Wpisy z tagiem: czosnek

sobota, 13 września 2014

Szybki i lekki obiad, w sam raz na sobotę. W zasadzie robi się sam :)

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 kubek jogurtu 400 ml
dwie garście świeżych ziół
1 główka czosnku
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka

Sposób wykonania:
Filety pokroić w cienkie małe kawałki, rozbić delikatnie tłuczkiem. Na dużej blaszce rozłożyć folię aluminiową. Rozbite kawałki kurczaka układać obok siebie, przyprawić. Czosnek obrac pokroić w drobniejsze kawałki, wymieszać z jogurtem i posiekanymi ziołami. Doprawić i rozsmarować na rozłożonym mięsie. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać natychmiast. Ja podałam z sałatką colesław.

Smacznego!

niedziela, 11 listopada 2012

Pyszna karkówka, mocno inspirowana przepisem Grzegorza. Ma nietypowy smak, nie wymaga dużo wcześniejszego przygotowania. Jest szybka, smaczna, soczysta i aromatyczna :) Polecam!

Karkówka z pieczarkami w sosie miodowo-sojowym

Składniki:
6 plastrów karkówki
250g pieczarek
1/3 szklanki sosu sojowego
kilka łyżek miodu
2 główki czosnku
olej
pieprz ziołowy



Sposób wykonania:
Wymieszać miód z sosem sojowym. Mięso lekko rozbić, włożyć do miski, przelać sosem i zostawić w lodówce na kilka godzin. Pieczarki obrać, nóżki pokroić drobno, kapelusze zostawić w całości. Rozgrzać piekarnik. Na gorącym oleju przesmażyć pieczarki i czosnek. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni smażyć plastry mięsa po kilka minut z każdej strony. Każdy kawałek dokładać również do naczynia. Całość podlać sosem ze smażenia, wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Podawać natychmiast, oprószone pieprzem. Ja podałam z pure ziemniaczanym na sałacie rzymskiej którą wcześniej chwilę przesmażyłam z czosnkiem i sosem sojowym na oliwie.

Smacznego!

wtorek, 18 stycznia 2011

Niekonwencjonalne metody chyba tym razem nie wystarczą, ale zawsze to milej z kubkiem ciepłego mleka ułożyć się pod kocem. Przepis pewnie Wam dobrze znany, chociaż niekoniecznie przez wszystkich lubiany. Mnie to połączenie nawet posmakowało  :) Swoją drogą - wiedzieliście, że dziś dzień Kubusia Puchatka?  :)

Mleko z miodem i czosnkiem

 

Składniki:
kubek mleka
dwie łyżki miodu
dwa ząbki czosnku


Sposób wykonania:
Mleko podgrzać, dodać miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pić gorące ciepłe nie gorące :)

Smacznego!


 

poniedziałek, 17 stycznia 2011

W odpowiedzi na zaproszenie Usagi, postanowiłam wziąć udział w  Międzynarodowym Dniu Kuchni Włoskiej IDIC 2011 organizowanym przez Accademia Italiana della Cucina. Przyłączając się do akcji, razem z restauracjami na całym świecie postanowiłam przygotować tegoroczną tradycyjną potrawę włoską - Pesto Genovese. W tym roku akcja toczy się przeciwko Pesto alla Genovese, a więc wszelkim odmianom i modyfikacjom oryginalnego Pesto Genovese. W oryginalnym Pesto powinny znaleźć się bazylia, czosnek, orzeszki piniowe, ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano, oliwa extra virgin i kilka ziarenek soli morskiej. 
Nie byłam pewna czy uda mi się zdobyć wszystkie składniki, i nie byłam pewna co z tego wszystkiego wyjdzie bo to było moje pierwsze Pesto w życiu. Wyszło trochę grudkowate, ale jak na pierwszy raz myślę że można mi to wybaczyć?  Smak jest dość specyficzny, ale myślę że jeszcze do niego powrócę. Przepis cytuję za Usagi:

Pesto


Składniki:
100 g świeżej bazylii (najlepiej oryginalnej Genovese)
30 g orzeszków piniowych
60 g świeżo startego dojrzałego sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
2 ząbki czosnku
10 g soli morskiej
80 ml oliwy extra virgin
moździerz i tłuczek

Pesto


Sposób wykonania:

Liście bazylii umyć w zimnej wodzie i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. W kamiennym moździerzu utrzeć liście bazylii, ząbki czosnku i orzeszki piniowe. Dodać sól oraz starty ser i dalej rozcierać kolistymi ruchami dodając od czasu do czasu trochę oliwy, aż do otrzymania bardzo gładkiego, kremowego sosu.

Pesto nie powinno zawierać grudek, nie powinno być także płynne - oliwa powinna zostać w całości zaabsorbowana. Pesto nie powinno się przygotowywać zbyt długo, żeby się nie utleniło.

W ten sposób otrzymamy około 300 gram pesto, co powinno wystarczyć na 6-8 porcji Trenette.

Do pesto nie powinno się używać blendera, który zamiast rozgniatać listki bazylii, tnie je na drobno, co może obniżyć na aromat pesto.

Smacznego!

Pesto

Przepis zgłaszam do akcji:

IDIC 2011 Pesto Genovese




 

sobota, 15 stycznia 2011

Pomysł sprzedała mi dawno temu pewna Kasia :) Początkowo sposób wykonania mnie przerażał. Za pierwszym razem bardzo się stresowałam przy zawijaniu, ale ostatnio stwierdziłam, że nie taki diabeł straszny. Rolada wyszła całkiem fajna i ma coraz więcej fanów :)

Rolada serowa

Składniki:
1/2 kg żółtego sera (wybrałam edamski)
25dkg pieczarek
1 (duże) opakowanie serka topionego (lub 3 kwadratowe, lub jeden krążek trójkącików)
1 cebula
1/2 główki czosnku
2 długie kabanosy
sol, pieprz do smaku

dodatkowo:
folia spożywcza, woreczek foliowy!

Sposób wykonania:
Ser umieścić w foliowym woreczku, wstawic do garnka z gorącą wodą i czekać aż otrzyma plastyczną strukturę. W międzyczasie podsmażyć pokrojona w kostkę cebulkę,
pieczarki zetrzeć na tarce i odparować na patelni, dodać do cebulki. Mocno posolić. Dodać serki topione, rozdrobniony czosnek i wymieszać. Jeśli żólty ser jest już plastyczny rozłożyć na stole duży kawał foli spożywczej i rozwałkować go na nim a następnie  nałyżyć na niego farsz. Na środku ułożyć kabanosy, i delikatnie zwijać ser jak roladę. Po zwinięciu, zawinąć mocno w folię i wstawić do lodówki na noc.

Rano można już kroić w plasterki :)

Smacznego!


 

wtorek, 11 stycznia 2011

Dziś swój dzień obchodzą Wegetarianie, ja co prawda kawałem dobrego mięcha nie pogardzę, ale dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim którzy go nie jedzą z najlepszymi życzeniami z okazji ich święta :D

Bruschetta

Składniki:
Bułka pszenna
kilka ząbków czosnku
3 małe pomidorki
oliwa
odrobina szczypiorku/zielonej cebulki
tarty żółty ser do posypania

Sposób wykonania:
Bułkę pokroić w kromeczki, natrzeć czosnkiem i nasmarować oliwą. Wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika, najlepiej pod sam grill i przypiekać na złoty kolor. Pomidorki obrać ze skórki, pozbawić środka, pokroić w cienką kostkę doprawić solą, pieprzem i bazylią.  Upieczone grzanki wykładać na talerz, układać na nich pomidory, obsypać startym serem i szczypiorkiem. Podawać natychmiast - szybko stygną.

Smacznego!

Bruschetta

 

 


PS.


Moi Drodzy :)
Pozwolę sobie przypomnieć, że mój blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2010 w kategorii Moje zainteresowania i pasje (blogi tematyczne). Jeśli chcecie oddać na niego głos, wyślijcie SMS o treści H00451 na numer 7122. Koszt SMS, to 1,23 zł brutto.
Dochód z SMSów zostanie przekazany na turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych. Głosowanie potrwa do 20.01.2011 do godziny 12:00.

Dziękuję za każdy głos  :)

 

piątek, 19 listopada 2010

Chociaż cukinię możemy kupować cały rok, to jej najlepszy okres mamy za sobą. Póki nie musimy rozważać skąd do nas przyjechała lub jak była przechowywana, warto jeszcze ucieszyć swoje i bliskich podniebienie :) Danie smaczne i nieskomplikowane. Zdjęcie trochę niewyraźne, ale ja sama dzisiaj też jestem niewyraźna :)

placki z cukini

Składniki:
2 cukinie (ok. 1/2 kg)
1 jajko
1/2  szklanki mąki
sól
pieprz
oregano
ząbek posiekanego czosnku
olej do smażenia

Sposób wykonania:
Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać wszystkie składniki. Przyprawić według upodobania, ale raczej ostro. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie (cukinia bardzo puszcza sok)dosypać mąki. Smażyć na oleju lekko rumiane placki. Podawać z dowolnym sosem. Ja proponuję jogurtowo - czosnkowy.

Sos:
1 kubeczek jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku
sól pieprz do smaku
pietruszka do smaku i koloru

Czosnek wcisnąć do jogurtu, doprawić i polewać nim placki.

Smacznego!

Przepis jest moją propozycją do akcji:

akcja

sobota, 04 września 2010

Reklamować ich jakoś specjalnie nie trzeba, nazwa mówi sama za siebie. Bardzo dobra przegryzka zamiast chipsów. Przepis pochodzi z tej strony , minimalnie go zmodyfikowałam.

Ciasteczka do piwa

Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki masła
15 dkg żółtego sera
niepełna szklanka mleka
dodatki: papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kminek, mak



Sposób wykonania:

Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie składniki, razem z serem wymieszać i zagnieść gęste ciasto. Następnie podzielić na tyle części ile chcemy zrobić smaków i rozwałkować  posypując dodatkami. Kminek i mak najlepiej wgnieść w ciasto, bo inaczej odpada. Kroić w romby.

Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor(z termo obiegiem pieką się szybciej) ok 8-10 minut.

Smacznego!

 

Ciasteczka do piwa

 

środa, 01 września 2010

Pozostając  w klimacie jarmarku, dziś podzielę się z Wami przepisem na wiejską tartę.
Miałam trochę obaw przed robieniem tarty na francuskim cieście, ale okazało się że taka smakuje mi o wiele bardziej niż krucha. Wyszła nad zwyczaj lekka i pomimo tego że francuskie jest tłuste, i że  nie mało tam było sera, to uczucie sytości nie przysporzyło żołądkowi cierpienia  :)

 

Tarta Wiejska

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 kawałek wiejskiej kiełbasy wieprzowej
1/4 kilograma drobnych pieczarek
kilka ząbków czosnku
1 cebula (wstyd się przyznać, ale akurat nie miałam)
2 jajka, pół małego jogurtu
2-3 małe oscypki
sól, pieprz do smaku
odrobina oliwy z oliwek
2 małe pomidory

Sposób wykonania:
Foremkę wysypać lekko mąką, wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar ciasta obkroić. Cebulę i czosnek pokrojony w plasterki podsmażyć z kiełbasą na oliwie z oliwek, dodać pieczarki i smażyć tak długo aż woda z pieczarek odparuje. Posolić. Wyłożyć na ciasto francuskie. Na farsz rozsypać pokrojonego w drobne kawałki pomidora. Jajka rozmieszać z jogurtem, dodać pieprz i sól, i zalać nimi tartę. Na wierzch układać plasterki oscypka. Piec około 15 minut, w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

Moja propozycja w akcji Smacznie i pomidorowo.


akcja

 

 

| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów