Wpisy z tagiem: suszone ¶liwki

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Sernik w sam raz na ¶więta. Dodatek ¶liwek suszonych i żurawiny sprawia, że sernik smakuje fantastycznie. Cało¶ci dopełnia cieniutka polewa z gorzkiej czekolady. Smak i aromat zachęca by … sięgn±ć po kolejny kawałek. Bardzo polecam!

Sernik ze ¶liwkami suszonymi i żurawin±

Składniki:
Spód:
3 szklanki zmielonych kruchych kakaowych ciastek
10 dkg miękkiego masła
masa serowa:
1/5 kg sera dwukrotnie mielonego
5 jajek
szklanka cukru
1 kostka masła
1budyń waniliowy
1/2 łyżeczki soli
1łyżeczka aromatu waniliowego

dodatkowo:
30 dkg ¶liwek suszonych
1/2 szklanki suszonej żurawiny

1 czekolada gorzka
3 łyżki ¶mietanki

Sposób wykonania:
Spód foremki  (30x25) wyłożyć foli± aluminiow±, a boki posmarować masłem. 2,5 szklanki ciastek wymieszać z masłem w malakserze, wylepić nimi dno foremki i odstawić do lodówki.
Żółtka z cukrem  ubijać w malakserze, dodawać kolejno pozostałe składniki i  mieszać. Dodać suszone ¶liwki i żurawinę. Pianę z białek ubić, dodać do masy serowej i krótko, delikatnie wmieszać.
Masę wylać na ciasteczkowy spód. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 160oC.  Kiedy góra się zetnie można nakryć foli± aluminiow±, żeby  góra za bardzo się nie przypiekła. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Czekoladę rozpu¶cić w k±pieli wodnej, dodać ¶mietankę i starannie wymieszać. Posmarować górę sernika i posypać reszt± skruszonych ciasteczek. Wstawić do lodówki (najlepiej na cał± noc).


Smacznego! 

wtorek, 21 grudnia 2010

Lubię jak pachnie pierniczkami w całym domu, ale trochę mi już brakuje sił do foremek, zagniatania i wykrawania. Dlatego dzisiaj piernik. Toruński. Cytuję za Dorotk±.

Piernik Toruński

Przepis wg Pierre Hermé:

Składniki:
250 g m±ki pszennej
250 g m±ki żytniej (nie razowej)
250 g miodu
150 g masła
150 g cukru (w oryginale 200 g)
5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
100 g suszonych, pokrojonych na kawałeczki ¶liwek
20 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób wykonania:
Do miski wsypać obydwie m±ki, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać i odstawić. Miód włożyć do rondelka, dodać przyprawę do piernika, podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż się miód zarumieni. Masło włożyć do miski i utrzeć z cukrem. Ucierajac, stopniowo dodawać po 1 żółtku, a następnie miód. Białka ubić na sztywn± pianę. Do masy miodowej dodać ¶liwki i dokładnie wymieszać, następnie dodawać na przemian m±kę i pianę, delikatnie wymieszać.

Ciasto włożyć do przygotowanej formy o wymiarach 30 x 11 cm, piec przez godzinę w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony (patyczek powinien być czysty i suchy). Wystudzić na kratce. Przechowywać zawinięty w ¶ciereczkę. Przed podaniem można udekorować czekolad± (niekoniecznie).

Smacznego!

| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów