodatkowo:
2 białka
1/3 szklanki cukru
szczypta soli

30dkg rabarbaru

Muffinki rabarbarowe w bezowych czapeczkach



Sposób wykonania:
Rabarbar umyć, pokroić w małe kawałki. Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Białka z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Na górze układać kawałki rabarbaru i łyżką nakładać czapeczki z piany. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Muffinki rabarbarowe w bezowych czapeczkach

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Skubaniec, sękacz, pleśniak, zwał jak zwał - ważne że z rabarbarem :) Kwaskowy aromat rabarbaru świetnie przełamuje smak słodkiej piany. Polecam!

Pleśniak z rabarbarem

Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, następnie wysiekać z margaryną, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Jedną część jasną i ciemną odłożyć do zamrażarki aby mocno stężały. Pozostałą część jasnego ciasta rozwałkować i wyłożyć do dużej blachy (24x28 cm). Podpiec około 15 minut w 180oC.  Rabarbar pokroić i krótko przesmażyć. Układać na podpieczonym cieście. Na rabarbar zetrzeć na tarce ciemne ciasto - ja pomyliłam kolejność :). Następnie ubijać pianę z białek dodając sól. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Na koniec delikatnie wmieszać budyń. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę zetrzeć jasne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny. Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!  

Pleśniak z rabarbarem

wtorek, 28 czerwca 2011

Szybki i całkiem smaczny łakoć  z orzeźwiającym rabarbarem.  Bez zagniatania, wałkowania. Wystarczy składniki przemieszać widelcem i gotowe.

Crumble z rabarbarem

 

Składniki:
20 dkg mąki
15dkg masła
10dkg cukru
cukier waniliowy

50 dkg rabarbaru
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Rabarbar krótko przesmażyć z cukrem, następnie rozłożyć w foremce do zapiekania (może być do tarty). Mąkę i cukry wymieszać w misce i zalać rozpuszczonym, bardzo gorącym masłem jednocześnie mieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Kruszonkę posypać na rabarbar. Piec w temperaturze 190oC przez około 30- 40 minut, aż się ładnie zrumieni. Najlepiej smakuje prosto z foremki, ale można się kulturalnie podzielić ;)
Smacznego! 

sobota, 18 czerwca 2011

Bardzo proste i szybkie ciasto. W sam raz na okazje gdy brakuje czasu i sił, a coś by się zjadło Ciasto dobre na każdy sezon, ponieważ można dodawać dowolne owoce. Może tylko następnym razem upiekę w nieco większej blaszce – lubię kiedy takie ciasto jest niższe.

Ciasto ucierane z rabarbarem


Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/3 szklanki śmietany
3 jajka
1/2 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

30 dkg rabarbaru


Sposób wykonania:

Margarynę roztopić, wszystkie składniki wymieszać (najlepiej w malakserze). Ciasto rozłożyć na blaszce (21X21), na górze ułożyć pokrojony rabarbar. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC.


Smacznego! 

wtorek, 07 czerwca 2011

Rabarbarowych przysmaków ciąg dalszy Dzisiaj pyszna tarta z rabarbarem i truskawkami, które już na dobre zagościły na naszych stołach. Krucha, lekka i bardzo orzeźwiająca pokusa na letnie popołudnie. Polecam!

Tarta w kratkę z rabarbarem i truskawkami

Składniki:
40dkg maki
20dkg masła
15 dkg cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg rabarbaru
1/4 kg truskawek
1 łyżka cukru

Tarta w kratkę z rabarbarem i truskawkami

Sposób wykonania:
Składniki na kruche ciasto wymieszać w malakserze, lub zagnieść tradycyjnie. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Rabarbar pokroić i przesmażyć cukrem. Truskawki obrać, opłukać i osuszyć.
Ciasto podzielić na dwie części , jedną pozostawić w lodówce, a jedną rozwałkować na 1cm. Wylepić ciastem formę na tartę. Podpiec około 10-15 minut w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, ułożyć na nim truskawki (można pokroić na połówki). Pozostałe ciasto rozwałkować cienko, kroić w wąskie paski i układać kratkę. Kratkę smarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec około 20 minut w 180oC.

Smacznego!

 

Tarta w kratkę z rabarbarem i truskawkami


Przepis jest moją propozycją do akcji:


oraz

piątek, 03 czerwca 2011

Ta tarta ma troszkę inny charakter. Rabarbar nieco dłużej smażony, a właściwie duszony zamienił się w pyszny mus. W tej postaci, aż prosił się by podać go w miseczce, np. takiej z ciasta :) ozdobiony tylko kruszonką. Bardzo prosta i bardzo pyszna, szczególnie na ciepło. Polecam!

Rustykalna tarta z musem rabarbarowym

Składniki:
40dkg maki
20dkg masła
15 dkg cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 dkg rabarbaru
3 łyżki cukru
3 łyżki wody

Kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2 cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki.
Pokrojony rabarbar dusić z cukrem i wodą, trochę odparować sok. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 1/3 większej niż foremka na tartę. Ułożyć  go w foremce tak, by wkoło brzegu został spory zapas ciasta. Należy uważać by nie poprzecinać go brzegiem foremki. Wyłożyć na ciasto mus rabarbarowy i przykryć fantazyjną „falbanką”. Posmarować jajkiem i posypać cukrem. Odkryty środek warto posypać kruszonką.

Smacznego!


Rustykalna tarta z musem rabarbarowym


Przepis jest moją propozycją do akcji:

niedziela, 22 maja 2011

Kolejna rabarbarowa propozycja. Tartaletki z rabarbarem, truskawką i zapieczoną pianą. Śliczne maleństwa, takie na 4 kęsy. Są uroczym dodatkiem do popołudniowej kawy. Bardzo, bardzo polecam :)    

Tartaletki z rabarbarem i truskawką


Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
1/2 kg rabarbaru
ok. 20 dkg truskawek
łyżka cukru

Pianka:
1 białko
5 łyżek golden syrupu

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folie i wstawić na pół godziny do lodówki. Rabarbar pokroić i krótko przesmażyć z 1 łyżką cukru. 
Ciasto rozwałkować (ok. 1/2 cm), wylepić nim foremki do tartaletek i piec w temperaturze 190oC około 15 minut – na rumiano. Na upieczone tartaletki nakładać po 3 łyżki rabarbaru i po jednej truskawce. Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu golden syrup i  jeszcze chwilę ubijać. Na owoce delikatnie nakładać po dwie łyżki pianki. Rumienić za pomocą palnika kuchennego lub wstawić na 10 minut do piekarnika  - 180oC.

Smacznego!

Tartaletki z rabarbarem i truskawką


Przepis jest moją propozycją do akcji:

środa, 18 maja 2011

Nie to nie jest sernik ;) To moja kolejna rabarbarowa propozycja i jednocześnie próba wykorzystania białek pozostałych z drożdżowego szaleństwa :) Tym razem rabarbar wylądował na kruchym cieście pod ogromną kołderką z piany. Jak widziałam jaka ogromna wyrosła piana zastanawiałam się czy ciasto aby na pewno będzie dobre, ale wszystkim bardzo smakowało.

Rabarbar na kruchym cieście pod waniliowa pianką

Składniki:
40dkg maki
20dkg masła
15 dkg cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg rabarbaru – najlepiej malinowego
2 łyżki cukru

8 białek
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
1 budyń waniliowy

Rabarbar na kruchym cieście pod waniliowa pianką

 

Sposób wykonania:
Ze składników zagnieść kruche ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Rabarbar pokroić i krótko przesmażyć z 2 łyżkami cukru. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki tortownicy(27cm), Nastepnie podpiec ok. 15 minut w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i jeszcze chwile ubijać. Dodawać po trochu suchy budyń waniliowy i delikatnie wymieszać. Wyłożyć pianę na rabarbar. Piec ok. 1 godzinę w temperaturze 180oC. Pod koniec pieczenia można przykryć folią aluminiową by zapobiec przypaleniu piany. Ciasto przed rozkrojeniem należy dobrze wystudzić , ponieważ z gorącego wypłynie sok rabarbarowy - zgadnijcie skąd to wiem :)


Smacznego!

Rabarbar na kruchym cieście pod waniliowa pianką


Przepis jest moją propozycją do akcji:

niedziela, 15 maja 2011

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Tak na prawdę to ten wpis, powinien nosić nazwę placek drożdżowy z rabarbarem na bis :) Nie wiem ile ich ostatnio upiekłam, myśląć że nie ma chyba nic lepszego do czasu aż kupiłam pierwsze gruntowe truskawki. Okazało się, że przebija go placek drożdżowy z rabarbarem i kruszoną oraz truskawkami :) Przepis nie różni się niczym o od tego, jedyna modyfikacją są dodane przed pieczeniem truskawki pocięte w ćwiartki (świeże nie przesmażone). Spróbujcie tego połączenia smaków! Cierpki kwaskowaty rabarbar ze słodziutkimi truskawkami i kruszonką jest rozbrajajacy :)
Polecam po stokroć :)

Smacznego :)

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką


Przepis jest moją propozycją do akcji:

sobota, 07 maja 2011

Gdyby przed laty poczciwemu rabarbarowi przepowiedziano jaką zrobi karierę toby się mocno zadziwił. Okrutnie kwaśne warzywo niepodzielnie króluje wczesną wiosną w słodkich wypiekach. Polecam tradycyjne drożdżowe ciasto z tym przysmakiem, koniecznie z kruszonką. Pyszne :)

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką


Składniki:
30dkg maki
2 dkg świeżych drożdży
niepełna szklanka mleka
2 żółtka
8 dkg cukru
5 dkg masła - roztopić
szczypta soli

1/2 kg rabarbaru
2 łyżki cukru

Na kruszonkę:
10 dkg maki
5 dkg masła
5dkg cukru pudru

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać ok. 10 dkg maki i mleka tyle by zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać mąkę z solą, rozczyni resztę mleka. Wyrabiać ciasto, aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Wtedy stopniowo dodawać rozpuszczone masło i jeszcze chwile wyrabiać – powinno odchodzić od ręki. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Umyty i osuszony rabarbar pokroić w cienkie kawałki i krótko (żeby się nie rozpadł)przesmażyć z 2 łyżkami cukru.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami.
Kiedy ciasto podwoi objętość delikatnie rozwałkować i umieścić w oprószonej mąką blaszce. Na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać obficie kruszonką. Piec 30-35 minut w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką


Przepis jest moją propozycją do akcji:

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów