Wpisy z tagiem: masa makowa

niedziela, 13 marca 2016

Niedługo już Święta Wielkanocne, a ja zorientowałam się, że nie podzieliłam się przepisem na Bożonarodzeniowy Makowiec. Nadrabiając zaległości, wrzucam go naprędce by nie czekał do kolejnej gwiazdki. W tym roku makowiec pojawił się u mnie w całkiem nowej odsłonie. Zamiast tradycyjnej strucli makowej, piękna gwiazda. Cieszyła oko i była ozdobą stołu. Nie trzeba jej kroić, można wygodnie odrywać ręką i od razu zajadać :) Polecam nie tylko na święta!

gwiazda makowa

 

Składniki ciasto:
1/2 kg mąki
szklanka mleka
10 dkg cukru
4 dkg drożdży
3 żółtka
6 dkg masła – roztopić i przestudzić
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 jajko do smarowania ciasta
Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa, pokojową temperaturę!

gwiazda makowa

 

Masa makowa:
40 dkg mielonego
maku budyń waniliowy
5 łyżek cukru
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
5 dkg rodzynek
5 dkg posiekanych orzechów
5 dkg posiekanych migdałów
olejek migdałowy
2 szklanki wrzątku


Sposób Wykonania:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wyłożyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, sól, aromat. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodawać powoli stopiony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Suchy mak zmielić w maszynce, następnie przełożyć do rondla i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5 minut (jeśli jest zbyt rzadki to trochę dłużej, gdyby był zbyt gęsty i zwarty dodać trochę wrzątku). Dodawać pozostałe składniki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Pierwszy kawałek rozwałkować na okrąg i rozsmarować na nim porcje masy makowej, czynność powtórzyć z kolejnymi częściami (ostatniej nie smarować makiem). Na środku odcisnąć szklanką okręg. Od okręgu podzielić ciasto na 4, a następnie na 16 części. Każda część skręcić dwa razy (naprzemiennie jedną w prawo drugą w lewo) i zalepić pary na końcach. W ten sposób powstanie kształt gwiazdy. Odstawić na 15 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, a następnie piec ok. 25 minut w 180oC. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

 

niedziela, 13 grudnia 2015

Przedsmak świątecznych wypieków zamknięty w malutkiej papilotce, która pomieści wszystko: sernik, makowiec, czekoladę, orzechy i aromatyczną skórkę pomarańczową.
Przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a przy użyciu masy makowej i twarogu sernikowego w wiaderku ich przygotowanie trwa jeszcze szybciej.

Składniki:
800g masy makowej (użyłam gotowej masy z puszki)
1 kg twarogu sernikowego
2 jajka
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
trzy łyżki miękkiego masła
garść orzechów
garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
polewa czekoladowa
okrągłe biszkopty

 

Sposób wykonania:
Foremkę wyłożyć paplilotkami, i na dno każdej wyłożyć po jednym biszkopcie. Do twarogu wmieszać masło, cukier, budyń i  jajka a następnie ucierać do połączenia się składników. Piekarnik rozgrzać do 190oC. Na biszkopt wykładać łyżka masę makową, trochę ponad połowę paplilotki. Na warstwie makowej wykładać łyżką masą serową. Piec około 20 minut, aż masa serowa się zarumieni. Po upieczeniu serniczki polewać rozpuszczoną polewa, oraz dekorować orzechami i skórką pomarańczową.  Najlepsze następnego dnia.

Smacznego!

 

niedziela, 22 listopada 2015

Po rogalach Marcińskich śladu już nie ma a następne dopiero za rok. Nie ma jednak przeszkód, by sprawić sobie Drożdżóweczki z masą z białego maku. Przepis na masę z tego przepisu:  Zamiast orzeszków klasyczna kruszona i można się zajadać :)
Polecam!

Składniki - ciasto:
0,5 kg mąki
4 dkg drożdży
1/4l mleka
6 dkg cukru
5 dkg masła
2 żółtka
ekstrakt waniliowy
jajko do smarowania
cukier puder do posypania

Nadzienie:
300g białego maku
100g pasty migdałowej (marcepanu)
3/4 szklanki cukru pudru
100g orzechów włoskich
100g zblanszowanych migdałów
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (można dać więcej- do 2 łyżek)
2-3 łyżki gęstej śmietany
3 podłużne biszkopty (pokruszyć na okruszki)

Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
5 dkg masła
Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

 

 

Sposób wykonania:

Przygotować rozczyn:  1 łyżkę cukru i drożdże rozetrzeć w miseczce, dodać 10dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęstość dobrej śmietany. W większej misce utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, wanilię i wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ręki. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować masę makową: (według przepisu na rogale Marcińskie, cytowanego za Majanką).
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i dobrze odsączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Pastę migdałową (marcepan) rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość plastyczną masę. Masa nie może być zbyt płynna, ani zbyt twarda i dlatego śmietanę należy dawać po troszkę i w sumie nie musi zostać zużyta cała ilość podana w przepisie.

Gdy ciasto wyrośnie odrywać kulki wielkości piłeczki pingpongowej, mocno rozpłaszczyć. W każdym za pomocą literatki albo nóżki kieliszka zrobić spory, szeroki dołek. Nakładać masę makową i na krótko odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

niedziela, 19 kwietnia 2015

Nie dosyć, ze zanim zrobiłam swojemu ulubionemu w tym roku mazurkowi zdjęcie, zdążyłam go już rozkroić, to jeszcze na czas nie znalazł się na blogu. Trudno, już po świętach więc,  polecić go zatem mogę jako przepyszny makowiec ;) Przepis znalazłam na stronie  studiokuchnia.pl i cytuję go za autorką. 

Składniki:
Ciasto
200 g mąki
20 g świeżych drożdży, w temperaturze pokojowej
1 kopiasta łyżka cukru
100 ml mleka, w temperaturze pokojowej
40 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
 
Masa makowa
150 ml mleka
3 kopiaste łyżki cukru
170 g mielonego maku
1 kopiasta łyżka waniliowego budyniu w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatki
3 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki płatków z migdałów

Sposób wykonania:
Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Rozkruszyć drożdże, dodać cukier i mleko. Zostawić na 15 minut. Następnie wymieszać z mąką i dodać masło, cukier waniliowy i sól. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć do szklanej miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłym miejscu.
W między czasie zrobić masę. W garnuszku podgrzać mleko z makiem, cukrem, budyniem w proszku i cynamonem. Cały czas mieszając, zagotować,  następnie zdjąć z palnika i wystudzić.
Rozgrzać piekarnik do 175 st. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki prostokąt, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę ciasta podzielić na dwie części. Każdą część jeszcze na trzy, zrobić cienkie wałki i upleść 2 warkocze. Ułożyć wokół rozwałkowanego ciasta. Posypać żurawiną, wysmarować masą makową oraz posypać płatkami z migdałów. Wsunąć do piekarnika na 30 minut.

Smacznego!

sobota, 07 lutego 2015

Dieta? A może tylko zabrakło jajek? Trudno pieczemy bez :) Znalazłam kilka przepisów na pyszne muffinki bez jajek, wybrałam trzy najciekawsze:

Skorzystałam po trochu z każdego , coś sobie dodałam po swojemu i wyszło pysznie i ładnie. Polecam!

Składniki:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki budyniu śmietankowego
3/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
1 łyżka rumu
1 szklanka mleka

Masa makowa:
1 szklanka zmielonego maku
2 łyżki miodu
1/3szklanki cukru
1i1/2 szklanki baka;liiok.1,5 szklanki wrzątku
Kilka łyżek zmielonych orzechów do posypania

Sposób wykonania:
Zmielony mak zalać wrzątkiem, dodać wszystkie składniki i chwilę gotować. Przestudzić. Wymieszać w osobnych naczyniach składniki suche i mokre , następnie je połączyć. Gotowe ciasto nakładać do foremki wyłożonej papilotkami – ok.1/2 wysokości . Na ciasto wykładać po dwie łyżeczki masy makowej, następnie rozłożyć na górę pozostałe ciasto. Posypać siekanymi orzechami. Piec około 25 min. w temperaturze 180oC.

Smacznego!

sobota, 10 listopada 2012

Od dwóch lat, przeglądając blogi kulinarne 11 listopada łapałam się na tym, że znowu zapomniałam zaopatrzyć się w biały mak. Nie tym razem ;) Dwa pełne woreczki czekały na swój dzień. Roboty z nimi strasznie dużo, ale każdy rogal tak uroczo i zachęcająco się potem do Was uśmiechnie, że warto poświęcić im czas. Przepis cytuję za Majanką, która cytuje za blogiem emigrantki-w-kuchni.blogspot.com a koniec końców i tak wszyscy robimy je z przepisu Bajaderki ;)

Składniki na 24 rogale:

Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka suchych drożdży
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Nadzienie:
300g białego maku
100g pasty migdałowej (marcepanu)
3/4 szklanki cukru pudru
100g orzechów włoskich
100g zblanszowanych migdałów
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (można dać więcej- do 2 łyżek)
2-3 łyżki gęstej śmietany
3 podłużne biszkopty (pokruszyć na okruszki)

Do posmarowania:
1 jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka


Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka (robiłam z sokiem z cytryny)
dodatkowo - posiekane migdały do posypania

Sposób wykonania:

Ciasto:

Drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię i lekko wszystko pomieszać.
Mąkę, cukier i sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką.
Dodać rozczyn drożdżowy mieszając łyżką lub ręką, przełożyć ciasto na stolnicę i lekko i krótko wyrobić, tylko do momentu kiedy ciasto stanie się gładkie.

Nie wyrabiać za długo - to ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Uformować je w prostokąt, ułożyć na oprószonej mąką blasze, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x15cm, tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Masło rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm margines dookoła). Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie złożyć dolną część tak, aby przykryła to złożenie (tak jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25x17cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić na blasze przez 45 minut. Powtórzyć ten proces 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez dobre 30 minut. Po zakończeniu procesu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na około 20 minut przed planowanym robieniem.
Wywałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65x34cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić bardzo ostrym nożem (brzegi nie powinny być sklejone,bo będą się gorzej listkowały) na 12 trójkątów.

Rozsmarowywać nadzienie zostawiając mały margines (ok. 5 mm) na wszystkich bokach trójkąta - zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy, którą można naciąć lekko w celu uzyskania lepszego kształtu rogala). Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia aż podwoją objętość, tak około 1 1/2 godziny. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i piec około 20 minut w uprzednio nagrzanym do 180° piekarniku, aż się ładnie zezłocą. Wyjąć na drucianą siatkę i jeszcze ciepłe polukrować i posypać posiekanymi migdałami.


Masa makowa:
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i dobrze odsączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Pastę migdałową (marcepan) rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość plastyczną masę. Masa nie może być zbyt płynna, ani zbyt twarda i dlatego śmietanę należy dawać po troszkę i w sumie nie musi zostać zużyta cała ilość podana w przepisie.

Smacznego!

sobota, 28 kwietnia 2012

To stary wypróbowany przepis, który pochodzi z „domowego zeszytu” i zarazem kolejna odmiana makowca. Oczywiście w sytuacjach podbramkowych można użyć gotowej masy, ale wiadomo, że domowa lepsza ;) Ciasto jest bardzo smaczne i długo pozostaje wilgotne. Polecam!

Makowiec na ucieranym cieście

Składniki:
5 jajek
1 kostka masła
mąka – tyle ile ważą jajka
cukier – 5 dkg mniej niż mąki
aromat waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
40 dkg maku
1 budyń waniliowy
10 dkg cukru
6 łyżek miodu
5 dkg rodzynek
5 dkg posiekanych orzechów
5 dkg posiekanych migdałów
olejek migdałowy
2 szklanki wrzątku

Sposób wykonania:
Suchy mak zmielić w maszynce, następnie przełożyć do rondla i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5 minut (jeśli jest zbyt rzadki to trochę dłużej, gdyby był zbyt gęsty i zwarty dodać trochę wrzątku). Dodawać pozostałe składniki. Chwilę pogotować i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i ucierać aż masa będzie puszysta. Pianę ubić i dodawać do ciasta na przemian z mąką i proszkiem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki (24x28 cm). Na ciasto wyłożyć masę makową. Pozostałe ciasto rozsmarować na warstwie maku, najlepiej w formie niekształtnych kleksów. Piec około 50 minut w temperaturze 180oC. Ozdobić według uznania.

Smacznego!


poniedziałek, 26 grudnia 2011

Kochani, na ten Świąteczny czas Bożego Narodzenia życzę Wam wszystkiego dobrego i stołu bogato zastawionego :)

Pozostając wciąż w Świątecznej atmosferze, chciałam podzielić się z Wami przepisem na makówki.  Nie znam nikogo kto nie robiłby ich na święta i przepis pewnie jest Wam wszystkim znany, ale jakże to byłoby nie mieć ich na blogu? Swoją drogą, spotkałam się z różnymi sposobami ich przyrządzania. Moje, są nafaszerowane bakaliami, a chałkę którą je przekładamy ograniczam do minimum. Niektórzy zamiast chałki używają bułki (takiej z przedziałkiem) której bardzo duże ilości przekładają cienką warstwą masy makowej. A Wy jakie lubicie makówki?

Makówki

Składniki:
0,5 kg zmielonego maku
0,5 szklanki miodu
1/3 szklanki cukru (można więcej)
0,5 szklanki rodzynek
0.5 szklanki włoskich orzechów
0,5 szklanki suszonych moreli
0,5 szklanki migdałów
ok. 1 l wrzącej wody
2 łyżki  ekstraktu waniliowego
duża chałka

Sposób wykonania:
Mak wsypać do rondla, zalać wrzątkiem  - masa powinna być rzadka. Dodać miód, cukier, bakalie, wanilię. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, mieszać, by się nie przypaliło. Chałkę pokroić w grubsze kromki, układać w większej misce:  warstwa chałki i zalać gorąca masą makową, następna warstwa chałki, masa makowa. Na górze powinien być mak. Odstawić do wystudzenia i stężenia. Przygotować kilka godzin przed podaniem. Udekorować dowolnie. Makówki można przygotować w kilku mniejszych miseczkach.

Smacznego!



wtorek, 19 kwietnia 2011

Masa makowa, pełna bakalii gwarantuje, że ciasto jest świąteczne i bogate we wszystko co lubimy :) Tym razem makowiec w kratkę, na cieniutkim, kruchym spodzie. Nawet zające się skusiły i przycupnęły na chwilkę :) Polecam.

Makowiec na kruchym spodzie


Składniki na ciasto:

40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
dodatkowo: 1 rozmącone żółtko do smarowania

Masa makowa:
30 dkg mielonego maku
budyń waniliowy
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
5 dkg rodzynek
5 dkg posiekanych orzechów
5 dkg posiekanych migdałów
olejek migdałowy
2 szklanki wrzątku

Sposób wykonania:

Suchy mak zmielić w maszynce, następnie przełożyć do rondla i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5 minut (jeśli jest zbyt rzadki to trochę dłużej, gdyby był zbyt gęsty i zwarty dodać trochę wrzątku). Dodawać pozostałe składniki.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Odłożone ciasto rozwałkować,  kroić wąskie paski i układać na masie makowej skośną kratkę. Kratkę smarować rozmąconym żółtkiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 1/2  godziny w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

piątek, 11 lutego 2011

Miniony rok był dość pokręcony i wiele różnych dziwnych rzeczy się w nim wydarzyło, ale myślę że na szczególną uwagę zasługuje słabość do warkoczyków. Ktoś mnie nią zaraził i stało się tak, że dzień bez warkoczyka był dniem conajmniej dziwnym. A może by tak zjeść warkoczyka? Dzisiaj warkoczyk z makiem :)

Warkoczyki z makiem

Składniki:
Masa makowa:
25 dkg mielonego maku
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
1 białko
4 łyżek miodu
1  szklanka wrzątku

Ciasto:
1/2 kg mąki
szklanka mleka
10 dkg cukru
3 dkg drożdży
3 żółtka
6 dkg masła – roztopić i przestudzić
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa, pokojową temperaturę!

Dodatkowo:
1 jajko do smarowania

Sposób wykonania:
Suchy mak zmielić w maszynce, następnie przełożyć do rondla i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5 minut (jeśli jest zbyt rzadki to trochę dłużej, gdyby był zbyt gęsty i zwarty dodać trochę wrzątku). Dodawać pozostałe składniki.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, wyłożyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, sól, aromat. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodawać powoli stopiony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wałkować niezbyt grubo (5 mm) i kroić na kwadraty 10x10 cm. Ponacinać  boki jak widać na zdjęciu. Na środku układać porcję masy makowej i przeplatać ponacinane końce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Studzić na kratce. Opudrować.

Smacznego!

 

warkoczyk surowy

niedziela, 16 stycznia 2011

Świąteczne makowce zwykle tak rozbudzają domowe apetyty, ze przygotowuję je z dużym „zapasem” :) W praktyce wygląda to tak, ze zamrażam kilka strudelków na Nowy Rok oraz porcję masy makowej na jakieś „później”. Owo „później” właśnie nadeszło i masa makowa, która przechowała się jak zawsze znakomicie powędrowała do pysznych drożdżówek. Drożdżówki łatwo się wyrabia i pięknie się pieką.

Drożdżówki z makiem

Składniki:
Masa makowa:
Ja użyłam zamrożonej masy makowej wykonanej wg przepisu:
35 dkg mielonego maku
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 białka(ubita piana)
6 łyżek miodu
5 dkg rodzynek
5 dkg posiekanych orzechów
5 dkg posiekanych migdałów
olejek migdałowy(można zastąpić sporym kieliszkiem rumu)
2 szklanki wrzątku

Ciasto:
1/2 kg mąki
szklanka mleka
10 dkg cukru
4 dkg drożdży
3 żółtka
6 dkg masła – roztopić i przestudzić
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 jajko do smarowania ciasta
Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa, pokojową temperaturę!

Dodatkowo:
1 białko do sklejania
1 jajko do smarowania
1/2 szklanki cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody – lukier powinien być niezbyt gęsty

Sposób wykonania:
Suchy mak zmielić w maszynce, następnie przełożyć do rondla i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5 minut (jeśli jest zbyt rzadki to trochę dłużej, gdyby był zbyt gęsty i zwarty dodać trochę wrzątku). Dodawać wszystkie pozostałe składniki, na koniec pianę z 2 białek.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, wyłożyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, sól, aromat. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodawać powoli stopiony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wałkować niezbyt grubo (7-8 mm) i kroić na kwadraty 8x8 cm. Na każdym ułożyć porcję masy makowej i sklejać dwa przeciwległe rogi. Można się wspomóc białkiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Studzić na kratce. Smarować lukrem.

Smacznego!

Drożdżówki z makiem


 

niedziela, 12 grudnia 2010

Było trochę prób i było trochę błędów :), ale w końcu wychodzi jak należy. Przepis jest wypróbowany, ale bardzo duże znaczenie ma sposób zawijania. Oczywiście dobrą radą jak zawsze służy Dorotka :) Strucla pięknie rośnie, nie pęka i ciasto nie odstaje o maku. Polecam!

Strucla z makiem

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
1/2 kg mąki
szklanka mleka
10 dkg cukru
4 dkg drożdży
3 żółtka
6 dkg masła – roztopić i przestudzić
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 jajko do smarowania ciasta
Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa, pokojową temperaturę!

Masa makowa:

35 dkg mielonego maku
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 białka(ubita piana)
6 łyżek miodu
5 dkg rodzynek
5 dkg posiekanych orzechów
5 dkg posiekanych migdałów
olejek migdałowy(można zastąpić sporym kieliszkiem rumu)
2 szklanki wrzątku

Sposób wykonania:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, wyłożyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, sól, aromat. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodawać powoli stopiony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciast podwoi objętość podzielić na 3  lub 4 mniejsze porcje.

Suchy mak zmielić w maszynce, następnie przełożyć do rondla i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5 minut (jeśli jest zbyt rzadki to trochę dłużej, gdyby był zbyt gęsty i zwarty dodać trochę wrzątku).Dodawać wszystkie pozostałe składniki, na koniec pianę z 2 białek. Masę podzielić na tyle samo porcji co ciasto.

Każdą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając wolne 3 cm brzegi. Strucle zwijać jak „dywan” lub na zakładkę. Brzegi podwinąć pod spód. Ostrożnie przełożyć na arkusz natłuszczonego pergaminu. Posmarować jajkiem i zawinąć w formie tuby -  zostawiając 5-8 mm luzu oraz nie podwijać brzegów papieru. Idealną instrukcję  znajdziemy u Dorotki.
Piec w temperaturze 180oC ok. 40 minut.

Gotowe strucle można polukrować (ja zwykle wolę czekoladę) oraz dowolnie udekorować.

Smacznego!

Strucla z makiem

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów