Wpisy z tagiem: konfitura

niedziela, 12 czerwca 2011

Historia tego ciastka sięga takich czasów, kiedy niewiele i niewielu się podobało. Nigdy jednak nikt nie występował przeciw WZ – tce :) Cieszy nas i smakuje nieustannie :) Bardzo delikatna i prosta, chociaż trzeba się wykazać staranno¶ci±, aby nie straciła elegancji :) Polecam!

WZ – tka

Składniki na biszkopt:
4 jajka
20 dkg cukru
18 dkg maki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody

800 ml ¶mietany 30% (lub 3
4 łyżki cukru pudru  (według upodobania)
4 łyżeczki żelatyny

konfitura z czarnej porzeczki (może być inna)
2 czekolady
ok. 1/4 szklanki mleka

alkohol do nas±czenia

Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli, dodać po trochu zimn± wodę, następnie dodawać po 1 łyżce cukier i nadal ubijać. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszaj±c. Na koniec dosypywać małymi porcjami make wymieszan± z proszkiem i kakao, cały czas delikatnie mieszaj±c.
Ciasto wyłożyć do blaszki 24x28 cm i delikatnie wyrównać. Piec w temperaturze 160oC  20-25minut.
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Żelatynę rozpu¶cić w 1/2 szklanki gor±cej wody i ostudzić. ¦mietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Płynn±, ale ostudzon± żelatynę po trochu dodawać do ¶mietany i delikatnie mieszać, można robotem na najniższych obrotach.
Dolny blat lekko nas±czyć alkoholem (dla dzieci pomin±ć!), posmarować cieniutko konfitur±, wyłożyć ubita ¶mietanę i przykryć drugim blatem. Lekko docisn±ć i staranie wyrównać brzegi.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki, mleko zagotować i zalać gor±cym czekoladę, szybko i starannie wymieszać. Płynn± polewę wylać na ciasto i wyrównać nim zacznie zastygać. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Smacznego! 

WZ – tka

| < PaĽdziernik 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów