Wpisy z tagiem: szpinak

sobota, 18 wrze¶nia 2010

Zgodnie z tym co napisałam ostatnio Zuzie i mis_coco - dzi¶ lasagne szpinakowa. Lekka, inna, ciekawa, a dla szpinakowych maniaków,  najlepsza pod słońcem!

Lasagne

Makaron i beszamel wykonać według przepisu podanego tutaj.

Składniki:
1 kg szpinaku
2 z±bki czosnku (można więcej wg upodobania)
sól
pieprz
oliwa z oliwek
2 jajka
1 opakowanie sera feta
ok. 15 dkg startego żółtego sera (najlepszy oczywi¶cie oscypek)

Sposób wykonania:
Szpinak przebrać i starannie opłukać w wodzie. Krótko blanszować (ok. 2 minut).Odcedzić. Je¶li li¶cie były bardzo duże można przekroić na  mniejsze kawałki (ale nie siekać drobno) Przełożyć na patelnie i dusić na oliwie z oliwek dodaj±c posiekany czosnek. Doprawić sol±, pieprzem. Zdj±ć z ognia, dodać pobrojon± w kostkę fetę, wbić jajka i wymieszać. Odłożyć kilka łyżek do udekorowania.

Naczynie żaroodporne (foremkę) posmarować oliw±, beszamelem, położyć płat makaronu, skropić oliw±, wyłożyć porcję szpinaku, beszamel. Przykryć kolejnym płatem i powtarzać warstwy (ok 4-5 lub wg upodobania).  Ostatni± warstw± powinien być beszamel. Zrobić kilka kleksów odłożonym szpinakiem i obficie posypać serem. Cało¶ć ponakłuwać w kilku miejscach w±skim nożem lub patyczkiem (do dna). Wstawić do gor±cego piekarnika (180oC) na ok. pół godziny.

Smacznego!

Lasagne

... a teraz o herbatce :)

Jaki¶ czas temu, na Filozofii Smaku, panna Malwinna przyrz±dziła tak± lasagne, której zapach zachwycił nawet nos Jamesa Deana. Mnie natomiast udało się ten nos rozpoznać i dzięki temu otrzymałam nagrodę niespodziankę - Herbatkę Pu Erh letnie orzeĽwienie. Moim zdaniem ¶wietna do wypicia, kiedy brzuszki s± już pełne lasagne. Malwinnie bardzo dziękuję i przekazuję pozdrowienia od listonosza ;)


Pu Erch

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów