Wpisy z tagiem: biała czekolada

sobota, 26 maja 2012

"Większosć inspiracji pochodzi z desperacji" - to moje hasło na dziś, a w zasadzie na wczoraj. Miał być tort, piękny jak z obrazka a w zasadzie jak ze zdjęcia u Dorotus. Oczywiście zabrałam się za niego, jak zwykle nie czytając komentarzy. Jak większość z komentujących, zostałam wczoraj z 3 pięknymi biszkoptami i miską czegoś co wyglądało jak twaróg a miało być kremem. Grudkowatą masę schłodziłam i zmiksowałam w malakserze, a całość oblałam jeszcze białą czekoladą żeby ukryć niedoskonałości. Na pocieszenie jeszcze trochę groszków i kwiatów do ozdoby i ostatecznie chyba nadaje się na dzisiejsze święto :) Przepis cytuję za Dorotus ale ostrzegam - z tą śmietaną to może być różnie. Dorotus robiła w foremce o średnicy 23cm, ja zwiększyłam sobie podane składniki o 1/3 robiąc w 26.

Tort makowy z kremem z białej czekolady

Składniki na blaty:

    5 jajek
    15 dag cukru pudru
    2 łyżki mielonych migdałów
    12 dag mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.

Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.


Tort makowy z kremem z białej czekolady

Składniki na poncz:

    pół szklanki wody
    3 łyżki rumu

Składniki na masę z białej czekolady:

    30 dag białej czekolady
    400 ml śmietany kremówki

Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.

Czekoladę przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.

Na tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Na blacie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej.

Smacznego!

Tort makowy z kremem z białej czekolady

niedziela, 04 marca 2012

Fantastyczne muffiny mocno inspirowane przepisem Dorotus. Z kilkoma moimi modyfikacjami.

Muffinki kokosowe

Składniki na ok. 24 muffinki:
- 450 g mąki
- 210 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 24 łyżki wiórków kokosowych (56 g)
- 2 jajka
- 360 g stopionego masła (zastąpiłam olejem)
- 150 ml soku z limonki lub cytryny (zastąpiłam mleczkiem kokosowym)
- skórka otarta z 2 cytryn/limonek (pominełam)

Sposób wykonania:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Naczynia połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec około 20 minut w 180ºC. Studzić na kratce.

Polewa:
- 80 g czekolady białej, roztopionej w kąpieli wodnej
- kilka łyżek wiórków kokosowych

Muffinki posmarować roztopioną czekoladą, posypać wiórkami.

Smacznego!

Muffinki kokosowe

wtorek, 08 listopada 2011

Ciasto znalazłam na blogu http://www.malacukierenka.pl. To jedno z tych, które spodobały mi się od pierwszego rzutu okiem na zdjęcie. Zaglądałam na nie chyba codziennie, do dzisiaj ;) Dzisiaj już mam swoje :D Świetny przepis, polecam! Najlepsze z jeszcze ciepłą polewą z czekolady. Mniam!

Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady

Składniki (ja zrobiłam podwójną porcję w foremce 25x25 cm i wyszło mi chyba trochę wyższe):
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 szklanka miąższu dyni startego na tarce o grubych oczkach
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 duże jajko
1,5 łyżki startego, świeżego imbiru (startego na małych oczkach)
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
3/4 szklanki orzechów laskowych
wierzch:
3 łyżki śmietany kremówki
90g białej czekolady

Sposób wykonania:
Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 8-10 minut. Odstawić do ostygnięcia. Po uprażeniu skórka z orzechów będzie ładnie odchodziła, więc możemy ją pousuwać, a następnie poszatkować orzechy. (Ja nie obierałam ze skórki i wysiekane uprażyłam na patelni).

Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady


Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, mielony imbir, sól i ziele angielskie. Dodać 1/2 szklanki poszatkowanych orzechów, zamieszać.

W drugiej misce wymieszać dokładnie: dynię, cukier, masło, jajko, starty imbir i aromat waniliowy.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, krótko mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na ogień). Czekoladę odstawić na 10-15 minut, żeby trochę zgęstniała, a następnie polać nią ciasto. Wierzch posypać pozostałymi orzechami.


Smacznego!

 

Dyniowe ciasto z imbirem i polewą z białej czekolady

niedziela, 24 lipca 2011
Owoców w bród, więc kawałek pysznego ciasta do herbaty nie jest żadnym problemem, szczególnie kiedy ciasto proste i szybkie w wykonaniu. Jest bardzo puszyste i delikatne, a orzechy fajnie komponują się z owocami. Niewielka ilość białej czekolady rozsypana po owocach nadaje ciastu bardzo ciekawy smak. Wszystko razem sprawia, ze aromat ciasta jest niesamowity. Bardzo polecam!

Ciasto orzechowe z morelą i śliwką
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2/3 szklanki owocowej maślanki
4 jajka
1/2 kostki roztopionej margaryny
4 łyżki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka drobno posiekanych orzechów

1/2 kg śliwek i moreli
1/2tabliczki białej startej czekolady

Sposób wykonania:
Jajka zmiksować z cukrem w mikserze, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać.
Przełożyć do formy . Śliwki i morele pokroić w cząstki i poukładać gęsto na cieście. Posypać startą białą czekoladą. Piec ok.35 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!



środa, 01 czerwca 2011

Co może być lepszego w Dzień Dziecka, niż ogromna beza, tona śmietany, pierwsze gruntowe truskawki i biała czekolada? Wszystko to na nowiutkiej paterze za którą jeszcze raz pięknie dziękuję koleżankom i kolegom z referatu ;) Myślę że żadnej reklamy moja truskawkowa Pavlova nie potrzebuje, nawet chyba nie muszę polecać, poleca się sama ;)


Pavlova z truskawkami i białą czekoladą


Składniki:
szklanka białek (z 8 jajek)
20dkg cukru pudru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
1 łyżka stołowa soku z cytryny lub octu
szczypta soli

400ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 biała czekolada

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli, dodawać po trochu cukier puder zmieszany z mąką ziemniaczaną, na koniec ocet lub sok z cytryny stale ubijając. Pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kształtując na środku kształt koła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i od razu ustawić temperaturę na 140oC. W zależności od piekarnika piec 1,5 – 2 godziny. Kiedy góra się podsuszy, można przykryć folią aluminiową, aby się zanadto nie rumieniła. Pod koniec pieczenia folię usunąć, a bezę studzić w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Płynną, ale ostudzoną żelatynę po trochu dodawać do śmietany i delikatnie mieszać, można robotem na najniższych obrotach. Jeśli ktoś jest niechętny żelatynie :) to można użyć zagęstnika. Upał sprawia, że śmietana potrzebuje ”wsparcia” :) Śmietanę rozłożyć na bezie, obsypać  startą białą czekoladą i ozdobić truskawkami. Najlepiej podawać od razu :)

Smacznego! 

Pavlova z truskawkami i białą czekoladą

poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Ten sernik miał być na tradycyjnym kruchym spodzie. Jednak w zabieganiu nie dopilnowałam go i spód spiekł się tak mocno, że nie było mowy, aby go wykorzystać. Jedyne co mi przyszło do głowy to połamać go i zmiksować z masłem. W tej postaci moje kruche” nadawało się na spód sernika. Efekt był bardzo dobry, tym bardziej że całość piekłam z parą – sernik wyszedł wyjątkowo delikatny, kremowy i wilgotny. Oczywiście prościej będzie użyć na spód dowolnych kruchych ciasteczek :) Bardzo polecam!

Sernik  z białą czekoladą

 

Składniki:
2 szklanki zmielonych dowolnych kruchych ciastek
10 dkg miękkiego masła

Masa serowa:
1,1 kg zmielonego sera (użyłam wiaderkowego)
1/2  kostki masła
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 budyń śmietankowy
rodzynki

dodatkowo:
2 białe czekolady
4 – 5 łyżek mleka
kolorowe jajeczka

Sernik  z białą czekoladą

Sposób wykonania
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmiksować z masłem i starannie wylepić nimi dno tortownicy. Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać ser, budyń, ubitą pianę i krótko miksować – tylko do wymieszania. Na koniec delikatnie wmieszać rodzynki. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Piec około 1 godzinę w temperaturze 160oC. Na sam dół piekarnika, pod sernik wstawić foremkę z wodą (do około 1/3 wysokości foremki). Upieczony sernik powinien być ścięty i na środku „sprężysty”.
Gdyby się nadmiernie rumienił, można przykryć papierem do pieczenia. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Zagotować trochę mleka i około 4 – 5 łyżek wlać na czekoladę i rozmieszać aby nie było grudek. Szybko wylać na wystudzony sernik (tężeje), wyrównać. Dowolnie ozdobić, np. kolorowymi jajeczkami. Warto przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 

Sernik  z białą czekoladą

 

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

niedziela, 31 października 2010

Gdy kończy się dynia, na szczęście zostają po niej jeszcze pestki... Mnie na jutro zostaną ciasteczka, i wspomnienie festiwalu jaki zorganizowała Bea, odkrywając przede mną nowe, nieznane smaki.


Ciasteczka dyniowe

 

Składniki:
30 dkg mąki pszennej
3 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
1 kostki schłodzonego masła
2 łyżki oleju
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu maślanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanki pestek z dyni

Sposób wykonania
:
Pestki dyni lekko uprażyć w piekarniku lub na patelni, następnie posiekać i wsypać do mąki.
Mąkę wymieszać z  pestkami, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, kurkumą i wysiekać z zimnym masłem.    Mokre składniki ubić trzepaczką na jednolitą emulsję i dodać do maki. Zagnieść ciasto   i wywałkować  placki. Wykrawać ciasteczka foremką, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje „dyńki” piekły się   ok. 15 minut w temp. 180oC. Po wystudzeniu dekorować polewą i barwną posypką.           

Polewa:
1 biała czekolada
kilka kropel żółtego barwnika
2 łyżki kremówki
Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli, dodać  śmietankę, barwnik i wymieszać.

Smacznego!

 

Ciasteczka dyniowe

 

 

Przepis jest moją propozycją w akcji:

 

Przepis zgłaszam do akcji:

piątek, 13 sierpnia 2010

Gdy potrzeba upiec coś dla gości, lub gdy wybieramy się z wizytą to dalej będę się upierać, że najszybszym i najwygodniejszym rozwiązaniem są muffinki. A póki są owoce, to wszelkie wariacje owocowych muffinek są jak najbardziej wskazane.
Dziś muffinki jagodowe z białą czekoladą i kruszonką. Wypróbowane już nie raz przeze mnie, z przepisu Evenki który z drobnymi zmianami cytuję poniżej.

Muffinki jagodowe z białą czekoladą i kruszonką

Składniki:
2 szklanka mąki
1/2 szklanka cukru
1/4 szklanka brązowego cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
1 duże jajko
1/4 szklanki (ok. 6 dag) roztopionego masła lub margaryny
1/2 łyżki startej skórki cytrynowej
1 i 1/2 szklanka białych kuleczek czekoladowych (użyłam drobno pokrojonej białej czekolady)
1 i 1/2 szklanki jagód

Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukry, proszek do pieczenia i sól. W drugiej: mleko, lekko roztrzepane jajko, rozpuszczony tłuszcz i skórkę cytrynową. Zawartość obu misek krótko wymieszać ze sobą , dodać jagody , czekoladę. Nakładać łyżką do foremek muffinkowych napełniając prawie do pełna, posypać kruszonką i piec ok. 25 minut w temp. 200oC.

Muffinki jagodowe z białą czekoladą i kruszonką

Kruszonka:
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki (4-5 dag) masła lub margaryny


Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

Smacznego!

Muffinki jagodowe z białą czekoladą i kruszonką

wtorek, 10 sierpnia 2010

Szybkie, łatwe, smaczne i śliczne! Doskonałe jako dodatek do porannej kawy.

Muffinki – murzynki z wisienkami

Składniki:
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka kwaśnego mleka lub kefiru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka wiśni bez pestek
biała czekolada i wiórki czekoladowe do dekoracji

Sposób wykonania:

Masło roztopić i wystudzić. Składniki suche wymieszać w misce. Wystudzone masło, jajko, mleko ubić w osobnym naczyniu i dodać do mąki, wymieszać. Delikatnie wmieszać pokrojone wiśnie (można w całości). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200oC  około 15-20 minut. Dekorować rozgrzaną czekoladą.

Smacznego!

 

Muffinki – murzynki z wisienkami

środa, 04 sierpnia 2010

Dobry pomysł na zaskoczenie gości. Połączenie obiadu z deserem, a mina konsumującego - bezcenna :)

Lodowe spaghetti

Składniki:
miękkie lody śmietankowe,
owoc kaki
kilka kostek białej czekolady
listek melisy lub mięty do ozdoby

Sposób wykonania:
Kaki zmiksować z kilkoma łyżkami jogurtu do uzyskania konsystencji sosu.
Czekoladę zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach). Lody przeciskać przez praskę do ziemniaków. Trzeba to robić szybko, ponieważ się rozpuszczają. Najlepiej jak jedna osoba przeciska, a druga ekspresowo uzupełnia jej lodami praskę. Na lody wylać kilka łyżek sosu, posypać startą czekoladą. Ozdobić listkiem melisy.
Podawać natychmiast.

Smacznego!

Lodowe spaghetti

środa, 28 lipca 2010

Od dawna chodziło za mną "francuskie z wiśniami". Tylko co tu zrobić, żeby było ciekawie? Inspirację znalazłam u Komarki. Jej poduszeczki w środku miały co prawda truskawki i czereśnie, ale zapewniam, że z wiśniami smakują bosko.
Kostka białej czekolady w środku, wygenerowała w naszym domu linię demarkacyjną. Część uważa, że pasuje idealnie, druga że jest tam całkowicie zbędna. Proponuję przygotować obie wersje i ocenić osobiście. Swoją drogą ciekawa jestem, która opcja posiada więcej zwolenników?

Poduszeczki z wiśniami

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
1/3 kilograma wiśni,
1 biała czekolada
cukier puder
1 jajko



Sposób wykonania:
Wiśnie umyć i wydrylować. Ciasto francuskie podzielić na prostokąty jednakowej wielkości. Na jednej połowie każdego prostokąta ułożyć 2 lub 3 wiśnie i kostkę białej czekolady. Przykryć drugą połową, dokładnie sklejając krawędzie (najlepiej robić to widelcem).
Poduszeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem - wtedy po upieczeniu będą się ładnie błyszczeć (ja posypałam jeszcze cukrem).

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut (aż poduszeczki ładnie się zarumienią). Studzić na kratce. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Poduszeczki z wiśniami

Przepis to moja propozycja w akcji Mirabelki - Kwitnąca wiśnia II.

 

| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów