Wpisy z tagiem: cynamon

niedziela, 27 grudnia 2015

Cynamonowe ciasteczka, które również w tym roku miały swoje miejsce na świątecznym stole. Ciasteczka ładnie zachowują kształty. Można udekorować dowolna polewą (ja swoje oblałam czekoladową i obsypałam kokosem i słonecznikiem), ale bardzo dobrze smakują również bez niczego.

Żytnie ciasteczka z cynamonem

Składniki:
200 g masła
200 g cukru
2 jajka
500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżka cynamonu

Sposób wykonania:
Ciasto można zagniatać ręcznie, ale polecam wykorzystanie malaksera. Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu cienko wałkować i wycinać dowolne kształty. Piec w temperaturze 175 stopni przez 12-15 minut.

Smacznego!

sobota, 03 listopada 2012

Kolejne wspaniale wilgotne jesienne ciasto! Jest jeszcze smaczniejsze niż się spodziewałam. Mocno kakaowy spód, przełamany słodyczą aromatycznego dyniowego kremu. Pyszności!

ciasto dyniowe

Składniki:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki przyprawy korzennej do pierników
3 łyżki kakao
5 łyżeczek proszku do pieczenia
1/2  łyżeczki sody oczyszczonej
1/2  łyżeczki soli
4 jajka
1 jogurt naturalny
3/4  szklanki oleju
3 łyżki rumu
2 szklanki puree z dyni

Składniki na krem:
4x 250ml serka mascarpone
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rumu
3 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła


Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem dodać mus i serek macarpone, doprawić rumem i cynamonem.

Jajka miksować z cukrem, dodać olej, połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jogurt i resztę mąki, sól, kakao, przyprawę korzenną, sodę. Miksować do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać puree dyniowe i rum. Ciasto wyłożyć do dużej blachy (24x28 cm). Piec w temperaturze 180oC około 40 minut. Moje ciasto upiekło się z „górka”. Dla urody całego ciasta warto górkę skroić - jakoś natychmiast zniknęła :). Po wystudzeniu posmarować grubo kremem i oprószyć cynamonem.
Smacznego!

ciasto dyniowe

czwartek, 24 listopada 2011

Skoro razowa mąka jest zdrowsza i zmniejsza wyrzuty sumienia po łakomstwie – dosypałam. Wyszło całkiem fajnie, może następnym razem spróbuję z samej razowej :) Dodatek gruszek i cynamonu tak podkręcił smak, że łakomstwu i tak stało się zadość :) Polecam!

Cynamonowe ciasto z gruszką

Składniki:
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki masła
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki maki tortowej
1 szklanka mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
3 duże gruszki pokrojone w kostkę
1 tabliczka czekolady

Sposób wykonania:
W ciepłym mleku rozpuścić masło, odstawić by przestygło. Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Dodać mleko z masłem, ubite żółta  - mieszać mikserem. Dodać po trochu pianę z białek i mieszać łyżką. Masa powinna mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Na koniec delikatnie wmieszać pokrojone gruszki. Wyłożyć ciasto do formy (24x28 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oc i od razu ustawić temperaturę na 180oC – około 40 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.


Smacznego!

Cynamonowe ciasto z gruszką



poniedziałek, 31 stycznia 2011

Można na drugie śniadanie albo na podwieczorek. Można, ale nie u mnie w domu, bo tu zjadamy natychmiast :) Najlepiej jeszcze ciepłe. Podobno tak niezdrowo, ale to chyba niemożliwe :) Puchate pakieciki, pełne orzeźwiającego jabłka. Polecam!

Pakieciki drożdżowe z jabłkiem

Składniki ciasto:
1/2 kg mąki
szklanka mleka
10 dkg cukru
4 dkg drożdży
3 żółtka
6 dkg masła – roztopić i przestudzić
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 jajko do smarowania ciasta
Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa, pokojową temperaturę!

nadzienie:
3 duże jabłka
1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:
1 białko do sklejania
1 jajko do smarowania
cukier puder do posypania

Sposób wykonania
:
Jabłka pokroić w drobną kostkę i posypać cynamonem.  Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, wyłożyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, sól, aromat. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodawać powoli stopiony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wałkować niezbyt grubo (7-8 mm) i kroić na kwadraty 10x10 cm. Na środku każdego kwadratu nakładać porcję jabłek  i  sklejać  przy pomocy białka przeciwległe rogi. Zostawić do wyrośnięcia, Nastepnie smarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

środa, 19 stycznia 2011

Według Dorotus to najprostszy i najszybszy wypiek z ciasta francuskiego. Ma rację, ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż upieczenie. Oparte na niezawodnym francuskim cieście, świetne do poczęstowania niespodziewanych gości :) Przepis cytuję za Dorotus:

Uszy słonia

Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 370 g)
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cynamonu

Sposób wykonania:

Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto (rozmrożone wcześniej), położyć na oprószonej mąką powierzchni (lub na powierzchni oprószonej częścią cukru).

Ciasto posypać częścią mieszanki cukru i cynamonu, lekko dociskając. Złożyć na pół. Znowu posypać cukrem i każdą połowę złożyć na pół (jak na zdjęciach). Następnie posypać cukrem i złożyć całe ciasto na pół, w taki sposób, jakbyśmy zamykali książkę. Oprószyć cukrem.

Ciasto pokroić w 8 mm plasterki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną), posypać mieszanką cukru, lekko spłaszczyć dłonią.

Piec w temperaturze 200oC około 15 minut (lub dłużej, do zezłocenia), w połowie pieczenia przewracając je na drugą stronę. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

 

Uszy słonia


 

piątek, 17 grudnia 2010

Przepis znalazłam u Dorotus . Zachwyciły mnie kruchością, lekkością i bardzo specyficznym aromatem. Koniecznie trzeba je uwzględnić w Świątecznym repertuarze. Przepis cytuję za Dorotus.

Zimtsterne

składniki na około 40 ciastek:
300 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
2 białka
50 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu

Glazura bezowa:
1 białko
1 szczypta soli
200 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka

Sposób wykonania:
W naczyniu wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać białka i zagniatać aż do uformowania klejącego ciasta (można mikserem). Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę.

Przygotować bezową glazurę: ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Ubijając cały czas dosypywać cukier, stopniowo. Glazura powinna mieć odpowiednią gęstość, kremową konsystencję, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z ciastka. W tym celu dodać 1 - 2 łyżki mleka, wymieszać.

Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii (można podsypać cukrem pudrem). Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Używając foremki w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka i układać na blaszce.

Za pomocą pędzelka na każdej gwiazdce rozprowadzić bezową glazurę.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut (uważając, by beza nie nabrała brązowego koloru).

Wyciągnąć ciastka z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Z każdym dniem są coraz smaczniejsze.

Smacznego!

Zimtsterne

Przepis zgłaszam do akcji:

niedziela, 21 listopada 2010

Tym razem łakocie zdecydowanie dla dorosłych. Nie przesadnie słodkie, a dodatek rumu dodaje im charakteru. W sam raz na jesienne smętne popołudnie :) Polecam!

 

Trufelki rumowe

 

Składniki:
25 dkg ciemnych herbatników
1 kostka miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1  szklanka mielonych orzechów laskowych
10 dkg wiórków kokosowych do obtaczania
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki śmietanki
50 ml rumu (oj dałam więcej)

Sposób wykonania:
Herbatniki i orzechy zmielić na mączkę (zrobiłam to w malakserze). Dodać pozostałe składniki i bardzo starannie ucierać. Odstawić do stężenia do lodówki. Formować trufelki, obtaczać w wiórkach kokosowych. Jeśli ktoś nie przepada za kokosem można do obtaczania użyć kakao lub drobno posiekanych orzechów. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

środa, 17 listopada 2010

Zgodnie z klasyfikacja urzedową Unii Europejskiej marchew uznawana została za warzywo. Ponieważ jednak w Portugalii marchwi używa się do wyrobu dżemów, w rozumieniu dyrektywy ustalającej parametry ich produkcji, marchew uznana została za owoc. Dzisiaj, więc owocowe mufinki marchewkowe :)

Muffinki marchewkowe

Składniki:
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 szklanka oleju
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej marchwi
1/2 szklanki posiekanych orzechów
2 łyżki rodzynek

Sposób wykonania:
Produkty suche wymieszać w jednym naczyniu, a w drugim wymieszać mokre (oprócz marchwi i bakalii). Wszystko razem połączyć i starannie wymieszać. Do ciasta dołożyć marchew i bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto rozłożyć do foremki na muffiny (wysmarowanej i posypanej buka tartą). Nakładać ciasto „do pełna”. Piec 20-25 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

 

Przepis zgłaszam do akcji:

poniedziałek, 15 listopada 2010

Pepparkakor- Jak się nazywa łoś morski? - Łośmiornica.
- A łoś wodny śródlądowy? - Łosoś.
- Skąd pochodzą łosie? - Z Łosic.
- Gdzie zamieszkują łosi
e? - Na łosiedlach.
- Jak się nazywa środkowa część łosia? - Łośrodek.
- Jak się nazywa 8 łosi? - Łosiem.
- A głupi łoś? - Łosioł.
- A jasny łoś? - Łoświecony.
- A łoś-autobus? -
Łosinobus.
- Zły łoś? - Złość.

- Łoś-ryba (zjedzona)? - Łości.
- Ulubiona zakąska łosi? - Łośtrygi.
- Łoś wiszący na ścianie? - Łościenny.
- Samica łosia? - Łośka.
- Łoś wysmarowany klejem? - Łoślepiający.
- Łoś kochanki? - Łośnieżony.
- Daszek dla łosi? - Łoświata.
- Cień łosia? - Łoścień.
- Łoś po sterydach? - Łosiłek.

Tyle tytułem wstępu, na temat słabości do łosi ;) Przepis Liski, foremki Ikei, pomysłem zaraziła mnie Dorotus.

Pepparkakor

Składniki:

150 g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
110 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
375 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Sposób wykonania:
W małym garnuszku podgrzać melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny, by przestygło.

W dużej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrobić wgłębienie i dodać jajko razem z melasą. Zagnieść przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.

Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkować je (im cieniej, tym lepiej) na silikonowej macie lub od razu na oprószonej mąką blaszce. Następnie foremkami wyciąć dowolne kształty.

Piec w temperaturze 175oC przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.

Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

piątek, 29 października 2010

Kolejna propozycja do festiwalu dyni a zarazem świetna okazja na przetestowanie nowych foremek. Aromatyczne lekko wilgotne i oczywiście z bardzo delikatną nutką dyniowości :)

Oponki dyniowe

Składniki:

3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
szczypta soli
2 jajka
3/4 szklanki oleju
2 szklanki startej dyni


Sposób wykonania:
W wszystkie „sypkie” składniki  wymieszać. W osobnym naczyniu starannie wymieszać składniki „mokre”, następnie jedne i drugie połączyć. Na koniec dodać startą dynię i delikatnie mieszać.
Ciasto rozłożyć do foremek i piec 20-25 minut w temperaturze około 180 oC

Smacznego!

oponki dyniowe

Przepis jest moją propozycją w akcji:

poniedziałek, 18 października 2010

Kolejna jabłkowa propozycja. Bardzo chciałam przetestować świeżą żurawinę jako dodatek do jabłek, ale ciągle miałam problem z tym, żeby ją zdobyć. W końcu udało się kupić na jednym ze straganów ostatnie dwie garście. Wystarczyło na dwie tarty, oraz na jabłuszka dla jeżyków.

Tarta jabłkowa ze świeżą żurawiną

Składniki (na dwie tarty):
60 dkg mąki
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
kostka masła
2 łyżki oleju
4 łyżki  jogurtu naturalnego
1 łyżka aromatu maślanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 garście świeżej żurawiny pokrojone w cieniutkie plasterki
1 łyżeczka cynamonu
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
1,5 kg jabłek - po obraniu skroić w kostkę i odrobinę przesmażyć, na końcu dodać żurawinę i przyprawy

Tarta jabłkowa ze świeżą żurawiną


Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać  z masłem. W osobnym naczyniu ubić trzepaczką  cukier, żółtka, olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Masę wlać do mąki, zamieszać i zagniatać.
Podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki. Foremkę wysmarować rozpuszczonym masłem, i wysypać bułką tartą. Część ciasta rozwałkować, i  wyłożyć nią foremkę. Ponakłuwać ciasto widelcem, podpiec 5-7 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę masy jabłkowej. Z pozostałości z pierwszej części wywałkować podłużny placek, pokroić go w długie paski i układać z nich kratkę na jabłkach. Jeśli pozostanie ciasta, można wyciąć ozdoby. Ja wycięłam jeżyki  Z drugą częścią ciasta postępować tak samo.

Piec w temperaturze 180-190oC około 20 minut.

Smacznego!

 

Tarta jabłkowa ze świeżą żurawiną

 

Przepis bierze udział w akcji:

 


oraz

Wielkie Święto Żurawiny

 

jeżyki

niedziela, 05 września 2010

Tydzień temu kupiłam gruszki, bo miałam straszną ochotę na ciasto gruszkowe. Niestety były jeszcze bardzo twarde. Dopiero dziś nadawały się do tego żeby coś z nich upiec, a ja już na prawdę nie mogłam się doczekać :)
Przepis pochodzi z blogu przystole.blox.pl.


Ciasto z gruszkami i czekoladą

Składniki:

25 dag margaryny
15 dag cukru pudru
4 jajka
10 dag orzechów włoskich
40 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag gorzkiej czekolady
kieliszek rumu
2 łyżki soku z cytryny
4 gruszki
2 łyżki cukru kryształu

Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, orzechy zmielić.

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Dwie ćwiartki pokroić w plasterki, resztę w kostkę. Szklankę wody zagotować z 2 łyżkami cukru. Najpierw przez 4 minuty gotować w niej kostki gruszek, wyjąć je łyżką cedzakową i odłożyć do ostygnięcia. Następnie w tej samej wodzie gotować przez 2 minuty plasterki gruszek.

Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę.

Miękką margarynę utrzeć z cukrem, potem z dodawanymi po jednym żółtkami. Nadal miksując dosypywać porcjami obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Wlać sok z cytryny i rum, zmiksować. Drewnianą łyżką wmieszać w masę pianę z białek. Na końcu wsypać startą czekoladę i kostkę z gruszek. Wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzchu ułożyć plasterki gruszek. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec ok. 60 minut.

Ciasto z gruszkami i czekoladą

Jedyne modyfikacje jakie ja wprowadziłam, to dodatek gałki muszkatołowej i cynamonu.

Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

 

| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów