Pralinki

niedziela, 29 stycznia 2012

Wpis troszkę zaległy. Przyznam, że o nich troszkę zapomniałam. Miał się odnosić po¶wi±tecznych i posylwestrowych resztek, ale to w niczym nie przeszkadza, bo takich resztek zostaje nam przecież dużo przy różnych okazjach ;)
U mnie były to ostatnie, twardawe już pierniki, mielone orzechy, kokos, skostniałe resztki polew czekoladowych i pozbierane kawałki czekolady no i nie dokończona butelka rumu. Co z tego wyjdzie? Bajadarka! I to całkiem pyszna ;)

Bajaderki

Składniki:
3 szklanki zmielonych pierników
1 szklanka zmielonych orzechów
1 szklanka kokosu
ok. 1 szklanki różnych polew czekoladowych
kilka łyżek mielonego twarogu, lub gęstej ¶mietany
rum


Sposób wykonania:
Składniki wymieszać w malakserze. Możecie je dobrać według waszych upodobań a raczej zapasów, reguluj±c konsystencję masy poprzez dodanie ¶mietany i alkoholu. Powinno mieć tak±, by dało się nabierać łyżeczk± i lepić kulki. Obtaczać w wiórkach z otartej czekolady, kokosie lub mielonych orzechach.


Smacznego! 

pi±tek, 31 grudnia 2010

Moja wariacja na temat pralinek, z wykorzystaniem ekstraktu pomarańczowego i pl±taj±cych się wci±ż w nim skórek pomarańczowych. Polecam na Sylwestra, jak i na inne karnawałowe okazje. Jednocze¶nie życzę Wam wszystkim Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku  :)

Pralinki czekoladowo-pomarańczowe

 

Składniki:
200g herbatników
100g mleka w proszku
200g czekolady
100g ciemnego kakao
100g skórki pomarańczowej
100ml ekstraktu pomarańczowego lub innego alkoholu
70ml golden syropu
dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego
kostka masła

mleko skondensowane – doraĽnie  :)
kokos do obtoczenia


Sposób wykonania:
Zaczynaj±c od herbatników, wszystkie składniki rozdrobnić i wymieszać w malakserze. Ponieważ konsystencja w dużej mierze zależeć będzie od temperatury i struktury masła oraz czekolady, w razie potrzeby można dosypać kokosu który uratuje sytuację je¶li wyjdzie za rzadkie, lub dolać mleka skondensowanego lub alkoholu je¶li konsystencja wyjdzie za gęsta.
Z powstałej masy lepić kulki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać w kokosie. Przechowywać w lodówce. Najlepsze s± następnego dnia  :)

Smacznego!

niedziela, 21 listopada 2010

Tym razem łakocie zdecydowanie dla dorosłych. Nie przesadnie słodkie, a dodatek rumu dodaje im charakteru. W sam raz na jesienne smętne popołudnie :) Polecam!

 

Trufelki rumowe

 

Składniki:
25 dkg ciemnych herbatników
1 kostka miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1  szklanka mielonych orzechów laskowych
10 dkg wiórków kokosowych do obtaczania
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki ¶mietanki
50 ml rumu (oj dałam więcej)

Sposób wykonania:
Herbatniki i orzechy zmielić na m±czkę (zrobiłam to w malakserze). Dodać pozostałe składniki i bardzo starannie ucierać. Odstawić do stężenia do lodówki. Formować trufelki, obtaczać w wiórkach kokosowych. Je¶li kto¶ nie przepada za kokosem można do obtaczania użyć kakao lub drobno posiekanych orzechów. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów