Wpisy z tagiem: mięso

piątek, 21 września 2012

Z "M" kanapek, do których zjadania muszę się przyznać, jedyna jaką toleruję to ta "wiejska". Nie ma jednak nic lepszego, niż taki burger przygotowany w domu. Jeśli raz zadacie sobie trudu żeby go przygotować, na pewno będziecie do niego wracać. Przeważnie pojawia się na szybką kolację, gdyż mięso zamrażam wcześniej a bułki mimo słabości do pieczenia dobrze sprawdzają się gotowe. Smakuje obłędnie, polecam :)



Składniki (na 5 porcji):
500g świeżo zmielonej wołowiny
5 średnich liści sałaty lodowej
10 plasterków pomidora
garść "piórek" cebuli
5 plastrów sera tostowego
3 (duże) łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy

Sposób wykonania:
Mięso doprawić solą, pieprzem i granulowaną cebulą. Podzielić na 100g porcje. Z każdej uformować "kulkę" która następnie umieścić pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej lub woreczka "śniadaniowego". Spłaszczyć lekko i wałkować na okrągły placek, większy od bułki (skurczy się w smażeniu). Tak uformowane burgery, zmrozić by nabrały formy. Ja zamrażam zawsze więcej "na zapas".
Przygotować sos - zmieszać musztardę z majonezem. Przygotować dwie patelnie. Na jednej podgrzać i przyrumienić przekrojone połówki bułek, na drugiej smażyć burgery (uwaga! zmrożone bedą bardzo pryskać na gorącym oleju) po kilka minut z każdej strony.
Na dolną część bułki układać: sałatę, mięso, ser, pomidor, cebulę, polać sosem, nakryć drugą częścią bułki.

Zajadać i nie upaprać się ;)

Smacznego!

Wieśmak

| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów