Wpisy z tagiem: ziemniaki

sobota, 14 czerwca 2014

Idealne na niedzielny obiad, sprawdzi się również od ¶więta :) Kacze udko zapiekane z ziemniakami - polecam :)

kacze udko

Składniki:
2  kacze udka
kilka ziemniaków
sól
pieprz
tymianek
majeranek
kilka z±bków czosnku (przeci¶niętych przez praskę)
odrobina oleju
odrobina czerwonego wina

Sposób wykonania:
Udka umyć, osuszyć, skropić olejem, winem i natrzeć przyprawami. Zostawić na noc w lodówce.
Blachę wyłożyć foli± aluminiow±, na połowie ułożyć obrane, pokrojone w cz±stki ziemniaki. Skropić je odrobin± oleju, posolić i posypać majerankiem i tymiankiem. Na drugiej połowie rozłożyć udka. Piec ok 2 godzin w temperaturze 185oC.

Smacznego!

pi±tek, 10 sierpnia 2012

Bardzo szybka i smaczna letnia zupa. Ma piękny kolor i pachnie lasem. Polecam na sobotni obiad :)


Składniki:
200g kurek
5 ¶rednich ziemniaków
1 marchewka
3 szklanki bulionu drobiowego
kilka plastrów boczku
1 cebula
1/3 ¶mietanki kremówki
koperek ¶wieży lub suszony, rozmaryn



zupa z kurek

Sposób wykonania:
Ziemniaki i marchewkę obrać pokroić w drobn± kostkę. Zalać bulionem i zagotować. Na patelni podsmażyć drobno skrojony boczek z cebulk±, dodać umyte kurki i cało¶ć dodać do zupy. Dolać ¶mietanę kremówkę. Podawać koniecznie opruszon± koperkiem, można dodać też rozmaryn.

Smacznego!


zupa z kurek

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Pierniczki z ziemniakami? Czemu nie! Ich ogromn± zalet± jest to że s± mięciutkie po upieczeniu i takie już pozostaj±! Przepis znalazłam na blogu anulawkuchni.blogspot.com i gor±co go polecam!

Pierniczki z ziemniaków

Składniki:
250 g gotowanych ziemniaków
250 g miodu
150 g cukru
125 g masła
450 g m±ki
1 łyżka przyprawy do piernika
1,5 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko

Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki jeszcze gor±ce dokładnie rozgnie¶ć (pras± do ziemniaków lub widelcem). Miód wlać do garnka, podgrzać nieco i wsypać cukier. Mieszaj±c podgrzewać i uważać, aby cało¶ć się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpu¶ci dodać masło, ci±gle mieszaj±c aż do poł±czenia składników. Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować mikserem na gładk± masę. Pozostawić do przestygnięcia. Przestudzon± masę wlać do dużej miski, dodać m±kę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto nie klei się, nie trzeba podsypywać m±k±. Ciasto rozwałkować na grubo¶ć ok 5mm i wykrawać foremkami. Wycięte pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C i piec ok 10 minut w termoobiegu.
Wystygnięte pierniczki dekorować roztopion± czekolad± albo lukrem (ja użyłam polewy czekoladowej i kawałeczków żurawiny).

Smacznego!

Pierniczki z ziemniaków

sobota, 12 listopada 2011

Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna i bardzo kolorowa. Trochę pracochłonna, ale pracę można dobrze zorganizować - dla takiego tygielka naprawdę warto :) Polecam!

Jesienna zapiekanka


Składniki:
1/2 kg ziemniaków
3 marchewki
mały kalafior
mały brokuł
30 dkg pieczarek
2 pomidory
15 dkg szynki
1/2 pora
1 cebula
olej
sól, pieprz,
zielona pietruszka, koperek
2 jajka
1/2szklanki ¶mietany
10 dkg żółtego, tartego sera

Sposób przyrz±dzania:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i krótko obgotować. Kalafior, brokuła, marchew gotować około 15 minut., podzielić na cz±stki, marchew pokroić. Cebulę i pora poddusić, dodać pokrojone pieczarki i szynkę, krótko przesmażyć, doprawić sol± i pieprzem. W formie do zapiekanek  układać  warstwę ziemniaków, na nich cz±stki kalafiora i brokuła, plasterki marchewki, przesmażone pieczarki z cebul±, porem i szynk±. Na  wierzchu ułożyć cz±stki pomidora. Posypać przyprawami do smaku. ¦mietanę rozmieszać z jajkami i tartym serem, równomiernie Paloc warzywa. Posypać siekan± zielenin±. Zapiekać około pól godziny w temperaturze 200oC. Smacznego! 

pi±tek, 28 paĽdziernika 2011

Fantastyczne kluseczki, odmiana poczciwych kopytek z dodatkiem dyni. Sprawdziła się dobra rada, że najlepiej nadaje się dynia odmiany Hokkaido bo jest dosyć sucha. Dodatkow± zalet± jest wyj±tkowo intensywny kolor dzięki któremu kluseczki s± bardzo urodziwe. Pyszne z masłem, polecam!

Gnocchi z dyni±

Składniki
70 dkg ziemniaków
30 dkg dyni
20 dkg m±ki pszennej
3 łyżki m±ki ziemniaczanej
1 żółtko

Sposób przyrz±dzania:
Ziemniaki ugotować i po odcedzeniu przegnie¶ć w prasce. Dynię pokroić w kostkę i poddusić z kilkoma łyżkami wody, odparować, wystudzić i zmiksować. Do ziemniaków dodać dynię, obie m±ki, żółtko i zagniatać ręk± – ciasto powinno mieć jednolity kolor. Gdyby się zbyt kleiło (nie zawsze s± odpowiednie ziemniaki) dodać trochę m±ki ziemniaczanej, ale ostrożnie by gnocchi nie były zbyt twarde. Z ciasta formować wałeczki, kroić na desce uko¶nie jak kopytka i spłaszczać widelcem . Deskę i nóż należy posypywać m±k± wtedy kluski się nie klej±. Gotować w osolonym wrz±tku do wypłynięcia klusek. Podawać z masłem lub ulubionym sosem.

Smacznego! 

Gnocchi z dyni±


Przepis jest moj± propozycj± do Festiwalu Dyni 2011 który jak co roku zorganizowała Bea:)

| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów