Wpisy z tagiem: serek

niedziela, 13 listopada 2016

Marchewkowo-owsiane mufinki bez grama m±ki z sezonow± żurawin±, przykryte puchatym, kremowym serkiem o smaku cytrynowo-miodowym. Idealne na jesienny wieczór, gdy za oknem prószy pierwszy ¶nieg.

Mufinki_marchewkowo_owsiane_z_zurawina_serkiem_i_orzechami

Składniki:
3 szklanki marchwi startej na grubych oczkach
1,5 szklanki płatków owsianych
3 łyżki miodu
3 jajka
3 łyżki oleju
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
0,5 szklanki ¶wieżej żurawiny
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki kardamonu
odrobina gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
serek typu philadelphia
kilka kropel soku z cytryny
12 kulek ¶wieżej żurawiny
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu

 

Sposób Wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać duż± łyżk±. Nakładać do foremki na mufinki, wyłożonej papilotkami. Do każdej włożyć kilka ¶wieżych żurawin. Piec w temperaturze 180oC ok. 40 minut.

Serek przełożyć do miseczki, wymieszać dokładnie z miodem i sokiem z cytryny. Wykładać łyżk± na przestudzone mufinki, na każdej układać żurawinę i posiekane orzechy.

Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuj± schłodzone przez kilka godzin.

Smacznego!

 

 

 

niedziela, 13 listopada 2011

Ostatnie kilka dni zeszło mi na zagl±daniu na przemian na dwa blogi: czarownica-agata.blogspot.com oraz kuchniapelnasmakow.blogspot.com. Nie umiałam oderwać oczu, i nie potrafiłam zdecydować na któr± wersję Cranberry Bliss Bar  się zdecydować. Ostatecznie wybrałam wersję z żytni± m±k±. Wygl±d ciasta troszkę odbiegł od moich wybrażeń, ale tak to czasem jest że wyobrażenia rozmijaj± się z rzeczywisto¶ci±. Nie mniej, ciasto wyszło tak fantastycznie smaczne, jak się tego spodziewałam wgapiaj±c się w zdjęcia blogerek które zrobiły je wcze¶niej. Po stokroć polecam i dziękuję za inspirację :)

Cranberry Bliss Bar

Ciasto:
3/4 kostki masła
1 szklanki br±zowego cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki m±ki żytniej
3/4 szklanki m±ki tortowej
3/4 szklanki pokrojonych suszonych żurawin (użyłam swieżych)
1,5 tabliczki białej czekolady (użyłam jednej)

Cranberry Bliss Bar

Krem z serka:
250 g (2 opakowania) serka typu Philadelphia
1 szklanka cukru pudru (użyłam pół)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 krople ekstraktu waniliowego (użyłam łyżeczki swojego domowego)

Polewa z białej czekolady:
1 tabliczka białej czekolady
50 ml ¶mietanki (następnym razem spróbuję dodać mniej, bo polewa wyszła mi dosyć rzadka)

+ 50g ¶wieżych (lub suszonych) żurawin

Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę o ¶rednicy 26 cm wyłożyć papierem i posmarować margaryn±. Za pomoc± miksera utrzeć br±zowy cukier z masłem, dodać jajka, ekstrakt waniliowy, imbir i sól. Następnie dodać przesian± m±kę, najpierw żytni±, potem biał±. Miksować do pełnego poł±czenia składników. Wrzucić żurawinę i biał± czekoladę (pokrojon± na małe kawałki. Mieszać. Ciasto wlać do tortownicy i piec około pół godziny (do suchego patyczka). Wystudzić, wyj±ć z formy, odwrócić na drug± stronę.
Serek zmiksować z przesianym cukrem pudrem, dodać ekstrakt i cytrynę. Posmarować ciasto.

Biał± czekoladę rozpu¶cić w k±pieli wodnej ze ¶mietank±. Następnie wlać do woreczka, uci±ć mu brzeg i polać ciasto (moja polewa wyszła bardzo żadka, następnym razem dodam mniej ¶mietanki). Zostawić do ostygnięcia. Ciasto jest równie dobre (o ile nie lepsze? :) następnego dnia (trzymać w zamknięciu w lodówce).

Smacznego!

Cranberry Bliss Bar




pi±tek, 07 stycznia 2011

Do karnawałowej kolekcji ekspresowych koreczków doł±czam, przepis który widziałam już w kilku miejscach w internecie, a ci±gle nie było okazji go wypróbować. Wykonanie banalne, a efekt i smak bardzo ciekawy. Niektórzy najpierw grilluj± cukinię, ja podałam surow± i była bardzo smaczna.

Koreczki z cukini

Składniki:
2 małe cukinie
2 opakowania serka typu Philadelphia

Sposób wykonania:
Cukinię umyć, i kroić w podłużne cienkie plastry obieraczk± do warzyw. Każdy plaster smarować cienko serkiem, zawijać i nabijać na wykałaczkę.  I już :) Prawda że fajne? :)


Smacznego!

sobota, 01 stycznia 2011

Długo się do nich przymierzałam, bo wymagaj± trochę pracy ale warto było. Wygl±daj± i smakuj± dokładnie tak jak tego oczekiwałam. Polecam na imprezy, spotkania i wszelkie karnawałowe okazje.

Babeczki Wytrawne

Składniki ciasto:
600g m±ki pszennej
łyżeczka soli
300g masła, schłodzonego
3 jajka, lekko roztrzepane
4-6 łyżeczki  oliwy

Składniki farsz 1:
200g łososia
3 opakowania serka typu Philadelphia

Składniki farsz 2:

1 dojrzałe avocado
3 opakowania serka typu Philadelphia
gar¶ć li¶ci bazylii

pietruszka/koperek, winogrona, kawałki pomidorów - do ozdoby


Sposób wykonania:

M±kę i sól wymieszać, dodać pokrojone masło, wymieszać. Dodać jajko i oliwę z oliwek. Wyrabiać ciasto. Je¶li  się  klei dodawać m±ki. Zagniatać na gładk± masę i chłodzić w lodówce przez ok.20 minut. Wałkować, wycinać i wykładać nim foremki do babeczek. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180oC, aż będ± lekko złociste. Studzić na kratce.

Składniki farszu rozdrobnić blenderem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wykładać na wystudzone babeczki. Następnie ozdabiać według uznania  :)
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Babeczki Wytrawne

niedziela, 01 sierpnia 2010

Ostatnie dzisiejsze wi¶niowe szaleństwo :)

Kwitn±ca Wi¶nia, tak mi się spodobała, że chciałam jeszcze co¶ od siebie dorzucić do tej akcji. Nie chciałam jednak podbierać pomysłów które od jakiego¶ czasu kr±ż± w internecie. Chciałam żeby było nietypowo. Z pomoc±  przyszła Mama. Wycinek z przepisem z "Przyjaciółki" (strach my¶leć sprzed ilu lat) był strzałem w dziesi±tkę. Oczywi¶cie został lekko zmodyfikowany.

Wi¶niowa górka

Składniki na biszkopt:
4 jajka
20 dag  cukru
18 dag m±ki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody

Składniki pozostałe:
pół kilograma serka homogenizowanego
1 cukier waniliowy
2 szklanki wi¶ni bez pestek
2 zagęstniki
1 galaretka wi¶niowa
1/2 litra ¶mietany kremówki

Sposób wykonania:

Białka ubić z dodatkiem soli na sztywno, dodać 4 łyżki wody, cukier  i dalej ubijać. Delikatnie wmieszać żółtka, a następnie stopniowo dosypywać m±kę z proszkiem. Wyłożyć ciasto do blaszki 33X25 cm i piec w temperaturze 160oC około 25 minut – do suchego patyczka.

Biszkopt przekroić na dwa placki (będ± dosyć cienkie ale tak ma być). Z jednego wyci±ć koło, wyłożyć nim miskę (aż do górnego brzegu). Następnie wyci±ć drugie, równe obwodowi miski.

Rozpu¶cić galaretkę w 1/2  objęto¶ci wody i przestudzon± zmieszać z serkiem homogenizowanym i 3/4 wi¶ni. Powstał± masę wyłożyć na ciasto w misce, przykryć wyciętym kr±żkiem. Odstawić do lodówki.

Z pozostałego ciasta wyci±ć 3 kwiatki.  Resztę pokroić w drobniutk± kostkę. Kremówkę ubić z zagęstnikiem i cukrem waniliowym. Ciasto odwrócić do góry dnem, wydobyć z miski. Wierzch smarować kremówk±. Obłożyć kostkami, kwiatkami i wi¶niami.

Smacznego!

Wi¶niowa górka

Wi¶niowa górka

Przepis to moja kolejna propozycja w akcji Mirabelki - Kwitn±ca wi¶nia II.

| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów