Pierniki

środa, 30 grudnia 2015

Pierniczki jak alpejskie z przepisu Dorotus, w całkiem nowej odsłonie. Okazuje się, że mogą być jeszcze smaczniejsze, wystarczy tylko je nadziać i oblać czekoladą. Dzięki nadzieniu, robią się jeszcze bardziej wilgotne i delikatne, a czekoladowa polewa dopełnia ich wyjątkowy smak. Koniecznie do powtórzenia, niekoniecznie dopiero za rok :)

 

Przepis na ciasto pochodzi z tego przepisu, natomiast ich sposób wykonania znalazłam u Dorotus w Jej pierniczkach nadziewanych  ciasta na piernik staropolski.



Sposób wykonania:

Z rozwałkowanego na kilka milimetrów ciasta wycinać koła.


Na środku każdego koła położyć dowolne nadzienie nadzienia (powinno być gęste) i przykryć drugim kołem. Ze sklejonych kół wyciąć dowolną foremką  pierniczki i docisnąć delikatnie boki, by się skleiły.


Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dekorować polewą czekoladowa (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona z kilkoma łyżkami masła).

Smacznego!



niedziela, 01 lutego 2015

Kolejne ciasteczka, również nietypowe. To pierniczki owsiane.  Wyjątkowo kruchutkie, mocno skąpane w czekoladzie, najsmaczniejsze chyba są te, które ozdobiłam białą. Przepis znalazłam na blogu  i tak jak pisze autorka "ich po prostu trzeba spróbować" :)

Składniki:
275 g zmielonych płatków owsianych (użyłam gotowej mąki owsianej)
100 g mąki krupczatki
50 g mąki ziemniaczanej 
50 g glukozy w proszku (u mnie cukier)
50 g przyprawy do piernika
10 g kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
175 g miodu
115 g miękkiego masła
5 łyżek mleka

Polewa biała:
80 g białej czekolady (połowę ozdobiłam również ciemną)
30 g słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie sypkie składniki, dodać masło, miód i mleko. Wyrobić i wstawić do lodówki. Nastawić piekarnik na  160 stopni.
Wałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrawać pierniczki i wykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec około 15 minut, studzić na kratce.  Dekorować czekoladą. Ja ozdobiłam swoje siekanymi migdałami.

Smacznego!

niedziela, 29 grudnia 2013

Troszkę mnie zaskoczył i mocno zainspirował przepis na pierniczki marchewkowe, więc nie pozostało mi nic innego jak wypróbować. Dokonałam zmian w proporcjach i pierniczki wyszły wspaniałe. Ciasto bardzo plastyczne, troszkę się kleiło do rak przy formowaniu, ale wystarczyło zwilżyć ręce wodą. Ciasteczka ładnie się pieką, nie kleją się do papieru, pozostają mięciutkie i lekko wilgotne. Są pyszne, polecam!

pierniki marchewkowe

Składniki:
400 g płynnego miodu/melasy
300 g brązowego cukru (spokojnie można dać połowę)
100 g miękkiego masła
2 łyżki przyprawy do piernika
200 g rodzynek
400 g marchewki
500 g mąki pszennej
500 g razowe mąki orkiszowej
2 łyżki niesłodzonego kakao
1 opakowanie proszku do pieczenia
125 g płatków migdałowych
2 jajka

Sposób przygotowania:
Miód zagotować razem z cukrem, dodać masło i przyprawę do piernika, mieszać aż masło się rozpuści, odstawić do ostudzenia. Marchewki obrać, zetrzeć na grubej tarce. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie mąki orkiszowej, wystarczy zwykła – tak zrobiłam, było ok). W dużej misce wymieszać startą marchewkę z masa miodową, jajkami i pozostałymi składnikami. Masę odstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki, może być na całą noc. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Formować nieduże, dość grube (ok. 0.5 cm) placuszki, ułożyć na blachę po 9, góra 12 sztuk. Piec 15-20 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

 

czwartek, 26 grudnia 2013

Wyjątkowo mięciutkie i aromatyczne pierniczki. Możliwe do zrobienia nawet jeśli nie ma w domu opłatkowych spodów. Mają w sobie bardzo dużo pysznych składników, więc smakują cudnie i aromatycznie. Na pewno za rok zrobię je jeszcze raz. Przepis cytuję za Szarlotkiem .

Pierniczki Norymberskie

Składniki na 30-35 szt.:
250 g brązowego cukru( lub pół na pół cukier i ciemny miód)
4 jajka
50 g kandyzowanej skórki z cytryny
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
2 g węglanu amonu ( potocznie nazywanego amoniakiem)
1 łyżeczka wody
75 g posiekanych migdałów ( lub mieszanki orzechów z migdałami)
75 g zmielonych na drobno migdałów
250 g mąki
1 łyżeczka przyprawy do piernika ( proponuję dać 2 łyżeczki)

- jeżeli korzystamy z białego cukru, to dodajemy 1 łyżeczkę kakao , gdyż inaczej pierniczki będą jasne

 

Lukrowa polewa:
150 g cukru pudru
2 łyżki Porto
2 łyżki jasnego rumu
- bardzo dobrze komponuje się smakowo lukrowa polewa z likierem pomarańczowym

Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z przyprawami korzennymi, mielonymi migdałami i ewentualnie kakao. Węglan amonu rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na bok. Całe jaja ubijamy z cukrem. Dodajemy miód i drobno posiekane skórki owocowe. Wlewamy do masy jajecznej rozpuszczony amoniak. Dodajemy posiekane migdały lub orzechy. Wsypujemy mąkę z dodatkami i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy masę piernikową na 5 godzin. Na trzech blachach wyłożonych pergaminem lub matami silikonowymi rozkładamy opłatki ( cienkie wafle z mąki i wody nazywane potocznie andrutami z których można wycinać foremką mniejsze krążki )o średnicy 6-8 cm. Jeżeli pieczemy bez spodów waflowych, to trzeba narysować na papierze odpowiedniej wielkości koła na które nakładamy po solidnej łyżeczce ciasta i pozostawić najlepiej na całą noc by obeschło.Ciasto wypełni całe okręgi lub opłatki, więc zbędne jest rozsmarowywanie masy po krawędzie wafla.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-165 stopni C. Pieczemy około 20 minut na środkowej półce w piekarniku.

Przygotowujemy polewę łącząc cukier puder z alkoholem , poprzez dokładne wymieszanie składników.
Gorące lub przestudzone pierniki smarujemy lukrem za pomocą szerokiego pędzla i pozostawiamy do zastygnięcia polewy..
Pierniki można pokrywać rozpuszczoną czekoladą lub pozostawić bez niczego.

Smacznego!

Pierniczki Norymberskie

środa, 25 grudnia 2013

W kwestii dobrego przepisu zawsze można liczyć na „Kwestię smaku”  Bardzo dobre pierniczki, pyszne i proste. Krótko po upieczeniu robią się twardawe, ale po 3 dniach znowu są mięciutkie. Bardzo polecam!

pierniczki z kwesti smaku

Składniki, około 40 sztuk:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 torebki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

Dekoracja: lukier z cukru pudru i odrobiny wody lub soku cytrynowego lub pomarańczowego, polewa z roztopionej czekolady (białej, ciemnej, mlecznej), czerwony barwnik spożywczy do zabarwienia lukru, posypki (maczki) cukrowe - są jadalne ale niewygodne w jedzeniu, wiórki kokosowe. (użyłam mielonych orzechów i polewy czekoladowej)

Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko. Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (zapewne nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki, złączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wyciąć pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.
Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki można dekorować roztopioną czekoladą i maczać w posypce cukrowej lub w wiórkach kokosowych.


Smacznego!


pierniczki z kwestie smaku

wtorek, 24 grudnia 2013

Bardzo smaczne pierniczki z kawowym posmakiem i aromatem. Trochę emocji podczas przepalania karmelu ale efekt wspaniały. Pierniczki wyszły pyszne, aromatyczne, mięciutkie . Trochę przypominają alpejskie. Przepis znalazłam na tym blogu. Nieznacznie zmieniłam niektóre proporcje według swoich upodobań. Naprawdę warte wypróbowania!

Pierniczki Tereza

Składniki:
400g cukru
6 łyżki kawy rozpuszczalnej (zalać 0.5 szklanki wrzątku)
250g  miodu naturalnego
250g margaryny
25g kakao
3 jajka     
1 i 1/4 kg maki
1 łyżeczka amoniaku
2 opakowania przyprawy do pierników

Sposób wykonania:
Na dużej wysokiej patelni rozpuścić cukier na karmel (nie można potrząsać patelnią, ani mieszać cukru. Trzeba to zrobić na średnim ogniu, na dużym cukier się spali).
Do karmelu wlewać stopniowo gorącą kawę (bardzo wolno, i uważać, bo wybucha na patelni. Karmel jest bardzo gorącu grozi poparzeniem. Najlepiej robić to powoli z przerwami dokładnie mieszając długa drewniana łyżką).  Dodać margarynę  i miód, wymieszać aż się rozpuści a następnie odstawić do ostygnięcia.  W misie miksera z hakiem umieścić połowę mąki i wszystkie sypkie przyprawy.  Bardzo powoli wlewać ciepłą masę karmelową. Mieszać.  Dodać rozkłócone jajka i stopniowo pozostałą mąkę. Kiedy ciasto będzie już geste wyłączyć mikser i resztę maki dodać ręcznie.  Wyrobić na gładko i przełożyć do miski.  Ciasto będzie lekko rzadkie, ale po kilku minutach zacznie tężeć.  Przykryć woreczkiem i wstawić do lodówki na cała noc.
Następnego dnia podzielić na trzy części. Rozwałkować na grubość ok. 0.5 cm.  Wykrawać pierniczki.  Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 10-13 minut.  Udekorować dowolnie, według uznania.

Smacznego!

Pierniczki Tereza

niedziela, 01 grudnia 2013

Pierniczenie czas zacząć ;) Coraz trudniej, znaleźć takie pierniczki jakich jeszcze nie próbowałam, ale dogrzebałam się paru propozycji. Na pierwszy ognień poszły pierniczki brukowce. Przepis krąży na wielu blogach, ja cytuję za Dorotus. Bardzo przyjemna masa, sympatycznie lepione kuleczki ładnie Wam wyrosną. Trochę za daleko od siebie je poukładałam, więc się nie poprzytulaly - pamiętajcie żeby układać je nie dalej niż 1 cm od siebie. Kawowy lukier dodaje im nietypowego aromatu. Ja swoich nie nadziewałam, ale może skuszę się na następną porcję z nadzieniem.  Polecam!

pierniczki brukowce

Składniki (na blaszkę 33 x 26 cm):
500 g mąki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo:
marmolada lub powidła śliwkowe

W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na średniej mocy palnika, nie mieszając, czekając aż cukier się rozpuści i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
W misie miksera umieścić mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, jajko, masło. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia (lub wyrobić ręcznie). Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać marmoladą, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetknąć).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, polukrować.

pierniczki brukowce


Kawowy lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 - 3 łyżki wrzącej wody

Kawę rozprowadzić w wodzie. Dodać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

Smacznego!

pierniczki brukowce

 

Przepis z przyjemnością dołączam do Festiwalu Pierniczków Majanki :)

Festiwal

 

 

Jeśli ktoś z Was jeszcze nie nastawił piernika staropolskiego, to już ostatni dzwonek!

piątek, 23 grudnia 2011

Bez zbędnego wstępu, może tylko dodam, że początek zabawy z tym piernikiem znajdziecie tutaj. Przepis, w dalszym ciągu podaję za Dorotus :)

Piernik staropolski-  etap 2

Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.

Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami - ja tego nie zrobiłam), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.

Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.

Ważna uwaga:

Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką).

Smacznego!

Piernik staropolski  - etap 2

 

Piernik staropolski  - etap 1

czwartek, 22 grudnia 2011

Dziś krótko, bo padam już z nóg a już późno (tak późno - że można by powiedzieć, że wcześnie). Armia pierników doczekała się lukrowania, czekoladowania, obsypywania dobrociami. Udało mi się dziś zrobić najlepszą jak do tej pory polewę do pierników, którą chcę polecić tym z Was, którzy jeszcze nie ozdobili swoich korzennych pyszności.

Polewa do pierniczków


Składniki:
300 g kuwertury czekoladowej (z Lidla)
1kg cukru pudru
2,5 łyżki kakao
1 łyżka golden syrupu
1/3 szklanki wody
pół kubeczka słodkiej śmietanki

Sposób wykonania:
Wodę zagotować, dodać golden syrup. Cukier puder wymieszać z kakao, wlać do niego wodę z golden syrupem, mieszać mikserem dolewając śmietankę oraz kuwerturę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Ciasteczka lub pierniczki zanurzać w polewie i układać na kratce, aby zastygły.


Smacznego!

Polewa do pierniczków

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Pierniczki z ziemniakami? Czemu nie! Ich ogromną zaletą jest to że są mięciutkie po upieczeniu i takie już pozostają! Przepis znalazłam na blogu anulawkuchni.blogspot.com i gorąco go polecam!

Pierniczki z ziemniaków

Składniki:
250 g gotowanych ziemniaków
250 g miodu
150 g cukru
125 g masła
450 g mąki
1 łyżka przyprawy do piernika
1,5 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
1 jajko

Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące dokładnie rozgnieść (prasą do ziemniaków lub widelcem). Miód wlać do garnka, podgrzać nieco i wsypać cukier. Mieszając podgrzewać i uważać, aby całość się nie skarmelizowała. Gdy cukier się nieco rozpuści dodać masło, ciągle mieszając aż do połączenia składników. Włożyć rozgniecione ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę. Pozostawić do przestygnięcia. Przestudzoną masę wlać do dużej miski, dodać mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrobić jednolite ciasto. Ciasto nie klei się, nie trzeba podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm i wykrawać foremkami. Wycięte pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C i piec ok 10 minut w termoobiegu.
Wystygnięte pierniczki dekorować roztopioną czekoladą albo lukrem (ja użyłam polewy czekoladowej i kawałeczków żurawiny).

Smacznego!

Pierniczki z ziemniaków

sobota, 17 grudnia 2011

Myślałam, że kiedy będę mieć wypróbowane zeszłoroczne pierniczki, to już nie sięgnę po żadne inne... a jednak skusiły mnie Fińskie pierniczki korzenne z blogu slodkiefantazje.pl. Są bardzo ciekawą odmianą wśród wszelkich klasycznych pierniczków, mają wyjątkowy aromat a z lukrową glazurą smakują obłędnie! Do tego mogłam w nich wykorzystać swój syrop korzenny! Polecam :)

Fińskie pierniczki korzenne

Składniki na ok. 40-50 szt. (w zależności od wielkości foremki użytej do wycinania):
20 dag masła
150 ml syropu korzennego (ewentualnie ciemnego miodu)
20 dag cukru
4 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki sody

Sposób wykonania:
Masło, syrop, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Miksując dodawać jajka, aż powstania puszysta jasnobrązowa masa. Przesiać do niej mąkę z sodą. Zagnieść ciasto, uformować kulę (będzie się lepić, ale po schłodzeniu będzie idealne do wałkowania). Odłożyć do lodówki na 1 h.
Schłodzone ciasto rozwałkować (w miarę potrzeby podsypując nieco mąką) na placek o grubości ok. 5 mm, okrągła foremką lub niewielką szklanką wycinać pierniczki. Piec 10-12 minut w temperaturze 180°C, aż nabiorą brązowo złocistego koloru. Pierniczki udekorować lukrem.

Smacznego!

 

Fińskie pierniczki korzenne

wtorek, 29 listopada 2011

Może i trochę spóźniona, ale lepiej późno niż wcale. To już ostatni dzwonek na to by nastawić piernik. Według przepisu Dorotus należy zagnieść 5- 6 tygodni przed świętami. Co z tego wyjdzie okaże się przed świętami. Póki co odpoczywa sobie przykryty ściereczką.

Piernik staropolski-  etap 1

Składniki:
 pół kg miodu
 2 szklanki cukru (daję mniej)
 25 dag masła
 1 kg mąki pszennej
 3 jajka
 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
 pół szklanki mleka
 pół łyżeczki soli
 2 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)


Sposób wykonania:
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.

Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami...

Na ciąg dalszy przepisu zapraszam tutaj...

Piernik staropolski  - etap 2 Piernik staropolski  - etap 2

wtorek, 21 grudnia 2010

Lubię jak pachnie pierniczkami w całym domu, ale trochę mi już brakuje sił do foremek, zagniatania i wykrawania. Dlatego dzisiaj piernik. Toruński. Cytuję za Dorotką.

Piernik Toruński

Przepis wg Pierre Hermé:

Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej (nie razowej)
250 g miodu
150 g masła
150 g cukru (w oryginale 200 g)
5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
100 g suszonych, pokrojonych na kawałeczki śliwek
20 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób wykonania:
Do miski wsypać obydwie mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać i odstawić. Miód włożyć do rondelka, dodać przyprawę do piernika, podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż się miód zarumieni. Masło włożyć do miski i utrzeć z cukrem. Ucierajac, stopniowo dodawać po 1 żółtku, a następnie miód. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy miodowej dodać śliwki i dokładnie wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę i pianę, delikatnie wymieszać.

Ciasto włożyć do przygotowanej formy o wymiarach 30 x 11 cm, piec przez godzinę w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony (patyczek powinien być czysty i suchy). Wystudzić na kratce. Przechowywać zawinięty w ściereczkę. Przed podaniem można udekorować czekoladą (niekoniecznie).

Smacznego!

niedziela, 19 grudnia 2010

Bez zbędnego wstępu, bo znacie je już chyba wszyscy :) Od dzisiaj znam i ja. Znam i bardzo lubię, po Bakaliowych pierniczkach, lądują u mnie na drugim miejscu z listy polecanych przez Dorotus, oczywiście gorąco polecam Jej przepis!

Pierniczki jak alpejskie

Składniki:
1 kg mąki pszennej
8 żółtek
3 białka
1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
3 łyżki kakao
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
1 kostka masła/margaryny (250 g)
1 słoik miodu (400 g)

Sposób wykonania:

Dzień przed pieczeniem:
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:
Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.

Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

Smacznego!

 

Przepis zgłaszam do akcji:

sobota, 18 grudnia 2010

Powracając na piernikowy szlak, dzisiaj czas na Lebkuchen. Dość często pojawiały sie ostatnio na wielu blogach, ja postanowiłam wykorzystać jak zwykle sprawdzony przepis Dorotus, która twierdzi że lepszych Lebkuchen nie znajdziecie w całym internecie - ja innych nie próbowałam, ale te tak mi smakowały że wierzę że tak jest. Bardzo smaczne i nietypowe, dzięki dodatkowi zmielonych migdałów. Koniecznie powinny się znaleźć w Waszych piernikowych zestawach  :)

Lebkuchen

Składniki na 30 sztuk:
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej)
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml płynnego miodu
85 g masła
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (można zastąpić świeżo startą)


Sposób wykonania:

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Składniki na lukier:
2 szklanki cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

środa, 15 grudnia 2010

Macie już dość pierniczków? Bo ja dalej nie :) Bardzo zaciekawił mnie przepis na blogu przepyszne.blogspot.com na pierniczki z drożdżami. Autorka pisze, że wyszły jej twardawe, i że to może dlatego że rozwałkowała za cienko. Ja też cieniutko je rozwałkowałam, i wyszły bardzo twardawe, ale zarazem kruche. Szczerze mówiąc, to mam nadzieję że takie zostaną bo bardzo mi się ta ich konsystencja spodobała. Drobniutkie chrupiące, aromatyczne maleństwa. Polecam! I cienkie wałkowanie również polecam  :)

Drożdżowe dzwoneczki piernikowe

Składniki (na 40 szt. pierników):
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
3 czubate łyżki miodu
1,5 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody oczyszczonej
25g drożdży
25g miękkiego masła lub margaryny

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem pudrem. Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawą, na koniec dodać sodę, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie. Rozwałkować podsypując mąką, wycinać foremkami pierniczki. Piec ok. 13 min. w 190oC.

Smacznego!

 

Drożdżowe dzwoneczki piernikowe

Przepis zgłaszam do akcji:

wtorek, 14 grudnia 2010

Piernikowe grudniowe zabawy coraz bardziej mi się podobają. Na kuchennych meblach przyrasta pojemników z korzennymi cudami. Dziś dzielę się z Wami przepisem, który ostatnio podejrzałam u Dorotus. Nie wiem jakie będą za parę dni, ale na dzień dzisiejszy to są moje ulubione. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie. Polecam, a przepis cytuję za Dorotus.

Bakaliowe pierniczki

 

Składniki: na około 160 sztuk pierniczków (mnie wyszło mniej, bo wycinałam duze)

2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
200 g masła
150 g smalcu
3 torebki przyprawy korzennej do piernika (około 100 - 120 g)*
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3,5 - 4,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki żytniej jasnej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
100 g suszonej żurawiny
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
100 g rodzynków
dadatkowo: białko do posmarowania

Sposób wykonania:

Miód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

Do przestygniętej masy miodowej dodać mąki, jajka, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera (nie dosypywać więcej mąki pszennej niż 4,5 szklanki). Dodać bakalie i zmiksować.

Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w chłodnym miejscu (temperatura lodówkowa) na dowolny okres czasu - od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje i lekko podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania.

Ciasto wałkować na grubość około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej matą teflonową bądź papierem do pieczenia w odległości około 1,5 cm od siebie. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będą twardsze.

Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, bardzo dobrze się przechowują. Można przechowywać w zamkniętej puszce przez długi okres czasu.

Smacznego!

 

Bakaliowe pierniczki

sobota, 04 grudnia 2010

Kolejne pierniczki :) Tak jak wspominałam - na rozgrzewkę zaczynam od szybkich i ekspresowych. Te trudniejsze zostawiam na później :) Przepis cytuję za Dorotus.


Szybkie pierniczki


Składniki na około 55 pierniczków:


300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
13 dag cukru pudru
10 dag masła, roztopionego
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do IV Edycji Festiwalu Pierniczków

czwartek, 02 grudnia 2010

Rozpoczynam serię testowania pierniczków. Na pierwszy ogień poszły takie, które nie potrzebują leżakowania i można je wykrawać i piec chwilę po zagnieceniu :) Jeśli do tego zaopatrzymy się w przyrząd do wycinania kształtów hurtem ich przygotowanie jest ekspresowe. Ciasto do tego bardzo plastyczne i przyjemne :)

Ekspresowe pierniczki

Skladniki:
3/4 kg mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kako
1 przyprawa do piernika

1 jajko
10 dkg cukru
10 dkg miodu
10 dkg masła
1/2 szklanki mleka

Ekspresowe pierniczki

Sposób wykonania:
W rondelku roztopić masło. Dodać cukier, miód i mleko. Ostawić do wystudzenia. Sypkie składniki wymieszać, wlać wystudzoną masę i jajko. Starannie wyrobić, wałkować na gruboć ok. 3 mm, wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-10 minut, w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Ekspresowe pierniczki

 

Przepis zgłaszam do IV Edycji Festiwalu Pierniczków

poniedziałek, 15 listopada 2010

Pepparkakor- Jak się nazywa łoś morski? - Łośmiornica.
- A łoś wodny śródlądowy? - Łosoś.
- Skąd pochodzą łosie? - Z Łosic.
- Gdzie zamieszkują łosi
e? - Na łosiedlach.
- Jak się nazywa środkowa część łosia? - Łośrodek.
- Jak się nazywa 8 łosi? - Łosiem.
- A głupi łoś? - Łosioł.
- A jasny łoś? - Łoświecony.
- A łoś-autobus? -
Łosinobus.
- Zły łoś? - Złość.

- Łoś-ryba (zjedzona)? - Łości.
- Ulubiona zakąska łosi? - Łośtrygi.
- Łoś wiszący na ścianie? - Łościenny.
- Samica łosia? - Łośka.
- Łoś wysmarowany klejem? - Łoślepiający.
- Łoś kochanki? - Łośnieżony.
- Daszek dla łosi? - Łoświata.
- Cień łosia? - Łoścień.
- Łoś po sterydach? - Łosiłek.

Tyle tytułem wstępu, na temat słabości do łosi ;) Przepis Liski, foremki Ikei, pomysłem zaraziła mnie Dorotus.

Pepparkakor

Składniki:

150 g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
110 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
375 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Sposób wykonania:
W małym garnuszku podgrzać melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny, by przestygło.

W dużej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrobić wgłębienie i dodać jajko razem z melasą. Zagnieść przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.

Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkować je (im cieniej, tym lepiej) na silikonowej macie lub od razu na oprószonej mąką blaszce. Następnie foremkami wyciąć dowolne kształty.

Piec w temperaturze 175oC przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.

Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów