Wpisy z tagiem: ciasteczka

niedziela, 27 grudnia 2015

Cynamonowe ciasteczka, które również w tym roku miały swoje miejsce na świątecznym stole. Ciasteczka ładnie zachowują kształty. Można udekorować dowolna polewą (ja swoje oblałam czekoladową i obsypałam kokosem i słonecznikiem), ale bardzo dobrze smakują również bez niczego.

Żytnie ciasteczka z cynamonem

Składniki:
200 g masła
200 g cukru
2 jajka
500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżka cynamonu

Sposób wykonania:
Ciasto można zagniatać ręcznie, ale polecam wykorzystanie malaksera. Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu cienko wałkować i wycinać dowolne kształty. Piec w temperaturze 175 stopni przez 12-15 minut.

Smacznego!

sobota, 26 grudnia 2015

W tym roku na Świątecznym stole poza pierniczkami pojawiło się sporo ciasteczek. Jedne z nich to Świąteczne ciasteczka kawowe. Ciasteczka inspirowane tym przepisem, jednak  lekko zmodyfikowane. Początkowo są dość twarde, ale po kilku dniach miękną.

Kawowe ciasteczka świąteczne

Składniki:
mąka400 g
cukier puder150 g
kawa rozpuszczalna3 łyżki
masło200g
2 jajka
1 biała czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Schłodzić ok. pół godziny w lodówce. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, spłaszczać dłonią albo dnem szklanki.  Na środku ciasteczek można robić małe dołki, ale nie jest to konieczne.  Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu  na środku nakładać roztopioną białą czekoladę.

Smacznego!

wtorek, 22 grudnia 2015

Do kolejnych Świątecznych ciasteczek z maszynki wypróbowałam przepis ze strony Moje Wypieki, który cytuję poniżej. Niestety, moje nie trzymały kształtu tak jak u Dorotus, pomimo chłodzenia w lodówce i podnoszenia temperatury w początkowej fazie pieczenia. Smakują za to wyjątkowo pysznie, więc mimo wszystko polecam :)

Składniki na około 35 ciastek:
100 g cukru pudru
200 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki mleka
1 średniej wielkości jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
270 g mąki pszennej

Sposób wykonania:
Masło z cukrem umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać mleko, cukier wanilinowy, sól, jajko, miksując po każdym dodaniu. Do masy ostrożnie dodać startą czekoladę i mąkę, zmiksować. Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy (lub w maszynce do ciastek). Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Blachę z ciastkami schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Piec w 180°C przez około 15 minut (pierwsze 2 minuty warto ciasteczka zapiec w 190ºC i blisko grzałki, by się nie rozlały). Studzić na kratce.

Smacznego!


Maślane ciasteczka w świątecznej odsłonie. Moja do tej pory niedoceniona maszynka do ciastek doczekała się swojego pierwszego użycia.  Gdybym wiedziała jakie proste, szybkie i pyszne wychodzą z niej ciasteczka, nie pozwoliłabym czekać jej tak długo na debiut. Skorzystałam z polecanego przez wiele Blogerek przepisu Margarytki i sama również go polecam. Wyjątkowe, kruchutkie i obłędnie maślane.

Składniki:
3 szklanki  mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego 
3 łyżki oleju 

Sposób wykonania:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski i wymieszać. Dodać żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy, olej i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli będzie się lepić podsypać lekko mąką. Gdy ciasto będzie wyrobione wybić je dobrze wałkiem (pominęłam). Można je lekko schłodzić, ale nie za mocno, aby nie zrobiło się twarde. Przełożyć do maszynki i wyciskać ciasteczka prosto na blaszkę - gdy jest nie posmarowana przylepiają się znacznie lepiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia.

Smacznego!




czwartek, 01 stycznia 2015

Dziś wyjątkowe ciasteczka gryczane. Nawet jeśli za samą kaszą nie przepadacie, to ciasteczka na pewno Wam posmakują. Są pyszne i kruchutkie! Polecam :)


Składniki:
20 dkg mąki gryczanej
5 dkg mąki pszennej
ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
10 dkg masła
1 jajko
4 łyżki miodu
1 łyżka śmietany
garść rodzynek

Dodatkowo:
1 czekolada
50g masła
odrobina sezamu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczać. Piec 15-20 minut w temperaturze 180oC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Wymieszać. Ozdabiać ciasteczka i posypać ziarnami sezamu.


Smacznego!

niedziela, 28 października 2012

Jesień obficie obdarza nas swoimi dobrami. Liście, żołędzie, grzyby – co kto lubi ;) Jeśli nie było czasu pójść do lasu, to można to nadrobić w kuchni :)  Zapewniam, że zabawa jest równie pyszna jak ciasteczka. Serdecznie polecam!

Dary lasu

Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka masła
2 jajka
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

2 ciemne czekolady
cynamon

Dary lasu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Wyłożyć na stół i krótko zagniatać. Wałkować na grubość ok.1/2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor – ok. 15 minut w temperaturze 180oC. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna dowolnie dekorować ciasteczka. Można delikatnie oprószyć cynamonem.
Smacznego!

d

środa, 20 lipca 2011

Obdarowano mnie pięknie pachnącą lawendą, prosto z Chorwacji :) Od razu pomyślałam o chrupiących ciasteczkach z fioletowymi drobinkami. Trochę z ciekawości poszperałam w internecie i bardzo spodobał mi się prościutki przepis – taki w sam raz dla lubiących upiec coś szybko i sposobem „na oko” :) Ciasteczka zawsze się udają. Jak podaje autorka  „Jeśli ciastka są lekko miękkie po wyjęciu z piekarnika, nic nie szkodzi, zestalą się, gdy tylko ostygną (nie zdejmuj ich z papieru od razu). Jeśli natomiast po upieczeniu są zbyt twarde (cukier się skrystalizował) – również nie ma się co martwić. W ciągu nocy zmiękną, bo naciągną wilgoć z powietrza. Na następny dzień będą miękkie”. Wszystko to prawda, piekłam kilkakrotnie i zawsze były dobre. Smaczne są zarówno blade, jak i przyrumienione, ale w jasnych ładniej wyglądają pączki lawendy. Uważać należy tylko z jej dodawaniem – jest bardzo aromatyczna. Przepis pochodzi z tej strony. Bardzo polecam!

Ciasteckza z lawendą


Sposób wykonania:
Bierzemy kostkę masła. Koniecznie powinno być ono miękkie. Dosypujemy do masła cukier puder (nie za dużo, żeby się nie karmelizował) dłonią mieszając powstającą masę. Powinno być go tyle, żeby masło z miękkiego, zaczęło nieco przypominać ciasto. Czyli całość zagęszcza się. Następnie wbijamy jedno jajko i wsypujemy  1 łyżkę suszonych pąków lawendy (mogą być świeże). Całość mieszamy. Dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy mąkę. Masę mieszamy ręką w misce i mąki sypiemy tyle, żeby poczuć, jak całość coraz mniej staje się masłową mieszaniną, a coraz bardziej przypomina kruche ciasto – jeśli uznamy, że da się wałkować będzie gotowe. Powinno być sztywne, jednocześnie miękkie w dotyku. Ciasto wkładamy na ok. 15 minut do zamrażalnika. Nastepnie schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać ciastka np. szklanką. Można tez postąpić inaczej. Formować nieduże kulki, spłaszczać je w dłoniach lub na blaszce za pomocą dna  szklanki. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać (ja tego nie zrobiłam). Piec w temperaturze 200oC około 10 minut.

Smacznego!

czwartek, 13 stycznia 2011

Przepis znalazłam u Dorotus i do samego końca nie wierzyłam że ciasteczka tak wiernie oddadzą smak tych, które znamy ze sklepowych półek. Są rewelacyjne! Polecam  :)

BeBe

Składniki:
225 g masła, miękkiego
2/3 szklanki drobnego cukru
pół szklanki golden syrupu
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 jajko, roztrzepane
4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli

Sposób wykonania:
Masło utrzeć mikserem na białą, lekką masę. Dodać cukier, miksować 3 - 5 minut, do połączenia. Dodać golden syrup, sok z cytryny, wanilię, jajko, miksując na najwyższych obrotach. Dodać mąkę i sól, zmiksować.

Z ciasta ulepić kulę, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie z lodówki wyjmować po kawałku ciasta, delikatnie podsypując mąką rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów - ciasteczka praktycznie nie rosną.

Piec w temperaturze 180oC przez 10 - 12 minut (zależy od wielkości ciasteczek, brzegi powinny się zarumienić). Wystudzić na kratce.

Smacznego!

 

Domowe BeBe

Przepis zgłaszam do akcji:


 

czwartek, 25 listopada 2010

Dziś na blogu miały być ciasteczka imbirowe. Miały być i nie ma. Wszystko przez misie :) Dzień pluszowego misia ma swoje prawa prawda? :)

Dzień pluszowego misia

Składniki:
30 dkg mąki
10 dkg masła
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z cukrem i wysiekać z masłem. Dodać żółtka, ekstrakt i szybko zagnieść ciasto. Po schłodzeniu wałkować na grubość  4 mm i wykrawać misie. Piec ok.10 minut w temperaturze 190oC. Po wystudzeniu dowolnie dekorować.

Smacznego i miłej zabawy!


Zapraszam Was do udziału w Misiowym Konkursie na blogu bajecznafabryka.blogspot.com :)

konkurs misiowy

Przepis zgłaszam do akcji:

sobota, 20 listopada 2010

Czy upiekę je na święta ? Nie wiem, ale rozważania o świątecznych ciasteczkach w środku listopada musiały się skończyć takim ekspresowym pomysłem :) Szybkie, proste i pyszne.

Ciasteczka z kolorową posypką

Składniki:
30 dkg mąki krupczatki
15 dkg masła
10 dkg cukru pudru
3 żółtka
cukier waniliowy


Sposób wykonania:
Mąkę i masło wysiekać, dodać cukier waniliowy, cukier puder. Dodać żółtka i zagniatać. Ciasto odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować placek na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawać foremką ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec aż się lekko zrumienią - około 15 minut w temp. 180oC. Studzić na kratce, smarować lukrem i posypać kolorową posypką.

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru utrzeć  z 2 łyżkami gorącej wody. Jeśli wyjdzie zbyt rzadki dosypać trochę cukru pudru. Nakładać pędzelkiem.

Smacznego!

Ciasteczka z kolorową posypką

 

Przepis zgłaszam do akcji:

środa, 03 listopada 2010

Bardzo fajne kruche ciasteczka, z przepisu znalezionego na blogu Moje Wypieki. Smakowały mi bardzo  mimo tego, że daleko im do kształtu tych od Dorotus Może następnym razem, wyjdą lepsze? Przepis cytuję za Dorotus.

 

Prawie spiralki

Składniki na około 30 ciastek:

175 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
230 g mąki
2 łyżki Nutelli
1 łyżka kakao


Sposób wykonania:

Masło zmiksować, dodać cukier i miksować, aż będzie jasne. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wmieszać Nutellę i kakao, wyrobić.

Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, rozwałkować na prostokąt mniej więcej 15 x 20 cm (mój prostokąt był trochę większy, można podsypywać mąką). Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i schłodzić przez pół godziny.

Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka delikatnie się powiększają na boki).

Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 170oC. Przez 2 - 3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie), jak już skruszeją studzić na kratce.

Smacznego!

 

Przepis  zgłaszam do akcji:

niedziela, 31 października 2010

Gdy kończy się dynia, na szczęście zostają po niej jeszcze pestki... Mnie na jutro zostaną ciasteczka, i wspomnienie festiwalu jaki zorganizowała Bea, odkrywając przede mną nowe, nieznane smaki.


Ciasteczka dyniowe

 

Składniki:
30 dkg mąki pszennej
3 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
1 kostki schłodzonego masła
2 łyżki oleju
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu maślanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanki pestek z dyni

Sposób wykonania
:
Pestki dyni lekko uprażyć w piekarniku lub na patelni, następnie posiekać i wsypać do mąki.
Mąkę wymieszać z  pestkami, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, kurkumą i wysiekać z zimnym masłem.    Mokre składniki ubić trzepaczką na jednolitą emulsję i dodać do maki. Zagnieść ciasto   i wywałkować  placki. Wykrawać ciasteczka foremką, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje „dyńki” piekły się   ok. 15 minut w temp. 180oC. Po wystudzeniu dekorować polewą i barwną posypką.           

Polewa:
1 biała czekolada
kilka kropel żółtego barwnika
2 łyżki kremówki
Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli, dodać  śmietankę, barwnik i wymieszać.

Smacznego!

 

Ciasteczka dyniowe

 

 

Przepis jest moją propozycją w akcji:

 

Przepis zgłaszam do akcji:

piątek, 27 sierpnia 2010

Na wczorajsze urodziny Oliwki, wybrałam ciasteczka M&M's. Znalazłam je na blogu u Szarlotka ale z tego co zauważyłam, pojawiły się również na blogach:  mojewypieki.blox.pl , ugotujmy.blogspot.com , waniliowachmurka.blox.pl, cioccolatogatto.blox.pl, przystole.blox.pl.
Uznałam, że to świetny prezent dla małej dziewczynki, chociaż od paru osób usłyszałam, że również życzą sobie takie na swoje urodziny, a wiek ich znacznie odbiegał od wieku Oliwki  :) Mają w sobie coś uroczego, dzięki tym kolorowym cukiereczkom!  Polecam dla małych i dużych dzieci :)Przepis cytuje za Szarlotkiem:

Ciasteczka M&M's


Składniki na 26 szt.:
150 g masła
150 g brązowego cukru( w tym 1/3 białego)
300 g mąki
1 jajko
0.5 łyżeczki ekstraktu wanilii
0.5 łyżeczki sody
Szczypta soli
Kolorowe cukierki M&M's 120-130 g

Ciasteczka M&M's

Sposób wykonania:

Wymieszać mąkę z sodą i solą, przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Dodawać po jednej łyżce przygotowanych sypkich składników nie przerywając ubijania. Odłożyć 78 groszków do ozdoby(po 3 na ciastko, lub dowolnie), a resztę wmieszać do ciasta. Odstawić tak przygotowane do lodówki na 15 - 30minut. Po tym czasie formować w dłoniach kulki po 25-26 g i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdą kuleczkę lekko wcisnąć po 3 kolorowe groszki . Piec 12 minut we  wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.

Ciasteczka M&M's

Moje minimalne modyfikacje: nie mieszałam ciasta z m&m's, a jedynie wkładałam je do uformowanych ciastek oraz cześci nie spłaszczałam a do kulki wtykałam po jednym dużym M&M's  (z orzeszkiem - z żółtej paczki).

Smacznego!

Ciasteczka M&M's

środa, 21 lipca 2010

Dlaczego zabójcze? Bo zabójczo smakuje w nich masło orzechowe! Jakiś czas temu, w Lidlu był tydzień amerykański. Pierwszego dnia z samego rana pobiegłam zapolować na orzechy pecan (w swoim czasie pojawią się na blogu) i cudem udało mi się złapać ostatnią paczkę. Obok stało masło orzechowe i bez większego zastanowienia porwałam dwa słoiki. Jednego już nie ma (jego zniknięcie nie jest związane z żadnym kulinarnym wyczynem - po prostu smakowało :)  Drugi czekał, aż znajdę odpowiedni przepis. Nie pierwszy i nie ostatni raz, inspirację znalazłam u Dorotus. Wśród komentarzy znalazł się pomysł na spłaszczanie ich tłuczkiem do mięsa. Nie mogłam sobie odmówić!

Ciasteczka z masłem orzechowym


Składniki:
- pół szklanki cukru
- pół szklanki jasnego brązowego cukru (niestety nie miałam, więc dodałam zwykły)
- pół łyżeczki soli
- 115 g masła lub margaryny
- 115 g masła orzechowego typy 'crunchy'
- 1 jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:
Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta.

Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek 'w kratkę'. (Ja, tak jak wspomniałam wcześniej, wzorek robiłam tłuczkiem do mięsa!)

Piec około 5 - 7 minut w temperaturze 200oC. Odczekać chwilę przed ściągnięciem z blachy (będą bardzo miękkie i muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Smacznego!

wtorek, 20 lipca 2010
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów