Wpisy z tagiem: salami

¶roda, 09 lutego 2011

Międzynarodowy Dzień Pizzy, co prawda obchodzony jest w różnych krajach w różnych terminach, ale najczę¶ciej pojawiaj±c± się dat± jest 9 lutego. Nie wypadało mi jej w takim razie dzisiaj nie upiec  Dla jednych za ostra, dla innych za puchata dla mnie idealna bo lubię zje¶ć konkretny kawałek i lubię jak diabelsko ostra papryczka pokazuje na co j± stać  :)

Pizza peperoni

Ciasto:
1 1/2 szklanki wody
2 1/4 łyżeczki drożdży
3 1/2 szklanki m±ki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Sos:
kilka łyżek przecieru pomidorowego
kilka z±bków czosnku
ostra papryka, oregano, bazylia
łyżeczka oliwy
kilka niedużej wielko¶ci pomidorów (zmiksować)
(wymieszać)

Na górę:
kilka papryczek pepperoni (je¶li kto¶ nie lubi ostrej wersji to jedna)
1 opakowanie salami w plasterkach
pół opakowania fety
3 ¶redniej wielko¶ci cebule
gar¶ć pomidorków koktajlowych
oliwki (ja niestety za póĽno zauważyłam że zabrakło)
kilka gar¶ci startego sera

Sposób wykonania:

Zrobić zaczyn i pozostawić do wyro¶nięcia, następnie poł±czyć resztę składników i pozostawić ciasto na 15 minut do ponownego wyro¶nięcia. Następnie wyłożyć na blachę posmarowan± wcze¶niej olejem i posmarować sosem (najlepiej nabierać pędzelkiem). Kiedy ciasto wyrasta, przesmażyć delikatnie cebulę. Na posmarowan± pizze układać kolejno, salami, cebulę, papryczkę (drobno pokrojon±) fetę, oliwki, plasterki pomidorków i żółty ser. Piec ok. 20-30 minut aż się zrumieni w temperaturze 220oC.

Smacznego!

Pizza peperoni



Przepis doł±czam do akcji: Pizza Day


| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów