Wpisy z tagiem: szynka parmeńska

sobota, 03 grudnia 2011

Jaki¶ czas temu kupiłam szynkę parmeńsk±, nie wiedz±c jeszcze dokładnie do czego j± wykorzystam. Dzi¶ zachciało mi się pizzy więc uzupełniłam zapasy o pomidorki, oliwki i rukolę. Kostka mozzarelli i kawałek parmezanu zawsze grzecznie czekaj± w lodówce. Nieskromnie powiem, że pizza wyszła obłędna i zaczynam rozważać kupienie większej foremki - nie wystarcza na oczekiwan± ilo¶ć dokładek :)

Pizza parmeńska

Składniki:
Ciasto:
1/2  szklanki letniej wody
1/2 szklanki letniego mleka
2 1/4 łyżeczki drożdży
3 1/2 szklanki m±ki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Na górę:
kilka łyżek przecieru pomidorowego
dwie łyżki oregano
pół łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz
opakowanie pomidorków koktajlowych
opakowanie szynki parmeńskiej
kostka sera mozzarella
gar¶ć tartego parmezanu
dwie gar¶cie rukoli
8 oliwek - pokrojonych w cienkie plasterki

Sos (do polania na zimno):
2 łyżki majonezu
pół kubeczka ¶mietany (użyłam kremówki 30%)
dwie łyżki ziół prowansalskich
sól, pieprz
pół łyżeczki czosnku granulowanego

Pizza parmeńska


Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn i pozostawić do wyro¶nięcia, następnie poł±czyć resztę składników i pozostawić ciasto na 30 minut do ponownego wyro¶nięcia. Następnie ciasto wyłożyć na blachę posmarowan± wcze¶niej olejem i ponownie pozostawić do wyro¶nięcia na około 30 minut. Wymieszać przecier pomidorowy z sol±, pieprzem, oregano i odrobin± oliwy, i rozsmarować na wyro¶nięte ciasto. Posypać połow± mozzarelli, na to układać szynkę, gar¶ć rukoli, pomidorki i oliwki. Poczekać aż ciasto jeszcze trochę podro¶nie, piec 10 minut.  Resztę mozzarelli wymieszać z parmezanem, wyci±gn±ć pizzę, obsypać reszt± sera i piec jeszcze ok 5 do 10 minut w zależno¶ci od tego jak szybko będzie się rumienić w temperaturze 200oC. Upieczon± ozdobić pomidorkami, i li¶ćmi rukoli.

Podane na sos składniki wymieszać - najlepiej trzepaczk± do jajek. Sosem polewać kawałki pizzy już bezpo¶rednio na talerzu.

Smacznego!

Pizza parmeńska

wtorek, 24 maja 2011

Żeby nie było cały czas tak rabarbarowo, a żeby jednak nie wypa¶ć z cyklu potraw sezonowych, tym razem szparagi. Bez żadnych udziwnień i wymy¶lnych przepisów. Pomy¶lałam, że warto zacz±ć od klasyki. Zapraszam więc na szparagi w szynce parmeńskiej  :)

Szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki:
2 pęczki szparagów
8 plastrów szynki parmeńskiej

Sposób wykonania:
Szparagi umyć. Odłamać łykowate końcówki (gdy lekko je nagniemy powinny same pękn±ć w odpowiednim miejscu). Obrać z zewnętrznych włókien, obwi±zać lekko nitk± i obgotować.

Naczynie nasmarować oliw±. Brać po kilka szparagów i zawijać w szynkę, układać w naczyniu. Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 180oC. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Przepis jest moj± propozycj± do akcji:

”Baner

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów